top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Litouwen

Litouwen
top 10 bezienswaardigheden:

Litouwen

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Litouwen
reisadvies reisadvies Litouwen

... meer handige websites

 

Pas omstreeks 1920 werd de onafhankelijkheid van Litouwen erkend door Rusland. Er kwam een einde aan een dictatuur en het begin van de parlementaire democratie was gemaakt. Vervolgens gooide de Tweede Wereldoorlog roet in het eten en er ontstond veel onrust in Litouwen. De Duitsers bezetten opnieuw Litouwen en de vele Joden die er woonden werden vermoord of opgepakt en in concentratiekampen ondergebracht. In 1944 werd het land bevrijd door het Rode Leger. Een tweedeling van voor en tegenstanders van de Sovjetrepubliek zorgde ervoor dat er deportaties plaatsvonden. In 1990 braken er vele opstanden uit en werd er opnieuw gepleit voor onafhankelijkheid. Pas nadat IJsland Litouwen een jaar later als onafhankelijk erkende is het uiteindelijk gelukt. Het is allemaal nog niet zo heel lang geleden gebeurt. En toch heeft het land zich weten te herpakken en is het uiteindelijk doorgedrongen tot lid van de Europese Unie. Als grootste van de Baltische staten heeft Litouwen genoeg te bieden voor toeristen. Historische steden, populaire festivals, de prachtige en indrukwekkende natuur en de tumultueuze geschiedenis van het land zullen je zeker niet onberoerd laten. Ook het bezoeken van het strand is mogelijk in Litouwen. Het land heeft namelijk ruim negentig meter aan kustlijn waar je tijdens de zomerdagen heerlijk kunt zonnebaden. De badplaats Palanga heeft alle ingrediënten in huis voor een geslaagde strandvakantie.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Litouwen

bezienswaardigheid nummer 1 Trakai Historical National Park
Van de vijf nationale parken die Litouwen telt, is het charmante Trakai Historical National Park de allermooiste. Het is tevens het kleinste park van allemaal. Trakai Historical National Park ligt op ongeveer achtentwintig kilometer van Vilnius. Omstreeks 1960 werd het park verklaard tot beschermd gebied. Het historische erfgoed in het Trakai Historical National Park werd later pas rond 1991 erkend. In het park tref je uiteenlopende monumenten, meren, bossen, ruďnes, houten huizen, kerken en het Trakai kasteel. Op deze plek stierf omstreeks 1430 groothertog Vytautas, de nationale held van Litouwen. Later heeft het kasteel dienst gedaan als gevangenis. Helaas heeft het kasteel het zwaar te verduren gehad tijdens de achttiende eeuw en is het later gerestaureerd. Verder tref je er nog een kerk en een historisch museum over de Karaite cultuur.
www.seniejitrakai.lt
   
bezienswaardigheid nummer 2 Vilnius
Als hoofdstad van Litouwen, vervult de stad Vilnius een belangrijke rol. Het historische centrum heeft een grote aantrekkingskracht bij cultuursnuivers. Als sinds de zestiende eeuw staat universiteit van Vilnius bekend als belangrijk cultureel en wetenschappelijk centrum. Het oude centrum van de stad ligt aan de zuidoever van de Neris rivier. Tegenwoordig tref je er veel dagjesmensen die al slenterend door de kleine straten een steegjes de vaak in barokke stijl opgetrokken gebouwen bewonderen. Met name rondom de straten Gedimino prospektas, aan de Katedros Aikste bij de kathedraal van Vilnius en de kunstenaarswijk Užupis kunnen ze steevast op veel belangstelling rekenen.
   
bezienswaardigheid nummer 3 Kaunas
Tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog heeft de stad Kaunas gefungeerd als tijdelijke hoofdstad van Litouwen. Later is die rol opnieuw toebedeeld aan Vilnius. De stad Kaunas is een bijzonder leuke stad waar cultuur en plezier prettig samenkomen. In het oude centrum tref je veel historische bouwwerken zoals de burcht van Kaunas, het stadhuis, het presidentiële paleis, de Kaunas kathedraal en de St. Michael kerk. Daarnaast kun je in Kaunas ook erg goed winkelen en zijn er boeiende musea te bezoeken. Denk hierbij aan het ‘Museum over de Geneeskunde en Farmacie in Litouwen’ en het ‘Povilas Stulga Nationaal Muziekinstrumenten Museum van Litouwen’.
   
