Duitsland Berlijn

Berlijn

De Duitse hoofdstad Berlijn is in veel opzichten een unieke stad. Dat komt onder andere door de recente geschiedenis, waarbij De Muur de stad zo’n 28 jaar fysiek in twee zones verdeelde. Hierdoor hebben twee delen van Berlijn zich een tijdje onafhankelijk van elkaar ontwikkeld. Na de Koude Oorlog en het herenigen van de Duitse Democratische Republiek en de Bondsrepubliek Duitsland werd Berlijn in 1990 de hoofdstad van het Duitsland. De prachtige bouwwerken die al stammen van voor de Tweede Wereldoorlog, gecombineerd met elementen uit de tijd van de tweedeling en de moderne architectuur van de laatste decennia maken van Berlijn een stad die echt de moeite waard is om een paar dagen te spenderen. Mensen die Berlijn bezocht hebben ten tijde van de Berlijnse Muur, die zullen grote delen van de stad niet meer herkennen. Na de hereniging ontstond er eerst een periode van planologische wanorde. Je zou bijna kunnen spreken van een stedenbouwkundige anarchie. Hierdoor heeft Berlijn een uniek gezicht gekregen dat in geen enkel opzicht lijkt op dat van andere Europese hoofdsteden. Dat maakt van Berlijn een in alle opzichten uitdagende stad.

Voor deze stad betekent een top 10 van hoogtepunten dat er helaas een aantal mooie bezienswaardigheden af moeten vallen, want in het geval van Berlijn zouden we gemakkelijk een top 25 samen kunnen stellen. Een boodschap die we zeker in het geval van Berlijn willen geven: beperk je niet tot de belangrijkste bezienswaardigheden van Berlijn. Ga rondlopen, fietsen of rijden en probeer vooral de sfeer van de stad in je op te nemen. Er zijn tal van geweldige plekken die niet direct een bezienswaardigheid vormen, maar wel de moeite van het bezoeken waard zijn.

Top 10 bezienswaardigheden van Berlijn

1

Berlijnse Muur

De Berlijnse Muur is de absolute nummer één bezienswaardigheid van Berlijn. Zelfs decennia na de Val van de Muur vormt de Berlijnse Muur een belangrijk onderdeel van de stad Berlijn. Vroeger diende de Berlijnse Muur als middel om te voorkomen dat bewoners van het communistische oosten van Berlijn naar het vrijere West-Berlijn konden vluchten. Gedurende bijna drie decennia heeft een fysieke afscheiding de stad verdeeld. Hoewel men het steevast over een muur heeft, was er feitelijk sprake van een metersbrede grenszone die aan weerszijden uit een 3,6 meter hoge betonnen muur bestond. Daartussen zat een zwaarbewaakt gebied waar met scherp geschoten werd als je van de ene naar de andere kant wilde vluchten.

Nadat de Berlijnse Muur op 9 november 1989 open ging, werd hij in vrij snel tempo gesloopt. Er zijn nog een aantal plekken in Berlijn waar je delen van de muur tegenwoordig nog kunt zien. De populairste plek is de East Side Gallery. Dit is het langste nog bestaande deel van de muur: 1316 meter in totaal. In het jaar na de val van de muur zijn de verschillende delen van de muur beschilderd door kunstenaars van over de hele wereld. Dit deel van de muur, dat aan de Mühlenstrasse staat, wordt druk bezocht door toeristen. Het staat langs de openbare weg en is daardoor een gratis bezienswaardigheid.

Aan de Bernauer Strasse staat het meest realistische deel van de Berlijnse Muur. De Gedenkstätte Berliner Mauer laat een complete sectie van de grotendeels verdwenen grenszone zien, inclusief de wachttoren. Je kunt je dit deel van de muur vanaf een observatietoren bekijken. In het bijbehorende documentatiecentrum leer je alles over de muur.

