top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van TsjechiŽ

TsjechiŽ
top 10 bezienswaardigheden:

Českť Budějovice
Českż Krumlov
Lipnomeer
Pilsen (Plzeň)
Praag
TsjechiŽ

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieŽn:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo TsjechiŽ
reisadvies reisadvies TsjechiŽ

... meer handige websites

 

De prachtige hoofdstad PraagTsjechiŽ is een land gelegen in centraal Europa. Na enkele decennia communisme waarbij het samen met Slowakije de republiek Tsjechoslowakije vormde is het land in rap tempo aan het ontwikkelen. Steden en dorpen die in het communistisch tijdperk in verval geraakt zijn, zijn vrijwel allemaal in oude glorie hersteld. Een fraai voorbeeld hiervan is Českż Krumlov. TsjechiŽ is gezegend met een fraaie natuur, veel sfeervolle dorpjes en prachtige historische bouwwerken. Hieraan is te zien hoe welvarend dit gebied gedurende vele eeuwen is geweest. Machtige families hebben mat prachtige kastelen en paleizen hun stempel gedrukt op het landschap van TsjechiŽ. Wie alle schatten van het land wil ontdekken die zal daar meerdere vakanties voor nodig hebben. Je kunt kiezen uit vakanties, stedentrips en wintersport in TsjechiŽ om het land te gaan verkennen. Als je een rondreis door TsjechiŽ maakt, dan kun je verschillende facetten van het land binnen ťťn vakantie ontdekken.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
TsjechiŽ

bezienswaardigheid nummer 1 Praag
De hoofdstad van TsjechiŽ is een stad die rustig tot ťťn van de mooiste steden van Europa mag worden genoemd. In het historische centrum van deze ďgouden stadĒ zijn nogal wat bezienswaardigheden. Op het Oude stadsplein ĎStaroměstskť nŠměstŪí hangt het beroemde astronomische uurwerk van Praag. De Praagse Burcht, die tot de grootste van de wereld behoort. Met daarin de St. Vituskathedraal, het koninklijk paleis, Lobkowiczpaleis en de St. Jorisbasiliek. Natuurlijk kent de stad verder veel musea, goede restaurants en terrasjes. Vanaf de bekende Karelsbrug met zijn prachtige beelden, heb je een mooi uitzicht over de rivier de Moldau en natuurlijk Praag.
www.top10bezienswaardigheden.nl/tsjechie/praag.htm
   
bezienswaardigheid nummer 2 Českż Krumlov
Het middeleeuwse stadje Českż Krumlov is een grote toeristische trekpleister van TsjechiŽ. Al sinds de 13e eeuw bestaat deze stad welke in lus van de rivier de Moldau is gevestigd. De stad heeft veel historische hoogtepunten, waaronder het majestueuze kasteel en burcht van de stad. Een aantal vertrekken van dit kasteel zijn toegankelijk voor publiek. Vooral het theater is zeker zo goed als zeker nog helemaal in tact. Al lopend door de smalle straatjes kom je vanzelf de andere bezienswaardigheden tegen. Zo vind je er de St. Vitus kerk, een regionaal museum, museum van de marteling aan het dorpsplein en de Eggenberg Brouwerij. Wie iets meer avontuur zoekt, moet zeker een bezoekje brengen aan de grafiet mijnen welke vroeger veel werk verschaften.
www.steden.net/ceskykrumlov
   
bezienswaardigheid nummer 3 Kastelen
In TsjechiŽ kun je helemaal los gaan als het komt op het bezoeken van kastelen. Het land heeft er namelijk nogal wat. Een aantal grote kastelen zullen we benoemen. Zo is er in Praag de ĎPraagse BurchtĎ waarvan het burchtgebied tot de grootste ter wereld behoort. De voorzijde telt de afmeting van maar liefst een halve kilometer. Andere bekende kastelen zijn die van Českż Krumlov, Jindřichův Hradeckasteel in Jindřichův Hradec, het Karlstein kasteel in Karlötejn en kasteel HlubokŠ in HlubokŠ nad Vltavou wat zelf als voorbeeld heeft gediend voor het Engelse Windsor Castle.
   
bezienswaardigheid nummer 4 Reuzengebergte
Dit prachtige natuurfenomeen is te vinden op de grens tussen TsjechiŽ en Polen. Dit bergachtige gebied bestaat uit een mooi en indrukwekkend stuk natuur wat alleen al daarom jaarlijks vele toeristen trekt. Vooral wandelliefhebbers komen hier prima aan hun trekken. De wandelroutes worden zeer goed aangegeven. Het is dus vanuit verschillende bestemming prima aan te sluiten. Maar ook vele kunstenaars hebben hun weg gevonden naar dit wonderschone stukje op de aarde. Het heeft voor menigeen als inspiratiebron gediend. Voor de wintersport heeft dit gebied maar liefst twintig pistes in de aanbieding. De hoogste berg meet 1602 meter. Dit is de ĎSněěka. Bekende bestemmingen in dit gebied zijn Pec pod Sněěkou, Teplice nad MetujŪ en äpindlerův Mlżn. Een bijzondere bezienswaardigheid die je eigenlijk niet mag missen zijn de rotsen van Adröpach. Deze stad bestaat uit rotsformaties en een beeldschone waterval.
   
