Maleisië

Maleisië behoort tot de mooiste bestemmingen van Azië. Maleisië is zeer divers en is ideaal om verschillende elementen in je reisplanning in te bouwen. Ontdekken of relaxen, het is aan jou. Het land heeft in ieder geval voldoende boeiende bezienswaardigheden om voor een onvergetelijke vakantie te zorgen.

Maleisië is een prachtig land gelegen in het zuidoosten van Azië. Het land ligt verdeeld over het vasteland van Azië en het noordelijke gedeelte van het eiland Borneo. De meeste inwoners wonen in West-Maleisië (ook vaak aangeduid als Malakka). Hier zijn de meeste bezienswaardigheden te vinden. Ook vind je hier de grootste concentratie aan hotels. Maleisië wordt gezien als een islamitisch land, hoewel slechts een kleine zestig procent het islamitische geloof aanhangt. Het boeddhisme is met twintig procent ook flink vertegenwoordigd in Maleisië.

Wie op vakantie naar Maleisië wil gaan die kan uit een zeer groot aantal soorten vakanties kiezen. Vooral op Borneo kun je de tropische regenwouden verkennen. In West-Maleisië kun je kiezen voor een rondreis of een strandvakantie aan één van de fantastische stranden. Het eiland Langkawi is vooral een luxe strandbestemming, waar je je in de meest luxueuze hotels helemaal in de watten kunt laten leggen.

De top 10 bezienswaardigheden van Maleisië laat je zien wat de hoogtepunten van dit bijzondere Aziatische land zijn.

Top 10 bezienswaardigheden van Maleisië

1

Malakka

Malakka is wat ons betreft de beste bezienswaardigheid van Maleisië. In deze prachtige historische kunststad zijn enkele toeristische trekpleisters zeker de moeite waard. Eigenlijk is de stad een groot openlucht museum. In het centrum vind je veel geschiedenis terug. Zo is er bijvoorbeeld Dutch Square wat ook wel Rode Plein wordt genoemd. Hier staat Christ Church wat oorspronkelijk een Nederlands-hervormde kerk was. Verder staat er aan dit plein het stadhuis wat in 1650 werd gebouwd. Een ander deel van de stad is Chinatown. Hier vind je onder andere de prachtige Chen Hoon Teng Tempel.

De Porta de Santiago is het enige overblijfsel van het oude fort dat de Portugezen bouwden na hun verovering van Melaka in 1511. De s-vormige doorgang werd gebouwd om geweervuur te vermijden. Na hun overname in 1641 hebben de Nederlanders de vestingwerken gerestaureerd en uitgebreid. Boven de poort ziet u het embleem van de V.O.C. (Verenigde Oost-Indische Compagnie) en “1670” dat de Nederlanders in dat jaar toevoegden.

2

Kuala Lumpur

De stad Kuala Lumpur, in de volksmond KL genoemd, is de laatste decennia uitgegroeid tot een van de meest vitale steden in Azië. Het heeft een bloeiende economie en de vitaliteit van groeiende steden. KL is niet alleen een financieel centrum in het Verre Oosten, maar ook een unieke toeristische stad met eersteklas attracties, amusement en winkelmogelijkheden.

De hoofdstad van Maleisië is een schone, veilige, moderne kosmopolitische stad, die haar oude erfgoed niet vergeten is. Hier zie je enkele van ’s werelds meest adembenemende moderne wolkenkrabbers, geïnspireerd op de unieke stijl van de Maleisische architectuur, naast enkele koloniale gebouwen, waardoor de stad ook veel van haar oude karakter en lokale kleur heeft behouden.

Twee bezienswaardigheden in Kuala Lumpur mag je niet missen als je de stad bezoekt: de 452 meter hoge Petronas Twin Towers en het enorme Merdeka Square, dat fraaie staaltjes van koloniale architectuur laat zien.