2

Rijksdag

Dat oud en nieuw naast een scherp contrast ook bijzonder mooi complementair kan zijn, wordt duidelijk wanneer je de Rijksdag van Berlijn bezoekt. Reichstag of Rijksdaggebouw is een parlementsgebouw in het Duitse stad Berlijn, welke onderdak biedt aan het parlement, de Bundestag. Er is doordeweeks een grote kans dat de regering in het gebouw debatteren terwijl jij daar rondloopt. Dit statige bouwwerk dat stamt uit de negentiende eeuw heeft een unieke glazen koepel, waar je als bezoeker doorheen kunt lopen. Onderaan de koepel wordt door middel van een foto-expositie de geschiedenis van Berlijn getoond. Vanaf het dak heb je een prachtig uitzicht over Berlijn.

Het in hoofdzakelijk eclectische stijl opgetrokken bouwwerk werd omstreeks 1890 gebouwd. Een aantal jaar voor de Tweede Wereldoorlog werd het al getroffen door hevige brand, Reichtagsbrand. Door Hitler werd dit moment gretig gebruikt om de noodtoestand uit te roepen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft het tijdelijk gediend als kraamafdeling. Helaas heeft dit gebouw de daarop volgende jaren eveneens veel schade opgelopen. Een eerste serieuze restauratie werd tijdens de Koude Oorlog uitgevoerd. Na de hereniging van Duitsland is de laatste noemenswaardige restauratie uitgevoerd.

Een bezoek aan de Rijksdag is gratis. Wel moet je je vooraf registreren. Dat kan via de officiële site van de Duitse Bondsdag of via GetYourGuide.

3

Brandenburger Tor

Aan de Pariser Platz staat de veel gefotografeerde toegangspoort van Berlijn, de Brandenburger Tor. De poort staat aan het einde van de praalweg Unter den Linden. Deze brede laan biedt een schat aan mooie gebouwen zoals de Alte Bibliotheek, het prestigieuze Adlon Hotel en de Berliner Staatsoper. De Brandenburger Tor is een van de iconen van Berlijn. Bij media-uitingen over Berlijn wordt deze belangrijkste poort van Berlijn vaak gebruikt om het geheel grafisch te ondersteunen. Volgens de statistieken die social media tegenwoordig kunnen genereren, blijkt dat de Brandenburger Tor in de top 3 van meest gefotografeerde objecten van Berlijn staat. Deze wetenschap trekt niet alleen toeristen aan. Rondom de Brandenburger Tor zul je verschillende mensen zien die hun graantje mee willen pikken van net succes van deze bezienswaardigheid.

De Brandenburger Tor is de enige overgebleven stadspoort van Berlijn. De huidige versie is de tweede versie. Hij werd tussen 1788 en 1791 gebouwd. De neoclassicistische stijl geeft de poort een indrukwekkende statige uitstraling. Bovenop de Brandenburger Tor is een groot beeld aangebracht: de quadriga. Het is een replica, dat gemaakt is nadat het origineel tijdens de Tweede Wereldoorlog verloren is gegaan.

4

Boeiende musea

Een stad vol historie en cultuur betekent dat er ook veel musea te vinden zijn. Wie alle interessante musea wil bezoeken die kan daar gerust meer dan een week voor uit trekken. Daarom een kleine selectie. Op het Museuminsel staan het Altes Museum, het Neues Museum, het Pergamonmuseum, het Bode-Museum en de Alte Nationalgalerie. Deze musea worden tot de belangrijkste en best bezochte musea van Berlijn gerekend. Een inzicht in het leven in het voormalige Oost-Berlijn krijg je in het vrij kleine, maar zeker boeiende DDR-Museum.

Een aanrader is wat ons betreft het Deutsches Technikmuseum. Dit is het grootste technische museum van Europa. Dit museum heeft zoveel te bieden dat je hier gemakkelijk een hele dag kunt doorbrengen. Behalve techniek in het algemeen hebben de onderwerpen spoorwegen, luchtvaart, scheepvaart en auto’s hun eigen afdeling binnen dit museum.

