top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Vaticaanstad

Vaticaanstad
top 10 bezienswaardigheden:

Vaticaanstad

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Vaticaanstad
reisadvies reisadvies Vaticaanstad

... meer handige websites

 

Vaticaanstad is het kleinste land ter wereld. Deze enclave is te vinden binnen Rome en is de heilige plaats binnen de Rooms-katholieke kerk. Vanwege de geschiedenis, de rol binnen de katholieke kerk en de vele bezienswaardigheden behoort Vaticaanstad tot de absolute topexcursies voor mensen die een stedentrip naar Rome maken. Wees daarom voorbereid op drukte, soms lange wachtrijen en een enorme hoeveelheid aan indrukken die je tijdens een bezoek aan Vaticaanstad zult opdoen. Als je weinig afweet van wat er allemaal te zien is en meer wilt weten over de achtergronden dan is het verstandig om een rondleiding onder begeleiding van een ervaren gids te boeken. Het voordeel van een georganiseerde rondleiding is dat je ook niet aan hoeft te sluiten bij de enorme rij mensen die staat te wachten om een kaartje te kunnen kopen voor de Vaticaanse Musea. Dergelijke rondleidingen kun je hier vooraf boeken.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Vaticaanstad

bezienswaardigheid nummer 1 Sint-Pietersbasiliek
Vanaf het Sint Pietersplein (Piazza San Pietro) in Vaticaanstad heb je een waanzinnig mooi uitzicht op de Sint-Pietersbasiliek. Het begin van de bouw van de huidige kerk ligt in de zestiende eeuw. Destijds regeerde Paus Julius II vanuit Vaticaanstad de katholieke wereld. De Sint-Pietersbasiliek heeft een duidelijke vorm van een kruis. Uiteindelijk heeft de inmiddels wereldberoemde Italiaanse kunstenaar Michelangelo Buonarroti het ontwerp in handen gekregen en zijn er verschillende aanpassingen gedaan. Uiteindelijk werd de basiliek in 1626 ingewijd. Binnen in de Sint-Pietersbasiliek wordt pas goed duidelijk hoeveel kunst en creativiteit er in dit project zijn gestopt. Met name Gian Lorenzo Bernini heeft er duidelijk zijn stempel gedrukt. De indrukwekkende koepel heeft een prominente plaats boven de meest heilige plek, namelijk de graftombe van Petrus. De grafkelder met daarin de graftombe van Petrus is opengesteld voor het publiek. Het is toegestaan in kleine groepen de necropolis te bezoeken. Onder de koepel is de immens grote baldakijn van Bernini met daaronder het pauselijk altaar te bewonderen die door Maderna werd gemaakt. Behalve dat het de plek aanduidt waaronder de graftombe zich bevindt, vertegenwoordigd het verschillende symbolen die gepaard gaan met macht, wijsheid, verering en natuurlijk Christus. Andere opmerkelijke kunstwerken zijn: De Pietà van Michelangelo, Fuga d’Attila en het monument van Leo XI van Alessandro Algardi en het grafmonument Sixtus IV van Antonio del Pollaiuolo. Wanneer je wat meer achtergrondinformatie zou willen ontvangen, is het aan te bevelen om een rondleiding te boeken. De Sint-Pietersbasiliek is erg groot en draagt heel wat geschiedenis met zich mee.

Wanneer je niet in de gelegenheid bent om de Sint-Pietersbasiliek te bezoeken, is het een aanbeveling waard om de kleinere variant in het Brabantse Oudenbosch te bezoeken. Basiliek van de Heiligen Agatha en Barbara werd gebouwd in de negentiende eeuw.

Meer info over de Sint-Pietersbasiliek

   
bezienswaardigheid nummer 2 Sixtijnse Kapel
Als top bezienswaardigheid binnen Vaticaanstad, mag de Sixtijnse Kapel dagelijks op heel wat belangstelling rekenen. De Sixtijnse Kapel is onderdeel van het Apostolisch Paleis, waarin de regerende paus resideert. Ook hier zijn er weer uitmuntende kunstwerken te bewonderen van kunstenaars als Michelangelo, Pietro Perugino, Cosimo Roseli en Sandro Botticelli. Het meest indrukwekkend zijn de plafondschilderingen van Michelangelo en Raphael Sanzio da Urbino in de kapel. En ook de ‘Het Laatste Oordeel’ wat in de zestiende eeuw door Michelangelo werd gemaakt, trekt heel wat bekijks.

Vermijd de wachtrij!

Voor de Vaticaanse Musea en de Sixtijnse Kapel staan altijd enorme wachtrijen. Om sneller naar binnen te kunnen bestaat er de mogelijkheid om zogenaamde 'skip-the-line'- tickets te kopen. Die moet je vooraf via internet aanschaffen.
Koop hier skip-the-line-tickets voor de Vaticaanse Musea en de Sixtijnse Kapel

   
bezienswaardigheid nummer 3 Vaticaanse Musea
Wat ooit begon met een verzameling beelden is uitgegroeid tot een indrukwekkend museum complex met de grootste kunstverzameling ter wereld. Paus Clemens XIV en Pius VI bedachten beiden dat het tentoonstellen van verschillende kunstcollecties, enthousiasme zou wekken voor het bevorderen van de cultuur en de kunstgeschiedenis. Nu vandaag kun je er onder meer terecht bij het Vaticaan Historisch Museum, Het Tapijtenmuseum, het Egiziano Museum, het Etnologische Museum, het Pio-Clementino Museum en het Automobile Museum.

Meer info over de Vaticaanse Musea

   
bezienswaardigheid nummer 4 Sint-Pietersplein
Vanuit de Via della Conciliazione kijk je zo uit op het enorme Sint-Pietersplein met daarachter de Sint-Pietersbasiliek. Het plein werd ontworpen door Gian Lorenzo Bernini. Het plein telt maar liefst 284 Dorische zuilen en op de zuilengang, wat men ook wel de colonnade noemt, staan zo’n 140 beelden van verschillende heiligen. Het centrale punt op het plein wordt geaccentueerd door een Egyptische obelisk van ongeveer veertig meter hoog. De obelisk werd omstreeks 1586 in opdracht van Paus Sixtus V op deze plek geplaatst. Links en rechts van de obelisk tref je twee gelijke fonteinen uit de zeventiende eeuw. De eerste werd ontworpen door Carlo Maderno, een Zwitserse architect die ook het Palazzo Barberini op zijn naam mag zetten.
Velen kennen het plein waarschijnlijk van beelden op tv, wanneer de Paus vanaf het balkon zijn toespraak houdt. Het plein is dan vaak volledig gevuld met mensen uit allerlei verschillende continenten.
   
bezienswaardigheid nummer 5 Apostolisch Paleis
Het Apostolische Paleis achter de rechtse colonnade van het Sint-Pietersplein, is de residentie van de Paus. Het woon- en werkverblijf van het hoofd van de rooms-katholieke kerk telt zo’n veertienhonderd verschillende ruimtes. Enkele daarvan behoren tot het privé domein van de Paus. Tijdens de zeer warme zomerdagen verblijft de Paus liever in Castel Gandolfo, wat in de Italiaanse provincie Latium.
   
   
bezienswaardigheid nummer 6 Vaticaanse Bibliotheek
De volmondige ‘Biblioteca Apostolica Vaticana’ is gelegen in het een klein paleis aan de cortile del Belvedere. Al vrij vroeg in de geschiedenis werd er besloten om een soort van bibliotheek op te richten waar allerlei belangrijke documenten en later ook boeken en andere collecties bewaard konden blijven. Echter het opzetten van een inventaris bleek een stuk lastiger dan gedacht. De eerste bibliothecaris werd in de achtste eeuw benoemd. Pas aan het eind van de dertiende eeuw, tijdens het bewind van Bonifatius VIII, werd er enigszins orde op zaken gesteld. In deze periode werd ook door dezelfde Bonifatius de eerste universiteit van Rome opgericht. Tegenwoordig is de bibliotheek opengesteld voor wetenschappelijk onderzoek. De onlangs gerestaureerde ruimtes bieden nu plaats aan miljoenen archiefstukken, waaronder staatsdocumenten, akten van de Heilige Stoel, brieven van Michelangelo, liefdesbrieven, catalogi en een enorme collectie wetenschappelijk materiaal. Het oudste document is afkomstig uit de achtste eeuw.
   
bezienswaardigheid nummer 7 Vaticaanse tuinen
Tussen de paleizen, kapellen, fonteinen en musea is er bijzonder veel groen te bespeuren binnen de muren van Vaticaanstad. De Vaticaanse tuinen ‘Giardini Vaticani’ tellen dan ook zo’n tweehonderddertigduizend vierkante meter. Oorspronkelijk zijn de tuinen ontstaan uit een boom- en wijngaard die in opdracht van Paus Nicolaas III werden aangelegd. Door de eeuwen heen zijn er verschillende aanpassingen gedaan en werden er een aantal bijgebouwen geplaatst. De vele bomen zorgen voor een aangename verkoeling tijdens de soms erg warme dagen in Italië en Vaticaanstad.
   
bezienswaardigheid nummer 8 Scavi
Tijdens de opgravingen die omstreeks 1940 werden uitgevoerd, zijn er enkele delen uit het Romeinse Rijk blootgelegd. De bevindingen, zoals de necropolis (begraafplaats) zijn gedaan onder de Sint-Pietersbasiliek. Onderdeel van de structuren die werden blootgelegd is onder andere het graf van St. Petrus. En dit was ook de doelstelling toen Paus Pius XI opdracht gaf om er te graven. Zijn wens om dicht bij Petrus begraven te worden ging hiermee in vervulling. Het is echter nooit wetenschappelijk bewezen dat ook echt de stoffelijke resten van apostel Petrus daadwerkelijk hier liggen. De veronderstelling dat dit wel het geval is, is wel de voornaamste reden dat vele pelgrims naar bedevaartsoord Sint-Pietersbasiliek komen. Alle rondleidingen in de Sint-Pietersbasiliek bevatten een tocht ondergronds naar de Scavi.
   
bezienswaardigheid nummer 9 Postkantoor
Ook de geestelijken binnen Vaticaanstad hebben wel eens post en pakketten te verzenden. En vooral wordt er veel post ontvangen. Dus ook daar is een postkantoor voor nodig. Het Vaticaanse postkantoor is een dienst van het ministerie van Telecommunicatie van het gouvernement van Vaticaanstad. Voor liefhebbers is het mogelijk om er bijvoorbeeld enveloppen en postzegels als souvenir te kopen. De postzegels zijn alleen geldig wanneer ze gepost worden in speciale brievenbussen met daarop ‘Poste Vaticane’ of wanneer je ze op dit postkantoor afgeeft.
   
bezienswaardigheid nummer 10 Obelisk
De ruim veertig meter hoge obelisk op het centrale punt van het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad, heeft niet altijd op deze plek gestaan. De obelisk werd in het jaar 37 n.Chr. naar Rome gebracht. Het kreeg een prominente plek op de spina van het circus van Nero. Tot de zestiende eeuw is het op die plaats gebleven. Daarna werd de nieuwe en huidige Sint-Pietersbasiliek gebouwd en liet Paus Sixtus V de obelisk verplaatsen naar het nieuw aangelegde Sint-Pietersplein. Dit uiterst moeizame project werd uitgevoerd door de architect Domemico Fontana. Hij kreeg hierbij hulp van zo’n negenhonderd personen en vele paarden die de obelisk middels touwen en houten rollers op de nieuwe plek kregen. Onderaan de voet van de obelisk is een verwijzing in de inscriptie te vinden.
   
  Meer informatie over Vaticaanstad:

Vaticaanstad informatie
Vaticaanstad informatie

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies