Montenegro

Sinds Montenegro zich volledig los heeft weten te maken van het voormalig Joegoslavië, heeft het land zich razendsnel ontwikkeld in de toeristenindustrie. Steden met veel historie, zoals Budva, Tivat, Cetinje, Kotor, Petrovac en Ulcinj werden in rap tempo populaire bestemmingen om vakantie te vieren. De mix van strand, cultuur, natuur en een heerlijk klimaat zijn bij voorbaat al goede ingrediënten voor een geslaagde vakantie.

Voor sportieve vakanties is Montenegro heel geschikt. Het bergachtige landschap met beboste heuvels, gletsjermeren, kolkende rivieren en een verscheidenheid aan flora en fauna lenen zich uitstekend voor indrukwekkende fiets- en wandeltochten. Ook raften, langlaufen, skiën en hiking zijn geliefde sporten om te beoefenen in Montenegro. Qua wintersport ben je goed af nabij de plaatsen Savin Kuk, Javorovaca, Turjak, Lokve en Vucje.

Jongeren hebben inmiddels ook hun weg gevonden naar het nog redelijk goed betaalbare Montenegro. Leuke muzikale festiviteiten, uitgestrekte stranden en een levendig uitgaanscentrum zorgen dat ze niets te kort komen in het veelzijdige Montenegro.

Top 10 bezienswaardigheden van Montenegro

1

Kotor

De gezellige oude havenstad Kotor ligt aan de Adriatische Zee. Kotor staat bekend als oude vestingstad met verschillende monumentale bezienswaardigheden. Het middeleeuwse centrum is inmiddels onderdeel van de UNESCO werelderfgoederen. Je kunt er onder andere een kijkje nemen in één van de kerken, de oude stadsmuren, de haven en de kathedraal van St. Tryphon.

De stad Kotor wordt veelvuldig bezocht tijdens jaarlijkse evenementen als ‘de nacht van de Boka’ (Bokeljka noć) en het Kotor Zomercarnaval (Kotorski ljetnji karneval). Het centrum heeft voor vele eeuwen een belangrijke en culturele rol vervuld met betrekking tot creatieve opleidingen in kunst, architectuur en zelfs als goudsmid. Een aardbeving in 1979 heeft veel van de oude Venetiaanse architectuur behoorlijk weten te beschadigen. Maar gelukkig heeft men het belang van restauraties ingezien en kun je vandaag de dag nog altijd genieten van een fraaie stad met een geheel eigen charme.

2

Durmitor en de Tara kloof

Het fotogenieke Nationale Park Durmitor ligt in het noordwesten van Montenegro. Met een oppervlakte van ongeveer veertigduizend hectometer biedt het park uiteenlopende beschermde gebieden met natuurschoon. Het landschap loopt over van berghellingen in groene weides, diepe kloven en schitterende meren zoals Crno Jezero (het Zwarte Meer). Het water in de meren is vaak kraakhelder. Het gebied binnen het Nationale Park Durmitor wordt vaak bezocht door wandelaars, fietsers en/of natuurliefhebbers. Tijdens de wintermaanden kun je er eveneens uitstekend langlaufen. De Tara kloof die zich in de omgeving van de Tara rivier bevindt, is zeker een bezoekje waard. De enorm diepe kloof trekt zeker tijdens de zomermaanden veel bekijks. Vaak komen er veel rafters in dit gebied die hun weg vervolgen over de Tara rivier. In het bezoekerscentrum kun je verschillende routes uitstippelen die je alle geheimen van dit park onthullen.

3

Cetinje

De Montenegrijnse stad Cetinje ligt aan de voet van de indrukwekkende berg Lovćen. Cetinje is de voormalige hoofdstad van Montenegro. Omstreeks 1946 werd deze eer toebedeeld aan de stad Podgorica. Het centrum van Cetinje heeft een aantal leuke plekken die een bezoekje meer dan waard zijn. Denk hierbij aan Vlaska kerk, wat tevens het oudste gebouw van de stad is. Of het prachtige Orthodoxe klooster ‘Cetinjski manastir’ uit het begin van de achttiende eeuw. Het mausoleum van de aan tuberculose gestorven Peter II van Montenegro mag je eigenlijk niet overslaan. Ben je op zoek naar iets meer avontuur? Breng dan een bezoek aan de grot Lipska pećina. Je kunt hier zelf mee op jacht naar een schat.

4

Gospa od Skrpjela

Het eiland Gospa od Skrpjela ligt voor de kust van Perast in de Baai van Kotor. Volgens de legende is het eiland ontstaan doordat terugkerende zeelieden rotsen in de baai gooiden op de plek waar zij een afbeelding van de Heilig Maagd op een rots zagen. Nu nog wordt er traditioneel met rotsen en stenen gegooid tijdens het festival ‘fasinade’ in juli. Met het gooien van de stenen zorgen ze dat de fundering van de kerk op dit eilandje stabiel blijft. De kerk ‘Crkva Gospa od Skrpjela’ kun je bezoeken. Binnen zijn tal van kunstwerken uit de voorgaande eeuwen te bewonderen. Maar ook de Venetiaanse decoraties van onder andere Trip Kokolja verdienen bewondering. Het andere kleine eilandje in de buurt van Gospa od Skrpjela is Sveti Dorde. Op dit eiland staat een Benedictijner klooster.

5

Biogradska Gora Nationaal Park

Omstreeks 1952 werd het National Park Biogradska Gora opgericht als beschermd gebied. De deels ongerepte natuur is erg geliefd bij wandelaars en rustzoekers. Aan de hoofdingang van het park is een bezoekerscentrum waar kaarten te koop zijn met daarop verschillende routes. Het Nationaal Park Biogradska Gora is een gebied met gletsjermeren als Ursulovačko, meer dan tweeduizend plantensoorten, religieuze monumenten, vlinders, vogels, wolven en zelfs beren.

Een mooie route is de wandeling naar de Dolovi Valley. Tijdens deze in totaal vijf uur durende tocht kom je langs bewonderenswaardige plekken. Natuurlijk kun je ook kiezen voor kortere of juist langere en zelfs meerdaagse wandelingen, al dan niet onder leiding van een gids.

6

Ostrogklooster

Het deels in de rotsen opgebouwde Ostrogklooster trekt jaarlijks heel wat bekijks. Het Ostrogklooster is gelegen in het Bjelopavlici gebied, nabij de plaats Nikšić. Het klooster in de Ostroska berg werd door St. Basil Ostroje opgericht in zeventiende eeuw en wordt tegenwoordig gezien als bedevaartsoord. Ook het lager gelegen Servische-Orthodoxe kerkje krijgt veel belangstelling. Vanaf deze plek heb je een waanzinnig uitzicht over de regio.

7

Zwarte Meer

In het National Park Durmitor ligt het bekende Zwarte Meer (crno jezero) van Montenegro. Met name tijdens de zomermaanden is het Zwarte Meer een favoriete bestemming om er verkoeling te zoeken. Het gletsjermeer is onderverdeeld in twee meren, namelijk ‘Veliko jezero en Malo jezero’, het grote en kleine meer. Vanuit de plaats Zabljak kun je al wandelend het Zwarte Meer bereiken. Rondom het meer zijn verschillende plekjes waar je kunt relaxen en genieten van het uitzicht.

8

Budva

De bekendste badplaats van Montenegro is onbetwist de plaats Budva. Deze bruisende stad met een middeleeuwse stadskern ligt direct aan de Adriatische Zee. Het is mede dankzij het fantastische klimaat al vele jaren geliefd bij toeristen. Ook de ligging aan zee, de vele festiviteiten, mooie stranden, cultuur en uitgaansgelegenheden dragen hieraan bij. De populairste festivals in Budva zijn Sea Dance Festival, Pjesma Mediterana (muziek festival) en het jaarlijkse Budva Carnival. Het kleine eilandje Sveti Stefan hoort eveneens bij de badplaats Budva. Op dit eiland vind je een aantal hotelresorts en andere luxe verblijven. De gasten verblijven er graag op het roze stranden, zoals Miločer Beach en Queen’s Beach.

9

Mamula

Het eiland Mamula in de Adriatische Zee is een klein doch bijzonder eiland. Mamula of Lastavica zoals het ook wel wordt genoemd, heeft een cirkelvorm met een doorsnede van zo’n tweehonderd meter. Hierop staat alleen een fort uit de negentiende eeuw waarin zich allerlei gruwelijkheden hebben afgespeeld. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er van het fort namelijk een berucht concentratiekamp gemaakt.

Tegenwoordig is het er een stuk rustiger. Het eiland Mamula wordt vooral door dagjes mensen bezocht die er per boot aanmeren. Het eiland Mamula ligt aan de ingang van de Kotor baai tussen de schiereilanden Prevlaka en Luštuca.

10

Porto Montenegro

De meest luxe jachthaven van Montenegro is gelegen in het zuidwesten in de stad Tivat. Porto Montenegro is gecreëerd in een voormalige marinehaven die bekend stond als het Arsenal. De haven werd omstreeks 2006 gekocht door de Canadese zakenman Peter Munk en sindsdien is er hard gewerkt om onderdak te bieden aan de meest luxe jachten die zich rondom de Adriatische Zee bevinden. Je kunt er genieten van een heerlijke maaltijd in één van de restaurants, een bezoekje brengen aan het Marine Museum of slenteren langs de kleine boetieks aan de boulevard van Porto Montenegro Village.

Meer informatie over Montenegro