Tsjechië Lipnomeer

Lipnomeer

Het Lipnomeer is een stuwmeer in de regio Zuid-Bohemen in Tsjechië. Het meer werd in de jaren vijftig van de vorige eeuw aangelegd en is het grootste meer van het land. De omgeving van de meer is een belangrijke toeristische bestemming, zowel in de zomer als in andere maanden. Op het meer zelf worden allerlei watersporten aangeboden en wie zin heeft om te relaxen die kan dat op één van de vele strandjes langs het meer doen. De plaats Lipno nad Vltavou is het toeristisch centrum van het Lipnomeer. De vakantieparken Landal Lipno Marina en Lipno Lake Resort trekken jaarlijks duizenden toeristen die vooral ook uit Nederland afkomstig zijn. In de wintermaanden komt men hier vooral voor de wintersport. Gedurende ongeveer drie maanden kun je met ski’s of snowboards de berg Kramolin afdalen.

Top 10 bezienswaardigheden van het Lipnomeer

1

Nationaal Park Sumava

Vlakbij het Lipnomeer ligt het grootste nationale park van Tsjechië. Het Nationaal Park Sumava heeft een oppervlakte van ongeveer 69.000 hectare. Veel van het park is al eeuwen goed bewaard kunnen blijven, omdat het tot 1990 alleen toegankelijk was voor grenswachten. Tegenwoordig kan iedereen genieten van dit prachtige stuk natuur. Als je meer wilt weten over dit stuk Bohemer Woud dan is er in het park een informatiecentrum aanwezig.

Het Nationaal Park Sumava leent zich prima om te gaan wandelen, te fietsen of om op een andere manier sportief bezig te zijn.

2

Cesky Krumlov

Als je vakantie viert aan het Lipnomeer, dan is een uitstapje naar Cesky Krumlov een absolute must. Deze oude historische stad ligt aan de kolkende rivier de Moldau. Cesky Krumlov is al vroeg in de middeleeuwen ontstaan. De prachtige burcht en het indrukwekkende kasteel zijn prominent in het stadsbeeld aanwezig. Vele toeristen vinden dan ook hun weg naar deze majestueuze bouwwerken. De gezellige smalle straatjes met verschillende geveltjes behouden veel sfeer in de stad. Langs het kronkelende water zijn diverse terrasjes te vinden. Opmerkelijk zijn de hoeveelheid houten speelgoedwinkeltjes met marionetten poppen.

3

Kasteel Hluboká

In het dorp Hluboká nad Vltavou kun je het Kasteel Hluboká bezoeken. Al van ver weg zie je dit sprookjesachtige kasteel opdoemen. Het behoort dan ook tot één van de mooiste kastelen van Tsjechië. Het is gebouwd rond 1840. Daarvoor stond op deze plaats een kleiner kasteel. De Oostenrijkse diplomaat Johann Adolf I. zu Schwarzenberg gaf samen met zijn vrouw prinses Eleonore von und zu Liechtenstein de opdracht het meer romantisch te maken. Later heeft het zelfs model gestaan voor het Engelse Windsor Castle.

Het kasteel is regelmatig te bezoeken. Tijdens een rondleiding is het mogelijk om ongeveer twintig van de 140 tellende vertrekken te bezichtigen. Je ziet er onder andere wandtapijten, meubels, schilderijen, wapens en andere decoratieve stukken.

4

Skigebied Kramolin

Aan het Lipnomeer ligt het wintersportgebied Kramolin. Het ligt naast het dorpje Lipno nad Vltavou en het meer. Het skigebied is voornamelijk geschikt voor de beginnende en gematigde skiër. Er is in totaal ongeveer 8,3 km aan skipistes waarvan het merendeel blauw is. Voor kinderen is er een speciale ingerichte oefenplaats met een skicarrousel en vier kinderliften. Onderaan de eerste piste is zijn wat eet- en drinkgelegenheden, skiverhuur, supermarkt en appartementen te vinden. Wie van langlaufen houdt kan prima terecht in Kramolin. Er is namelijk een veertig kilometer tellend loipes pad. Deze brengt je door het prachtige berggebied van Šumava. Verder is het mogelijk om te schaatsen, zwemmen, een sledehondentocht te maken of te gaan ijsvissen.

5

Frymburk

Frymburk is het meest bekende en oudste dorpje aan het Lipnomeer. Een deel van het historische uiterlijk is bewaard gebleven. Zoals het in een oude dorpskern betaamt, is hier bijvoorbeeld een marktplein te vinden met gezellige eet- en drinkgelegenheden. Verder heeft Frymburk een oude kerk en de hoognodige middenstanders als een apotheek, tankstation, zwembad en supermarkten.

6

Klooster van Vyssi Brod

In het dorp Vyssi Brod ligt een zeer groot cisterciënzerklooster werd in 1259 gesticht door Petr Vok. Diverse personen uit zijn invloedrijke familie, Rozmberk, liggen begraven in de kloosterkerk. De vele bijzondere kunstwerken, schilderijen en de prachtige bibliotheek lokken vele toeristen naar deze imposante kerk die ommuurd is door het klooster. De monniken uit dit klooster besteedden veel aandacht aan de grond rondom de kerk en het klooster. Zo ontstonden hier boerderijen en landgoed welke voor veel inkomsten zorgden.

7

Rozmberk nad Vltavou

Rozmberk nad Vltavou is vooral bekend om zijn forse ridderkasteel met de naam ‘kasteel Rozmberk’. Vanuit het dorp loopt een smal en stijl pad omhoog die je naar dit fraaie kasteel voert. Het middeleeuwse kasteel heeft zoals zovelen door de jaren heen diverse aanpassingen en verbouwingen ondervonden. Vandaar dat je tijdens een wandeling door het kasteel diverse bouwstijlen zult ervaren. Het pronkstuk is de ridderzaal uit de 16e eeuw.

8

Zlata Koruna

Het prachtige cisterciënzerklooster Zlata Koruna vind je tussen de plaatsen Ceske Budejovice en Cesky Krumlov aan de voet van de Klet’ berg. Dit gebied staat ook wel bekend als Blansky les, een natuurgebied. Het Zlata Koruna klooster heeft de bijnaam ‘Gouden Kroon’. Deze bijnaam is gegeven door Koning Ottokar II nadat hij van Lodewijk de Heilige een doorn uit de doornenkroon van Jezus Christus had ontvangen. Om deze goed te kunnen bewaren had hij dit klooster opgericht. Naast het klooster staat een domkerk waarin het lichaam van Koning Ottokar II ligt.

9

Lipno nad Vltavou

Het dorp Lipno nad Vltavou ligt naast het meer en het skigebied Kramolin. Het bestaat uit een aantal winkeltjes, restaurants, vakantiewoningen, hotels en wat uitgaansgelegenheden. De omgeving leent zich prima voor lange wandel- en/of fietstochten. In de zomer is er in en om het Lipnomeer van alles te beleven op het gebied van watersport en vis mogelijkheden. Het meer zit namelijk vol met snoek, baars en forel.

10

Jachthaven Marina Lipno

Bij de jachthaven aan het Lipnomeer ligt een groot open bungalowpark en een zwembad. Langs de kade zijn verschillende speeltuintjes, trampolines en midgetgolfbanen en wat horecagelegenheden te vinden. In de winter biedt het meer volop schaats en slee mogelijkheden en mogelijkheden om te ijsvissen. In de zomer zijn er volop watersporten vertegenwoordigd zoals kajakken. Ook is er voldoende ruimte om langs het water te picknicken of zonnebaden.

Meer informatie over het Lipnomeer