Bahama’s

Het Gemenebest van de Bahama’s is een archipel van zo’n zevenhonderd eilanden. De Bahama’s vormen het meest noordelijke land van het Caribisch gebied. De Bahama’s staan bekend om de fraaie zandstranden en de indrukwekkende onderwaterwereld. Het land is dan ook populair onder duikers en snorkelaars. Wie een cruise maakt met vertrek vanuit Miami of Fort Lauderdale die zal in de meeste gevallen ook kennis maken met de Bahama’s. De meeste cruiseroutes in die regio bevatten één of meerdere stops in de Bahama’s. Vanwege de geografische ligging is het gros van de toeristen op de Bahama’s afkomstig uit de Verenigde Staten. Nederlanders combineren een vakantie op de Bahama’s meestal met een reis naar de VS. Dat komt omdat er vanaf het Europese vasteland amper rechtstreeks naar Nassau op de Bahama’s gevlogen wordt.

Wie naar de Bahama’s vliegt, die zal daar te maken krijgen met mix van invloeden: Brits, Amerikaans en Caribisch. De Britse elementen vloeien voort uit eeuwenlange kolonisatie door de Britten (de Bahama’s werden pas in 1973 onafhankelijk). De Amerikaanse invloeden komen door het feit dat men het toerisme afgestemd heeft op de Amerikanen. Die willen uiteindelijk dat de Caribische sfeer benadrukt wordt tijdens hun vakantie. In de praktijk moet je voor de authentieke sfeer eigenlijk naar de plekken toe waar minder toeristen komen.

De top 10 bezienswaardigheden van de Bahama’s laten je zien wat deze eilandengroep in Noord-Amerika je allemaal te bieden heeft.

Top 10 bezienswaardigheden van de Bahama's

1

Aquaventure

Op Paradise Island, voor de kust van Nassau, ligt het volgens velen mooiste hotelcomplex van de top 10 bezienswaardigheden van de Bahama’s: het Atlantis Bahamas. Waterpark Aquaventure is onderdeel van het resort. Je mag Aquaventure omschrijven als een waanzinnig avontuurlijk waterpark. Het is een van de populairste bestemmingen voor waterliefhebbers over de hele wereld. Vanaf het eerste moment dat je het park betreedt, word je overweldigd door de prachtige tropische tuinen, de kristalheldere watervallen en het kleurrijke leven dat overal om je heen te vinden is.

Je kunt Aquaventure verkennen door te genieten van een ongelooflijke selectie aan waterglijbanen, waaronder de bekroonde Leap of Faith. Deze glijbaan duikt je neer in een duikput van maar liefst zes verdiepingen. Er zijn ook veel andere geweldige glijbanen, waaronder de Challenger en de Serpent Slide.

Voor degenen die liever rustig aan doen, is er ook een heerlijk strand met lange zandstranden en een azuurblauwe lagune. De lagune is zo helder dat het lijkt alsof je erin kunt zwemmen. In de lagune kun je ook genieten van een verscheidenheid aan waterdieren, waaronder dolfijnen, haaien en schildpadden.

Aquaventure is een unieke bestemming op de Bahamas waar je met het hele gezin kunt genieten van een dag vol avontuur en vermaak. Het waterpark is niet exclusief voor gasten van het Atlantis resort. Je kunt losse entreetickets kopen voor Aquaventure.

2

Zwemmen met varkens

Als je ooit de kans krijgt om te zwemmen met varkens op de Bahama’s, is het een ervaring die je niet mag missen. In het noordoostelijke deel van de Bahama’s, meer bepaald op het eiland Big Major Cay, leven er een stuk of twaalf varkens die er gewoontegetrouw van genieten om met de toeristen te zwemmen.

Deze bijzondere dieren zijn hier al meer dan twintig jaar. Er wordt gezegd dat ze als baby’s werden meegebracht door een bootcaptain die hier aanlegde op zoek naar wat rust. De varkens hadden een mooie plek gevonden om zich te vestigen en ze blijven hier tot op vandaag. Hoewel de oorsprong van deze varkens nog steeds een mysterie is, is het een attractie geworden voor toeristen uit alle hoeken van de wereld. De dieren komen schaamteloos aanlopen wanneer ze merken dat er toeristen in de buurt zijn en zijn meer dan bereid om te spelen en te zwemmen met hen.

Het zwemmen met de varkens is een bijzondere ervaring en de rit is de moeite waard. Er zijn veel bedrijven die toeristen naar deze locatie brengen, waar ze kunnen genieten van het prachtige uitzicht en het kristalheldere water omringd door onbeschrijflijke schoonheid.

3

Exuma Cays Land and Sea Park

Het Exuma Cays Land and Sea Park is het eerste zeereservaat op de Bahama’s en in het Caribisch gebied. Het is opgericht in het jaar 1958. Het park beslaat meer dan honderdduizend hectaren land en zee. Het Exuma Cays Land and Sea Park staat bekend om zijn adembenemende schoonheid, biodiversiteit, afgelegen stranden, prachtige uitzichten en veilige aanlegplaatsen. In het hele park kunt u de pracht van koraalriffen, mangroven en zeegras onder water verkennen, wandelen langs ongerepte stranden, verschillende wandelpaden volgen en talloze dieren in het wild observeren, waaronder vogels, vissen, schildpadden en leguanen.

Dit stuk ongerept water, land en stranden is een ecologisch reservaat en toevluchtsoord voor wilde dieren, beroemd om zijn adembenemende onderwaterwereld. Duiken en snorkelen zijn hier populair. Vissen is vanwege de beschermde status van het gebied verboden.

