Antigua en Barbuda

Antigua en Barbuda zijn twee eilanden in de Caraïbische Zee die samen een eilandstaat vormen. Antigua en Barbuda behoren tot de Bovenwindse Eilanden. In de zoektocht naar authentieke vakantiebestemmingen die nog niet platgelopen zijn door het toerisme, vormen Antigua en Barbuda een uitstekend alternatief voor wie van zon, zee, natuur en een Caribische sfeer houden.

De eilanden Antigua en Barbuda in de Caribische Zee bieden elk iets anders. Antigua staat bekend om zijn prachtige havens, de zeilwedstrijden, watersporten en zijn nationale park. De steden en dorpen zijn wat drukker dan op het buureiland. Dat komt ook omdat de meeste bezienswaardigheden op dit eiland te vinden zijn. Op het naast gelegen eiland Barbuda heerst vooral rust, roze zandstranden en veel vogels. Hier en daar zijn wat historische bezienswaardigheden en de ruige kust biedt geheime grotten die liggen te wachten om ontdekt te worden.

Top 10 bezienswaardigheden van Antigua en Barbuda

1

Museum van Antigua en Barbuda

Het Museum van Antigua en Barbuda werd opgericht in 1985 en is gevestigd in het voormalige gerechtsgebouw van St. John’s, gebouwd in 1750 en vermoedelijk het oudste gebouw van de stad. De architect was Peter Harrison, bekend van vele mooie gebouwen in de Verenigde Staten en West-Indië, van Mansion House in New York City tot het Spanish Town Statehouse in Jamaica. Het Hof van Justitie werd gehouden op de begane grond, met boven vergaderzalen voor de Wetgevende Raad en de Vergadering.

De hoofdverdieping van het museum bevat tentoonstellingen over de geschiedenis en cultuur van Antigua en Barbuda, waaronder de geologische vorming van de eilanden, de indiaanse volkeren en culturen die het eiland bewoonden vóór de Europese nederzetting. De expositie over recente Antiguaanse culturele gebruiken maken deze verdieping compleet.

Boven is een bibliotheek met een grote collectie pre-Colombiaanse en historische artefacten, waaronder keramiek, dierlijke resten en metalen voorwerpen. Verder vind je hier een uitgebreide collectie primair en secundair materiaal, waaronder teksten, kaarten en foto’s.

2

Shirley Heights

Shirley Heights is een gerestaureerde militaire uitkijkpost en geschutsbatterij. De uitkijkpost is een hoog punt (ongeveer 150 meter boven zeeniveau) dat een prachtig uitzicht biedt over English en Falmouth Harbours, het beste uitzicht van Antigua. Het uitzicht is vooral spectaculair bij zonsondergang en in de vroege avond, wanneer de hele Engelse haven verlicht is. Een bezoek aan Shirley Heights wordt beschouwd als een van de must do’s in Antigua. De gebouwen zijn aangepast om als restaurant en bar te fungeren en het beroemde zondagavondfeest is altijd een hit.

Dit militaire complex, op korte afstand van Nelson’s Dockyard, is vernoemd naar Sir Thomas Shirley, gouverneur van de Benedenwindse Eilanden, die in 1781 de verdediging van Antigua versterkte. Groot-Brittannië had in die tijd al haar West-Indische koloniën (inclusief Noord-Amerika) verloren, behalve Antigua en Barbados. Er werd daarom veel moeite gedaan voor de verdediging van Antigua, vooral vanwege de grote suikerproductie van het eiland en de belangrijke Dockyard.

3

Fort James

Fort James is een fort aan de ingang van de haven van St. John’s. Het fort werd gebouwd om de haven van St. John’s te bewaken en is een van de vele forten die de Britten in de 18e eeuw bouwden. De angst voor een Franse invasie was de aanleiding voor de bouw. Het ligt op een landtong die de stad in noordwestelijke richting domineert. Een kruitmagazijn, enkele kanonnen en de fundering van de muur van het fort zijn bewaard gebleven. De belangrijkste attractie is tegenwoordig het uitstekende uitzicht op de omringende haven.

Het fort is genoemd naar koning James II van Engeland. De werkzaamheden aan het fort begonnen in 1706 en de meeste gebouwen werden in 1739 gebouwd. In 1773 was het fort bewapend met 36 kanonnen, en had het een kazerne die plaats bood aan 75 man. In de 19e eeuw vuurde een kanon saluutschoten af op bezoekende oorlogsschepen, evenals signalen bij zonsopgang en zonsondergang.

4

Nelson’s Dockyard National Park

Het Nelson’s Dockyard National Park is het best bezochte park van het eiland Antigua. Door zijn 18de-eeuwse charme en goed gerestaureerde gebouwen is het een heerlijke plaats om te vertoeven. Je kunt er het Marinewerfmuseum bezoeken, in een restaurant de inwendige mens verwennen of heerlijk slenteren door de jachthaven. In de werf worden nog altijd jachten en schepen onderhouden.

Het park beschikt over ongeveer twintig kilometer aan wandelpaden met historische ruïnes, diverse ecosystemen en prachtige stranden. Neem foto’s, maak herinneringen en laat alleen voetafdrukken achter.

