Bulgarije

Bulgarije is een ideale vakantiebestemming die in het zuidoosten van Europa ligt. Op een vliegafstand van zo’n twee tot drie uur kun je genieten van een heerlijk mediterraan klimaat, prachtige stranden en veel historische en culturele bezienswaardigheden. Het is de perfecte mix voor een ontspannen vakantie. Bulgarije heeft talloze Nationale Parken, waaronder de beroemde Rila-bergen, Pirin-bergen en het Moeras van Balchik. Deze parken zijn een paradijs voor de natuurliefhebbers, met hun prachtige sneeuwbedekte toppen, diepe ravijnen, groene bossen en kristalheldere meren. Er zijn ook verschillende solitaire wandelpaden, die door het land slingeren.

Als je het strand wilt opzoeken, heb je de keuze uit vele kustplaatsen aan dee Zwarte Zee, waaronder Slanchev Bryag, Zlatni Pyasatsi, Albena, Nessebar en Sunny Beach. Je kunt hier genieten van de prachtige kustlijn en het helderblauwe zeewater. Er is ook een groot aanbod aan wateractiviteiten zoals duiken, waterfietsen, windsurfen en parasailing.

Naast de natuur is Bulgarije ook bekend om zijn interessante geschiedenis en cultuur. Je kunt hier verschillende interessante gebouwen bezoeken, waaronder de Tsarevets-vesting in Veliko Tarnovo, de Ivanova-vesting in Ivaylovgrad en de Rotonda van St. Alexander Nevsky in Sofia. Er is ook veel historisch erfgoed te vinden in de stadjes Plovdiv, Sliven en Shumen. Een ander pluspunt aan Bulgarije is de lage levensstandaard. Het land staat bekend om zijn betaalbaarheid. Je kunt hier genieten van een heerlijk diner in een restaurant of een nacht doorbrengen in een luxe hotel, allemaal tegen een betaalbare prijs.

Onze top 10 bezienswaardigheden van Bulgarije weerspiegelt de veelzijdigheid van dit boeiende land op de Balkan.

Top 10 bezienswaardigheden van Bulgarije

1

Sofia

Sofia, de bruisende hoofdstad van Bulgarije, is een geweldige plek voor een stedentrip. Met veel culturele hoogtepunten, prachtige gebouwen en een ruime keuze aan restaurants en bars, heeft het plaatsje veel te bieden.

Begin je reis met een bezoek aan de Alexander Nevski-kathedraal, die een van de meest fotogenieke bezienswaardigheden van de stad is. De kerk is versierd met prachtige mozaïeken en beeldhouwwerken. Je kunt ook een kijkje nemen in het nationaal archeologisch museum, dat een schat aan antieke objecten uit Bulgarije bevat.

Verken vervolgens de historische straten van Sofia. Volg de verborgen steegjes en ontdek de vele kerken, markten en monumenten die de stad te bieden heeft. Neem de lift naar de top van de Vittoria-burcht om een geweldig uitzicht te krijgen over de stad en de naburige omgeving. Of ga winkelen in het centrum, dat gezellig, trendy en betaalbaar is.

2

Rilaklooster

Het Rilaklooster vindt zijn oorsprong in de 10e eeuw toen Sint Ivan van Rila zijn leven wijdde aan een spirituele roeping en een sterke aanhang kreeg onder de bevolking. Het vroegste klooster gewijd aan de heilige werd gebouwd op de site in de vroege middeleeuwen en werd aanzienlijk herbouwd in de 14e eeuw. Het grootste deel van het huidige complex vindt zijn oorsprong echter in de 19e eeuw, toen het klooster werd herbouwd na een verwoestende brand.

Het Rilaklooster is niet alleen een van de populairste toeristische attracties van Bulgarije, maar ook een van de belangrijkste religieuze en culturele plaatsen in Bulgarije. Naast de kathedraal staat het oudste deel van het complex, de 14e-eeuwse Hrelyu-toren, die genoemd is naar de edelman die hem bouwde. De toren is 23 meter hoog en bevat een aantal indrukwekkende fresco’s en een belangrijke kapel op de bovenste verdieping. In de buitenste kloostergang bevindt zich een museum met informatie over de geschiedenis van het Rilaklooster, middeleeuwse kunst en andere belangrijke voorwerpen.

3

Zwarte Zeekust

De 378 km lange, schilderachtige Zwarte Zeekust van Bulgarije is bezaaid met gouden zandstranden, rivierdalen, riviermondingen en oude stadjes. Het is de belangrijkste toeristische bestemming van het land in het zomerseizoen en trekt jaarlijks miljoenen buitenlandse en lokale toeristen. De Bulgaarse Rivièra, zoals het vaak wordt genoemd, heeft meer dan 130 km zandstrand en tientallen badplaatsen.

