Andorra

Andorra is een van de kleinste landen van Europa. Het vorstendom Andorra is een dwergstaat gelegen in de Pyreneeën, ingesloten tussen Frankrijk en Spanje. Toeristen die Andorra bezoeken doen dat vooral vanwege de belastingvrije status die het landje kent. Steeds meer weet men Andorra ook te waarderen om het bergachtige landschap met de typisch Andorrese dorpjes en de recreatieve mogelijkheden. Zo is Andorra in de winterperiode een uitstekend alternatief voor de wintersportbestemmingen in de Alpenlanden. In de zomermaanden wordt Andorra vooral bezocht door liefhebbers van wandelen. Het bergachtige landschap van Andorra leent zich uitstekend voor prachtige wandelingen.

Wat er verder allemaal te zien en te doen is in Andorra, lees je hieronder in de top 10 bezienswaardigheden van Andorra.

Top 10 bezienswaardigheden van Andorra

1

Andorra la Vella

Andorra la Vella is een vriendelijke stad met een vleugje charme dat nog steeds te vinden is in zijn valleipanorama’s en kleine geplaveide oude wijk, de Barri Antic, waar het 16e-eeuwse Casa de la Vall staat.

In de hoofdstad van Andorra word je omringd met de vele winkels waar je taxfree kunt shoppen. Met name tabak, parfum, elektronica en alcohol worden gretig afgenomen door de vele bezoekers die naar de stad komen. De bezienswaardigheden in deze hoofdstad van Andorra zijn de gracieuze St.-Stefanuskerk en het parlementshuis La Casa de la Vall of Consell General de les Valls.

2

Escaldes-Engordany

In Andorra bevinden zich meerdere waterbekkens. De grootste echter zijn te vinden in de omgeving van Escaldes-Engordany. In dit bergachtige gebied ligt de Madriu-Claror-Perafitavallei. Het bijzonder aan deze vallei is dat er nog een aantal mensen in dit gebied wonen die geheel volgens traditionele levenswijze leven. Een opvallend puntig gebouw in de stad Escaldes-Engordany is die van de Thermen Spa Caldea. De toren van de Sant Miquel d’Engolasters kerk uit de twaalfde eeuw is een ander opvallend gebouw. Vanuit de zeventien meter hoge toren heb je een fraai uitzicht over de stad.

3

Mirador del Roc del Quer

Het uitkijkpunt Mirador Roc del Quer is een van die plaatsen die men nooit meer vergeet. Niet alleen biedt het uitzichten die voor altijd in het geheugen gegrift staan, het biedt ook de unieke ervaring om in de lucht te hangen, omringd door de pracht van de Pyreneeën. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het een van de bekendste attracties van Andorra is geworden. Het is voor iedereen toegankelijk en een onovertroffen plek om de grootsheid van het kleine Andorra in je op te nemen.

Het uitzichtpunt Mirador del Quer of Mirador de Canillo, zoals velen het noemen, is een loopbrug van 20 meter, waarvan 8 meter op vaste grond, terwijl de overige 12 meter zich lijken uit te strekken tot in het landschap zelf: dit deel van de loopbrug is een platform dat in de lucht hangt, waardoor het lijkt alsof je boven de vallei zweeft. Een deel van de loopbrug is gemaakt van doorzichtig glas, wat het gevoel van hoogte versterkt.

4

Pas de la Casa

Wie een leuke wintersportbestemming in Andorra zoekt moet zeker een eens kijken naar El Pas de la Casa. Dit gebied wat zeer dicht op de grens van Frankrijk ligt heeft veel te bieden voor sneeuwliefhebbers. Sinds de eerste skilift in 1957 werd geopend is dit gebied langzaam maar zeker uitgegroeid tot volwaardige skibestemming. Inmiddels heeft het gebied meer dan 100 km aan pistes en tellen we zeker 31 liften. Doordat het gebied op de hoogste plaats van Andorra ligt, is het daarmee de meest sneeuwzekere bestemming van het land.

5

Casa de la Vall

Casa de la Vall werd in de late 16e eeuw gebouwd als herenhuis voor de familie Busquets, op een rots met uitzicht op de vallei van de rivier de Valira. In 1702 veranderde het doel: het werd aangekocht door de Consell General, het parlement van Andorra, en werd tot 2011 gebruikt als hoofdkwartier. De vertegenwoordigers van de parochies van het land vergaderden er en het was ook de zetel van justitie. In 1962 onderging het een grote renovatie om de fysieke toestand te verbeteren en het gebouw een gevoel van eenheid te geven, terwijl het ook een betere hoofdzittingszaal kreeg. In 2011 verhuisde de Consell General naar een nieuw gebouw, eveneens in Andorra la Vella.

