Nepal

Nepal is een bijzondere vakantiebestemming die vooral aantrekkingskracht heeft op toeristen die op zoek zijn naar innerlijke rust. De combinatie van het hindoeïsme, het boeddhisme en een ongelooflijke indrukwekkende natuur zorgt voor een spirituele mix die onovertroffen is.

Nepal ligt in Azië tussen China en India. Het hele gebied van Nepal is ruim twee keer zo groot als de Benelux. Doordat het in de Himalaya ligt kent het land een ruige tot zeer ruige natuur waarvan grote delen nog ongerept zijn. Het Royal Bardiya National Park is een uitstekend park om hier op gepaste wijze kennis mee te maken. De natuur en de dieren zijn een bezoek dan ook echt waard. De geschiedenis van Nepal gaat ver terug. De zuidelijke regio’s zijn ongeveer 500 jaar v.Chr. ontstaan.

Dat het land vol zit met religie en rituelen van Hindoestaanse en Boeddhistische aard, blijkt wel uit de vele tempels en bedevaartsoorden die het telt. Het is dan ook het geboorteland van Boeddha. Nepal is alom bekend om de Kathmanduvallei, het Himalayagebergte en de Mount Everest. De Mount Everest is zelfs de belangrijkste bron van inkomsten. Het is voor veel mensen een ‘bucket list’ dingetje om eens in hun leven de Mount Everest te beklimmen. Een training hiervoor is beslist aan te raden.

Top 10 bezienswaardigheden van Nepal

1

Kathmandu

Een reis door nepal is niet compleet zonder een bezoek aan Kathmandu. In deze dichtbevolkte hoofdstad van Nepal is veel cultuur en historische rijkdom te vinden. Veel toeristen beginnen of eindigen hun rondreis dan ook vaak hier. Veel inwoners noemen hun stad nog altijd ‘Yen’ of ‘Yen Mahanagarpalika’. De stad wordt niet alleen door toeristen bezocht, maar ook door vele pelgrims die de vele tempels bezoeken. Het merendeel van de bevolking hangt het hindoeïsme en/of het boeddhisme geloof aan.

De wijk Thamel heeft veel voor reizigers te bieden. Hier vindt je voldoende hotels, restaurants en winkeltjes. Bijzondere trekpleisters zijn de Durban Square met zijn paleizen, Kasthamandap Tempel, Pashupatinath Tempel, het Narayanhiti Museum, het Nationale Museum van Nepal en de Bhimsen toren met zijn spectaculaire uitzicht over de stad.

2

Pashupatinath Tempel

Deze roemrijke Pashupatinath Tempel wordt gezien als de meest belangrijke Hindoe tempel in de wereld. De tempel wordt geëerd voor de allerhoogste God (Shiva) van het Hindoeïsme. De oudste tempel van de hoofdstad Kathmandu ligt in het noordoosten aan de oevers van de Bagmati rivier. Zowel ‘s morgens als ‘s avonds heerst de drukte. Veel mensen bieden hier allerlei religieuze voorwerpen aan aan de vele pelgrims die de tempel bezoeken. De tempel is helaas alleen te betreden door echte Hindoes.

3

Mount Everest

De Mount Everest heeft eigenlijk geen introductie nodig. De wereldberoemde hoogste berg ter wereld brengt vele (klim) toeristen naar Nepal. De ultieme trektocht voor vele wandelaars en bergbeklimmers ligt in dit spectaculaire en indrukwekkende land. De berg is maar liefst 8.848 meter hoog en brengt daardoor voor klimmers hoogteziektes en soms onberekende weersomstandigheden met zich mee. De berg eist hiermee zelfs een aantal levens op. Om de berg te mogen beklimmen zijn er een aantal vergunningen nodig, die aardig in prijs kunnen oplopen.

4

Shey-Phoksundo Nationaal Park

Shey-Phoksundo Nationaal Park is het grootste nationale park van Nepal. Het ligt in het noordwestelijke deel van het land. In het park moet je vaak behoorlijke klimpartijen trotseren om verder te komen. Zeker als je het prachtige Phoksundo-meer en zijn schitterende waterval wilt bereiken. Andere bijzondere bezienswaardigheden in dit gebied zijn het Shey klooster en de Kristalberg. Tijdens de wandeling zie je verschillende religieuze plaatsen zoals Shey Gompa in de buurt van het meer.

5

Bhaktapur

Samen met Patan vormt Bhaktapur de koningssteden van Nepal. Heel vroeger was dit zelfs de hoofdstad van Nepal. De stad staat dan ook vol met historische gebouwen als tempels en paleizen. De indrukwekkende Nyatapola Tempel met naastgelegen klooster zijn zeker een bezoekje waard. Let eens op de prachtige ramen van het klooster. Andere tempels en bezienswaardigheden liggen in deze plaats op redelijke loopafstand van elkaar.

6

Barun Vallei

In het gebied rondom de Barun Vallei ligt een adembenemend stukje natuurgebied. Het ligt dan ook niet voor niets in het Makalu Barun National Park. Watervallen, stromende beekjes, groene heuvels met hier en daar een bloemenpracht en witte bergtoppen brengen je al snel in vervoering. Doordat het gehele gebied niet wordt bewoond, is het een uitstekende habitat voor de veel voorkomende flora en fauna. Hierdoor kun je spreken over een uniek stukje ecosysteem. Wel wordt het mogelijk gemaakt om onder begeleiding van een gids op sommige plaatsen te kunnen kamperen. Dit is vooral een uitkomst voor de vele trekkers die dit gebied trotseren.

7

Hiranya Varna Mahavihar

De Hiranya Varna Mahavihar is een top bezienswaardigheid binnen Nepal. Dit klooster of boeddhistische tempelcomplex wordt ook wel de ‘Golden Temple’ genoemd. Sommige inscripties komen uit de 14e eeuw. Op de binnenplaats word je al snel overvallen met de rijkdom van prachtige beelden en alle verfijnde details die de bijnaam eer aan doen. Zeer bijzonder is dat de priester van dit geheel een jongen moet zijn die niet ouder is dan twaalf jaar. Dit klooster is het grootste en bekendste klooster van Patan.

8

Lumbini

Naast de hoeveelheid aan kloosters en tempels is er er niet heel veel bijzonders aan de plaats Lumbini. Doordat dit de plaats is waar de boeddha is geboren, wordt het wel veel bezocht door gelovigen en cultuurzoekers. Met name de vijver ‘Puskarini’ is een heilige bezoekplaats, omdat hierin de moeder van boeddha voor de bevalling een bad nam en zijn eerste wasbeurt hier plaatsvond. En de Maya Devi Tempel, wat de plaats markeert waar hij geboren zou zijn.

9

Mustang

Het voormalige koninkrijk Mustang, dat ook wel ‘Lo’ wordt genoemd, behoort sinds 1951 bij het koninkrijk Nepal. Tot zeker in het begin van de jaren ’90 is het gebied van Mustang ontoegankelijk geweest. Dit werd gedaan omdat het tot die tijd erg onrustig was tussen Tibetaanse strijders en China. Mustang ligt namelijk tegen de grens van Tibet. Het gebied van Mustang is een veel bezocht deel voor trekkers. De ruige bergen, grotten en steile hellingen bieden veel avontuur voor fervente wandelaars en klimmers. De grotten, waarvan er enkele nog bewoond zijn, hebben veel informatie gegeven over de eerste nederzettingen in het Himalaya gebied.

10

Pokhara

Pokhara behoort tot de populairste toeristische bestemmingen van Nepal. Veel toeristen worden aangetrokken door de bizarre combinatie van cultuur en natuur in dit deel van Nepal. Het heeft een heel andere uitstraling dan het drukke Kathmandu wat 200 kilometer verderop ligt. Bijzondere uitzichten op de bergen als Annapurna en de Dhaulagiriketen brengen je snel in rustgevende gedachten. Vanuit deze plaats vertrek je voor tochten richting de Annapurna.

Rondreis Nepal

Wil je zoveel mogelijk zien van Nepal? Dan is een rondreis door Nepal een ideale manier om dit prachtige land te ontdekken. De meeste rondreizen brengen je langs de belangrijkste bezienswaardigheden, waardoor jouw Nepal vakantie een onvergetelijke belevenis wordt.

Meer informatie over Nepal