Tsjechië Ceske Budejovice

Ceske Budejovice

Ceske Budejovice is een stad gelegen in de regio Zuid-Bohemen in Tsjechië. Ceske Budejovice is de bakermat van het ook bij ons zo geliefde pils. Het merk Budweiser komt hier vandaan en is simpelweg een verwijzing naar de stad Ceske Budejovice, dat in het Duits Budweis genoemd wordt. Ceske Budejovice is de grootste stad van de regio Zuid-Bohemen en tevens de hoofdstad van deze regio. Ceske Budejovice kent een aantal bezienswaardigheden die de moeite waard zijn. Verder is de stad geliefd onder toeristen uit de omgeving die hier een (mid)dagje kunnen komen shoppen. Voor een heerlijke lunch of diner kunnen wij je het Masné krámy restaurant aanbevelen. Dit oude, maar zorgvuldig in ere herstelde vleeshuis staat bekend om zijn heerlijke maaltijden, gastvrijheid en gezellige nisjes waaruit men vroeger het vlees verkocht. Het Masné krámy bevindt zich aan de Krajinská straat, om de hoek van het Náměstí Přemysla Otakar II (Marktplein).

Top 10 bezienswaardigheden van Ceske Budejovice

1

Marktplein

Het oude marktplein ‘Náměstí Přemysla Otakar II’ is vernoemd naar de stichter van de stad. Je mag het marktplein als het hart van de stad beschouwen. Op dit belangrijke en enorm grote plein bevinden zich het stadhuis, de zwarte toren, de kathedraal van St. Nicholas en het Samson fontein. Het barokke Samson fontein staat symbool voor de stad. Het is tussen 1721 en 1727 weggezet om sommige straten van water te kunnen voorzien. De kleurige geveltjes geven een bijzonder uiterlijk aan dit indrukwekkende plein. Een legende verteld dat op de plaats waar vroeger de galg stond er nu een steen ligt. En dat als je deze aanraakt, je ‘s avonds niet meer thuis komt. Of als je na negen uur ‘s avonds er overheen loopt je zult verdwalen in de straten.

2

Stadhuis

Het stadhuis (Radnice) bevindt zich op een hoek van de markt. Door zijn blauw gekleurde brede gevel valt hij behoorlijk op. Verschillende ornamenten sieren dit betoverende gebouw. Sinds het Samson fontein in 1990 werd gereconstrueerd zijn de originele beelden hiervan vervangen door kopieën. De originele beelden staan tegenwoordig in de hal van het stadhuis van Ceske Budejovice.

3

Zwarte Toren

De Zwarte toren is gebouwd in de 16e eeuw in een deels gotische- en deels renaissancestijl. Je vindt deze toren naast de kathedraal van St. Nicolas op het marktplein. De toren geeft met zijn 72 meter hoogte een fenomenaal zicht over de stad. Nog altijd is de toren voorzien van zijn oorspronkelijke deuren uit 1558.

4

Sint-Nicolaaskathedraal

Op het plein van Přemysla Otakar II zal de Sint-Nicolaaskathedraal direct je aandacht vragen. De kathedraal werd al gebouwd in de 13e eeuw. Na de verwoestende dorpsbrand in 1641 is hij opgeknapt en meerdere malen aangepast. De inrichting is grotendeels uit de 17e en 18e eeuw. Het altaarstuk van Leopold Huber en het schilderij ‘Dood van de Heilige Maagd’ zijn zeker de moeite waard.

5

Maria Kerk

De opvallende Maria Kerk heet in het Tsjechisch ‘kostel Obětování Panny Marie’. Deze kerk ligt aan het ‘Piaristické náměstí’ plein. De kerk is vrijwel gelijk met de stad opgericht en was rond 1300 voltooid. Het was onderdeel van het voormalige Dominicanenklooster. Het wordt gezien als meest waardevol historisch monument van de stad.

6

Brouwerij Budweiser Budvar

Al sinds 1265 wordt er in Ceske Budejovice ‘Budweiser Budvar’ bier gebrouwen. Het mag absoluut niet worden verward met het Amerikaanse biermerk Budweiser. Al jaren lopen er rechtszaken over deze naam en wordt er een bieroorlog gevoerd. In Amerika wordt de Tsjechische Budweiser verkocht met de naam ‘Czechvar’. De brouwerij is dagelijks te bezoeken en er zijn verschillende rondleidingen te volgen, al dan niet met een proeverij. In de wintermaanden is dit niet mogelijk. Je vindt de brouwerij in het noorden van de stad.

7

Dominicanenklooster

Het Dominicanenklooster is het oudste gotische monument in Ceske Budejovice. Het bestaat uit de kerk van de Presentatie van de Maagd Maria en de vestingwerken van de stad. Het is gelegen in het zuidwestelijke deel van het historische centrum tussen de Ceska-straat, de oever van de rivier Malse en het Piaristische plein waar vroeger de stadsbegraafplaats was. Tegenwoordig behoort het klooster tot het cultureel erfgoed van Tsjechië en is er de Artistieke school gevestigd.

8

Zuid-Boheems Museum

In het Zuid-Boheems Museum ligt de nadruk vooral op natuur- en sociale wetenschappen. Naast de vaste tentoonstelling zijn er regelmatig wisselende of korte tentoonstellingen te vinden. Er is een archeologische afdeling waar verschillende voorwerpen te zien zijn. Op de afdeling voor natuurwetenschappen zijn er opgezette dieren, insecten en andere bewijzen uit landschappen te bezichtigen.

9

Hluboka nad Vltavou

Ongeveer tien kilometer ten noordwesten van Ceske Budejovice ligt het stadje Hluboka nad Vltavou. Het is misschien niet direct een bezienswaardigheid van Ceske Budejovice, maar in de praktijk blijkt dat men deze twee plaatsen vaak combineert. Het Kasteel Hluboká is de belangrijkste reden om even een uitstapje naar Hluboka nad Vltavou te maken. Dit gotische kasteel wordt tot de mooiste kastelen van Tsjechië gerekend. Niet voor niets dat er jaarlijks ruim driehonderdduizend bezoekers naar dit kasteel komen.

10

Holasovice

We sluiten de top 10 bezienswaardheden van Ceske Budejovice af met een dorpje dat zo’n vijftien kilometer buiten de stad ligt: Holasovice. Dankzij zijn unieke karakter is Holasovice opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Dit is vanwege zijn uitzonderlijke architectonische en stedelijke waarden.

Er is in Holasovice sprake van een uniek bewaard gebleven geheel van boerderijen, die in de 19e eeuw structureel en artistiek werden gewijzigd in een specifieke vorm van de zogenaamde boerenbarok. Uniek is de nog intacte vorm van de indeling, verkaveling en structuur van de gebouwen, die een voorbeeld is van dorpsstedenbouw uit de piekfase van de middeleeuwse kolonisatie.

Betaalbaar overnachten in Ceske Budejovice

Zoek je een hotel, appartement of B&B in Ceske Budejovice? Dan heb je de keuze uit tal van accommodaties. Dankzij boekingssites zoals booking.com kun je gemakkelijk zoeken naar hotels in Ceske Budejovice.

Wil je kijken of andere aanbieders goedkoper zijn dan booking.com? Dan kun je Trivago gebruiken. Dit is een zoekmachine en prijsvergelijkingssite voor accommodatiedeals van veel verschillende online boekingssites. Hier kun je zoeken naar de laagste prijzen voor hotelkamers, appartementen, vakantiehuizen en B&B’s in Ceske Budejovice.

Meer informatie over Ceske Budejovice