Frankrijk Amiens

Amiens

In het noorden van Frankrijk, op ongeveer honderdtwintig kilometer van Parijs, is de boeiende stad Amiens gelegen. Door de Galliërs werd de stad eerst Samarobriva genoemd en daarna door de Romeinen Ambianum. Het tegenwoordige Amiens mag in ieder geval volgens ons de nieuwe topper van de stedentrips worden genoemd. Behalve een uitgebreid winkelaanbod is er voldoende cultuur te snuiven, kun je er heerlijk eten en worden er regelmatig leuke evenementen georganiseerd. Als onderdeel van UNESCO-werelderfgoed zijn er imposante bouwwerken te bezoeken zoals de Notre-Dame van Amiens en het belfort.

Tijdens de nacht van Amiens ‘Nuit Blanche’ zijn er allerlei podia te vinden waar men getrakteerd wordt op toneel-, muziek- en dansvoorstellingen. Dit culturele evenement is erg geliefd in de regio en zeker bij de inwoners van Amiens. Maar ook de rommel- en antiekmarkten aan de Avenue du General Foy zijn populair. Vanuit de gehele regio en ver daarbuiten komen mensen bijeen en ontstaat er al snel een gezellige drukte. Wanneer ‘s avonds de lichtjes aangaan komt Amiens volledige tot bloei. Een ervaring die je beslist niet mag missen.

Top 10 bezienswaardigheden van Amiens

1

Kathedraal van Amiens

De Notre-Dame van Amiens is de parel van de stad. Het gotische bouwwerk werd al in de dertiende eeuw gebouwd en mag zich sindsdien de grootste gotische kathedraal van Frankrijk noemen. Door de jaren heen hebben er zich een aantal uitbreidingen en aanpassingen voorgedaan, zoals de tweede galerij tussen de torens aan de voorgevel. De zichtbare hoogtepunten van de kathedraal van Amiens zijn de prachtige vloer, het schip, beelden van André Beaunevau, de graftombes van de bisschoppen Geoffroy d’Eu en Évrard de Fouilloy en de barokke preekstoel. Uiteraard zijn er veel meer prachtige details te ontdekken.

2

Musée de Picardie

Het indrukwekkende kunstmuseum van Amiens is gevestigd in een prachtig oud gebouw, waarvan de bouwstijl zich laat omschrijven als ‘second empire’. Deze architectonische stijl werd vooral gebruikt tijdens de tweede helft van de negentiende eeuw. Het Musée de Picardie, wat in 1867 werd ingehuldigd, heeft uiteenlopende kunst tentoongesteld die uit verschillende eeuwen afkomstig is.

In de kelder van het museum bevindt zich de afdeling archeologie. Hier tref je delen van Romeinse muurschilderingen die gevonden zijn bij Pompei, sieraden uit de vijfde eeuw en zelfs een mummie. Het Musée de Picardie is een museum van onschatbare waarde en van binnen en buiten erg bijzonder.

3

Saint Leu

Doorkruist door de aftakkingen van de Somme, ontstond de wijk Saint-Leu in de Middeleeuwen. In die tijd leverden water en molens de energie die nodig was voor de activiteit van wevers, ververs, leerlooiers en andere molenaars. Vandaag de dag nodigt de charme van de historische wijk Saint-Leu je uit om door de pittoreske straatjes met kleurrijke huizen van leem, hout en baksteen te wandelen.

Designerwinkels, kraampjes, handelaren in tweedehands boeken en tweedehands goederen hebben hier hun plaatsgevonden sinds de rehabilitatie van deze voormalige volkswijk in het hart van de stad. Op een steenworp afstand van de Université de Picardie Jules Verne kun je hier terecht voor een drankje op het terras en een goede maaltijd. ’s Avonds zorgen de theaters, concerten en voorstellingen voor een typische Amiens-sfeer.

4

Maison de Jules Verne

De alom geprezen schrijver Jules Verne was een beroemde inwoner van Amiens. Met titels als ‘Cinq semaines en ballon’ vijf weken in een ballon en ‘Le Tour du monde en quatre-vingts jours’ een reis om de wereld in tachtig dagen, wist hij vele fans voor zich te winnen. Zijn verhalen en de daarin vermelde visie op de toekomst zijn opmerkelijk te noemen. Een aantal hiervan werden destijds als fantasie gelezen, maar hebben onlangs echt plaatsgevonden. Hierdoor wordt hij ook wel als toekomst voorspeller beschouwd.

Het huis waarin hij en zijn vrouw Honorine zich omstreeks 1882 vestigden, is tegenwoordig een opengesteld museum. Je krijgt hier een duidelijk beeld van zijn leven en zijn passies.