Casa de la Vall biedt enkele interessante ruimtes en verrassingen voor bezoekers: wat betreft de architectuur kun je de vierhoekige plattegrond en drie galerijen, typisch voor statige huizen, waarnemen. Het interieur is verdeeld over de begane grond en twee verdiepingen. Aan de buitenkant vind je een plein waar je de duiventil en de gevels van het gebouw, met traditionele kalk- en zandsteenmortel, kunt bekijken. De hoofdgevel toont het wapen van de familie Busquets en het traditionele wapen van het Prinsdom, met de slogan: “Virtus, Unita, Fortior” (Verenigde deugd is sterker).

6

Lagos de Tristania

Hoge bergmeren, een hedendaags monument in perfecte harmonie met de natuur, een zomerbadplaats… Dit zijn enkele van de attracties van het Tristaina merencircuit, een van de populairste wandelroutes in Ordino. De beklimming van de meren van Tristaina is een route van matige moeilijkheidsgraad, geschikt voor wandelaars van alle niveaus. De beklimming van het Primero-meer, vanuit het Coma-gebied, is een gemakkelijke route die geschikt is voor kinderen en in ongeveer 40 minuten kan worden voltooid. Deze route is ideaal voor een eerste bergervaring met het gezin. De volledige route van de Tristainameren is een cirkelvormige route van 4,4 kilometer die in ongeveer drie uur kan worden voltooid.

De drie bergmeren die hun naam geven aan deze route zijn ongetwijfeld de hoogtepunten van de Estanys de Tristaina route. Het eerste meer dat voor de wandelaar verschijnt is het Primer-meer, het kleinste meer maar het meer met het blauwste water. Het volgende meer is het meer van Mig, omgeven door kliffen en heuvels. En het laatste is tegelijkertijd het grootste: het meer van Més Amunt, cirkelvormig en in een karakteristieke hooggebergte-gletsjeromgeving, op de hellingen van de Tristaina-top (2.878 meter). In dit gebied mag ’s zomers worden gezwommen.

7

Tweewielermuseum

In het Museo de la Moto in Canillo kunnen bezoekers via de tentoonstelling genieten van de evolutie van de motorfiets met meer dan twee eeuwen geschiedenis (1896-2013) in een ruimte van 700 vierkante meter en met 150 voorbeelden van de meest iconische merken.

Twee wielen en de onmiskenbare, doordringende geur van benzine zijn kenmerkend sinds Sylvester Howard Roper in 1867 de eerste door stoom aangedreven motorfiets bedacht, een tweecilindermotor aangedreven door steenkool. Vanaf dit oorspronkelijke voorbeeld heeft deze uitvinding niets anders gedaan dan vooruitgang boeken. Zijn evolutie, gekenmerkt door zowel technologische vooruitgang als designtrends, is parallel verlopen met de wisselvalligheden van de mensheid, en heeft deze vergezeld in werk, vrije tijd, sport, oorlog en vrede. Het Tweewielermuseum brengt het proces van eerste motorfietsen tot aan de hedendaagse motoren tot leven.

8

Sant Julia de Loria

Het rustieke dorpje Sant Julià de Lòria neemt je op sommige plaatsen mee terug in de tijd. Dit dorp wat ook wel bekend is als ‘Laurèdia’ bestaat sinds de twaalfde eeuw. Eén van die oude plekjes is bijvoorbeeld het kapelletje bovenop een berg. Dit is de Canòlich, die bekend staat om zijn begraafplaats en het prachtige uitzicht over de vallei. Sant Cerni de Nagol is de Romaanse kerk van het dorp. Deze kerk wordt gezien als één van de mooiste overgebleven Romaanse kerken uit de Pyreneeën. Verder is het een bijzondere ervaring om het tabaksmuseum in deze plaats te bezoeken.

9

Casa Cristo

Casa Cristo is een etnografisch museum in Andorra. In dit prachtige karakteristieke oude huis wordt verteld en getoond hoe bescheiden families vroeger leefden in Andorra. Het huis uit begin 19e eeuw heeft drie verdiepingen en is geheel ingericht zoals het vroeger was. Het huis in Encamp is het gehele jaar open voor publiek. Andere museumhuizen in de buurt zijn Casa d’Areny-Plandolit en Casa Rull.

10

Kerken

Andorra heeft vele oude en interessante kerken die te bezichtigen zijn. Vooral de Romaanse kerken domineren het land. Bijvoorbeeld Sant Joan de Caselles in Canillo, Sant Marti de la Cortinada in Ordino, Sant Romà de les Bons in Encamp, Santa Coloma in Andorra la Vella, Sant Climent de Pal in La Massana, Sant Miquel d’Engolasters in Escaldes-Engordany of Sant Serni de Nagol in Sant Julià de Lòria. Een aantal van deze historische kerken zijn in wandeltochten verwerkt. Sommigen daarvan zijn zelfs onder begeleiding van een gids.

Meer informatie over Andorra