3

Taman Negara National Park

In het oosten en midden van het schiereiland is de prachtigste natuur van Maleisië te vinden. Vooral in het Taman Negara National Park is het overweldigend mooi. Wilde dieren als olifanten, neushoorns en tijgers vinden hier een veilige thuishaven.

Taman Negara is het oudste primaire regenwoud ter wereld. Onderzoek heeft aangetoond dat dit regenwoud nooit is beïnvloed door ijstijden en andere grote veranderingen in de tijd. Met meer dan vierduizend vierkante kilometer is het het grootste nationale park van Maleisië, verspreid over drie staten op het Maleisische schiereiland; Pahang, Terengganu en Kelantan.

Taman Negara is de plek voor de beste jungle-ervaring op het Maleisisch schiereiland; perfect voor degenen die niet de mogelijkheid hebben de jungle van Borneo te bezoeken. Binnen het park zijn er tal van resorts, variërend van eenvoudige guesthouses tot mooie resorts.

4

Kek Lok Si Tempel

De Kek Lok Si Tempel op het eiland Penang, gebouwd sinds 1891, is een van de grootste en mooiste tempelcomplexen in Zuidoost-Azië.

De tempel telt talrijke prachtige afbeeldingen van Boeddha en honderden prachtige betekenisvolle houtsnijwerken, beeldhouwwerken en muurschilderingen in het interieur en exterieur van de tempelhallen, pagodes en bogen. Hierdoor is de Kek Lok Si Tempel niet alleen een centrum voor Chinese cultuur en Boeddha-onderwijs, maar ook een unieke erfgoedschat die het Mahayana boeddhisme en traditionele Chinese rituelen laat samensmelten tot een harmonieus geheel.

5

Orang-oetans

Maleisisch Borneo is dé plek waar je orang-oetans in het wild kunt spotten. In het Kabili Sepilok Forest Reserve is een enorm rehabilitatiegebied voor orang-oetans opgezet. Tegenwoordig leven ongeveer 60 tot 80 orang-oetans zelfstandig in het reservaat en ongeveer 25 verweesde orang-oetans zijn ondergebracht in de kraamkamers.

In het wild blijven orang-oetan baby’s tot zes jaar bij hun moeder terwijl ze de vaardigheden leren die ze nodig hebben om in het bos te overleven, waarvan klimmen de belangrijkste is. Op Sepilok wordt een buddysysteem gebruikt om het onderwijs van de moeder te vervangen. Een jongere aap wordt gekoppeld aan een oudere om hen te helpen de nodige vaardigheden te ontwikkelen.

Door de aanleg van reservaten wordt het effect van ontbossing op orang-oetans geminimaliseerd en door deze “reservaten” worden veel minder jonge apen het slachtoffer van de illegale dierenhandel. Baby’s worden vaak gevangen tijdens houtkap of bosontginning of gevangen genomen door stropers die de volwassen apen afslachten om ze te bereiken. De Maleisische regering heeft de illegale handel aan banden gelegd door deze praktijken te verbieden en gevangenisstraffen op te leggen aan iedereen die betrapt wordt op het houden van deze dieren als huisdier.

6

Cameron Highlands

Cameron Highlands in Pahang is een van de populairste toeristische bestemmingen van Maleisië, een verzameling vredige stadjes op 1500 meter hoogte op een nest van serene bergen. Koele resorts, theeplantages en aardbeienboerderijen strekken zich lui uit over weelderige valleien en kronkelende hellingen, de perfecte omgeving voor een ontspannen vakantie.

De zee van rust, de aangename landschappen en het koude klimaat bezorgen de massa’s bezoekers elk jaar een bijzondere ervaring. Ondertussen ligt er een andere wereld verborgen in de natuurlijke omgeving – een ecosysteem van regenwoud, rijk aan natuurwonderen, die onderzoekers en natuuronderzoekers over de hele wereld al lang fascineren.

