Frankrijk Parijs

Eiffeltoren

Elk jaar opnieuw kan Frankrijk rekenen op vele Nederlandse toeristen. Vooral tijdens de zomervakantie wanneer de meeste eropuit trekken met caravan of camper. Het land is dan ook uiterst divers en gastvrij te noemen. Ook de Franse steden kunnen steevast op een groot aantal Nederlandse bezoekers rekenen. Parijs is veruit de meest favoriete stad van Frankrijk. Deze stad heeft dan ook onwijs veel interessante bezienswaardigheden, idyllische instagramwaardige plekjes en volop vertier te bieden. Onder de vele reislustige toeristen zijn er genoeg die toch eenmaal in hun leven de Eiffeltoren in het echt gezien willen hebben. En dat is meer dan terecht.

Ter ere van de wereldtentoonstelling van 1889 in Parijs ontstond het idee om imposante constructies te bouwen die representatief zou staan voor de industriële eeuw waarin men zich bevond. Er werden er twee gebouwd die vele bezoekers naar de expositie trokken, namelijk Galerie des Machines en de Eiffeltoren. De eerste was een uit glas en staal opgetrokken megagroot paviljoen die helaas later geheel werd afgebroken. De Eiffeltoren is uitgegroeid tot hét symbool van Frankrijk en de stad Parijs.

De Eiffeltoren is ontworpen tijdens een uitgeschreven wedstrijd door de Franse architect Charles Léon Stephen Sauvestre en ingenieurs Nouguier en Koechlin. Het was Gustave Eiffel die het ontwerp financierde en tot uitvoering bracht. Hoewel het oorspronkelijk om een driehonderd meter hoog project ging, meet de Eiffeltoren uiteindelijk ruim drie-honderd-vier-en-twintig meter. In de Eiffeltoren is een uitwijkplatform, een restaurant, enkele shops en een museum te bezoeken.

Locatie

De Eiffeltoren is gelegen aan de Seine in het 7de arrondissement van Parijs. De centrale ligging maakt de Eiffeltoren tot een uitstekend navigatiepunt. Vanuit vrijwel elke uithoek is de puntige toren duidelijk zichtbaar. Rondom dit symbool van de stad Parijs zijn groene parkachtige zones te vinden met hier en daar een bankje. Het mooiste uitzicht op de Eiffeltoren heb je vooral vanuit Jardins du Trocadéro, welke zich op de andere oever van de Seine bevindt. De meeste bezoekers maken een foto van de Eiffeltoren vanaf het plein voor Paleis de Chaillot, wat zich eveneens in Jardins du Trocadéro bevindt.

Het beste uitzicht op de Eiffeltoren

Parijs bekijken vanaf de Eiffeltoren of de Eiffeltoren bekijken vanuit Parijs? Het ene is gratis en het andere kost altijd geld. En vergeet niet dat je vanaf de Eiffeltoren de toren zelf niet helemaal op de foto kunt zetten. Er zijn verschillende plekken die een goed uitzicht op de Eiffeltoren bieden. Dankzij zijn grootte is de Eiffeltoren sowieso al vanuit aardig wat plekken in Parijs goed zichtbaar.

Voor het beste zicht in de buurt van de toren zelf ga je naar de Place du Trocadéro. Door de verhoogde ligging heb je van hieraf een prachtig uitzicht op de Eiffeltoren en de daarvoor gelegen Jardins du Tracadéro met zijn beelden en fontein. Het beste moment om van hieraf naar de Eiffeltoren te kijken is aan het einde van de middag of in de zomermaanden in de avond. Dan heb je geen tegenlicht van de zon.

In de ochtenduren en aan het begin van de middag heb je vanaf de Champ de Mars het mooiste zicht op de Eiffeltoren. In de loop van de middag kan de zon wat hinderlijk worden als je foto’s van de Eiffeltoren wilt maken.

De Esplanade – dat is het plein onder en rond de Eiffeltoren – is gratis toegankelijk, maar je moet wel door de veiligheidscontrole heen. Vanaf het plein zie je de Eiffeltoren vooral vanaf de onderkant.

Wil je een mooi uitzicht hebben op de Eiffeltoren en een groot deel van Parijs? Het tegen betaling toegankelijke panoramaterras van Tour Montparnasse biedt het beste uitzicht op Parijs inclusief de Eiffeltoren. De entreetickets voor Tour Montparnasse zijn vooraf online te boeken, zodat je de wachtrij kunt vermijden.

Entreetickets voor de Eiffeltoren

De Eiffeltoren heeft over belangstelling niet te klagen. De meeste dagen worden alle entreetickets voor de Eiffeltoren helemaal uitverkocht, in ieder geval die voor de lift. De tickets voor de lift zijn vanaf 2 maanden vooraf te koop via de officiële website van de Eiffeltoren. De tickets om met de trap tot de tweede verdieping van de Eiffeltoren te kunnen gaan komen pas vanaf 14 dagen vooraf beschikbaar. Het beste probeer je tickets te kopen zodra ze beschikbaar komen. Dan is de kans het grootst dat je er niet naast grijpt.

Mochten de entreetickets voor de Eiffeltoren via de officiële site niet (meer) beschikbaar zijn, dan heb je twee opties:

[1] Koop entreetickets via Tiqets of GetYourGuide

Zowel Tiqets en GetYourGuide kunnen vaak tickets aanbieden voor dagen dat er via de rechtstreekse kanalen niets te koop is. Dat kunnen ze doen door de manier waarop zij op grote schaal tickets inkopen bij de Eiffeltoren. Hierdoor kunnen zij tickets aanbieden voor dagen dat de Eiffeltoren uitverkocht lijkt te zijn.

Bekijk beschikbaarheid Eiffeltoren tickets via Tiqets

Bekijk beschikbaarheid Eiffeltoren tickets via GetYourGuide

[2] Probeer ter plaatse tickets te kopen

Niet alle Eiffeltoren tickets worden via de voorverkoop verkocht. Ongeveer 80% van de tickets wordt via internet verkocht, de overige 20% wordt aan de kassa’s bij de Eiffeltoren verkocht. Helaas betekent deze manier van tickets kopen wel dat je in de wachtrij zult moeten staan en geen garantie op een ticket hebt.