Marokko

Kleurrijk, boeiend en zinnenprikkelend. Marokko is een van de gaafste vakantiebestemmingen waar je in een paar uur tijd vanuit Nederland naartoe kunt vliegen. Marokko is een van de landen waar je absoluut een keer geweest moet zijn.

Marokko is het noordwestelijkste land van Afrika. Nederlanders kennen het land vooral als het land waar de voorouders waar een redelijke hoeveelheid landgenoten van afstammen. Waar het toerisme richting Marokko vroeger dan ook vooral bestond uit familiebezoek door geïmmigreerde Marokkanen en hun nakomelingen, daar zie je nu een duidelijke verschuiving naar Nederlandse toeristen die nieuwsgierig zijn wat het mooie land aan de andere kant van de Middellandse Zee te bieden heeft. Marrakech is inmiddels uitgegroeid tot een populaire bestemming voor een paar dagen vakantie. Populair zijn ook de rondreizen waarbij koningssteden aangedaan worden. Een derde soort toerisme dat duidelijk in opkomst is, is het strandtoerisme. Steeds meer zonaanbidders vliegen naar Marokko om te genieten van zon, zee en strand.

Wil je de belangrijkste hoogtepunten van Marokko bezoeken en een indruk opdoen van wat dit land allemaal te bieden heeft? De top 10 bezienswaardigheden van Marokko geeft je een impressie van wat je kunt zien en doen in Marokko.

Top 10 bezienswaardigheden van Marokko

1

Marrakech

De stad Marrakech wordt ook wel ‘de rode stad’ genoemd. Rood is dan ook een kleur die overal in de stad opduikt. De sfeer van duizend en één nacht is vooral te proeven binnen de medina (oude stad) van Marrakech. Allerlei straatartiesten doen hun ding op het grote plein Djema el Fna. ‘s Nachts wemelt het er van de diverse eettentjes en verandert het plein in een groot openlucht restaurant. De souks zijn te vinden in de diverse steegjes achter het grote plein.

Marrakech heeft negentien poorten. Eén daarvan is de Bab Agnaou-stadspoort. De poort is in de vorm van een hoefijzer en bevat inscripties met teksten uit de koran. Tegen het Atlas gebergte ligt een zeer mooi park ‘de Menara tuinen’. Er staat een paviljoen uit de 16e eeuw. De minaret van Koutoubia en het Bahia Palace mag u tijdens een bezoek zeker niet overslaan.

2

Chefchaouen

Chefchaouen is ongetwijfeld een van Marokko’s meest pittoreske stadjes en een van de kleurrijkste steden ter wereld. De plaatselijke bevolking noemt het gewoon Chaouen, maar voor buitenlanders staat het bekend als “de Blauwe Stad”. De straten en de meeste gebouwen in het oude gedeelte van de stad zijn hemelsblauw geschilderd, wat de hele stad een ansichtkaart-achtige uitstraling geeft die prachtig is om te zien.

Chefchaouen ligt in het Rifgebergte en is ontspannen vergeleken met andere Marokkaanse steden, dus het is een mooie manier om een pauze te nemen van de drukte van Marrakech of Casablanca. De blauwe gebouwen zijn wat reizigers naar de stad trekt, maar het is de relaxte levensstijl en de bergachtergronden die maken dat ze er verliefd op worden.

3

Fez

Fez (of Fes) is de vroegere hoofdstad van Marokko en bestaat uit drie delen: Fès el Bali, Fes-Jdid en Ville Nouvelle. In het autovrije Medina (oude stad)zie je nog altijd ezels gebruikt worden als pakezel door de kleine smalle straatjes. Fez is wereldberoemd om zijn Fez hoeden. Een bekend voorbeeld is de Britse komiek Tommy Cooper. Hij droeg altijd een originele Fez hoed. Aladdin en zijn aapje dragen er ook één. Rood met een kwastje.

De Bou Inania Madrassa is een opleidingsinstituut van Fez met een mooie architectuur. Het is de enige madrassa met minaret in Fez en tevens de enige die voor niet-islamitische toeristen toegankelijk is. Vergeet niet het En-Nejjarine plein te bezoeken in de oude stad Fès el Bali. Snuif de sfeer en zie de pracht van de mozaïeken decoraties. Hier ligt het Nejjarine museum voor houtbewerking. Het Palais Royal in de ‘nieuwe stad’ is bewonderenswaardig groot en ligt in de buurt van de joodse wijk Mellah.