5

Uitzicht vanaf de TV Toren

De televisietoren van Berlijn is uitgegroeid tot een icoon in de Duitse hoofdstad. Op veel panoramafoto’s van Berlijn zie je deze 368 meter hoge toren staan. Het mooie is dat je de Fernsehturm ook kunt bezoeken. Je gaat met een lift naar een hoogte van 203 meter. Van daaruit heb je een adembenemend uitzicht over de stad en de omgeving. Bij helder weer kun je wel 30 tot 40 kilometer ver kijken.

Vermijd een urenlange wachtrij

Je kunt nooit meteen naar boven als je van het panorama vanuit de Fernsehturm wilt genieten. Je zult vooraf kaarten moeten kopen voor een bepaald tijdslot. Als je dat ter plaatse doet kun je vaak pas uren later naar boven. Beter is daarom om vooraf alvast je kaarten te kopen via internet.

6

Potsdamer Platz

De Potsdamer Platz is altijd een belangrijk verkeersknooppunt in Berlijn geweest. Tijdens W.O. II is de Potsdamer Platz vrijwel geheel verwoest, daarna bouwde men de Muur dwars over het plein heen. Na de hereniging is Potsdamer Platz geheel opnieuw opgebouwd tot het modern vormgegeven plein dat het nu is. Op Potsdamer Platzvind je een paar segmenten van de Berlijnse Muur, één van de vijf overgebleven wachttorens en moderne hoogbouw waaronder het Sony Center. De Mall of Berlin ligt op een steenworp afstand en is een populair overdekt winkelcentrum.

Bij de Potsdamerplatz kun je genieten van een prachtig panoramisch uitzicht over Berlijn. Eerlijk is eerlijk, wij vinden dit een beter (en goedkopere) plek om over de stad uit te kijken dan de iconische TV-toren. Dat is ten eerste te danken aan dat je goed foto’s vanuit de buitenlucht kunt maken. Ten tweede heb je vanaf het Panoramapunkt Berlijn uitzicht over Berlijn inclusief de TV-toren. Dat plaatje heb je niet als je op die toren zelf staat. Het dakterras van Panoramapunkt Berlijn bevindt zich op de 24 en 25e verdieping. Dat is hoog genoeg voor een mooi uitzicht.

7

Holocaustmonument

De Jodenvervolging die tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft talloze slachtoffers gemaakt. Ter herdenking aan dit gecoördineerde geweld tegen de Joodse bevolkingsgroep is er sinds 2005 het “Denkmal für die ermordeten Juden Europas” te vinden in het hart van Berlijn. Het bestaat uit 2710 grijze betonblokken variërend in hoogte van 20 cm tot 4,70 meter met een onderlinge tussenruimte van 95 cm. Over de vraag of het een mooi monument is, lopen de meningen uiteen. Feit is dat het indrukwekkend is. Er zijn verschillende manieren om het ontwerp van het Berlijnse Holocaustmonument. Het belangrijkste doel is dat men nadenkt over wat er gebeurd is en dat men beseft dat deze geschiedenis zich niet meer mag herhalen.

8

Gendarmenmarkt

De Gendarmenmarkt is een plein in het hartje van Berlijn. Het behoort volgens ons tot de mooiere pleinen van Europa. Het rechthoekig gevormde plein wordt gekenmerkt door een drietal gebouwen: centraal het Konzerthaus Berlin met aan weerszijde van het concertgebouw twee op elkaar lijkende kerken: de Französischer Dom en de Deutscher Dom. Fraai is het uitzicht vanaf de trappen van beide kerken. Onze tip is om op het terras op het plein uit te rusten van het bezoek aan Berlijn. Even een klein rustmomentje waarbij je van het uitzicht en de relatieve rust op het plein kunt genieten.

