Luxemburg

Luxemburg is een vakantiebestemming die ondanks de compacte afmetingen veel te bieden heeft. Het veelal heuvelachtige landschap herbergt pittoreske plaatsjes en romantische kastelen, die gelegen zijn in een prachtige groene setting. Voor kunst, cultuur en historie kun je vooral terecht in Luxemburg-Stad. De natuur biedt voldoende uitdagingen voor mensen die actief of sportief bezig willen zijn. Vooral wandelaars en mountainbikers komen graag naar Luxemburg om hun hobby hier uit te oefenen.

Het Groothertogdom Luxemburg ligt op enkele uren rijden van Nederland. Een redelijk deel van de Nederlandse toeristen die onderweg zijn naar Frankrijk, Spanje of Marokko passeert Luxemburg en maakt daarbij dankbaar gebruik van het feit dat accijnsgoederen zoals brandstof, sigaretten en tabak hier goedkoper zijn dan in Nederland. Het gevolg is lange rijen bij de benzinestations, vooral in de zomervakantie waarbij de wachttijd om te kunnen tanken aan de snelwegen op kan lopen tot meer dan een half uur. Toeristen die Luxemburg zelf bezoeken doen dat vooral vanwege de mooie natuur in een overwegend heuvelachtig landschap.

De top 10 bezienswaardigheden van Luxemburg laat zien wat er allemaal te zien en te doen is in het groothertogdom. Deze tien hoogtepunten tonen je de veelzijdigheid van Luxemburg.

Top 10 bezienswaardigheden van Luxemburg

1

Luxemburg-Stad

Luxemburg-Stad is veruit de grootste stad van het land en is de plek waar veel van de mooiste en interessantste bezienswaardigheden van Luxemburg te vinden zijn. Een aantal van deze bezienswaardigheden worden tot de topattracties van het land gerekend. Zo wordt het MUDAM (Musée d’Art Moderne Grand-Duc Jean) tot een van de mooiste kunstmusea van Europa gerekend. De Kazematten vormen een belangrijk onderdeel van de historische verdedigingswerken en worden graag bezocht door toeristen.

Andere hoogtepunten van Luxemburg-Stad zijn het Groothertogelijk Paleis, de zeventiende-eeuwse Kathedraal van Luxemburg en de Adolfsbrug. In de top 10 bezienswaardigheden van Luxemburg-Stad lees je alles over de tien hoogtepunten van de Luxemburgse hoofdstad.

2

Müllerthal

Het Müllerthal is het mooiste natuurgebied van Luxemburg. Dichte bossen doorkruist door ruisende beken, bijzondere biotopen met torenhoge zandsteenformaties, smalle rotsachtige ravijnen, mysterieuze grotten en kloven en een verbazingwekkende verscheidenheid aan planten en bomen kenmerken dit prachtige stukje Luxemburg. Niet voor niets wordt het Müllerthal ook wel als ‘Luxemburgs Klein Zwitserland’ bekend staat. Het Müllerthal is enorm populair onder wandelaars. Zij kunnen over de 112 kilometer lange Müllerthal Trail genieten van de grote verscheidenheid aan landschappen die je hier terug kunt vinden.

De Europese wandelroute GR5, die van Hoek van Holland naar Nice loopt, gaat deels door het Müllerthal heen.

3

Kasteel van Vianden

Het Kasteel van Vianden is een van de mooiste, bekendste en drukstbezochte kastelen van Luxemburg. Deze gefortificeerde bezienswaardigheid is een van de grootste versterkte kastelen ten westen van de Rijn. De oorsprong gaat terug tot de vierde eeuw als Romeinse voorpost en de 10e eeuw. De meer bekende kasteelvorm werd gebouwd in de Romaanse stijl van de 11e tot de 14e eeuw. Aan het einde van deze periode werden gotische transformaties en versieringen toegevoegd. In de 17e eeuw werd een renaissance-herenhuis toegevoegd, maar daarna raakte het kasteel in verval. Het is echter onlangs volledig gerestaureerd en opengesteld voor bezoekers.

4

Larochette

Larochette is een van de vele pittoreske plaatsjes die je in Luxemburg kunt bezoeken. Het ooit compleet omwalde dorp heeft een geschiedenis die teruggaat naar de middeleeuwen. De naam Larochette komt van de rots waarop het kasteel is gebouwd.
Larochette wordt voor het eerst vermeld in 1176 onder de Latijnse naam Rupe (de rots). De oorsprong van Larochette komt waarschijnlijk van een molen langs de Witte Ernz en omgeven door verschillende huizen. Deze constructies, waren dicht bij elkaar gevestigd in een eivorm die enige zelfverdediging verzekerde.

De idyllische ligging aan de Witte Ernz zorgt er in combinatie met het kasteel voor dat Larochette een bezienswaardig dorp is. Het kasteel kijkt uit over het pittoreske dorpje Larochette, waardoor het een heel bijzonder karakter heeft. De eerste gebouwen op het terrein dateren uit de 11e eeuw en liggen op een voorgebergte van Luxemburgse zandsteen en domineren de vallei van de Ernz Blanche, een zijrivier van de Sûre, met ongeveer 50 meter. Een brand in 1565 reduceerde alle gebouwen op het terrein tot ruïnes. Het huis in Créhange is het enige dat in de jaren 1980 op een meer consequente manier is gerestaureerd.

5

Moezeldal

Het Moezeldal laat een mooie kant van Luxemburg zien: hier baant de Moezel zich al eeuwenlang een weg door het vruchtbare groene landschap. Dit gebied staat bekend om de uitstekende wijngaarden en schilderachtige plaatsjes. Het aantrekkelijkst van alles zijn de kwaliteitswijnen van de Moezel, het lekkerst bij gebakken vis in een van de gerenommeerde restaurants langs de schilderachtige wijndorpjesroute. Het waren de Romeinen die hier twee millennia geleden de eerste wijnranken tot bloei hebben laten komen en nu behoort deze deels in Luxemburg liggen wijnstreek tot de bakermat van heerlijke wijnen.

In het Moezeldal kun je ontspannen wandelen over smalle paden en door smalle steegjes. Je kunt het Moezelgebied ook ontdekken tijdens een ontspannende boottocht.

6

Esch-sur-Sûre

Als je het hebt over authentieke mooie dorpjes die het bezoeken waard zijn, dan mag Esch-sur-Sûre zeker niet ontbreken in een top 10 bezienswaardigheden van Luxemburg. Het dorp ligt aan de rivier de Sûre binnen de grens van het natuurpark van de Boven-Sûre. De rivier heeft een diepe kloof uitgesleten in de bergen en op veel plaatsen vallen de steile kliffen direct in de rivier, waardoor de wegenbouw creatief moet worden aangepakt. Zo loopt de hoofdweg naar Esch-sur-Sûre door twee tunnels, één uit 1850 en één uit 1954.

Onmiddellijk boven de stad is de rivier afgedamd tot een hydro-elektrisch reservoir dat zich ongeveer 10 km in het dal uitstrekt. De stuwdam van de Boven-Sauer werd in de jaren 1960 gebouwd om in de drinkwaterbehoefte van het land te voorzien. Het prominente kasteel van de stad uit 927 en het belangrijkste deel van de stad daaronder liggen op een uitloper van een land in een scherpe meander van de rivier.

7

Kasteel van Bourscheid

Het Kasteel van Bourscheid is een overblijfsel van de middeleeuwse feodale periode. De indrukwekkende structuur van het kasteel met opgetrokken stenen muren en gotische torens betovert de toeschouwers. Het verleidelijke verleden dat op de kasteelmuren is geëtst, met prachtige panoramische uitzichten die vanuit de omgeving zichtbaar zijn, maakt het tot een absoluut bezoek voor geschiedenis- en natuurliefhebbers. Het Kasteel van Bourscheid is een van de grootste en best bezochte kastelen van Luxemburg.

Het middeleeuwse kasteel staat op een terrein met archeologische sporen van bouwwerken uit de Romeinse tijd. Het staat majestueus zo’n 150 meter boven de rivier de Sûre en is omgeven door een ronde muur met 11 wachttorens. Het kasteel is waarschijnlijk in de elfde eeuw gebouwd. In de loop der eeuwen hebben er uitbreidingen en aanpassingen plaatsgevonden. Na een periode van verval is het kasteel in handen van de Luxemburgse gekomen en is het deels gerestaureerd. Het tegenwoordig te bezoeken Kasteel van Bourscheid is echter grotendeels een openluchtruïne.

8

Schiessentümpel waterval

Tot het vele natuurschoon van het Müllerthal herbergt, is de Schiessentümpel waterval een bekend hoogtepunt. Deze waterval bestaat uit drie segmenten. Het is een goed voorbeeld van een waterval waarvan de grootte er minder toe doet en de weelderige omgeving zijn geringe omvang goedmaakt. Met een hoogte van ongeveer vier meter is het wel de hoogste waterval van heel Luxemburg.

Vroeger was Schiessentümpel waterval zeer lastig bereikbaar. Tegenwoordig kun je vanuit verschillende plekken naar dut stukje natuurschoon wandelen. Vanaf de dichtstbijgelegen grote parkeerplaats neemt de wandeling slechts zo’n vijfhonderd meter in beslag.

9

Vallei van de Zeven Kastelen

Het dal van de zeven kastelen is een informele benaming voor het Äischdall, het dal van de rivier de Eisch, in Midden-Luxemburg. Het dal strekt zich uit van de samenvloeiing met de Alzette stroomopwaarts tot Steinfort, op de grens met België. De hele route kan in ongeveer een uur met de auto worden afgelegd, te beginnen bij de stad Aarlen aan de Belgisch-Luxemburgse grens. Er is ook een wandelpad van 37 kilometer dat langs de vallei en de kastelen voert.

Het pad is genoemd naar de groep van zeven kastelen die langs de route liggen. Deze zeven kastelen zijn (in volgorde, stroomopwaarts):

Mersch
Schoenfels
Hollenfels
Kasteel van Ansembourg
Nieuw kasteel van Ansembourg
Septfontaines
Kasteel van Koerich

10

Kasteel Beaufort

In het prachtige landschap van Beaufort kun je niet één, maar twee kastelen bezoeken. Niet ver van het idyllische meertje van het kasteel torent een indrukwekkend middeleeuws kasteel uit. Het werd gebouwd tussen 1050 en 1650. Na grote reparaties werden de imposante ruïnes al in 1932 opengesteld voor het publiek en vandaag de dag gelden ze als historisch monument.

Om de hoek ligt het renaissancekasteel, dat dateert uit de 17e eeuw. De fascinerende interieurs brengen de magie van het verleden tot leven. Het kasteel kan alleen worden bezocht tijdens een rondleiding, die eindigt met een gelegenheid om de beroemde Casséro likeur van het kasteel te proeven.

Meer informatie over Luxemburg