Spanje Barcelona El Born

El Born

De oude binnenstad van Barcelona bestaat deels uit de wijk El Born. Op de vraag welk deel van Ciutat Vella precies tot El Born behoort, zul je verschillende antwoorden vinden. Dat komt mede doordat de naam La Ribera geregeld opduikt als je het oostelijke deel van de historische binnenstad van Barcelona bekijkt. Wat tegenwoordig als El Born – of kortweg Born – aangeduid wordt, bestaat uit de buurten Sant Pere, Santa Caterina en La Ribera. Vroeger was dit de plek waar een groot deel van de handel en nijverheid van de stad plaatsvond. Na een periode van verval is El Born sterker teruggekomen. Tegenwoordig is El Born helemaal ‘hip en happening’. Dit is de plek waar je overdag de leukste boetiekjes bezoekt en waar in de avond de gezelligheid plaatsvindt in de vele barretjes die El Born rijk is. Hierdoor is El Born uitgegroeid tot het meest geliefde stukje van Barcelona.

El Born is meer dan kronkelige straatjes, heerlijke tapas en gezellige avonden. Binnen deze historische wijk zijn tal van boeiende bezienswaardigheden die op je wachten. Wij hebben tien toppers van trendy Born voor je verzameld.

Top 10 bezienswaardigheden van El Born

1

Palau de la Música Catalana

Het Palau de la Música Catalana is een van de mooiste staaltjes van modernisme dat in Barcelona op verschillende plekken zichtbaar is. Dit concertgebouw werd begin vorige eeuw ontworpen door de architect Lluís Domènech i Montaner. De bouw nam drie jaar in beslag. Palau de la Música Catalana is sinds de voltooiing in 1908 als concertzaal in dienst. Behalve de uitstekende akoestiek is vooral het uiterlijk van dit inmiddels op de Werelderfgoedlijst geplaatste gebouw van een ongeëvenaarde schoonheid. De kleurrijke decoraties in combinatie met de grote ramen en de omgekeerde gebrandschilderde koepel zorgen voor een fantastisch visueel samenspel.

Het bezoeken van een concert is natuurlijk de mooiste manier om Palau de la Música Catalana te ervaren. Een bezoek overdag vormt een goed alternatief. Je kunt tegen betaling een kijkje in het Palau de la Música Catalana gaan nemen. Dat kan tijdens een rondleiding met gids of je kunt op eigen houtje een bezoek brengen in combinatie met een audiogids. Wil je een gratis indruk krijgen van het gebouw? Dan kun je de Foyer del Palau bezoeken. Deze foyer is gratis toegankelijk via de Carrer del Palau de la Música en is tegenwoordig in gebruik als restaurant-cafetaria. Onder het genot van een kopje koffie of een ander drankje kun je hier de modernistische stijl bewonderen.

2

Museu Picasso Barcelona

Pablo Picasso is een van de bekendste Spaanse kunstenaars ooit. Tijdens zijn actieve loopbaan heeft hij meerdere schilderstijlen gebruikt. Via zijn sombere blauwe periode, de meer kleurrijke roze periode, de kubistische periode, de klassieke periode is hij uiteindelijk terecht gekomen bij de surrealistische en abstracte periodes die hem zo typeren. Zijn werken hangen door tal van musea wereldwijd. In totaal zijn er zeven musea naar hem vernoemd, waaronder het Museo Picasso in Barcelona. Waarom Barcelona? Picasso studeerde hier aan de Barcelonese Academie voor Schone Kunsten.

Het Picassomuseum is gevestigd in vijf aangrenzende middeleeuwse paleizen. Het telt drie verdiepingen en maar liefst 35 zalen. De collectie bestaat vooral uit schilderwerken die Picasso tijdens zijn jeugdperiode vervaardigd heeft. Vanwege de vrij uitgebreide collectie is het Museu Picasso Barcelona een geliefde plek onder bewonderaars van Pablo Picasso. Niet voor niets dat dit Picassomuseum tot de best bezochte musea van Barcelona behoort.

3

Bars

El Born staat bekend om het meer dan uitstekende uitgaansleven. Als er een plek binnen Barcelona is die je als levendig mag omschrijven, dan is het El Born wel. Hier heb je voor ieder wat wils: rustige barretjes waar goede dranken en spijzen de belangrijkste attracties vormen, levendige cafés waar live muziek voor een extra dimensie vormt tot aan een aantal uitstekende clubs waar je tot in de late uurtjes kunt dansen. Het maakt bijna niet uit op welk momentje een bar in El Born wilt bezoeken: er valt altijd wel iets te beleven. Ons favoriete moment is het einde van de middag, als je tijdens een warme dag even bijkomt met een heerlijk biertje of wijntje, vergezeld door wat tapas. En dat tapas zoals ze echt bedoeld zijn: als een hapje bij een drankje en niet als een volledig tapasmenu dat als volwaardig diner ingezet wordt. Als je in Barcelona van tapas wilt gaan genieten, dan moet je het hier in El Born doen.

4

Arc de Triomf

Bij een triomfboog denk je al snel aan de wereldberoemde Arc de Triomphe in Parijs. Binnen Europa zijn echter tal van andere triomfbogen te bewonderen. Dit soort monumentale bogen vinden hun oorsprong in de Romeinse tijd. De meest bekende triomfbogen zijn veel recenter gebouwd. Daar is de Arc de Triomf in Barcelona er eentje van. Deze rode bakstenen triomfboog werd door de architect Josep Vilaseca i Casanovas ontworpen om als hoofdingang te dienen van de Wereldtentoonstelling die in 1888 in Barcelona gehouden werd. De 30 meter hoge boog heeft geen militair karakter, zoals dat bij de meeste andere triomfbogen wel het geval is.