bezienswaardigheid nummer 5 Brouwerijen
TsjechiŽ weet zeker hoe hij zijn bier moet maken. Tsjechen zelf worden de grootste bierdrinkers ter wereld genoemd. De meest bekende brouwerij is die van Budweiser Budvar in Česke Budějovice. Deze Budweiser wordt er in vier varianten gebrouwen. Een ander bekend biermerk uit deze plaats is het Samson bier. De Koninklijke Brouwerij van Kruöovice uit het gelijknamige dorp behoort ook tot de grotere brouwerijen van TsjechiŽ. Sinds 2007 is deze brouwerij overgenomen door onze ďeigenĒ Heineken. De naam Pils komt de Tsjechische stad Pilsen. Hier staat de Pilsner Urquell brouwerij welke bekend is om zijn Pilsner Urquell en Gambrinus bier.
   
   
bezienswaardigheid nummer 6 Natuurparken
Er zijn in de wonderschone natuur van TsjechiŽ een aantal natuurparken te vinden. Het Nationale park Krkonoöe ligt in het Reuzengebergte. Het park is ongeveer 36.000 hectare groot. Langs de grens met Duitsland ligt een ander formidabel natuurpark. Dit is het Nationaal park äumava. Dit gebied heeft een zeer fraai meer behoort tot de meest uitgestrekte beboste gebieden van Midden-Europa. Dan is er nog het Nationaal Park Boheems Zwitserland of wel Českť ävżcarsko. Dit park ligt in het noorden van TsjechiŽ en is tevens het jongste nationale park van het land. Zeker niet het minste, want er is nogal wat te bewonderen. De grootste natuurlijk zandsteen brug van Europa is hier bijvoorbeeld te vinden. Diepe kloven, ravijnen en indrukwekkende rotspartijen sieren dit uitgestrekte natuurpark.
   
bezienswaardigheid nummer 7 VyööŪ Brod
Direct wanneer je aankomt bij de plaats VyööŪ Brod valt je oog op het immens grote cisterciŽnzer klooster wat in 1259 is gesticht door de rijke edelman Petr Vok. Te midden van het klooster staat de kloosterkerk. Hierin zijn de graven te vinden van een aantal leden van de invloedrijke Roěmberk familie. Het klooster en de kerk huisvesten een aantal zeer kostbare kunstwerken.
www.mooistedorpjes.nl/tsjechie/zuid-bohemen/vyssi-brod/
   
bezienswaardigheid nummer 8 Česke Budějovice
Zeer waarschijnlijk is deze stad beroemd geworden om zijn Budweiser Budvar bier. Al sinds 1265 wordt hier namelijk fantastisch bier gebrouwen in het noorden van de stad waar de brouwerij zich bevindt. Dit bier mag absoluut niet worden verward met het Amerikaanse Budweiser bier. Al jaren worden er slopen rechtszaken gevoerd over het recht op deze naam. Maar de stad heeft meer te bieden. Zo vindt je aan het marktplein ĎNŠměstŪ Přemysla Otakar IIí het enorme Samson fontein, de zwarte toren, St. Nicholaus kathedraal en een werkelijk prachtig stadhuis.
www.top10bezienswaardigheden.nl/tsjechie/ceskebudejovice.htm
   
bezienswaardigheid nummer 9 Lipnomeer
De omgeving van dit enorme stuwmeer is behoorlijk in trek als vakantiebestemming. Zowel in de zomer als in de winter is het hier prima vertoeven. In de zomer zijn er veel watersportmogelijkheden is dit grote Lipnomeer mogelijk. Er zijn prachtige bungalowparken aangelegd en diverse campings sieren verschillende plaatsen aan dit meer. Doordat het een half uurtje van bijvoorbeeld Českż Krumlov ligt, leent de bestemming zich prima om daar vandaan uitstapjes te maken naar zoín pittoreske historische stadje. In de winter is zijn er verschillende pistes aan het meer waarop je kunt skiŽn of snowboarden. Ook is er een 40 km lange loipe route te vinden als je van langlaufen houdt. In de omgeving bevinden zich meerdere restaurants en wat uitgaansgelegenheden.
www.landenportal.nl/lipnomeer.htm
www.lipnovoorbeginners.nl
   
bezienswaardigheid nummer 10 KutnŠ Hora
Deze oude en historische stad is voornamelijk bekend om zijn zilvermijnen die vroeger deels onder de stad doorliepen. Helaas waren de mijnen aan het eind van de 16e eeuw uitgeput. Nog altijd is de stad een bezoekje waard. Zo vind je er de prachtige St. Barbarakathedraal en de hoogste kerktoren van de Bohemen is die van de St. Jacobskerk. Een zeer macabere bezienswaardigheid is in een buitenwijk van KutnŠ Hora te vinden. Hier is namelijk een rooms-katholieke kapel ĎOssuarium van Sedlecí onder handen genomen door de kunstenaar Frantiöek Rint. De bijbehorende begraafplaats is door de eeuwen heen een zeer gewilde rustplaats geweest voor overleden mensen uit de regio en zelfs uit meerdere landen. Met het ruime aanbod van resten van overledenen heeft deze kunstenaar de binnenkant van deze kapel op zeer bijzondere wijze aangekleed.
www.allesovertsjechie.nl/steden/kutnahora.htm
   
  Meer informatie over TsjechiŽ:

alles over TsjechiŽ
goedkoop naar TsjechiŽ
TsjechiŽ informatie
TsjechiŽ informatie
waar overnachten in TsjechiŽ

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies