Tsjechië Cesky Krumlov

Cesky Krumlov

Cesky Krumlov is zonder enige twijfel de mooiste stad van de regio Zuid-Bohemen. Na Praag is het de grootste toeristische attractie van heel Tsjechië. De van oorsprong uit de dertiende eeuw stammende stad kent haar oorsprong in het Krumlovkasteel, dat vernoemd is naar de eerste bezitter. In drie eeuwen die volgden heeft Cesky Krumlov onder de Rosenbergdynastie haar grote bloeitijd meegemaakt. Na W.O. II is de stad tijdens het communistische tijdperk flink in verval geraakt. Vrijwel direct na de val van de Berlijnse Muur is men begonnen met het herstel van de historische binnenstad met als resultaat een prachtig centrum dat sinds 1992 trots op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Cesky Krumlov wordt het hele jaar door druk bezocht. Wat je allemaal kunt zien en doen in Cesky Krumlov? Begin eerst maar eerst met onze top 10 bezienswaardigheden van Cesky Krumlov. Dan zul je al een heel eind komen. Het belangrijkste is om vooral van de sfeer van de stad zelf te genieten.

 

Top 10 bezienswaardigheden van Cesky Krumlov

1

Kasteel Cesky Krumlov

Het zeer dominant aanwezige Kasteel Cesky Krumlov is zeker een bezichtiging waard. Dit in de 13e eeuw gebouwde onderkomen van de adellijke familie Krumlov werd later diverse keren verbouwd en aangepast. Zeer bijzonder zijn de beren in hun verblijf onder de toegangspoort van het kasteel. Het ruim bemeten kasteel heeft verder een historisch museum met daarin klederdracht, oude voorwerpen, munten en meubelstukken, kasteeltuinen, theater, galerij, kelders en een toren.

Het oude prachtige Eggenbergs theater heeft nog altijd de allure zoals het ooit bedoeld was. Tegenwoordig is dit indrukwekkende landgoed en toebehoren opengesteld voor publiek. Na een redelijke klim van tientallen treden heb je vanuit de toren een spectaculair uitzicht over deze oude stad. Houd er wel rekening mee dat in de wintermaanden niet alles op het landgoed toegankelijk is.

2

Sint Vitus kerk

De St. Vitus kerk is een ander gebouw dat vrij nadrukkelijk zichtbaar is binnen net stadsbeeld van Cesky Krumlov. Hoewel de kerk niet naast het kasteel ligt, prijkt deze evengoed hoog boven de stad uit. De St. Vitus kerk ligt aan de rivier Moldau, die verder kronkelt door de stad. De kerk heeft een redelijk sobere uitstraling. Het heeft twee kapellen, een aantal fresco’s en een oude barokke altaar van rond 1680. Bijzonder is dat de ingang ongewoon aan de zijkant zit.

3

Regionaal Museum van Cesky Krumlov

Aan de toegangspoort van het kasteel van de stad ligt hét museum van Cesky Krumlov. In dit oudste barokke gebouw van de stad kom je tijdens een wandeling langs meer dan 34.000 voorwerpen meer te weten over de stad zelf en zijn geschiedenis. Er zijn verschillende wisselende exposities te bewonderen, een bibliotheek en er is een maquette van de stad aanwezig.

4

Marionetten Museum

Wie een wandeling door de binnenstad maakt van Cesky Krumlov maakt, zal het opvallen hoeveel winkels met houten speelgoed en marionetten poppen er zijn. Dit zijn er namelijk best veel. Er is zelfs een marionetten museum te vinden. Hier zijn oude tot zeer oude poppen te bewonderen, waarvan sommige worden gebruikt in voorstellingen. Ook is het artistieke vakmanschap te zien en het tot stand komen van de poppen. Natuurlijk behoort het tot de mogelijkheden om hier een pop aan te schaffen.