De Arc de Triomf staat aan het einde van de Passeig de Lluís Companys. Dankzij de lange wandelpromenade komt de in neo-Moorse stijl gebouwde Arc de Triomf mooi tot zijn recht. Je kunt alleen de buitenkant van de Arc de Triomf bekijken. Dat is helemaal gratis.

5

Santa Maria del Mar

De Santa Maria del Mar is een middeleeuwse kerk die centraal in de wijk Born staat. Een goede Nederlandse vertaling voor deze kerk is de Onze-Lieve-Vrouw van de Zee. De gotische basiliek is tussen 1329 en 1383 gebouwd. In de loop deze eeuwen hebben er meerdere beschadigingen plaatsgevonden, onder andere door branden en in 1428 door een aardbeving. Sinds enige decennia is deze prachtige basiliek helemaal in de oude glorie hersteld. Op momenten dat de toegang gratis is, zou je zeker even een kijkje moeten nemen. Op momenten dat er wel een entreekaartje nodig is, dan kun je tijdens een rondleiding met een gids ook de plekken bezoeken die anders niet toegankelijk zijn. Je kunt dan tegen extra betaling ook het dakterras van de kerk bezoeken. Dat levert je een fraai uitzicht over El Born op.

6

El Born CCM

Na de sloop van de vroegere citadel werd er eind negentiende eeuw een markthal gebouwd. De Mercat del Born was een van de grootste overdekte pleinen van Europa. De grotendeels uit ijzer en glas bestaande hal was bedacht door de gemeentelijke architect Antoni Rovira i Trias. Het ontwerp markeerde het begin van het modernisme in de Catalaanse architectuur. De markt werd in 1878 in gebruik genomen en was tot 1971 in gebruik als de centrale markt van de stad. Na de sluiting raakte het gebouw in verval. Na de restauratie was het de bedoeling dat hier de Biblioteca Provincial de Barcelona gevestigd zou worden. Toen men uitgebreide ruïnes van de oude stad ontdekte, veranderden de plannen. Deze archeologische schat vormt nu het hart van El Born CCM. Vanaf de verhoogde platforms kun je de ruïnes gratis bekijken. Voor een rondleiding met gids dien je ruim van tevoren een reservering te maken.

7

Parc de la Ciutadella

Het Parc de la Ciutadella is het grootste stadspark van Barcelona. Het park is aangelegd voor de Wereldtentoonstelling in 1888. Het grootste deel van het Parc de la Ciutadella is vrij toegankelijk. Voor de in het park gelegen dierentuin – de Zoo de Barcelona – moet je wel entree betalen. Belangrijke bezienswaardigheden binnen het Parc de la Ciutadella zijn de Font de la Cascada, het Parlement van Catalonië en de Hivernacle. Dit zijn kassen die ontworpen zijn in een Catalaans modernistische stijl. Een geliefde bezigheid in het park is het varen op het meer met een gehuurd bootje. Vooral in het weekeinde is het druk met de huurbootjes.

8

Mercat de Santa Caterina

Centraal in El Born staat de Santa Caterina markt. Opvallend is dat het hier vooral de lokale bevolking is die de markt bezoekt. Dit in tegenstelling tot de Mercat de la Boqueria in de wijk Barri Gòtic, die verhoudingsgewijs veel toeristen trekt. Dat komt omdat het aanbod op de Mercat de Santa Caterina zich nog steeds vooral richt op verswaren die bedoeld zijn om in gerechten te gebruiken. Hier zie je minder snacks.

De Mercat de Santa Caterina is sinds 1848 operationeel. In 2005 vond er een flinke aanpassing plaats. Bij de verbouwing kreeg de markt een nieuw dak in de vorm van een veelkleurige keramische golf. Helaas kun je vanaf de straatkant deze opvallende kleurrijke constructie maar deels zien. Op zondagen is de Mercat de Santa Caterina gesloten.

9

Passeig del Born

De Passeig del Born is wat ons betreft een van de mooiere stukje van El Born. Deze deels autovrije straat verbindt de voormalige El Born-markt met de basiliek Santa Maria del Mar. Aan Passeig del Born liggen een aantal gezellige restaurants en barretjes. De bankjes die op het autovrije centrale deel staan vormen een mooie plek om het dagelijks leven in El Born gade te slaan. De vele bomen zorgen op warme dagen voor de nodige beschutting tegen de zon. Anders dragen ze bij aan het groene karakter van Passeig del Born.

10

Moco Museum Barcelona

Het Moco Museum is een onafhankelijk museum met een breed aanbod aan inspirerende moderne, hedendaagse en street art. De vestiging in Barcelona is de tweede. Het opende enkele jaren na de succesvolle start in Amsterdam. Het doel van het museum is om moderne en hedendaagse kunst toegankelijk maken voor een breed en jong publiek. Het Moco Museum Barcelona is gevestigd in de privéwoning van de adellijke familie Cervelló tot de 18e eeuw: het historische Palacio Cervelló-Giudice. Voor de toegang tot het museum moet je altijd betalen, tenzij je jonger bent dan 10 jaar. De entreeprijzen verschillen per dag en tijdslot. Vaak is vroeg boeken voordeliger dan een last minute entreeticket aanschaffen.