Kenmerkend voor Fez is het leerlooien. Dit gebeurt nog steeds centraal in de oude binnenstad. Het levert bijzondere plaatjes op. De bijbehorende geur krijg je met een foto gelukkig niet te pakken.

4

Meknes

Het prachtige Meknes heeft de bijnaam ‘Versailles van Marokko’ te danken aan zijn vele paleizen. Er zijn verschillende wandelingen door Meknes te maken. Die voeren je door de oude stad vanaf het hart Place el Hédim met zijn mooi fontein en het museum Dar Jamaï. In deze oude stad staat ook de Almohaden moskee uit de 12e eeuw. In de winkelstraat Skakine kun je allerlei aanbod verwachten die bij een grote winkelstraat horen. Veel pelgrims en toeristen slaan een bezoek aan het Mausoleum van Moulay Ishmaël niet af. De prachtige toegangspoort laat direct tot de verbeelding spreken over wat voor moois er achter die poort moet bevinden. Er bevindt zich een moskee, graftombe en tuinen. Voor niet moslims is een gedeelte te bezichtigen.

5

Aït Ben Haddou

U hebt het vast al een paar keer gezien tijdens de voorbereiding van uw reis naar Marokko, en vanaf het eerste moment was het u vast al bekend: de Kasbah van Ait Ben Haddou (of beter gezegd de Ksar) is waarschijnlijk het beroemdste gebouw van heel Marokko.

Het is zo beroemd dat het het decor was voor films als Lawrence of Arabia, The Mummy, Gladiator, Prince of Persia en zelfs de stad Yunkai in Game of Thrones.

De met leem gebouwde ksar of versterkte dorpen zijn als een prachtige relikwie in de middle of nowhere. Ontworpen ter verdediging van de oogst en de palmbossen die langs de rivieren groeiden, zijn het rechthoekige ommuringen met vier hoektorens, waarbinnen de kleine huisjes, binnenplaatsen en steegjes werden opgestapeld. Dat van Ait Ben Haddou, 30 kilometer voor Ouarzazate op de weg van Marrakech, is een van de best bewaarde van het land. Dat is vooral te danken aan enkele restauraties en ook dankzij de bescherming die de UNESCO er in 1987 aan verleende toen het tot werelderfgoed werd uitgeroepen. Dat was niet voor niets. Want in de pracht van zijn Berberarchitectuur, in het ingewikkelde labyrint van steegjes en overdekte doorgangen die men kan bereiken na het oversteken van de Ounila rivier op muildieren, ligt de intacte charme van zijn oorsprong. Vroeger was deze ksar een poort van en naar de woestijn waardoor vaak karavanen van nomaden met kamelen beladen met exotische producten passeerden.

6

Mausoleum van Mohammed V

Het in Rabat gebouwde Mausoleum van Mohammed V is de laatste rustplaats van de voormalige sultan van Marokko en zijn twee zonen. Mohammed V was sultan van Marokko gedurende twee periodes – 1927 tot 1953 en 1957 tot 1961. Hij is de grondlegger voor het hedendaagse onafhankelijke Marokko.

Het Mausoleum van Mohammed V, dat in 1962 in opdracht van koning Hassan II werd gebouwd en in 1971 werd voltooid, is een wit gebouw met groene tegels. Binnen is het mausoleum rijkelijk versierd met een schat aan traditionele kunstwerken. Het werd ontworpen door de Vietnamese architect Cong Vo Toan om een gevoel van Marokkaanse identiteit op te roepen en een eerbetoon te brengen aan het verfijnde vakmanschap van de Marokkaanse ambachtslieden.

Het ontwerp maakt gebruik van traditionele portieken met Moorse bogen, wit marmer en het alomtegenwoordige sekba-motief, dat overal in Marokko te vinden is. Het rechthoekige open paviljoen aan de westkant is ontworpen als museum voor de Alouite dynastie, en de moskee tussen de twee gebouwen is bewust laag om het zicht op de omliggende structuren niet te belemmeren.

Het mausoleumcomplex is geopend van zonsopgang tot zonsondergang, en het is een lust voor het oog. Koninklijke bewakers dragen uniformen en van bezoekers wordt verwacht dat zij zich respectvol kleden (lange kleding, bedekte schouders en bij voorkeur een hoofddoek voor vrouwen). De tombe zelf kan van bovenaf worden bekeken, via een galerij. Bezoek ook zeker de Hassan Toren, die zich net achter het mausoleumcomplex bevindt.

