Kaaimaneilanden

In het westen van het Caribisch gebied vind je de eilanden Grand Cayman, Cayman Brac en Little Cayman. Deze eilanden behoren toe aan het overzeese Groot-Brittannië en vormen samen de Kaaimaneilanden oftewel de Cayman Islands of Caymaneilanden. Vooral de duikers onder ons weten dat de Caymaneilanden met name bekend staan om hun uitmuntende duiklocaties waarvan sommige een heus wrak ter ontdekking hebben. Maar ook rustzoekers, strand- en natuurliefhebbers als vogelspotters hebben het hier prima naar de zin. De stranden hebben weer veel verschillende soorten watersporten te bieden.

De eilanden zijn goed van elkaar te onderscheiden. Het grootste eiland Grand Cayman heeft het meest te bieden op gebied van ontspanning zoals restaurants, uitgaansleven, bezienswaardigheden en zeer toegankelijke riffen. Het tweede eiland is Cayman Brac. Dit eiland wordt gedomineerd door ruwe en robuuste rotsformaties waardoor het voor menig wandelaar pittig kan zijn. Het uitzicht daarentegen is er vaak spectaculair te noemen. Het kleinste eiland is Little Cayman. Dit is tevens het minst bevolkt en daardoor het minst ontwikkeld. Er is nog veel ongerepte natuur en er zijn prachtige rustige stranden te vinden. Met een duik rondom dit eiland kun je worden verrast door een aantal octopussen, haaien, schildpadden of adelaarsroggen.

De top 10 bezienswaardigheden van de Kaaimaneilanden laat je tien gevarieerde hoogtepunten van deze bijzondere bestemming zien.

Top 10 bezienswaardigheden van de Kaaimaneilanden

1

Seven Mile Beach

De Seven Mile Beach is een van de prachtige tropische stranden die de Kaaimaneilanden rijk zijn. Eigenlijk zijn de stranden de best bezochte en meest geliefde bezienswaardigheden van deze bestemming. Wij kiezen Seven Mile Beach tot het mooiste strand van de Kaaimaneilanden. Dit prachtig witte zandstrand ligt aan de westelijke oever van het eiland Grand Cayman, wat tevens het grootste van de Caymaneilanden is. Ondanks dat de meest luxueuze resorts aan deze overweldigende kust liggen, is het gehele strand toegankelijk voor publiek. Er worden veel verschillende activiteiten aan het strand aangeboden.

2

Bat Cave

Op het eiland Cayman Brac met zijn spectaculaire kalksteenkliffen en rotsformaties zijn verschillende wandelingen te maken. De wandelingen leiden je bijvoorbeeld langs de vuurtoren met zijn ongelofelijk mooie uitzicht en langs Little Cayman Brac Outlook. Dit is met name voor vogelspotters een leuke bezienswaardigheid.

Het bijzonderste is toch wel de Bat Cave. Hier verblijven maar liefst zo’n dertigduizend vleermuizen. Hoewel de lokale bevolking niet blij is met deze hoofdzakelijk fruit en nectar etende diersoort, zijn ze heel geschikt voor het verspreiden van allerlei plantensoorten. Deze vleermuizen komen vervolgens ook veel voor in de bossen en moerassen.

3

Cayman Islands National Museum

In één van de weinige 19de-eeuwse gebouwen van de Kaaimaneilanden is het nationale museum van de Cayman Islands gehuisvest. In dit ‘Old Courts Building’ is veel gedaan aan onderzoek en het bewaren van allerlei Cayman erfgoederen. Onder de vele voorwerpen en documenten bevindt zich een ‘catboat’ uit 1920.

4

Cayman Craft Market

In de hoofdstad George Town vind je aan zee een parkachtige omgeving. Hier tref je wekelijks de mooiste en meest unieke handwerken met uiteenlopende prachtcreaties die voornamelijk door de lokale bevolking gemaakt zijn. De meest gebruikte materialen bestaan uit niets meer riet, leer, zwart koraal, schelpen en hout. Ook worden er bijzondere sieraden te koop aangeboden.

5

Cayman Spirits Distillery

De Cayman Spirits Company distilleerderij is Grand Cayman’s enige distilleerderij, en de enige bron van handgemaakte sterke drank op de eilanden. Sinds de opening in 2013 is deze distilleerderij uitgegroeid tot een van de best bezochte attracties van de Kaaimaneilanden. Want hier wordt niet alleen heerlijke rum gemaakt, je kunt hier ook deelnemen aan de Distiller’s Tour en proeven wat voor lekkers ze hier allemaal maken.
Neem een kijkje achter de schermen van hun unieke aanpak. Binnen de speciaal gebouwde hiervoor faciliteit zie je hoe ze bij Cayman Spirits Company hun Seven Fathoms Rum perfectioneren.

De tour eindigt in het proeflokaal, waar u verse batches Seven Fathoms Rum, Gun Bay Vodka en Governor’s Reserve Rum kunt proeven. Bovendien kun je hun seizoensgebonden “Distiller’s Special” proberen – een zeldzame creatie die alleen verkrijgbaar is bij de Cayman Spirits Company Distillery.

6

Stingray City

Op ongeveer acht kilometer van de hoofdstad George Town ligt een uitstekende duik- en snorkel locatie die bekend staat om zijn hoeveelheid stingray’s ofwel pijlstaartroggen. Dit gebied noemt men Sandbar. In 1980 werden ze hier ontdekt door wat vissers en sindsdien worden hier veel excursies voor aangeboden. Sommige exemplaren kun je zelfs aaien. Veel van deze dieren zijn tam geworden doordat ze veelal inktvis gevoerd krijgen, wat hun favoriete maaltijd is.

7

Hell

Op het eiland Grand Cayman in West Bay is een gebied te vinden waar al voor 1,5 miljoen jaar zwarte kalksteenformaties te bewonderen zijn. Dit typische kalksteen vormt een zeer bizar uiterlijk, waardoor het voor sommige de ‘hel’ zou typeren. Grappig is dat je op het plaatselijke postkantoor een kaartje vanuit ‘de hel’ naar iemand kunt sturen.

8

Cayman Turtle Farm

In het grote Marine Park bij West Bay op Grand Cayman is altijd wat te beleven. Zo leer je er meer over alles wat leeft in de zee, maar ook over roofdieren, kaaimannen en natuurlijk de zeeschildpad. Er is een zoutwaterlagune waar je kunt snorkelen tussen verschillende vissen of waar je via een tank neus aan neus met een haai kunt staan. Op de schildpaddenboerderij leven een kleine 11.000 zeeschildpadden van groot tot klein. Er zijn een paar eet- en drinkgelegenheden zodat je er de gehele dag kunt vertoeven.

9

Pedro St James

Pedro St.James is een van de weinige historische gebouwen die behouden is gebleven op de Kaaimaneilanden. Ontdek het unieke erfgoed en de cultuur van Cayman via dit liefdevol gerestaureerde bouwwerk uit de 18e eeuw.

In een tijd waarin de meeste mensen op de Caymaneilanden in kleine, met riet bedekte huisjes woonden, creëerde een rijke Engelsman, met behulp van slaven uit Jamaica, een verbazingwekkend gebouw van 3 verdiepingen, Pedro St. In de jaren 1990 kocht de regering van de Caymaneilanden Pedro St. James en restaureerde het Great House nauwgezet tot de pracht en praal van zijn 18e eeuwse erfgoed.

Vandaag kunnen bezoekers door het imposante gebouw wandelen met zijn antieke meubels en authentieke artefacten om te ervaren hoe het leven was zo lang geleden in de geschiedenis van Cayman.

10

Queen Elizabeth II Botanic Park

Op Grand Cayman ligt in het noorden van het eiland een prachtig en zeer zorgvuldig aangelegd park van ongeveer 26 hectare. Het naastgelegen meer trekt veel watervogels en andere dieren aan. Naast de indrukwekkende planten en bloemen vind je er een kruidentuin, een traditioneel Cayman huis, vlinders, blauwe leguanen en een orchideeëntuin. Het park ligt op ongeveer 45 minuten rijden van George Town.

Meer informatie over de Kaaimaneilanden