9

Checkpoint Charlie

Tijdens de tweedeling van Berlijn waren er een paar doorgangen, waar je tussen Oost- en West-Berlijn kon reizen. De derde doorgang, Checkpoint Charlie (C is de derde letter van het alfabet), is een belangrijke bezienswaardigheid in Berlijn. Wat je nu ziet, is een replica van het oorspronkelijke wachtershuisje tussen de Amerikaanse en de Russische sector. Een bezoek aan deze plek maak je compleet door ook het erbij gelegen Mauermuseum te bezoeken, dat gewijd is aan de Muur.

Moet je Checkpoint Charlie wel of niet in de top 10 bezienswaardigheden van Berlijn zetten? Wij hebben deze historische plek al jaren in ons lijstje staan, maar hebben meerdere keren overwogen om hem eruit te halen. De reden om Checkpoint Charlie toch in dit overzicht te houden is simpel: het is een onder toeristen geliefde plek om te bezoeken en hoort daarom op deze pagina thuis.

10

Rijden met een Trabant

De Trabant is een automerk dat vroeger in Oost-Duitsland gemaakt werd. Als je tijdens de tweedeling van Berlijn in het oosten van de stad woonde en een auto had, dan was dat een Trabant. Binnen de DDR domineerde de Trabant het straatbeeld. Op het moment dat de Berlijnse Muur viel kreeg deze Oost-Duitse auto een cultstatus. De op simpele techniek gebaseerde Trabants verdwenen grotendeels uit de straten van Berlijn en werden vervangen door modernere Westerse auto’s.

Tegenwoordig wordt de Trabant als een van de symbolen van de DDR gezien en is het zelf rijden in een Trabant een hoogtepunt voor liefhebbers van auto’s, geschiedenis of Trabants in het bijzonder. Door middel van een Trabi-Safari kun je in een goed onderhouden Trabant deelnemen aan een rondrit door Berlijn. Je mag zelf rijden en kunt onderweg wisselen van bestuurder. Een geldig autorijbewijs is natuurlijk wel vereist.

Wil je niet zelf in een Trabant rijden, maar wel alles te weten komen over dit bijzondere automerk? Dan kun je het Trabi-museum bezoeken.

Betaalbaar overnachten in Berlijn

Zoek je een hotel, appartement of B&B in Berlijn? Dan heb je de keuze uit tal van accommodaties. Dankzij boekingssites zoals booking.com kun je gemakkelijk zoeken naar hotels in Berlijn.

Wil je kijken of andere aanbieders goedkoper zijn dan booking.com? Dan kun je Trivago gebruiken. Dit is een zoekmachine en prijsvergelijkingssite voor accommodatiedeals van veel verschillende online boekingssites. Hier kun je zoeken naar de laagste prijzen voor hotelkamers, appartementen, vakantiehuizen en B&B’s in Berlijn.

Georganiseerde fietstour door Berlijn

De fiets is een ideale manier om Berlijn te verkennen, zeker als je dit met een ervaren gids doet! In Berlijn kun je deelnemen aan verschillende georganiseerde fietstours. Je gids neemt jou en de rest van het groepje mee op pad voor een boeiende en ontspannen tocht door Berlijn. Hij laat je de stad zien, vertelt je allerlei wetenswaardigheden over wat je onderweg ziet en kan jouw vragen beantwoorden. De Berlijn Highlights Fietstour is de meest populaire fietstocht van Berlijn. Onder begeleiding van een Nederlandse gids ga je de belangrijkste hoogtepunten van de stad verkennen. Deze excursie is ideaal voor wie Berlijn voor de eerste keer bezoekt.

Naast de algemene fietstocht kun je bij Baja Bikes ook kiezen uit een paar speciale tochten, zoals een fietstour langs de Berlijnse Muur of een tour waarbij je de alternatieve kant van Berlijn gaat ontdekken: ideaal voor meer ervaren Berlijngangers. Ga je met kinderen naar Berlijn? Boek dan de ‘Berlijn met kinderen’-fietstocht.

Meer informatie over Berlijn