top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van AlbaniŽ

AlbaniŽ
top 10 bezienswaardigheden:

AlbaniŽ
Tirana

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieŽn:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo AlbaniŽ
reisadvies reisadvies AlbaniŽ

... meer handige websites

 

AlbaniŽ is ťťn van de laatste onontdekte landen in Europa. AlbaniŽ heeft lang geprobeerd alle invloeden van buitenaf te weren. Hierdoor was het tot enkele jaren geleden zo goed als onmogelijk om het land als toerist te bezoeken. Alleen echte avonturiers waagden zich in het land waar maar weinig te luxe te vinden was. De laatste jaren heeft AlbaniŽ steeds meer toenadering tot het westen gezocht en heeft het zelfs een Europese Unie lidmaatschap aangevraagd. Het land leeft voornamelijk van de landbouw. De laatste paar jaar is de regering van AlbaniŽ het toerisme in het land aan het promoten. Dit om uiteindelijk net als de andere landen aan de Adriatische zee een populaire zomerzonvakantiebestemming te worden. De eerste stappen zijn gezet maar de weg hiernaartoe is nog lang.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
AlbaniŽ

bezienswaardigheid nummer 1 Tirana
Tirana is de hoofdstad van AlbaniŽ en is met bijna een half miljoen inwoners tevens de grootste stad van het land. De grootste luchthaven van het land ligt hier niet ver vandaan en als toerist zijnde zul je vaak via Tirana naar de andere plaatsen van het land reizen. De centrale plaats van de stad is het Skanderbegplein. Net buiten de stad ligt de berg Dajt en het nationaal Park Dajt. In de stad zijn er meerdere musea te vinden zoals het nationaal Archeologisch museum, het nationaal Historisch museum, het nationale Wetenschapsmuseum en het nationale Kunstmuseum.
www.tiranavoorbeginners.nl
   
bezienswaardigheid nummer 2 Wintersport in AlbaniŽ
Ongeveer drie kwart van AlbaniŽ bestaat uit heuvelachtig landschap. In het noordoosten van het land ligt het Korabitgebergte wat de grens vormt met de landen Kosovo en MacedoniŽ. De hoogste berg in dit gebied is met 2763 meter de Korab. In dit gebied kan er geskied worden als staat het wintersporten in dit deel van AlbaniŽ nog in zijn kinderschoenen. Verwacht hier dan ook geen luxe ressorts en verlichtte pistes. In het oosten van AlbaniŽ ligt de stad KorÁŽ die op bijna 1.000 meter hoogte ligt en bekend staat om zijn kloosters en de gebieden van Dardha.
   
bezienswaardigheid nummer 3 Vlora/VlorŽ
De stad Vlora ligt in het zuidwesten van AlbaniŽ aan de Golf van VlorŽ niet ver de plaats SarandŽ vandaan. De stad heeft na DŁrres de grootste haven van het land en is een belangrijke toeristische trekpleister in AlbaniŽ. Het is van oorsprong een Griekse stad die later onderdeel is gaan uitmaken van het Ottomaanse Rijk. De stad is vooral bekend omdat hier in 1912 tijdens de Eerste Balkanoorlog de onafhankelijkheid van het land AlbaniŽ werd uitgeroepen. In de buurt van Vlora liggen meerdere prachtige stranden die nog onontdekt zijn door het grote publiek.
   
bezienswaardigheid nummer 4 Meer van Ohrid
Dit meer vormt voor een gedeelte de grens tussen AlbaniŽ en MacedoniŽ. Het meer ligt grotendeels op Macedonisch grondgebied en is ťťn van de grootste meren van het Balkanschiereiland. Het is diepste deel van het meer van Ohrid is 296 meter diep. Het meer wordt gevoed door onderaardse bronnen. De afwatering van het meer gebeurt via de Zwarte Drin die via AlbaniŽ naar de Adriatische ze stroomt. De Zwarte Drin is de grootste en belangrijkste rivier van AlbaniŽ. Het meer van Ohrid is erg populair bij vissers die hier op de Ohridforel en karpers komen vissen.
   
bezienswaardigheid nummer 5 DŁrres
DŁrres is na Tirana de grootste stad van het land en is in het bezit van de grootste en belangrijkste haven van het land. DŁrres is de populairste toeristische bestemming in AlbaniŽ. DŁrres ligt in het centraal westelijke deel van AlbaniŽ aan de Adriatische zee. Het is een oude stad met nog veel overblijfselen uit zijn roerige geschiedenis. Het Amfitheater van DurrŽs en de overblijfselen van de Byzantijnse en Venetiaanse stadsmuren zijn daar mooie voorbeelden van. De stranden van DŁrres trekken ieder jaar veel bezoekers. De laatste jaren trekt de stad ieder jaar meer dan 600.000 toeristen waaronder veel AlbaniŽrs die uit de hoofdstad Tirana komen. Tirana ligt hier slechts drieŽndertig kilometer vandaan.
   
   
bezienswaardigheid nummer 6 Berat en Gjirokastra
Berat en Gjirokastra staan bekend als de museum steden van AlbaniŽ. Berat ligt in het centraal zuidelijke deel van het land aan de rivier de Osum. Gjirokastra ligt een stuk zuidelijker dan de stad Berat niet ver van de Griekse grens vandaan. Beide steden zijn opgenomen op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Dit voornamelijk om hun historische centra. Gjirokastra staat bekend als de stad van de duizend vensters en is ťťn van de oudste steden van het Land. Beide steden zijn opgenomen op de Unescolijst om hun typische Ottomaanse bouwstijl.
   
bezienswaardigheid nummer 7 Skanderbegplein in Tirana
Het Skanderbegplein is het kloppende hart van de stad Tirana. Het is vernoemd naar de nationale held Skanderbeg die hier met een groot ruiterstandbeeld midden op het plein vereerd wordt. Aan het plein liggen naast enkele hotels en andere horeca gelegenheden de nationale theater voor opera en ballet, de nationale bibliotheek van AlbaniŽ en het nationaal historisch museum. Er zijn tevens enkele ministeries hier gevestigd. Aan het oostelijke deel van het plein staat de Et'hem Bey-moskee die uit de achttiende eeuw stamt. Het Skanderbegplein wordt verbonden met het Sheshi NŽnŽ Tereza (Moeder Theresaplein)door middel van de Bulevardi DŽshmorŽt e Kombit( Boulevard der Martelaren).
   
bezienswaardigheid nummer 8 Butrint
Deze oude Griekse stad en archeologische vindplaats ligt in het zuiden van AlbaniŽ niet ver bij de Griekse grens vandaan. Deze van oorsprong Illyrische stad is door de eeuwen heen in de handen geweest van de Grieken, Romeinen en Venetianen en is onderdeel geweest van het Byzantijnse Rijk. Hierdoor is het een belangrijke archeologische vindplaats die sinds 1992 op de werelderfgoedlijst van de Unesco staat. In deze oude stad zijn onder andere een basiliek uit de zesde eeuw te vinden, een Akropolis en een Venetiaans kasteel.
   
bezienswaardigheid nummer 9 SarandŽ
"De parel van AlbaniŽ" zo wordt SarandŽ door de lokale bevolking genoemd. Dit is niet geheel onterecht want dit SarandŽ is ťťn van de mooiste badplaatsen van het land. Het plaatsje ligt in het zuidwesten van AlbaniŽ aan de Ionische zee niet ver bij de grens met Griekenland vandaan. Vanuit SarandŽ kijk je recht op het Grieks eiland Corfu tussen deze twee plaatsen vaart er dagelijks een veerdienst. De badplaats staat bekend om zijn prachtige stranden en zijn blauwe zee. Net buiten de stad ligt de archeologische vindplaats Butrint. Een andere bezienswaardigheid van de badplaats is de azuurblauwe karstbron Syri i KaltŽr.
   
bezienswaardigheid nummer 10 ShkodŽr
ShkodŽr is ťťn van de oudste steden in Europa en ligt in het noordwesten van AlbaniŽ aan het meer van ShkodŽr. Dit meer vormt de grens met Montenegro. De stad stamt uit de Illyrische periode, is later een Romeinse kolonie geworden en heeft onderdeel uitgemaakt van het Byzantijnse Rijk. Tijdens de Eerste Balkanoorlog werd de stad door Montenegro veroverd. In de stad staat de Sheik Zamil Abdullah Al-Zamil Moskee ook wel bekend als de Ebu Beker moskee wat ťťn van de mooiste moskeeŽn in het land is. De toeristen die naar ShkodŽr toekomen gebruiken de stad voornamelijk als uitvalsbasis naar ťťn van de prachtige natuurgebieden in de regio.
   
  Meer informatie over AlbaniŽ:

AlbaniŽ informatie en tips
AlbaniŽ reisinformatie
wikipedia

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies