top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Cambodja

Cambodja
top 10 bezienswaardigheden:

Cambodja

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Cambodja

... meer handige websites

 

Cambodja is een Aziatische bestemming met buurlanden als Laos, Thailand en Vietnam. De lange geschiedenis van Cambodja laat zien dat het land heel wat te verduren heeft gehad. Al tijdens het Khmer rijk werd er in Cambodja gestreden om macht en rijkdom. Dit vertaalde zich in prachtige tempelcomplexen zoals we die tegenwoordig zien bij Angkor Wat. Het hoogtepunt uit die tijd lag tussen de elfde en twaalfde eeuw. Na de val van het machtscentrum Angkor, viel Cambodja in een roerige periode met veel interne conflicten. Later kwamen de Fransen die veel buurlanden en uiteindelijk ook Cambodja binnenvielen. De ergste periode is waarschijnlijk die zich tijdens de Vietnamoorlog afspeelde, gevolgd door de Rode Khmer en diens leider Pol Pot. De gruwelijkheden die het land destijds heeft moeten doorstaan zijn onbeschrijfelijk. Echter, de kracht van het land en dan vooral de inwoners is daarna duidelijk zichtbaar geworden. Cambodja heeft met de beperkte middelen en alle opgelopen trauma’s de schouders er onder gezet en sinds enkele jaren staat het land op de kaart als nieuwe toeristische bestemming. Het tropische moessonklimaat vertaald zich het gehele jaar door in temperaturen van een graad of dertig. Wel kan het er regelmatig hard regenen. Toeristen kunnen in Cambodja genieten van veel cultuur, prachtige tempels, schitterende stranden, ongerepte natuur en nog heel veel authenticiteit.

Vergeet overigens niet om op tijd je Cambodja visum aan te vragen. Voor alle reizigers uit Europa, inclusief Nederland, geldt er een visumplicht. Het maakt hierbij niet uit of je met het vliegtuig of over land naar Cambodja reist.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Cambodja

bezienswaardigheid nummer 1 Angkor Wat
Het meest beroemde tempelcomplex van Cambodja is Angkor Wat, wat net buiten de plaats Siem Reap is gelegen. Hoewel het complex oorspronkelijk voor de hindoeďstische religie werd gebouwd, is het vanaf het einde van de twaalfde eeuw veranderd in een overwegend boeddhistisch tempelcomplex. De architectuurstijl van dit ruim vierhonderd vierkante kilometer tellende gebied, laat zich het best omschrijven als klassieke Khmer architectuur. Maar door de eeuwen heen zijn er ook andere stijlen te ontdekken. Het belangrijkste bouwwerk van Angkor Wat is het mausoleum van koning Suryavarman II. Hij was ook de initiatiefnemer tot het bouwen van Angkor Wat. Maar ook de Bayon tempel en de Ta Prohm tempel zijn bijzonder fraai te noemen. De tempels van Angkor Wat zijn in tegenstelling tot andere tempels niet richting het oosten gebouwd, maar richting het westen. Er zijn verschillende theorieën hierover. De torens van Angkor Wat zijn inmiddels wereldberoemd en een symbool van Cambodja. Het zal je ook niet verbazen dat de Angkor Wat in Cambodja genoteerd staat in de werelderfgoedlijst van Unesco.
www.bijzondereplaatsen.nl/cambodja/angkorwat.htm 
   
bezienswaardigheid nummer 2 Bayon
De vier-en-vijftig torens van de Boeddhistische Bayon tempel in Angkor Thom, zijn in opdracht van Jayavarman VII gebouwd. De tempel is dankzij deze uitbundigheid behoorlijk indrukwekkend te noemen. In de decoratie van de Bayon tempel zijn allerlei passages uit het leven en het voeren van oorlogen in Cambodja te herkennen. En elke toren heeft weer vier gezichten, waarover allerlei speculaties worden gevoerd. Andere mooie tempels in de omgeving zijn Banteay Srei, Angkor Wat en Ta Prohm tempel.
www.theangkorguide.net/temple-information-detail.html?name=bayon-temple
   
bezienswaardigheid nummer 3 Royal Palace
In de hoofdstad Phnom Penh bevindt zich het Royal Palace van Cambodja. Dit enorme complex bestaat uit verschillende onderdelen die samen het woonverblijf van de koning van Cambodja vormen. Het Royal Palace werd al in 1866 gebouwd op de restanten van een oude citadel. Het gehele complex is onderverdeeld in vier delen: Silver Pagoda, Khemarin Palace, Throne Hall en Moonlight Pavilion. De ‘Throne Hall’ wordt nog altijd gebruikt voor ceremoniële gebeurtenissen. de ‘Silver Pagoda’ aan de zuidelijke kant van het complex vervult de rol van “schatkamer”. Het ‘Khemarin’ paleis is vooral het woonverblijf van de koning. En de ‘Moonlight Pavilion’ wordt gebruikt voor staatsbanketten en toespraken.
   
bezienswaardigheid nummer 4 Angkor Thom
Een van de mooiste onderdelen van de archeologische site en tempelcomplex Angkor Wat is Angkor Thom. Het was de laatste stad van het Khmer rijk. Dit ruim negen vierkante kilometer tellende gebied werd aan het eind van de twaalfde eeuw gebouwd. De opdracht voor het bouwen van Angkor Thom was afkomstig van koning Jayavarman VII. In het centrale deel van Angkor Thom bevindt zich een ouder gebouw, namelijk het Royal Palace.
   
bezienswaardigheid nummer 5 Zilveren pagode
Omstreeks 1892 werd er in het centrum van de stad Phnom Penh de Zilveren pagode gebouwd. Deze ‘Wat Preah Keo’, zoals de pagode ook wel wordt genoemd, werd destijds van hout gemaakt. Pas in 1962 werd besloten om een stevigere pagode te bouwen. De nieuwe Zilveren pagode bestaat nu uit marmer, beton en meer dan vijfduizend zilveren tegels. In het interieur bevinden zich een aantal boeddha beelden. Een daarvan is een negentig kilo wegend gouden exemplaar, die belegd is met duizenden echte diamanten. De Zilveren pagode van Phnom Penh in Cambodja ligt op loopafstand van het koninklijke paleis.
   
   
bezienswaardigheid nummer 6 Killing Fields
In het gebied wat tegenwoordig bekend staat als ‘Killing Fields’ heeft zeer veel leed plaatsgevonden. De ‘Killing Fields’ of ‘Choeung Ek’ zoals het oorspronkelijk heet, was namelijk een plek waar gevangenen tijdens het bewind van de communistische Rode Khmer leider Pol Pot werden gemarteld en/of gedood. Zo staat er op het terrein een boom, waar kinderen met hun hoofd tegen werden geslagen, tot de dood volgde. ook werden er vooraf en achteraf foto’s van de personen gemaakt en werd dit later geregistreerd. De voormalige school S-21 werd destijds het hoofdkantoor voor martelpraktijken en ondervragingen. Tijdens de bevrijding van Phnom Penh in 1979, werden hier slecht enkele overlevenden bevrijd. Daarna is er op deze plek het Tuol Sleng Museum gevestigd, die lange tijd beheerd werd door een van die laatste gevangenen. De stoepa van Choeung Ek is een monument waarin honderden schedels van verschillende gevangenen uit die tijd bewaard worden. Het geheel kan schokkend overkomen, zeker voor jonge kinderen.
www.killingfieldsmuseum.com
   
bezienswaardigheid nummer 7 Tuol Sleng-museum
Het genocide museum van Cambodja heet officieel het Tuol Sleng-museum. Dit museum in Phnom Penh is te vinden in het gebied wat bekend staat als ‘Killing Fields’. Hier werden, tijdens het bewind van de Rode Khmer leider Pol Pot, duizenden mensen op gruwelijke wijze afgeslacht. In het museum kun je middels foto’s en ander beeldmateriaal zien welke daden deze Pol Pot op zijn geweten heeft. Op het terrein is een stoepa die gevuld is met menselijke schedels. Veel van deze schedels zijn gevonden tijdens de opgravingen op dit terrein. Voor jonge kinderen is het zeker geen geschikt museum.
   
bezienswaardigheid nummer 8 Banteay Srei
Net buiten het Angkor Wat complex is de Banteay Srei tempel te bewonderen. Deze tempel uit de tiende eeuw is een prachtig voorbeeld uit de Khmer architectuur. De tempel werd omstreeks 1914 ontdekt door een Franse archeoloog. De tempel Banteay Srei is gewijd aan de Hindu god Shiva. De decoraties in het rode zandsteen zijn zowel binnen als buiten uitzonderlijk mooi. Op het terrein zijn behalve de Banteay Srei tempel ook een begraafplaats en twee gebouwen waarop allerlei verhalen en scčnes uit het verleden worden weergegeven.
   
bezienswaardigheid nummer 9 Nationaal Museum van Cambodja
De belangrijkste episodes en culturele feiten uit de geschiedenis van Cambodja, worden in het Nationaal Museum van Cambodja tentoongesteld. Het museum heeft ontzettend veel archeologische voorwerpen in huis, die tijdens verschillende expedities zijn opgegraven. Zeker tijdens de opgravingen rondom Angkor Wat zijn veel waardevolle stukken naar het museum overgebracht. Maar het Nationaal Museum van Cambodja heeft ook prachtige Khmer kunst, bronzen beelden, keramische voorwerpen en houtsnijwerk. Het Nationaal Museum van Cambodja is gevestigd in schitterend traditioneel pand wat ontworpen werd door George Groslier, een Franse archeoloog en architect.
www.cambodiamuseum.info
   
bezienswaardigheid nummer 10 Koh Rong
Het heerlijke eiland Koh Rong, wordt ook wel ‘Monkey Island’ genoemd. Dit deel van Cambodja is gevuld met idyllische stranden, ongerepte jungle, watervallen bij Sok San en heel veel rust. Een bijzonder leuke bestemming als tegenhanger op de drukke steden zoals Phnom Penh, Siem Reap en Srei Saophoan. Hier vul je je dagen al snorkelend, nippend aan een lekkere cocktail of avontuurlijk in de ongerepte natuur.
   
  Meer informatie over Cambodja:

winterzon informatie Cambodja

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies