Guadeloupe

Guadeloupe is een heerlijke tropische bestemming in het Caribisch gebied. Het is een kleine archipel die toebehoort aan Frankrijk. Officieel is het een Frans overzees departement. Het hoort wel bij Frankrijk, maar is geen onderdeel van de Europese Unie.

De overweldigende natuur en mooie stranden zullen je zeker bekoren. De kleine vissersdorpjes waar de tijd bijna stil heeft gestaan wisselen zich af met stukken regenwoud en ruige kustlijnen. Er zijn op Guadeloupe historische plaatsen te bezoeken zoals oude plantages en distilleerderijen, maar ook molens uit de negentiende eeuw. Tot slot is Guadeloupe een prima bestemming om te duiken en te snorkelen. Wereldreiziger en “vader” van de oceaan Jacques Cousteau heeft deze plaats niet voor niets uitgekozen als mooiste duiklocatie ter wereld.

Ga je op vakantie naar Guadeloupe? Met onze top 10 bezienswaardigheden van Guadeloupe weet jij welke plekken je kunt bezoeken als je op deze geweldige tropische bestemming bent.

Top 10 bezienswaardigheden van Guadeloupe

1

Parc National de la Guadeloupe

De natuur van Guadeloupe ontdek je vooral binnen het Parc National de la Guadeloupe. De volledige naam van dit park luidt: Grand Cul-de Sac Marin Nature Reserve. Dit beschermde gebied heeft een oppervlakte van ongeveer 173 km² en daarnaast een bufferzone van nog eens 162 km². Het merendeel bestaat uit tropische bossen en de slapende vulkaan la Soufrière.

Veel voorkomende zoogdieren zijn de Guadeloupe wasbeer, mangoesten, vleermuizen en de agouti. Natuurlijk zijn er ook veel vogelsoorten te vinden zoals de fregatvogels, pelikanen, spechten en kolibries. In Saint-Claude is veel informatie over het park en hun wandeltochten met een eventuele gids te vinden.

2

Pointe de la Grande Vigie

Een prachtige weg leidt naar het uiterste noordelijke puntje van het eiland: Pointe de la Grande Vigie. Je wandelt via een gemarkeerd pad om hoge abrupte kliffen van meer dan 80 meter te ontdekken die zich in de Atlantische Oceaan lijken te storten, terwijl de golven er op losbeuken. Dit panorama van een opeenvolging van punten die majestueus oprukken boven de oceaan is een indrukwekkend gezicht: Pointe du Capucin, Petite Savane, Grand Rempart, de la Grande Falaise en in de verte de Piton en de Pointe du Piton die de zee splijt.

Aan de westkant is er een duizelingwekkend uitzicht op de majestueuze en rustige Pointe Petite Tortue. Dit schiereiland, een echte uitkijkpost op de oceaan, is bedekt met het droge bos, kenmerkend voor het noorden van Grande Terre, onderhevig aan de arme bodem, de directe blootstelling aan de passaatwinden en het droge klimaat. Bij goed weer zijn de eilanden Désirade (op 50 km), Antigua (op 70 km) en Montserrat te zien.

3

Pointe-à-Pitre

Ondanks zijn omvang is deze grootste stad van Guadeloupe niet de hoofdstad. Dit is namelijk Basse-Terre wat op het gelijknamige eiland ligt. Point-à-Pitre ligt dichtbij de scheiding van de twee eilanden. ‘s Avonds ontmoet men elkaar rondom het centrale plein genaamd ‘Place de la Victoire’. Overdag kun je in deze stad prima winkelen en is er regelmatig een markt te vinden.

De koloniale huizen geven de stad een serene sfeer, hoewel het er soms ook erg druk kan zijn. Aan de Place Gourbeyre staat de fraaie Basiliek La Cathedrale Saint-Pierre et Saint-Paul met ertegenover het Palais de Justice in art-decostijl. Verder vind je er een paar musea zoals het Musee Saint-John Perse wat gewijd is aan de dichter Alexis Leger en het Musee Victor Schoelcher die in opstand kwam tegen de slavernij.

4

Réserve Jacques Cousteau

Wat met name erg leuk is voor kinderen, is een tochtje met een glazen bodem boot. Deze tochten zijn vooral te maken in dit zeereservaat. Het park is vernoemd naar Jacques Cousteau. Deze ontdekkingsreiziger en onderzoeker van de zee heeft vele onderscheidingen heeft mogen ontvangen voor zijn werk. De onderwaterwereld op deze plek heeft veel te bieden, zeker voor snorkelaars en duikers. Het is er ook mogelijk om nachtelijke duiken te maken.

5

Gosier

Aan de zuidkant van het eiland Grande-Terre ligt de plaats Gosier. Bovenop de heuvel aan de ingang van de Rivière Galée staan de ruïnes van het verdedigingsfort Fort Louis. Iets verder bij de wijk Bas-du-Fort met zijn mooie jachthaven vind je een museum wat gewijd is aan de 18de-eeuwse oorlog tussen Frankrijk en Engeland. Dit is het Engelse Musée Fort Fleur d’Épée. Verder zijn er veel leuke en kleine winkeltjes te vinden en wat horecagelegenheden.

6

Plantages

In Guadeloupe zijn verschillende plantages te vinden. Zo zijn er suikerrietplantages, koffieplantages en cacao- en vanilleplantages. Een aantal hiervan zijn te bezoeken, maar dan in de vorm van een hotel, museum of restaurant.

Een prima gerestaureerde koffieplantage is te vinden in het westen bij Pointe-Noire op het eiland Basse-Terre. Hier zijn de plantages Maison du Café en Musée du Café te vinden. Hier kun je een rondleiding krijgen en wordt er het een en ander verteld over de koffieproductie.

7

Marie-Galante

Het eiland Marie-Galante is bekend om zijn vele molens. In 1780 werden de eerste molens op het eiland gezien. In de loop van de jaren zijn er veel verloren geraakt. Maar nog altijd zijn er tientallen te vinden, zoals de bekende Moulin de Bézard uit 1814.

Op het eiland wordt hier en daar de geschiedenis in stand gehouden. Zo trekken hier nog altijd ossen een kar en worden er wedstrijden hiervoor georganiseerd. Een ander stukje geschiedenis is de slavernij. De verhalen hierover zijn terug te vinden bij de Murat Suikerplantage. Hier werkten een paar honderd tot slaaf gemaakten op het landgoed.

8

La Désirade

Het eilandje La Désirade ligt een paar kilometer van Guadeloupe vandaan. Het is ideaal als dagtocht te bezoeken. Als je wilt, zou je er zelfs kunnen overnachten. Doordat dit elf kilometer lange eiland niet massaal door toeristen wordt bezocht is er een uitstekende authentieke sfeer te proeven. In het kleine vissersdorpje Beauséjour kun je heerlijk genieten van een maaltijd met verse vis. Het mooiste strand is Plage de Beauséjour, maar de andere stranden zijn ook zeker de moeite waard.

9

Rumdistilleerderijen

Als je bedenkt dat rum gemaakt wordt van suikerriet, is het niet gek te bedenken dat er dus een paar rum distilleerderijen bestaan op Guadeloupe. De oorspronkelijke Rhum Agricole heeft zelfs een alcoholpercentage van 70%. De basisrum is verkregen na een rijpingsproces van een jaar in houten vaten. En na zestien maanden is het bruine rum. Als je graag alle geheimen te weten wilt komen over deze populaire drank, breng dan eens een bezoek aan het rum museum in Saint Rosa.

10

Jardin Botanique de Deshaies

In het hart van de Guadeloupe-eilanden biedt de botanische tuin Deshaies een vredig moment omringd door prachtige Caribische flora! Dit park van 7 hectare biedt een grote verscheidenheid aan opmerkelijke planten en bomen. Een reis voor de zintuigen, voor iedereen. Het park is ontworpen door Michel Gaillard, een bekende landschapsarchitect, en was eigendom van Coluche, de beroemde Franse acteur.

Jardin Botanique de Deshaies is een van de mooiste tuinen van het eiland. Laat jeleiden door verschillende werelden dankzij de geuren en kleuren van een tropische natuur. Gember, bougainvillea, hibiscus, orchideeën en vele andere prachtige bloemen en vogels zullen u verbazen op je bezoek aan deze botanische tuin.

Meer informatie over Guadeloupe