7

Ubudiah Moskee

De Ubudiah Moskee (Maleis: Masjid Ubudiah) is een kleine moskee in de koninklijke stad Kuala Kangsar. De moskee staat naast het Koninklijk Mausoleum aan de Jalan Istana bij Bukit Chandan in Kuala Kangsar. De moskee werd ontworpen door Arthur Benison Hubback, die ook verantwoordelijk was voor het ontwerp van het Ipoh treinstation en het Kuala Lumpur treinstation.

De moskee werd gebouwd tijdens het bewind van de 28e Sultan van Perak, Sultan Idris Murshidul Adzam Shah I Ibni Almarhum Raja Bendahara Alang Iskandar Teja, die de moskee liet bouwen als dank voor zijn herstel van een ziekte die hem in zijn latere jaren teisterde.

De architectuur is in de Indo-Saraceense stijl. Het heeft een centrale gouden koepel, en vier minaretten en torentjes met daarop kleinere gouden koepels. Italiaans marmer werd gebruikt om banden van donkere kleur toe te voegen aan het witte gebouw. De Makam Al-Ghufran of Perak koninklijk mausoleum is gelegen in de buurt van de moskee.

8

Langkawi Sky Bridge

De Langkawi archipel staat bekend om de fantastische stranden. Dankzij de luxe hotelresorts is Langkawi een geliefde bestemming voor pasgetrouwden en toeristen die vooral voor een relaxte naar Maleisië komen. De Lankawi Sky Bridge is dé attractie in Langkawi.

De Langkawi Sky Bridge is een van de mooiste en meest unieke voetgangersbruggen ter wereld. Het adembenemende bouwwerk is 125 meter lang en heeft een bochtig ontwerp, wat op zich al een prachtig architectonisch hoogstandje is. De brug biedt een prachtig uitzicht op het weelderige groen en de prachtige landschappen van de bergen die de populaire toeristische bestemming Manorama Langkawi omringen. De brug is niet alleen een geweldig uitkijkpunt met een panoramisch uitzicht, maar is ook perfect om aangename wandelingen te maken en mooie foto’s te maken.

De brug overspant een vallei tussen twee bergtoppen, met een hoogte van ongeveer 1000 meter, en is daarmee een van de hoogste ter wereld. De brug is een architectonisch hoogstandje. Het heeft glazen verbindingsstukken als basis waardoor bezoekers erdoor naar beneden kunnen kijken.

De Langkawi Sky Bridge creëert een prachtig decor voor romantische wandelingen en is ook een geweldige locatie voor alle avonturiers en natuurliefhebbers. De beste tijd om Langkawi Sky Bridge te bezoeken is op werkdagen. Tijdens de weekeindes kan het aanzienlijk drukker zijn.

9

Kinabalu National Park

Voor flinke wandeltochten in een prachtige omgeving moet je zijn in Sabah op het eiland Borneo. Hier ligt namelijk het meer dan 700 vierkante kilometer grote Kinabalu National Park. Een deel bestaat uit botanische tuinen. Vele wandelpaden leiden je langs de mooiste plekjes, waarvan één naar de top van de Gunung Kinabalu. Ook zijn er hotsprings te vinden, wat een heerlijke beloning is na een stevige wandeling.

10

Pinang Peranakan Museum

De Peranakans, ook bekend als de Babas en Nyonyas, was een vooraanstaande gemeenschap van geaccultureerde Chinezen die uniek is in dit deel van de wereld

De Peranakans hadden een unieke levensstijl en gebruiken gecreëerd, die niet alleen een rijke erfenis van antiquiteiten achterlieten, maar waarvan de culturele invloeden, zoals de keuken en de taal, nog steeds duidelijk zijn in Penang. In het Pinang Peranakan Museum is het typische huis van een rijke Baba van een eeuw geleden nagebouwd om een glimp op te vangen van hun weelderige levensstijl en van hun vele gebruiken en tradities. Dit Baba-Nyonya museum, met meer dan duizend stukken antiek en verzamelobjecten uit die tijd, is ook gevestigd in een van Penangs erfgoedhuizen met eclectisch design en architectuur.

Top 10's van bestemmingen in Maleisië

Meer informatie over Maleisië