Frankrijk Arras

Arras

In het noorden van Frankrijk ligt de stad Arras, in de regio Nord-Pas-de-Calais om precies te zijn. Velen bezoeken de stad om er te genieten van de eeuwenoude architectuur, de abdij, het culturele leven en de gezellige binnenstad. Het wordt namelijk niet voor niets de “parel van de Vlaamse architectuur” genoemd. Tijdens de kerstperiode wordt Arras door een groot publiek bezocht om de enorme kerstmarkt die er elk jaar georganiseerd wordt. Het plein aan de Grote Markt en andere plekken in de binnenstad zijn geheel in kerstsfeer gehuld.

Behalve een mooi en indrukwekkend stadhuis heeft de stad Arras ook nog boeiende bezienswaardigheden als de Wellington steengroeve, interessante fiets- en wandelroutes en tweeduizend jaar oude resten van de stad Nemetacum. Kortom, er is genoeg te doen, te zien en vooral te beleven in de Franse stad Arras.

Top 10 bezienswaardigheden van Arras

1

Place de Héros

De twee mooiste pleinen van Arras zijn de Grand Place en Place des Heros. Laatstgenoemde is kleiner dan de Grand Place, maar heeft aan het plein het prachtige stadhuis met belfort. De panden rondom de Place des Heros zijn voornamelijk gebouwd na de Eerste Wereldoorlog. De stad heeft destijds enorm veel schade opgelopen, maar zijn er uiteindelijk ook goed in geslaagd om te reconstrueren. In de barokke gevels zie je veel versieringen in de vorm van ornamenten, klokken en andere afbeeldingen. Onder het plein is een gangenstelsel gelegen waarin geallieerde troepen tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog konden verblijven.

2

Belfort

De geschiedenis van het belfort en het aangrenzende stadhuis van Arras gaan terug naar de vijftiende en zestiende eeuw. Echter heeft de Eerste Wereldoorlog goed huisgehouden in Arras en veel van de historische panden zijn vernield. Zo ook het belfort. Gelukkig heeft men het naar ere op kunnen knappen en lijkt het of het nooit is gebeurd. Sinds 2005 staat het belfort van Arras op de lijst van werelderfgoederen.

Bezoekers kunnen het belfort beklimmen en genieten van een weids uitzicht over de stad. Er is een lift aanwezig waarmee je het grootste deel van de tocht naar boven af kunt leggen. Voor het laatste stuk zijn er nog zo’n veertig traptreden te beklimmen.

3

Citadel Vauban

De Citadel van Arras werd gebouwd volgens de plannen van Vauban tussen 1668 en 1672 en in opdracht van koning Lodewijk XIV (1661-1715). Het doel van de citadel was de stad te beschermen tegen de aanvallen (Spaanse troepen uit de Nederlanden) maar kreeg al snel de bijnaam “de mooie nutteloze” vanwege de nauwelijks strategische ligging. Ze werd gebouwd bij de beek ‘le Crinchon’, die werd gebruikt om de grachten onder water te zetten en de paarden van het leger te drenken.

De citadel herbergt ook de oudste kapel van de stad: de kapel Saint Louis die dateert uit de XVII eeuw. De kapel werd in 1920 geklasseerd als Historisch Monument.

.

4

Grand Place

De Grand Place is een mooi voorbeeld van Vlaamse architectuur binnen de Franse stad Arras. Het enorm afgemeten plein, met rondom de in barokke stijl opgetrokken herenhuizen, zorgen voor veel aanzien. Al sinds de elfde eeuw komt men hier samen voor verschillende doeleinden. Of het nu de markt is, aankondigingen of festivals, het was en is nog altijd hier te doen. Menig bezoeker zal zich vergapen aan de sierlijke gevels met daaronder de bogengalerij.

Elk jaar in december vindt hier de kerstmarkt plaats. Geen ander decor is denkbaar voor de stad Arras als dit grote plein. En ook het internationale muziekspektakel ‘Arras Main Square Festival’ vindt plaats aan dit sfeervolle plein Grand Place.

5

Abdij Saint-Vaast

De deels gerestaureerde abdij Saint-Vaast werd oorspronkelijk in de zevende eeuw gesticht op de heuvel van Arras, wat toen nog Atrecht heette. Eerst diende het als benedictijner klooster en vervolgens heeft het dienst gedaan als ziekenhuis en zelfs als kazerne. Het grootste aanzien verkreeg de Abdij Saint-Vaast in de achttiende eeuw. Toen vormden de kathedraal en de abdij het grootste religieuze gebouwencomplex van Frankrijk. Pas in de negentiende eeuw werd er een museum van gemaakt. Nu kunnen we er genieten van kunstwerken in het Museum voor Schone Kunsten. In de kathedraal zijn waardevolle voorwerpen bewonderen die een religieuze betekenis hebben.

