Duitsland Keulen

Dom van Keulen

Het prachtige Keulen, wat in de deelstaat Noordrijn-Westfalen ligt, wordt doormidden gesplitst door de rivier de Rijn. Het oude hart van de stad ‘Innenstadt’ bevindt zich rondom de Dom van Keulen. Aan de andere kant van de Rijn bevindt zich het stadsdeel Deutz. De geschiedenis van Keulen neemt je zo’n tweeduizend jaar mee terug in de tijd. Naast de vele historische bezienswaardigheden heeft de stad genoeg ander vertier te bieden. Denk hierbij aan het theater, jaarbeurzen, boottochten, winkelcentra, musea, evenementen en meer dan voldoende gezellige restaurants, café’s, clubs en terrassen.

Voor meer dan zeven eeuwen is er in Keulen keihard gewerkt aan een imposant rooms-katholieke bouwwerk wat bekend staat als de Dom van Keulen. Onder leiding van aartsbisschop Konrad von Hochstaden werd de eerste steen in 1248 gelegd voor deze hoofdkerk van het aartsbisdom Keulen. Pas in 1880 werd de Dom van Keulen als voltooid verklaard en gold het als symbool van de stad. Het koor werd gewijd aan de heilige Petrus en de Maagd Maria. In de Dom van Keulen zijn een aantal prachtige en exclusieve religieuze kunstvoorwerpen te bewonderen. Zo bevindt zich hier een Byzantijns drieluik uit de twaalfde eeuw, eeuwenoude manuscripten, liturgische gewaden en een processiekruisbeeld van Christus uit de twaalfde eeuw. De gouden reliekschrijn van de Drie Koningen wordt binnen het christelijke geloof gezien als grootste schat van de Dom van Keulen.

De invloed die de kerk vroeger had is nog altijd terug te zien in het Wapen van Keulen. De drie kronen verwijzen namelijk naar de Drie Koningen, Casper, Melchior en Balthasar. Het mag dan ook geen verrassing heten dat zij een prominente plek innemen tijdens de jaarlijkse Weinachtsmarkt in december.

De twee torens van de Dom, die elk ongeveer 156 meter hoog zijn, zijn vrijwel vanuit elke uithoek van Keulen waar te nemen. Voor toeristen vormen ze dan ook een veel gebruikt herkenningspunt. Het uitzicht vanaf de Dom van Keulen is eveneens de moeite van het vermelden waard. Met het kopen van een toegangskaartje verschaf je jezelf de kans om vanuit één van de torens over Keulen en omgeving uit te kijken.

Romano-Germanic Museum

Direct naast de Dom van Keulen tref je een archeologisch museum dat je terugbrengt naar de geschiedenis rondom de paleolithische periode tot aan de vroege middeleeuwen. In het Römisch-Gemanisches Museum zijn uiteenlopende oude vondsten te bewonderen, waaronder stenen werktuigen die afkomstig zijn uit grotten in de Eifel, wandtekeningen, decoratief materiaal, graftombes, beeldende kunst, religieuze kunst en zelfs moderne kunst.