5

Devil's Bridge

Devil’s Bridge is een natuurlijke brug, gevormd door duizenden jaren van oude rifvorming en erosie. De golven van de Atlantische Oceaan zijn voortdurend tegen de kalkstenen rotsen gebotst, waardoor in de loop der tijd een natuurlijke boog vol geisers en spuitgaten is ontstaan. Golven blijven breken tegen deze zelfde kalksteenrotsen aan de kust, en het is een verbluffend natuurverschijnsel. In de buurt bevindt zich een prehistorische indiaanse site, wat doet vermoeden dat het gebied in het verleden gebruikt is voor visserij en bewoning.

De geschiedenis van Devil’s Bridge is gehuld in tragedie. Het zou een plaats zijn waar tot slaaf gemaakte Afrikanen naartoe gingen om zelfmoord te plegen in een laatste poging te ontsnappen aan de verschrikkingen van de slavernij. De boog kreeg de naam “Duivelsbrug” omdat men destijds geloofde dat de duivel daar moest wonen.

Devil’s Bridge ligt aan de Atlantische kant van Antigua, net buiten de stad Willikies. Het is vlakbij Indian Town Point in de Saint Philip Parish. Hoe lang je deze attractie bezoekt, hangt uiteindelijk af van jouw reisschema. Het gemiddelde bezoek duurt 15 minuten tot een uur.

6

Half Moon Bay

Half Moon Bay is een van de geliefdste stranden van Antigua. Als je sport en ontspanning op het strand wilt combineren, moet je zeker deze plek bezoeken. Het strand is namelijk opgedeeld in twee stukken. Het ene deel van deze halve maanvormige plaats heeft een onstuimige branding wat ideaal is voor surfers en de andere kant is vrij rustig en helder. In het noordoostelijke deel is het ideaal om te snorkelen, omdat er een rif ligt. Er zijn niet heel veel meer voorzieningen dan een bar en toiletten.

7

Martellotoren

De Martellotoren is een van de historische bezienswaardigheden van Antigua en Barbuda. De relatief kleine toren staat vlak bij het plaatsje Codrington op het eiland Barbuda. Het is een typisch Brits klein fort waarvan soortgelijke in veel Britse landen te vinden zijn. Ze stammen uit de tijd van de Napoleontische oorlogen. Vaak zijn ze een twaalf meter hoog, rond en hebben een aantal kijkgaten van waaruit ze vijanden konden beschieten. De ronde en stevig gemetselde structuur zorgde voor een goede afweer van allerlei aanvallen. De meeste goed bewaarde torens vallen vaak onder de historische monumenten. Omdat deze Martellotoren vlak bij het strand ligt deed deze ook dienst om snel schepen te kunnen zien aankomen.

8

Betty’s Hope

Betty’s Hope is een omstreeks 1650 opgerichte suikerplantage op Antigua. Het succes van deze plantage heeft voor veel ontwikkeling op het eiland gezorgd. De aanwezige molens werden gebruikt om het suikerriet te malen. Nu vandaag is het belangrijk monumentaal erfgoed wat goed bewaard moet blijven. Een van de twee molens is gerestaureerd zodat er regelmatig demonstraties kunnen worden gegeven. Vroeger zouden hier wel honderd van zulke molens hebben gestaan.

Met een klein interpretatiecentrum en bewegwijzering over het hele landgoed is deze historische bezienswaardigheid zeker een bezoek waard. Gedurende zijn ruim driehonderdjarige geschiedenis heeft Betty’s Hope een prominente rol gespeeld in de geschiedenis van Antigua en Barbuda en het leven van vele generaties Antiguanen beïnvloed.

9

Darby’s Cave

In het ruigere noorden van het eiland Barbuda zijn een aantal grotten en ondergrondse ingangen te vinden. Deze liggen vaak verscholen in de steile en ruige rotsformaties aan de kust. Een hele bekende is de Darby’s Cave. Hierin verscholen zich vroeger Arawkindianen en weggelopen tot slaaf gemaakten. Bijzonder aan deze grot is dat er bomen en andere vegetatie groeit. Een andere bijzondere grot is de Indian Cave die in het noordoosten van Barbuda ligt. Het heeft de aanbeveling om deze samen met een gids te bezoeken, omdat er niet een heel duidelijk pad naartoe loopt. Het gebied is een prehistorische site met veel rotstekeningen van indianen.

10

Zeilen

Het ruige en winderige gebied rondom het eiland Antigua staat met zijn idyllische havens en diepe baaien bekend als een zeer voorname zeilbestemming. Jachthavens als Falmouth Harbour, Jolly Harbour en English Harbour liggen vol met allerlei kleurrijke grote en kleine boten en jachten. Er worden dan ook allerlei vormen van excursies per boot, catamaran of kajak aangeboden. De beroemde Classic Yacht Regatta en andere Internationale zeilwedstrijden vinden hier vaak in de lente plaats. Ook de Stanford Sailing Week trekt jaarlijks vele bezoekers naar dit prachtige eiland.

Meer informatie over Antigua en Barbuda