5

Hortillonnages

Het gebied wat men in Amiens les Hortillonnages noemt is een soort van drijvende tuin. Binnen dit deel van Amiens werd men vroeger van groente en fruit voorzien. Via boten werden de goederen verhandeld en werd er druk handel gedreven.

Elk jaar in juni wordt de traditionele kleding uit de kast gehaald en ziet de markt eruit zoals eeuwen geleden. Door middel van een tocht door de meer dan vijfenzestig kilometer tellende kanalen kun je met een boot het de ruim driehonderd hectare tellende Hortillonnages d’Amiens uitstekend verkennen. De flora en fauna binnen dit natuurgebied zijn een belevenis op zich.

6

Cimetière de la Madeleine

De oude begraafplaats van Amiens ligt buiten het centrum van de stad. Cimetière de la Madeleine werd omstreeks 1817 in gebruik genomen en heeft sindsdien nogal wat vooraanstaande namen op graven staan. Zo is hier ook het graf van de beroemde inwoner van Amiens, Jules Verne, te vinden. Je treft er militaire graven aan van soldaten die tijdens de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog gesneuveld zijn. Andere bekende of invloedrijke personen die hier begraven liggen zijn Jean-Baptiste Dijon, Georges Guittet, Pierre Lefort, René Daveluy en Charles Gabriel Vérecque.

De bosrijke omgeving en aanwezige fauna binnen dit heuvelachtige gebied geven je het gevoel in een park te zijn. Het is dan ook een heerlijk rustpunt voor wie de drukte even wil ontvluchten.

7

Tour Perret

Tour Perret is een woonflat van 29 verdiepingen en 110 meter hoog in Amiens, Frankrijk. Hij wordt beschreven als de eerste wolkenkrabber van Frankrijk en werd in 1975 geregistreerd als historisch monument. Tour Perret was oorspronkelijk 104 meter hoog en was daarmee de hoogste en de eerste wolkenkrabber van meer dan 100 meter die in Frankrijk werd gebouwd. In tegenstelling tot wat weleens beweerd wordt, was het niet de hoogste van West-Europa was.

Het gebouw bleef eigenlijk iets achter bij zijn beoogde hoogte omdat het bovenste deel, een belfort met een monumentale klok, nooit werd gebouwd vanwege vertragingen en kostenoverschrijdingen. In 2005 werd de toren eindelijk voltooid met een zogenaamde Sablier de lumière, ontworpen door architect Thierry Van de Wyngaert.

8

Samara

In het historische park Samara is behalve de botanische tuin van Amiens ook een stuk geschiedenis gelegen. Door middel van verschillende reconstructies is er getracht om verschillende episodes uit het verleden te weerspiegelen. Zo zijn er oude woningen te bezoeken, worden er oude ambachten uitgevoerd en zijn er enkele archeologische bevindingen tentoongesteld. Dit levendige museum en park is erg leuk en leerzaam om te bezoeken. In het bijbehorende arboretum zijn verschillende boomsoorten te ontdekken zoals de ginkgo.

9

Zoo d’Amiens

De dierentuin van Amiens is te vinden aan de Esplanade Hotoie, net even buiten het centrum van de stad. Het zes hectaren tellende park telt zo’n zestig verschillende dierensoorten. Het park werd in 1952 opgericht en langzaam aan heeft men de diersoorten uitgebreid. Nu vandaag tref je er onder andere zeeleeuwen, kraanvogels, pinguïns, wolven, zebra’s, olifanten, leguanen en apen.

10

Kerstmarkt

Het jaar wordt in Amiens feestelijk afgesloten. Heel Amiens en omstreken loopt dan uit voor de kerstmarkt van Amiens ‘Les Parfums d’hiver, le marche de Noël d’Amiens’. Werkelijk alles wordt uit de kast gehaald voor dit grootse evenement. Maar liefst vijf weken lang wordt de binnenstad gevuld met de prachtigste kerstdecoraties, gezellige kramen, allerlei heerlijkheden en vooral gezelligheid. Vanuit het reuzenrad is de stad met al zijn lichtjes op unieke wijze te bewonderen. Zelfs de kathedraal is op een bijpassende manier uitgedost.

Betaalbaar overnachten in Amiens

Zoek je een hotel, appartement of B&B in Amiens? Dan heb je de keuze uit tal van accommodaties. Dankzij boekingssites zoals booking.com kun je gemakkelijk zoeken naar hotels in Amiens.

Wil je kijken of andere aanbieders goedkoper zijn dan booking.com? Dan kun je Trivago gebruiken. Dit is een zoekmachine en prijsvergelijkingssite voor accommodatiedeals van veel verschillende online boekingssites. Hier kun je zoeken naar de laagste prijzen voor hotelkamers, appartementen, vakantiehuizen en B&B’s in Amiens.

Meer informatie over Amiens