Afgezien van het noordelijkste kustgebied, liggen de stranden verspreid over de hele Bulgaarse kustlijn tot aan de Turkse grens. Bijna alle stranden hebben fijn, geel zand. De derde en vierde grootste stad van Bulgarije, respectievelijk Varna en Burgas, zijn de belangrijkste hubs van het kustgebied. Hun internationale luchthavens dienen als toegangspoort tot de Zwarte Zee voor de meeste buitenlandse bezoekers.

4

Pirin Nationaal Park

Pirin Nationaal Park, oorspronkelijk Vihren Nationaal Park genoemd, omvat het grootste deel van het Pirin-gebergte in het zuidwesten van Bulgarije, met een oppervlakte van ruim vierhonderd vierkante kilometer. Het is een van de drie nationale parken in het land, de andere zijn het Rila Nationaal Park en het Centraal Balkan Nationaal Park. Het park werd opgericht in 1962 en het grondgebied is sindsdien verschillende keren uitgebreid. Het Pirin Nationaal Park werd in 1983 uitgeroepen tot UNESCO-Werelderfgoed. De hoogte varieert van 950 m tot 2.914 m bij Vihren, de tweede hoogste top van Bulgarije en de derde van de Balkan.

Wandelen in het Nationaal Park Pirin biedt avonturiers een ruige, onvergetelijke ervaring. Een dramatisch, bovennatuurlijk decor in het zuidwesten van Bulgarije wordt gevormd door deze torenhoge bergketens. Vanuit de verte lijken het misschien typische, hoge bergen. Maar de overvloed aan wandelpaden die door het Nationaal Park Pirin kronkelen, bieden een mystieke, griezelige blik op gletsjermeren gewiegd door grillige pieken en glooiende valleien genesteld in buitenaardse landschappen.

5

Nesebar

Op het kruispunt van culturen was Nesebar een startpunt voor veel Europese concepten die wij vandaag als vanzelfsprekend beschouwen. Oorspronkelijk een Thracische nederzetting, werd het een Griekse kolonie aan het begin van de 6e eeuw voor Christus. Maar de schiereilandstad bezit meer dan de overblijfselen van een reeks iconische en historische tijdperken.

Dit centrum aan de Zwarte Zee veranderde de wereld omdat het concept van geld hier werd uitgevonden. Het idee van geld is tegenwoordig vanzelfsprekend, maar pas rond de 6e eeuw voor Christus bestonden er munten. Voor die tijd werden goederen meestal geruild tegen andere goederen. Als belangrijke handelsstad was Nesebar een van de eerste plaatsen ter wereld waar munten werden geslagen.

Het doolhof van geplaveide straten nodigt uit tot doelloos dwalen door de historische stad, gelegen op een klein rotsachtig schiereiland dat uitsteekt in de Zwarte Zee. Zodra u de smalle poort in de oude vestingmuur binnengaat, bevindt u zich in een opmerkelijke wijk met herinneringen aan duizenden jaren beschaving. De handelssfeer leeft voort met straatverkopers die overal in de stad kunst en handwerk verkopen. Nesebar is trots op haar oude geschiedenis en houdt vast aan haar culturele tradities, met het hele jaar door een indrukwekkende reeks festivals en evenementen.

6

Rila Nationaal Park

Met een oppervlakte van 800 vierkante kilometer in de uitgestrektheid van het Bulgaarse Rodopi-gebergte is het Rila National Park de topbestemming van de Balkan voor outdooravonturen en wintersporten. Het is ook een natuurreservaat voor enkele van Europa’s zeldzaamste wilde dieren. Dankzij de inspanningen van het park om de spectaculaire natuur van Rila schoon en duurzaam te houden, kunnen deze twee werelden naast elkaar bestaan.

De bossen, meren en bergen in Rila zijn schoon en ongerept omdat ze door het parkbeheer streng worden beschermd. Wandelen en bergbeklimmen worden ondersteund met een EU-subsidie om duurzaam toerisme in het Rila National Park te helpen ontwikkelen. Maar zwemmen, jagen en vissen zijn bijna overal verboden, en kamperen wordt zeer zorgvuldig gecontroleerd. Het Rila Nationaal Park behoort tot de grootste en waardevolste beschermde gebieden in Europa.

7

Plovdiv

Plovdiv is de tweede grootste stad van Bulgarije en favoriet bij bezoekers. Het rijke culturele leven, de prachtige oude omgeving en de ontspannen sfeer trekken veel buitenlanders aan, maar het is ook een populaire weekendbestemming voor Bulgaren. Het is een Europese bestemming waar je tijdens je reis een verrassende mix van monumenten, attracties, kunst en cultuur kunt vinden. Elke reiziger die hier komt zal met plezier hun verblijf hebben en zich verwonderen over de prachtige bezienswaardigheden van de stad.

