Grenada

Grenada is een land bestaande uit meerdere van de Bovenwindse Eilanden in het Caribisch gebied. Het groene en bergachtige hoofdeiland staat bekend om zijn kruiden. Allerlei kruiden zoals nootmuskaat, kaneel, kruidnagel, gember en foelie worden hiervandaan geëxporteerd. Op Indonesië na is het zelfs het grootste exportland van nootmuskaat.

De eilandengroep bestaat uit Carriacou, Petit Martinique, Caille-eiland, Large Island, Rhonde-eiland, Diamond-eiland en Frigate-eiland. Vaak wordt Grenada aangedaan als cruise bestemming. Je komt dan aan in de hoofdstad St. George. Ook hebben al vele beroemdheden dit prachtige land ontdekt.

Veelal worden de toeristen getrokken door de overweldigende mooie natuur, cultuur en de geschiedenis. De meest bezochte steden en dorpjes zijn Grenville, Gouyave, St. George, Grand Anse, Lance Aux Epines en Point Salines. Wat je allemaal kunt gaan zien en doen in Grenada? Onze top 10 bezienswaardigheden van Grenada geeft je nodige inspiratie!

Top 10 bezienswaardigheden van Grenada

1

St George’s

Het gebied rondom hoofdstad St. George’s wordt als het meest toeristische deel van het land gezien. De mooiste stranden zijn hier bijvoorbeeld te vinden bij Grand Anse Beach. Het behoort zelfs tot de top 10 mooiste stranden van de wereld. De stad zelf doet nog heerlijk pittoresk aan. De haven met zijn pastelkleurige panden doet gezellig en Caribisch aan. De leukste winkels zijn te vinden aan Wharf Road. De leuke restaurantjes zorgen voor een heerlijk plekje aan het water.

Het hoogste punt van de stad is Fort George. Van hieruit heb je een waanzinnig uitzicht over de haven en de prachtige zee. Vanuit deze Franse vesting werd de stad beschermd tegen aanvallen van zee. Tegenwoordig doet het dienst als politiebureau. De lokale markt (Spice Market) waar allerlei specerijen, lekkernijen en handwerken worden verkocht is te vinden bij Granby Street. Alleen al door de kleurige uitgedoste traditioneel geklede dames is dit een plaatje om te zien.

2

Grenada National Museum

Wil je Grenada leren kennen? Bezoek dan het Grenada National Museum. Aan de Cnr Young & Monckton Street ligt dit ooit door Fransen gebouwde museum. Het hoorde destijds bij het Fort George complex. Later is het zelfs nog in functie geweest als vrouwengevangenis.

Sinds 1976 is hier het nationale museum te vinden. Alles over het land kom je hier door middels van voorwerpen, verhalen en foto’s te weten. Zo wordt de slavernij behandeld en bijvoorbeeld de Whaling & Fishing Archeologie. Op vrijdag zijn er regelmatig activiteiten zoals culturele voorstellingen bij te wonen.

3

Leapers Hill

Leapers Hill is een klif die bekend is vanwege zijn treurige historie. Hier sprongen namelijk rond 1650 de indianen vanaf om te ontsnappen aan de Franse kolonisten. De begraafplaats op deze plek brengen samen met een bezoekerscentrum een herinnering aan dit stukje geschiedenis. Door middel van een rondleiding met gids kom hier meer over te weten en breng je tevens een bezoek aan een miniatuur dorpje uit deze tijd. Leapers Hill is in het noorden van het eiland Grenada te vinden.

4

Grenada Chocolate Company

Hoewel we weten dat Grenada bekend staat om specerijen als nootmuskaat en foelie, hebben ze tegenwoordig nog een zeer belangrijk exportproduct in handen, namelijk cacao. Een goed voorbeeld hiervan is de Grenada Chocolate Company met zijn 150 hectaren aan biologische cacao. Er wordt hier zelfs nog gebruikgemaakt van oude machines uit 1900 omdat men gelooft in het authentiek verwerken van de cacaobonen om zo een kwalitatief hoog en smaakvol product te produceren. Hier gaat kwaliteit boven kwantiteit. Wel worden deze machines met moderne zonne-energie aangedreven. Deze cacao boerderij is te vinden in het noorden van Grenada bij St. Patrick’s.

5

Grand Etang Forest Reserve

Gelukkig denken steeds meer landen na over de bescherming van prachtige natuurgebieden in hun land. Zo ook Grenada met zijn Grand Etang Forest Reserve. De mooiste watervallen en groene wouden zijn hier te vinden. Met name wandelaars en vogelliefhebbers brengen veelvuldig een bezoek aan La Sagesse estuarium.

Hoewel dit regenwoud meerdere klappen heeft gekregen van bijvoorbeeld de orkaan Ivan, heeft het zich ook zeer snel weten te herstellen. Op het centraalste punt van dit reservaat ligt het Grand Etang Lake in een vulkaankrater. Er zijn verschillende wandelingen te maken met of zonder gids, zowel korte als lange.

6

Onderwaterwereld

De onderwaterwereld van dit land heeft genoeg te bieden, zelfs voor de verwende duiker. Er zijn maar liefst vijftien wrakken op de zeebodem te vinden waar je mag duiken. Ze liggen verspreid over verschillende dieptes, zodat het voor zowel de gevorderde als beginnende duiker goed te doen is.

In het Nationale Marine Park is een Sculpturen Park op de bodem van de zee te vinden. De beelden zijn ooit hier in Moilinere Bay geplaatst om allerlei water activiteiten van andere inmiddels beschadigde gebieden weg te trekken. De ontwerper Jason Taylor heeft meer van dit soort projecten vervuld, onder andere in Mexico en Canterbury.

7

Belmont Estate

Het Belmont Estate is een eeuwenoude plantage in Grenada. Op dit enorme landgoed kun je nu nog zien hoe het er op een plantage aan toe ging. Gelukkig is dit nu niet tijdens de slavernij, want ook dat was vroeger hier te vinden. Nu is dit een toeristische attractie op een authentieke 17de-eeuwse plantage waarbij je een kijkje in de keuken krijgt over hoe het allemaal functioneerde.

Hoewel het oorspronkelijk een koffieplantage betrof, wordt er tegenwoordig cacao verbouwd en verwerkt. Ook wordt er een stukje verteld over de eilandgeschiedenis en is het mogelijk om wat te proeven of deel te nemen aan de lunch.

8

Victoria

Victoria ligt aan de westkust van Grenada. Hoewel dit oorspronkelijke kleine vissersdorp niet heel groot is, staat het wel bekend om zijn vele festiviteiten. De bekendste is St. Mark’s Day wat een paar weken na Pasen wordt gevierd. Maar ook ‘Sunset City Food Fest’ die mensen samen brengt om te genieten van de goede kwaliteit van lokale producten en de saamhorigheid van de gemeenschap. Verder is hier de hoogste berg van het eiland te vinden. Mount Saint Catherine is een 840 meter hoge stratovulkaan die te beklimmen is met of zonder gids.

Vlakbij ligt nog een bijzondere bezienswaardigheid. Helaas gaat er wel een wandeling van ongeveer drie uur aan vooraf over een redelijk woest terrein, maar dan kom je als beloning bij de grootste waterval van Grenada: de Tufton Hall Falls.

9

Carriacou

Vanaf het hoofdeiland Grenada is het prima te doen om een dagtochtje te maken naar het meer noordelijk gelegen eiland Carriacou. De veerboot brengt je naar de haven van het plaatsje Hillsborough. Hier vind je bezienswaardigheden als het Carriacou Museum wat in een katoen-ontpittingsfabriek gevestigd is. Het eiland is met name bekend om zijn ongerepte riffen, tradities en gastvrije bevolking.

In het noordwesten van het eiland zijn bijzondere wandelgebieden te vinden, vooral bij het High North National Park. Hier is het hoogste punt en zijn er schildpadden te vinden. De mooiste stranden liggen bij L’Esterre Bay.

10

Sunnyside Garden

Op een kleine 15 minuten rijden van St. George’s ligt een klein pareltje verborgen. Ene Jean Renwick heeft hier haar ziel en zaligheid gestopt in het creëren en onderhouden van een zeer mooie tuin. Tijdens een rondleiding door Sunnyside Garden loop je langs waterpartijen met koikarpers, prachtige boomgaarden, thematuinen en heel veel bloemenpracht. Als toefje op de taart is er een waanzinnig uitzicht waar je even stil van wordt.

Meer informatie over Grenada