Excursies aangenamer maken? Dit zijn onze tips!

Ga je op excursie om bezienswaardigheden te bewonderen, mooie plekjes te bezoeken of leuke activiteiten te gaan ondernemen? Dan krijg je naast een heleboel leuke ervaringen mogelijk ook te maken met wat ongemakken. Het maakt daarbij niet zoveel uit of je zelf op pad gaat of deelneemt aan een georganiseerde excursie. Iedere vorm van uitstapjes maken heeft z’n voor- en nadelen. De keuze wordt vooral bepaald door beschikbaarheid, prijzen en persoonlijke voorkeuren. Want waar de een graag op eigen houtje een vakantiebestemming verkent, daar kiest de ander liever voor het gemak van een georganiseerde excursie, al dan niet in groepsverband.

Wat zijn de valkuilen van excursies? Hoe kun je jouw uitje comfortabeler maken? Wij helpen je graag op pad met een aantal goede tips die we uit eigen ervaring met je kunnen delen.

Het juiste schoeisel

Een veel gemaakte fout is om op verkeerd schoeisel op pad te gaan. Een wandeltocht door de Samariakloof op Kreta vraagt om goede wandelschoenen en een boottocht langs de kust van Mallorca kun je beter doen met slippers of gemakkelijk zittend schoeisel, dat je zo aan en uit kunt trekken. Soms wordt er in de excursiebeschrijving expliciet vermeld wat voor schoeisel geadviseerd wordt of zelfs verplicht is voor deelname.

Zonnebrandcrème

Je kunt het de klassieke fout noemen: toeristen die op excursie gaan en er aan het begin van de dag niet bij stil staan hoe sterk de zon die dag kan of zal zijn. Door te vergeten zonnebrandcrème op te smeren en mee te nemen, komt menig toerist aan het einde van de dag roodverbrand thuis na een excursie. Dus niet vergeten om zonnebrandcrème mee te nemen als de bestemming daar om vraagt.

Nekkussen

Aan boord van vliegtuigen zie je altijd wel toeristen die een nekkussen gebruiken om enigszins comfortabel te kunnen slapen aan boord. Eenmaal op de bestemming, blijft dit nuttige reisartikel meestal de hele vakantie op de hotelkamer of in het appartement liggen. Jammer, want ook tijdens een excursie kan een nekkussen prima van pas komen. Want houd er rekening mee dat je soms uren in een touringcar zit en het dan wel fijn is als je ietwat comfortabeler kunt zitten dankzij een nekkussen.

Contant geld

In Nederland zijn we er zo aan gewend dat we met een pinpas, smartphone of smartwatch kunnen betalen, dat we er niet altijd bij stil staan dat dat op reis niet altijd kan. Neem daarom altijd wat contant geld mee, zodat je onderweg iets kunt kopen, entree kunt betalen of aan het einde van de excursie de gids een fooi kunt geven.

Kinderdrager

Op pad met jonge kinderen? Dat kan soms lastiger zijn dan nodig. Wij hebben ervaren dat een kinderdrager een ideale uitkomst is voor kinderen vanaf pakweg 6 maanden tot een jaar of 3-4. Op die leeftijd worden ze vaak te lang en/of te groot, en kunnen ze prima zelfstandig lopen. Voor de jongere kinderen is het gebruik van een kinderdrager een uitstekend alternatief voor een buggy of kinderwagen, zeker op plekken waar je daarmee niet uit de voeten kunt.

Snacks en water

Tijdens excursies kan het soms langer duren dan verwacht voordat je de mogelijkheid hebt om iets te eten of te drinken. Een kleine voorraad snacks, zoals noten, een mueslireep of een stuk fruit, en een flesje water in je tas kan dan echt het verschil maken. Zo voorkom je een hongerige bui of uitdroging tijdens een lange wandeling of busrit.

Een lichtgewicht rugzak

Een praktische, lichtgewicht rugzak is bijna onmisbaar tijdens excursies. Hiermee heb je je handen vrij, kun je makkelijk je spullen meenemen en voorkom je dat je alles in je zakken moet proppen. Kies bij voorkeur voor een rugzak met meerdere vakken, zodat je bijvoorbeeld je zonnebrandcrème, portemonnee en camera overzichtelijk kunt opbergen en snel bij de hand hebt.