Spanje Barcelona Eixample

Eixample

Als je Barcelona op Google Maps of een willekeurige ander stratenplan bekijkt, dan zal het opvallen dat een groot deel van de stad uit gelijkmatige blokken bestaat. Dit is eind 19e eeuw ontstaan toen de Catalaanse stedenbouwkundige Ildefons Cerdà het uitbreidingsplan voor Barcelona ontwierp. Het nieuwe district kreeg de naam Eixample. Het betekent letterlijk ‘uitbreiding’. Een meer passende naam had men niet kunnen kiezen. Eixample beslaat een oppervlakte van ongeveer 7,5 vierkante kilometer en mag als het moderne hart van Barcelona gezien worden. Binnen Eixample zijn tal van belangrijke bezienswaardigheden te zien. Verder is Eixample dé plek om te gaan winkelen in Barcelona. Dat doe je vooral in brede winkelstraten zoals de beroemde Passeig de Gracia en de omringende straten.

Een deel van de straten in Eixample is inmiddels autovrij of autoluw gemaakt. Dit komt de leefbaarheid ten goede en zorgt voor een nog betere beleving onder het bezoekende publiek. Toeristen kiezen er steeds vaker voor om in Eixample te verblijven. Ze zitten dan ideaal ten opzichte van de belangrijkste hoogtepunten van Barcelona. Daarnaast ontwijken ze het levendige (en soms rumoerige) karakter van de oude binnenstad.

Wie alle bezienswaardige plekken en gebouwen van de blokkenwijk Eixample wil bezoeken, die zal aan een dag waarschijnlijk te kort komen. Bekijk onderstaande indrukwekkende lijst met de 10 belangrijkste bezienswaardigheden van de buurt Eixample maar eens.

Top 10 bezienswaardigheden van Eixample

1

Sagrada Familia

Je mag Sagrada Família als het figuurlijke en letterlijke hoogtepunt van Eixample beschouwen. De torens van deze indrukwekkende kathedraal stijgen boven de overige bebouwing van de buurt uit. En wat voor torens! De fantasie van de beroemde Catalaanse architect Antoni Gaudí heeft ervoor gezorgd dat Sagrada Família een bouwwerk is dat geen gelijke kent. Je kunt urenlang naar dit inmiddels wereldberoemde bouwwerk kijken en telkens weer nieuwe elementen ontdekken. Je kunt je bijna niet voorstellen dat de basis voor dit icoon van Barcelona door één mens bedacht is.

Sagrada Família is eind negentiende eeuw bedacht door Gaudí. In 1882 werd de eerste steen gelegd. Op dit moment is Sagrada Família nog niet helemaal gereed. De neogotische kerk zou binnen een aantal jaren voltooid moeten zijn. In de tussentijd kun je Sagrada Família bezoeken. De binnenzijde is zo goed als af. De buitenzijde nadert zijn voltooing. Omdat de bouw van Sagrada Família vooral gefinancierd wordt met de verkoop van entreetickets, is het kopen van een kaartje de enige manier om dit architectonische kunstwerk van binnen te bewonderen. Neem van ons aan: zelfs als je niet gelovig bent, niets om kerkgebouwen geeft of zelfs geen interesse toont in architectuur: Sagrada Família zal een onuitwisbare indruk op je maken.

2

Casa Batlló

Dat Antoni Gaudí vrij actief was in Barcelona, blijkt uit het feit dat de volledige top 3 van de top 10 bezienswaardigheden van Eixample uit Gaudí-bouwwerken bestaat. De tweede plek in ons overzicht is voor Casa Batlló. Dit pand is tussen 1904 en 1906 door Gaudí verbouwd. Opdrachtgever was de toenmalige eigenaar Josep Batlló i Casanovas. Deze textielmagnaat was een groot fan van Antoni Gaudí. Het resultaat van de door Gaudí bedachte verbouwing mag er wezen. Casa Batlló behoort tot de meest fascinerende modernistische gebouwen van Barcelona. Rond organische vormen en een perfect samenspel van materialen zorgen voor een opvallend gebouw dat tot de meesterwerken van Gaudí gerekend mag worden.

De buitenzijde van Casa Batlló is al reden genoeg om naar dit aan de Passeig de Gracia gelegen pand te gaan kijken. De binnenkant, het dak en de stadstuin aan de achterzijde kun je bewonderen als je een entreeticket gekocht hebt. Daar hoort een gratis ter beschikking gestelde multimediagids bij. Die vertrekt je tijdens je zelfstandige rondleiding door het pand alles over de ruimtes, de ideeën die Gaudí had en hoe bepaalde elementen uitgevierd zijn. Op het dak zie je aantal specifieke Gaudí-kenmerken terug, zoals de versieringen van mozaïek en de tot kunstwerken getransformeerde schoorstenen.

3

Casa Milà

Het derde Gaudí-bouwwerk in de top 10 bezienswaardigheden van Eixample is Casa Milà. La Pedrera is een andere naam die voor die wonderlijk vormgegeven gebouw gehanteerd wordt. Casa Milà is een appartementengebouw en wordt nog steeds als dusdanig gebruikt. Een deel van Casa Milà is ingericht als museum. Als bezoeker kun je de begane grond, een appartement op de vierde verdieping, de zolder en het dak bezoeken. Het dak is misschien wel het gaafste onderdeel van een bezoek aan La Pedrera. Hier laat Gaudí zijn fantasie de vrij loop. De volgende bewegingen en de tot kunstwerken verheven schoorstenen zorgen voor een ongeëvenaard geheel. Vanaf deze plek krijg je het geweldige uitzicht over het centrale deel van Barcelona erbij cadeau.

4

Plaça de Catalunya

Dankzij de centrale ligging wordt Plaça de Catalunya vaak als het hart van de stad Barcelona beschouwd. Wie de stadsplattegrond bekijkt, die zal snappen waarom dat is. Dit grote plein vormt de verbinding tussen het historische centrum van Barcelona en de wijk Eixample. Twee van de meest populaire straten van de stad komen op Plaça de Catalunya uit: de Ramblas en de Passeig de Gracia. Verder staat hier het meest belangrijke warenhuis van Barcelona: El Corte Inglés Plaça de Catalunya. Vanaf het restaurant op de negende verdieping van deze El Corte Inglés-vestiging krijg je een fantastisch uitzicht over dit grootste centrale plein van Barcelona.

Op Plaça de Catalunya vind je meerdere fonteinen en sculpturen. Op het centrale autovrije deel van het plein barst het van de duiven. Dankzij de centrale ligging is Plaça de Catalunya een belangrijk verkeersknooppunt. Zo is hier een belangrijke stop te vinden voor de bussen van en naar het vliegveld. Aan de andere kant van Plaça de Catalunya is de belangrijkste halte van de toeristische hop-on-hop-off bussen gelegen.

5

Passeig de Gracia

De majestueuze Passeig de Gracia loopt dwars door Eixample heen. Deze enorm brede straat vormt de belangrijkste winkelstraat van Barcelona. Hier zitten de grote modemerken gevestigd in prachtige panden. De ene winkel is nog mooier dan de andere. De hoge huurprijzen die met dit soort winkels gepaard gaan, zijn deels terug te vinden in de prijzen voor de geboden waren. Je gaat niet op Passeig de Gracia op jacht naar betaalbare spullen. Hier zitten vooral de luxe modemerken. Dat betekent dat de aangeboden waren niet bij ieder budget zullen passen. Dat geeft niet, want alleen al window shopping aan Passeig de Gracia is een belevenis op zich. De zorgvuldig ingerichte etalages met de daarin uitgestalde waren zijn een lust voor het oog. Dat geldt ook voor een aantal gebouwen die aan Passeig de Gracia staan. Denk aan de eerder genoemde Casa Batlló en Casa Milà. Ook de aan deze straat gelegen Casa Amatller en Casa Lleó i Morera zijn fraaie voorbeelden van modernistische architectuur.

6

Las Arenas

Ooit waren stierengevechten een niet weg te denken onderdeel van de Spaanse cultuur. Ook in Barcelona kon je vroeger deze tegenwoordig als wreed en dieronvriendelijke beschouwde evenementen bezoeken. Bijvoorbeeld in Las Arenas. Deze stierenvechtersarena is in 1900 in gebruik genomen als een van de plekken waar stierengevechten plaats konden vinden binnen Barcelona. Las Arenas bleef tot in 1977 als dusdanig in gebruik. Na het opkopen door een groep investeerders is Las Arenas getransformeerd tot een vrijetijdcomplex. Binnen zijn vooral winkels te vinden en op het dak zitten verschillende restaurants. Daar is een enorm rond panoramaterras aangebracht dat een geweldig uitzicht biedt op het Plaça d’Espanya, de Torres Venecianes en op Montjuïc. Het panoramaterras kun je via de gratis roltrappen binnen bereiken of tegen betaling van een klein bedrag via de panoramalift aan de buitenzijde.

Wat ze ontzettend goed gedaan hebben, is dat de buitenkant van Las Arenas vrijwel intact is gebleven. De opvallende architectuur, die eerder Andalusisch dan Catalonisch aandoet, zorgt ervoor dat Las Arenas tot de mooiste bouwwerken van heel Barcelona behoort.

7

Casa Amatller

Links van Casa Batlló staat Casa Amatller. Dit pand is eveneens een goed voorbeeld van de prachtige modernistische architectuur die je verspreid op verschillende locaties binnen Eixample kunt aanschouwen. Het door Josep Puig i Cadafalch ontworpen Casa Amatller is met een ander idee ontworpen dan Casa Batlló. Sierlijke vormen worden afgewisseld met hoekige elementen, zoals de trapgevel die door een extra versieringen op de voorgevel extra geaccentueerd wordt. Goed nieuws voor de nieuwsgierigen onder ons: je kunt Casa Amatller bezoeken. Wie het pand van binnen wil bezichtigen, zit wel vast aan een rondleiding onder begeleiding van een gids.

8

Museu Egipci de Barcelona

Barcelona heeft nooit tot Egypte behoord. Toch vind je hier in Eixample een boeiend Egyptisch museum waar je allerlei objecten tentoongesteld ziet zijn die je deelgenoot maken van alle kennis die over de Egyptische oudheid verzameld is. In totaal beslaat Museu Egipci de Barcelona een oppervlakte van ongeveer tweeduizend vierkante meter. Die zijn verdeeld over drie verdiepingen. Bezoekers noemen het een overzichtelijk museum met een gevarieerde collectie. De manier waarop de expositieruimtes ingericht zijn mag op veel lovende reacties rekenen.

9

Fundació Antoni Tàpies

De Fundació Antoni Tàpies is een van de mooiste musea binnen Eixample. De collectie van dit kunstmuseum omvat vooral schilderwerken van de Catalaanse schilder Antoni Tàpies. Het was Tàpies zelf die de aanzet maakte voor dit museum. Hij richtte in 1984 de stichting op die dit museum is gaan opzetten en exploiteren. Tapies stijl laat zich het beste omschrijven als een mix van surrealisme en expressionisme. Het vanaf de straatkant duidelijk zichtbare op het dak aangebrachte kunstwerk vormt een herkenbaar onderdeel van het museum.

10

La Monumental

Plaça de Braus de la Monumental is een voormalige stierenvechtersarena binnen Eixample. Het is een van de locaties waar de omstreden en inmiddels binnen Catalonië verboden strijd tussen matadors en stieren plaatsgevonden hebben. Van een echt gevecht was er volgens de tegenstanders geen sprake. De dieren trokken altijd aan het kortste eindje, met de door als onvermijdelijk gevolg. Gelukkig is het gebouw zelf wel bewaard gebleven. De in neo-Moorse stijl opgetrokken arena is een architectonische schat die bewaard moet blijven.