7

Todra-kloof

Gelegen aan de oostkant van het Hoge Atlasgebergte in Marokko, is de Todra-kloof een van de meest spectaculaire ravijnen ter wereld.

Hier hebben zowel de Todra als de Dades rivier kliffen uitgeslepen op hun laatste 40 kilometer door de bergen, en deze reeks reliëfs en inkervingen in de rotsen achtergelaten. De Todra is de naam van de laatste 600 meter van de ravijnen. Op sommige plaatsen is deze kloof slechts 30 meter breed, maar de kliffen zijn meer dan 500 meter hoog aan weerszijden. De rivier is sindsdien opgedroogd, zodat alleen de verbeelding de krachtige natuurlijke krachten voorstelt die deze regio ooit hebben uitgesleten.

De kloof is een populaire toeristische bestemming, ondanks dat deze in een afgelegen gebied van Marokko ligt. De Todra-kloof is in de loop der jaren uitgerust met wandelpaden en een goed onderhouden onverharde weg die bezoekers kunnen bewandelen, hoewel ze die moeten delen met muilezels en andere lastdieren.

8

Watervallen van Ouzoud

De imposante watervallen van Ouzoud zijn een van de meest ontzagwekkende natuurlijke bezienswaardigheden in Marokko. De beroemde watervallen van Ouzoud liggen aan de rand van het Atlasgebergte. Ze behoren tot de populairste plaatsen om te fotograferen in Marokko. Dat is niet verwonderlijk, want het is werkelijk adembenemend om de Oued rivier meer dan honderd meter de diepte in te zien denderen. Dat is nog niet alles, want Ouzoud is ook beroemd om de berberapen die in deze vallei leven en het spectaculaire landschap op surrealistische wijze afronden.

9

Casablanca

Casablanca betekent letterlijk ‘witte huis’. Het is daarom niet vreemd dat deze stad bekend is om zijn witte panden. De haven van Casablanca speelt een belangrijke rol in deze industriële handelsstad. De haven behoort tot één van de grootste kunstmatige havens ter wereld. De grote Hassan II Moskee heeft een prominente plaats in Casablanca. Van hieruit heb je een mooi uitzicht op de Atlantische Oceaan. De Hassan II Moskee behoort tot de grootste moskeeën ter wereld en de mooiste gebouwen van Marokko.

Bezoek ook de oude Medina (oude stad) met zijn koloniale klokkentorens. Het heeft twee stadspoorten en een fort uit de 18e eeuw.

10

Sahara

De Sahara-woestijn in Marokko is ongetwijfeld een van de grootste attracties van dit land. Veel bezoekers beginnen aan een Sahara-avontuur dat ze zich hun hele leven zullen herinneren. Een nacht doorbrengen in de woestijn is een ervaring om te beleven. In de volledige stilte luistert men naar zichzelf, naar zijn ademhaling en zijn hart. Aan de nachtelijke hemel, duizenden sterren. Als de maan groot genoeg is, kun je zonder kunstlicht door de duinen lopen. Wie de Sahara-woestijn in Marokko bezoekt, brengt meestal een nacht door in een kamp midden in de zandduinen. Deze kampen worden meestal bereikt per dromedaris, een rit die in veel gevallen samenvalt met de zonsondergang.

Op vakantie naar Marokko?

Marokko is een geweldig vakantieland. Je kunt Marokko op verschillende manieren bezoeken: je kunt bijvoorbeeld een rondreis door Marokko maken, een strandvakantie in Marokko vieren of een weekendje naar een van de prachtige Marokkaanse steden reizen. Hieronder vind je een aantal goede aanbieders van Marokko vakanties:

  • Een rondreis door Marokko is de beste manier om het land te ontdekken. Binnen een goed samengestelde rondreis kun je een groot deel van de top 10 bezienswaardigheden van Marokko bezoeken. Bekijk de Marokko rondreizen van TUI.
  • ANWB Reizen is gespecialiseerd in rondreizen, waaronder naar Marokko. Ze bieden verschillende soorten rondreizen aan: groepsrondreizen (ook speciaal voor singles), privérondreizen met huurauto en privérondreizen met privéchauffeur. Snuffel tussen de georganiseerde Marokko rondreizen van ANWB Reizen
  • Dankzij de relatief korte vliegtijd leent Marokko zich prima voor een kortere vakantie, zoals bijvoorbeeld een stedentrip naar Marrakech of een van de andere koningssteden.

Meer informatie over Marokko