bezienswaardigheid nummer 4 National Museum
Het Nationale Museum van Litouwen ‘Nacionalinis Muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės Valdovų Rūmai’ is gevestigd in het voormalige paleis van de groothertogen van Litouwen. Na de Russische invasie tijdens de tweede helft van de zeventiende eeuw, heeft het paleis lang leeg gestaan om vervolgens dienst te doen als militaire vesting. De laatste grote renovatie heeft in 2006 plaatsgevonden. En pas in 2013 is het paleis opengesteld voor het publiek. Je kunt er nu rondkijken in ruimtes waar verschillende funderingen van het oorspronkelijke paleis zijn blootgelegd, waar je uiteenlopende architectonische bouwstijlen kunt bewonderen en ruimtes als de paleis keuken, klaslokaal en appartementen. Ook zijn er exposities te bewonderen die verschillende episodes uit de geschiedenis vertolken.
www.valdovurumai.lt
   
bezienswaardigheid nummer 5 Vytautas the Great War Museum
Het oorlogsmuseum van Litouwen is vernoemd naar groothertog Vytautas the Great. Het museum op de huidige locatie opende haar deuren op zestien februari 1936. Het museum heeft een tentoonstelling over historische wapens, uniformen en ander militaire voorwerpen. Ook worden er exposities gewijd aan de groothertogen van Litouwen.
www.muziejai.lt/Kaunas/karo_muziejus.en.htm
   
   
bezienswaardigheid nummer 6 Koerse Schoorwal
Sinds het jaar 2000 behoort de Koerse Schoorwal ‘Kuršių Nerija’ tot Unesco’s Werelderfgoederen. De landtong van bijna honderd kilometer lang is per veerpont bereikbaar. Het noordelijke deel hoort bij Litouwen en het zuidelijke deel bij Rusland. Vanuit de plaats Klaipėda maak je per veerpont de oversteek van ongeveer vijfhonderdmeter naar het dorpje Smiltynė. In dit dorp bevindt zich het zeemuseum van Litouwen en een dolfinarium. Een ander leuk museum in Smiltynė is het openluchtmuseum. Hier krijg je meteen wat informatie over de natuur en de flora en fauna van de Koerse Schoorwal. Want dat is namelijk het meest aantrekkelijke van de Koerse Schoorwal. De fraaie duingebieden en het dennenbos doen het bijzonder goed bij vele vogelsoorten. Kunstliefhebbers kunnen vervolgens hun hart ophalen in het dorpje Juodkrantė bij Raganų kalnas. Dit dorpje is namelijk in het bezit van prachtige beelden die gemaakt zijn door tientallen verschillende Litouwse kunstenaars.
http://unesco.nl/erfgoed/koerse-schoorwal#zoom=1&lat=0&lon=0&layers=TB
   
bezienswaardigheid nummer 7 Poort van het Morgenrood
In de hoofdstad van Litouwen zijn verschillende indrukwekkende monumenten en gebouwen te ontdekken. De zestiende eeuwse stadspoort ‘Aušros Vartai’ Poort van het Morgenrood is hier een mooi voorbeeld van. Het is de enige van de oorspronkelijk negen stadspoorten die nog over is. Op de poort van het morgenrood zijn religieuze afbeeldingen te bespeuren die de stad zouden beschermen tegen bezoekers met verkeerde bedoelingen.
   
bezienswaardigheid nummer 8 Aukštaitija National Park
Het Nationale Park Aukštaitija ligt in het noord-oosten van Litouwen. Dit ruim vierhonderd vierkante kilometer tellende park is gevuld met prachtige meren, bosrijke gebieden en een rijke biodiversiteit. Op verschillende locaties kun je een boot of kano huren om vanaf het water het gebied te verkennen. Het is zelfs mogelijk om zo meerdere dagen in het park door te brengen. Je kunt er namelijk in verschillende dorpen een overnachting boeken. Het bekendste dorp is Palūšė. Je kunt daar meteen een bijzonder fraai houten kerkje bezoeken uit de achttiende eeuw. Wanneer je besluit om het Aukštaitija National Park te voet te verkennen, is het aan te bevelen om dit met een gids te doen. De dichte bebossing werkt behoorlijk desoriënterend. In het informatiecentum in het dorp Palūšė heeft verschillende tips.
http://restore.anp.lt
   
bezienswaardigheid nummer 9 Negende Fort
De oorspronkelijke naam van het Negende Fort luidt: Devintas Fortas. Het fort is gelegen in de stad Kaunas en was onderdeel van grote fort complex, Fort Kaunas. Voordat het een museum werd, is het fort gebruikt als verdedigingsfort, gevangenis, concentratiekamp en als landbouwcomplex. Het museum besteed ook aandacht aan de Joden en hoe het met ze is afgelopen tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Een bezoek zal zeker indruk maken, aangezien er zo veel heeft afgespeeld.
www.muziejai.lt/kaunas/forto_muziejus.en.htm
   
bezienswaardigheid nummer 10 Centrum van Europa
Volgens de berekeningen van 1989 bevindt het geografische middelpunt van Europa zich nabij de plaats Purnuškės in Litouwen. Het plein in Bernotai met daarop een grote ster, is daar getuigen van. De kolom die daarnaast staat is gemarkeerd met de tekst: pastatyta 2004 metais lietuvai stojant I europos sajunga. Hier wordt aangegeven dat Litouwen sinds 2004 onderdeel is van de Europese Unie. Het monument is ontworpen door de Litouwse beeldhouwer Gediminas Jokūbonis.
   
  Meer informatie over Litouwen:

wikipedia
goedkoop naar Litouwen

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies