Goa

Goa is een enorm populaire toeristische bestemming binnen India. In deze kleinste deelstaat van India zijn het met name de oude forten, tempels, mooie stranden en de heerlijke relaxte levensstijl die jaarlijks vele toeristen doen besluiten hier een bezoek te brengen. Jaren geleden kwamen hier vooral de hippies voor de goede ‘vibes’ op te snuiven. Nu tegenwoordig is het voor iedereen heel aantrekkelijk. Jonge mensen bezoeken vooral de vele muziekfestivals en andere snuiven de cultuur op die overal veelvuldig te vinden is. Prachtige watervallen, bosrijke gebieden en de oude Portugese invloeden brengen je direct in een rustigere versnelling dan wat we in Nederland gewend zijn.

Wat kun je allemaal zien en doen in Goa? Met onze top 10 bezienswaardigheden van Goa hoef je je geen moment te vervelen op deze geweldige vakantiebestemming.

Top 10 bezienswaardigheden van Goa

1

Dudhsagar Watervallen

Aan de rivier Mandovi in de Sanguem wijk van Goa ligt een bijzondere waterval. Door zijn witte melkachtige uiterlijk wordt deze waterval letterlijk vertaald ‘de oceaan van melk’ genoemd. In de droge periode is de waterval zeer rustig, maar tijdens de moesson dendert het water met grote snelheid naar beneden. De Dudhsagar waterval is ongeveer een 310 meter hoog en wordt hiermee de vijfde grootste waterval van India genoemd. Het gebied rondom dit natuurfenomeen is zeer populair onder klimmers en wandelaars. Er zijn een aantal verschillende routes, dus wees goed voorbereid. Het is ook mogelijk om de waterval per trein te bezoeken. De hoogste waterval van India is de Kunchkal. Deze telt maar liefst 455 meter.

2

Goa Spice Plantages

Dat Indiaans eten veel kruiden bevatten is algemeen bekend. In het centrum van Goa, ongeveer een dertig kilometer ten zuid-oosten van de hoofdstad Panaji, zijn een paar flinke specerijenplantages te vinden waar de meest uiteenlopende kruiden worden verbouwd, geteeld en verwerkt tot poeder. De bekendste plantages zijn Abyss, Sahakari en Savoi. Tijdens de toer zal te zien zijn hoe de kruiden uit de soms vrij hoge bomen verkregen worden. Sommige plantage hebben naast de vele kruiden ook fruitgaarden.

3

Borea Jezuchi Bajilika

In de voormalige hoofdstad Old Goa staat de prachtige en indrukwekkende Basiliek van Bom Jesu. Door zijn barokke uitstraling valt de kerk enorm op. De jezuïtenkerk werd gebouwd omstreeks 1600. Doordat het lichaam van Franciscus Xaverius er ligt, worden er helende en genezende krachten aan deze plaats toegeschreven. De Borea Jezuchi Bajilika wordt gezien als één van de oudste kerken van Goa en India.

Andere bijzondere en bezienswaardige kerken in Goa zijn: de kerk van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria – St. Anna kerk – St Cajetan kerk en de kerk van St. Franciscus.

4

Reis Magos

Reis Magos maf niet ontbreken in de top 10 bezienswaardigheden van Goa. Dit gezellige en toch wel pittoreske dorp, dat aan de oever van de Mandovi rivier ligt, is bekend om zijn fort. Dit goed bewaarde Reis Magos Fort dateert uit 1551. Het fort is vernoemd naar de drie koningen die we kennen uit de bijbel. Het werd er geplaatst door de Portugezen om de omgeving rondom de Mandovi te beschermen.

Onderaan het fort bevindt zich de Magos kerk. Een ander zeer interessant fort is Aguada Fort uit begin 1600. Het staat in Goa aan het Sinquerim strand. Dit fort kijkt uit over de Arabische Zee en had daarmee een zeer strategische plaats.

5

Shantadurga Tempel

Vanaf omstreeks 1730 is er maar liefst acht jaar gebouwd aan de Shantadurga Tempel. Dit tempelcomplex bevindt zich in het dorp Kavalem in de regio Ponda. De tempel vereert Godin Durga oftewel Shantadurga. De tempel staat aan het begin van een bergketen omgeven door veel groen. De naastgelegen spitse witte kolom is de Deep Jyoti Stambh.

De Shantadurga Tempel is een traditioneel Hindoe bouwwerk wat vaak fraai gedecoreerd wordt en naast een tempel te vinden is. Andere beroemde tempels in Goa zijn: Shree Shantadurga en Shree Mangeshi bij Mangeshi, Mahadev Tempel bij Tambdi Suria, Saptakoteshwar Tempel bij Narve en Annath Tempel bij Savoi Verem.

6

Boeddhistische grotten

In het zuiden van Goa nabij Rivona zijn grotten te vinden die eens door Boeddhistische monniken werden gegraven. De monniken werden destijds getrokken door de serene rust en de overweldigende mooie omgeving in deze plaats. Er zijn in de grot en aan de ingang verschillende tekeningen en bewerkte stenen te bewonderen waar onder andere Lord Hunaman op staat afgebeeld. De grotten zijn ook wel bekend als Arvalem Caves.

7

Festivals

Door zijn mooie mix van culturen en tradities zijn er in Goa uiteenlopende festivals te vieren. Natuurlijk zijn er vele Hindoe feesten, maar ook muziekfeesten zoals Jazz Music Festival. De belangrijkste festivals zijn Shivratri, Basant Panchami, Ramnavami, Gokul Ashtami, Ganesh Chaturthi, Dusshera, Diwali, Govardhan Puja, Shigmoutsav, Grape Festival, Novidade en natuurlijk het Goa Carnaval. Aan de kust zijn regelmatig house- en andere muziekfestivals te vinden.

8

Mollem National Park

Het Mollem National Park is een meer dan tweehonderd vierkante meter tellende natuurpark. Het natuurgebied ligt bij de plaats Sanguem taluk. Naast de bosrijke omgeving met zijn diversiteit aan dieren zoals Bengaalse tijgers, herten, luipaarden, eekhoorns en stekelvarkens zijn er ook een aantal tempels te vinden. Zo staat hier een tempel uit de twaalfde eeuw met de naam Tambdi Surla Temple. Tevens liggen in dit park een aantal mooie watervallen zoals de Dudhsagar Falls en de Tambdi Falls. Het allermooiste uitzicht vind je aan Sunset Point.

9

Goa State Museum

In het Goa State Museum vind je veel terug over de geschiedenis van de staat Goa. Het museum werd in 1977 opgericht in de plaats Panaji. Sindsdien heeft het museum een indrukwekkende collectie van historische voorwerpen, schilderijen en andere kunstvoorwerpen. Het geheel zal je snel wegwijs maken in de boeiende geschiedenis en cultuur van het land.

10

Stranden

Goa heeft een aantal bijzonder mooie stranden. Door zijn lange kuststrook is de keuze enorm te noemen. Sommige stranden zijn aangekleed met fraai palmbomen en andere hebben weer meer rotsformaties. Het bekendste strand ligt in het noorden. Dit is Calangute. Hier worden regelmatig festivals en andere activiteiten georganiseerd. De meer rustige stranden vind je in het zuiden. Een paar benoemenswaardige stranden zijn Candolim, Baga, Vagator, Anjuna, Sinquerim, Miramar, Auada, Majorda en Colva.

Meer informatie over Goa