Via het voorplein van de Saint-Vaas abdij heb je toegang tot het Museum voor Schone Kunsten van Arras. Het museum is namelijk onderdeel van de oude abdij. De prachtige kunstwerken, waaronder porselein van Arras, wandtapijten, middeleeuwse beeldhouwwerken en schilderijen hebben hier een zeer passend onderkomen. Onder de collectie bevinden zich werken van Rubens, Poerson, Jouvenet en Lebrun.

6

Les Boves

De ondergrondse tunnels van Arras worden aangeduid als ‘Les Boves’. Al aan het begin van de tiende eeuw werden er kalksteengroeven uitgegraven om zo onder de grond een tunnelstelsel te creëren. Met het uitgegraven materiaal zijn verschillende gebouwen in de stad opgetrokken. Door de eeuwen heen kregen de tunnels verschillende functies. Zo werden er omstreeks de zestiende-, zeventiende- en achttiende eeuw veel goederen onder de grond opgeslagen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog heeft het Britse leger er veel tijd doorgebracht. Vervolgens hebben er weer veel burgers schuilgehouden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tegenwoordig kun je een historische wandeling maken door die eeuwenoude tunnels. Een beleving die je je waarschijnlijk nog lang blijft herinneren.

7

Canadian National Vimy Memorial

Het Canadian National Vimy Memorial in dramatische witte steen domineert het omringende landschap vanaf de top van Vimy Ridge. Het markeert het slagveld waarop vier divisies Canadezen* drie Duitse divisies uit hun verschanste en versterkte posities op de heuvelrug wisten te verdrijven tijdens drie dagen van bloedige gevechten in april 1917.

De slag om Vimy Ridge wordt beschouwd als een mijlpaal in de Eerste Wereldoorlog omdat de Canadezen, die voor het eerst samenwerkten in één nationaal korps, bij hun aanval nieuwe tactieken en een gedetailleerde planning toepasten. Dit leidde tot een spectaculaire overwinning. Het bracht Canada en zijn troepen een enorm prestige en wordt vaak de geboorte van de Canadese natie genoemd.

8

Gallo-romeinse site van Nemetacum

Ongeveer tweeduizend jaar geleden stichtten de Romeinen de stad Nemetacum in Frankrijk waar de Gallische Atrebates woonden. De stad kreeg bekendheid om de ambachten die er werden uitgevoerd en de bloeiende textielhandel. Onlangs zijn verschillende delen van deze in de derde eeuw gebouwde stad blootgelegd. In juli en augustus zijn er rondleidingen te boeken en kun je meer te weten komen over deze geschiedenis.

9

Cité Nature

In een oude mijnwerkersfabriek is tegenwoordig een cultureel en wetenschappelijk centrum geopend, waar je meer te weten kunt komen over onderwerpen als natuur, voedsel, gezondheid en landbouw. Behalve een expositieruimte is er ook een grote tuin, worden er verschillende workshops gegeven en kun je deelnemen aan boeiende discussies.

10

Wellington steengroeve

In de voormalige steengroeve van Arras begon men omstreeks de tiende eeuw met het uitgraven van tunnels. Ondertussen spreken we van een twaalf meter diep gelegen netwerk onder de stad Arras. Door de jaren heen zijn er niet alleen veel harde werkers gestorven, maar ook soldaten die er tijdens de Slag bij Arras zijn gesneuveld. In het museum ‘Carrière Wellington’ wordt er uitgebreid aandacht besteed aan hen die de tunnel hebben gegraven, er hebben gevochten en er probeerden te schuilen.

Betaalbaar overnachten in Arras

Zoek je een hotel, appartement of B&B in Arras? Dan heb je de keuze uit tal van accommodaties. Dankzij boekingssites zoals booking.com kun je gemakkelijk zoeken naar hotels in Arras.

Wil je kijken of andere aanbieders goedkoper zijn dan booking.com? Dan kun je Trivago gebruiken. Dit is een zoekmachine en prijsvergelijkingssite voor accommodatiedeals van veel verschillende online boekingssites. Hier kun je zoeken naar de laagste prijzen voor hotelkamers, appartementen, vakantiehuizen en B&B’s in Arras.

Meer informatie over Arras