5

Foltermuseum

Aan het prachtige dorpsplein van de stad ligt het museum over de martelingen en voorwerpen die er voor gebruikt werden. Er zijn reconstructies van kelders uit de 15e eeuw te vinden die zijn ingericht naar die tijd. Door middel van wassen poppen en geluidseffecten komt de mysterieuze geschiedenis tot leven. Voor kleine kinderen is dit bijzondere museum niet aan te bevelen.

6

Egon Schiele Kunst Centrum

In het Egon Schiele Kunst Centrum is een permanente tentoonstelling te zien over het leven en werk van Egon Schiele (1890-1918), wiens moeder in Krumlov werd geboren. Er zijn tekeningen, grafiek, eigen meubels van de kunstenaar, persoonlijke brieven, visitekaartjes, tientallen foto’s, de stamboom van Schiele, documentatie over zijn verblijf in Krumlov en de motieven op zijn werken te zien. Parallel daaraan zijn er per seizoen wisselende tentoonstellingen van kunst uit de 20e en 21e eeuw.

7

Pestzuil

Het belangrijkste artistieke kenmerk van het Svornosti-plein is de pestzuil met daarop het beeld van de Maagd Maria en acht heiligen, de beschermheiligen van de stad en beschermers tegen de pest. Op de bovenste rij staan beelden van de heilige Wenceslas, de heilige Vitus, de heilige Johannes Evangelist en de heilige Judas Thaddeus, en op de onderste rij de heilige Franciscus Xaverius, de heilige Sebastiaan, de heilige Gaetano en de heilige Rochus.

De barokke sculptuurversiering is het werk van de Praagse beeldhouwer Matěj Václav Jäckel, van 1714 – 1716. Naast de pestzuil werd in 1843 het stenen fonteinreservoir gebouwd, ter vervanging van de afgeschafte renaissancefontein die ooit midden op het plein stond.

8

Grafietmijnen

Het is een zeer bijzondere ervaring om een bezoek te brengen aan de ondergrondse grafietmijnen van Cesky Krumlov. Compleet met uitrusting als een helm met licht en speciale kleding vertrek je per trein de duisternis in. Tijdens de tour ga je te voet verder op ontdekking.

Tijdens de rondleiding ervaar je uit de eerste hand de omstandigheden waarin de mijnwerkers werkten en de machines die zij bij hun werk gebruikten. Verder leer je hoe de mijnbouw werd uitgevoerd, hoe het grafiet werd verwerkt en wat ervan werd gemaakt.

9

Museum Fotoatelier Seidel

De zeer bekende landschapsfotograaf Joseph Seidel heeft heel wat mooie kiekjes achter gelaten. Deze markante fotograaf blonk uit om zijn hoge kwaliteit foto en zijn durf om experimenten uit te voeren met onder andere panoramische foto’s en de techniek voor kleurenfoto’s. Dit was rond 1900 zeer bijzonder. Veel van zijn werk en dat van zijn zoon Frantisek Seidel zijn samengebracht in het Seidel Fotomuseum.

10

Raften

De Vltava-rivier leent zich heel goed om te raften. Sterker nog: raften is een van de meest populaire buiten-activiteiten in en rond Cesky Krumlov. Het beste deel is dat er meerdere opties en afstanden om uit te kiezen. Er zijn kano’s, kajaks, vlotten, en zelfs begeleide boottochten rond Cesky Krumlov om uit te kiezen. Meestal begin je een stuk buiten de stad, om vervolgens de Vltava rivier af te varen naar Cesky Krumlov. Er zijn tal van aanbieders van raft-, kano- en kajaktochten.

Betaalbaar overnachten in Cesky Krumlov

Betaal niet teveel voor je hotel, pension of appartement in Cesky Krumlov. De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken in steden zoals Cesky Krumlov. Wil je in één keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Cesky Krumlov. Daar kun je per hotel, appartement en B&B meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers kunt boeken voor jouw reisdata!

Meer informatie over Cesky Krumlov