De belangrijkste bezienswaardigheden in Plovdiv zijn de Oude Stad, het Romeinse amfitheater, de ruïnes van de Romeinse stad Philippopolis en de prachtige 19e-eeuwse huizen. De Oude Stad is het oudste deel van Plovdiv. Het is een wirwar van smalle straatjes, prachtige oude gebouwen en kleurrijke tuinen waar je doorheen kunt wandelen. Het Romeinse amfitheater dateert uit de 1e eeuw en is de tweede oudste in de wereld. In de buurt vind je ook de ruïnes van de Romeinse stad Philippopolis. De 19e-eeuwse huizen in Plovdiv zijn meesterwerken van Europese architectuur.

Naast deze bezienswaardigheden is Plovdiv ook thuis van veel musea. Je kunt hier onder andere het Etnografisch Museum, het Archeologisch Museum en het Historisch Museum bezoeken om meer te weten te komen over Plovdiv’s verleden.

8

Veliko Tarnovo

Veliko Tarnovo is een stad in het noorden en is het administratieve centrum van de provincie Veliko Tarnovo. Veliko Tarnovo wordt vaak de “stad van de tsaren” genoemd. De stad ligt aan de rivier de Yantra en staat bekend als de historische hoofdstad van het Tweede Bulgaarse Rijk, en trekt veel toeristen met zijn unieke architectuur.

Het stadscentrum staat boordevol bezienswaardigheden. Tijdens een wandeling door de stad kom je veel historische gebouwen tegen, waaronder het Koninklijk Paleis, de eeuwenoude kathedraal en het stadhuis. Ook zijn er veel kleine pleintjes, schilderachtige straatjes en prachtige oude kerken. Ook kun je de stad verkennen vanaf de rivier de Yantra, waar je boottochten kunt maken. Onderweg kom je langs tal van historische gebouwen, waaronder de Sveti Sveti-kerk en de Patriarchal-kapel.

Een plek die je in ieder geval moet bezoeken is ongetwijfeld het fort Tsarevets. Het was ooit de belangrijkste versterking van het legendarische Tarnovgrad – de hoofdstad van de Tweede Bulgaarse staat. Dit fort stond eeuwenlang onoverwinnelijk met zijn drie ringen van vestingmuren en de kunstmatige afgrond net onder de hoofdingang.

9

Buzludzha Monument

Op Buzludzha Peak vond in 1868 een veldslag plaats tussen de Bulgaren en de Turken. In 1891 kwam een groep socialisten onder leiding van Dimitar Blagoev op de top bijeen om plannen te maken voor de socialistische toekomst van Bulgarije. Om deze gebeurtenissen te vieren besloot de regering die tijdens het hoogtepunt van de Sovjetinvloed aan de macht was een monument op te richten ter nagedachtenis aan het socialistische communisme. Het Buzludzha Monument werd gebouwd op Buzludzha Peak door de Bulgaarse communistische regering en ingehuldigd in 1981.

Na de val van de regering in 1989 werd het terrein verlaten en opengesteld voor vandalisme. De hoofdingang is verzegeld en daarom gesloten voor het publiek. Er is echter nog een kleine weg naar binnen aan de rechterkant van het gebouw. Binnen in het Buzludzha Monument zijn de meeste kunstwerken verwijderd of vernietigd, maar de betonnen structuur houdt nog steeds stand tegen de elementen. Het Buzludzha Monument wordt als een van de belangrijkste overblijfselen van het communistische tijdperk van Bulgarije beschouwd.

Er is 24 uur per dag en 7 dagen per week een bewaker aangesteld, zodat het niet meer mogelijk is om in te breken. Bezoekers worden nog steeds aangemoedigd de buitenkant te bezoeken om de unieke architectuur te ervaren.

10

Melnik

Melnik is de kleinste stad in Bulgarije en staat bekend om zijn legendarische geschiedenis. Er wonen nu nog een kleine 200 mensen. Bijna honderd gebouwen zijn aangewezen als historische monumenten.

De stad, gesticht in de 9e eeuw, is gedurende de tijd veel eigenaars gewisseld. Het ligt in het Pirin-gebergte waardoor het moeilijk is om te reizen of er te wonen. De bevolking is echter blij met het rustige en gereserveerde isolement, met kleine cafés en ouderwetse sfeer die toeristen meevoeren naar een land dat de tijd vergat.

Melnik heeft een unieke wijnbouwtraditie, een oud ambacht dat perfect past bij de agrarische omgeving. De wijn is het belangrijkste handelsgewas en brengt zowel de plaatselijke bevolking als de bezoekers in vervoering. De legendarische Sir Winston Churchill bestelde jaarlijks 500 liter Bulgaarse Melnik-wijn.

Top 10's van plaatsen in Bulgarije

Meer informatie over Bulgarije