4

Glass Window Bridge

Op het eiland Euleuthera is een echt natuurwonder te zien. Een lange en smalle strook grond splitst hier de blauwe Atlantische Zee en de turquoise Caribische Zee. De splitsing van deze twee verschillend gekleurde zeeën levert iets bijzonders op. Op het smalste stuk van deze splitsing (nog geen tien meter breed) loopt de weg over een kleine brug. Dit fenomeen staat bekend als The Glass Window Bridge.

De “Bridge” ligt ongeveer drie kilometer ten oosten van Upper Bogue en verbindt Gregory Town en Upper Bogue op het smalste punt van het eiland. Het land is hier aan beide zijden hoog en loopt abrupt af tot bijna zeeniveau, waardoor het eiland bijna in tweeën wordt gedeeld. Een brug aan de bovenkant verbindt de noordelijke en zuidelijke punten van Eleuthera door een verharde weg.

5

Harbour Island

Het bijzonderste strand van de Bahama’s is te vinden op Harbour Island. Dit eiland staat namelijk bekend om zijn kilometers lange roze strand op Pink Sands Beach. De roze verkleuring komt door zeer kleine koraal insecten met een fel roze of soms rode schild. Door deze verkleuring is het zand in tegenstelling tot andere stranden relatief koel en gemakkelijk om op te lopen. Paardrijden is een populaire tijdsbesteding op dit stuk strand.

Het is er heerlijk rustig, en de weinige mensen die hier elke dag komen, bevinden zich in een compleet paradijs. Harbour Island is een van de beste vakantiebestemmingen van de Bahama’s. Prachtige Engelse koloniale gebouwen worden omringd door wuivende palmbomen en bloembedden die gewoonweg overlopen van kleur. Panoramische vergezichten en ontelbare nieuwe ervaringen wachten om elke hoek. De charme houdt daar nog niet eens op, want het geluid van de zachte bries en het zachte ritme van de golven is alles wat op uw oren valt. Op Harbour Island Bahamas zijn geen auto’s te vinden, alleen golfkarretjes, fietsen en mensen die genieten van de eindeloze schoonheid die de Bahamas te bieden heeft.

6

Fort Fincastle

Fort Fincastle is een fort gelegen in de stad Nassau op het eiland New Providence op de Bahama’s. Het werd gebouwd om Nassau bescherming te bieden. Het fort werd in 1793 gebouwd door Lord Dunmore om Nassau te beschermen tegen piraten. Het fort overzag Nassau en Paradise Island en de oostelijke toegangswegen tot New Providence. Het had twee 24-ponders, twee 32-ponders, twee 12-ponders en een houwitser en deed dienst als vuurtoren tot september 1817, toen het werd vervangen door de vuurtoren op Paradise Island.

Het fort, gebouwd op Society en Bennet’s Hills, kijkt uit over de stad Nassau en de Queen’s Staircase, en wordt door bezoekers vaak te voet bereikt.

7

Parliament Square

Parliament Square in Nassau is het mooiste plein van de Bahama’s. De roze en witte gebouwen die het plein sieren werden in 1815 gebouwd door Loyalisten en geven de koloniale architectuur van het oude Nassau perfect weer. Het House of Assembly, de Senaat en het Hooggerechtshof zijn allemaal gevestigd op Parliament Square en deze gebouwen worden nog steeds gebruikt.

In het midden van het plein staat een standbeeld van koningin Victoria. Fondsen geschonken door het publiek leidden tot de plaatsing van dit standbeeld in 1905.

8

Queen's Staircase

Vanwege de strategische positie van Fort Fincastle op de top van Bennet’s Hill, het hoogste punt in Nassau, was een directe toegangsweg nodig om het fort te bereiken in geval van een aanval. Dit resulteerde in het begin van de bouw van een trap aan het eind van de achttiende eeuw.

De Queen’s Staircase, meestal aangeduid als de 66 treden, werd met de hand gehouwen door ongeveer 600 slaven, die zich met pikhouwelen en handgereedschap een weg baanden door de massieve kalksteen. Het duurde meer dan 16 jaar om de hele trap te voltooien. Pas tientallen jaren later werd de indrukwekkende trap genoemd ter ere van de 65-jarige regering van koningin Victoria, “die bij haar troonsbestijging in 1837 een verklaring had ondertekend om de slavernij af te schaffen”. Vandaag fungeert de Queen’s Staircase nog steeds als doorgang naar Fort Fincastle en als kortere weg naar Bennet’s Hill.

9

Lucayan National Park

De Bahama’s hebben meerdere nationale parken, waarvan sommige werkelijk overweldigend zijn. Bijvoorbeeld het Lucayan National Park. Dit park is te vinden op het eiland Grand Bahama en heeft onder andere de langste onderwater grotsystemen ter wereld. Deze grotten bieden weer voor veel diersoorten behuizing en/of beschutting.
Door middel van een te wandelen route door het park en over de promenade heb je veel zicht op de flora en fauna op de Bahama’s. Om het nog bijzonderder te maken is het mogelijk om een deel met een kajak te bevaren. Zo heb je prima zicht op de mangrove, pijnbomen, varen en veel verschillende soorten orchideeën.

10

Pirates of Nassau Museum

Piraten hebben door de eeuwen heen geregeld toegeslagen in de wateren van de Bahama’s. Zelfs tegenwoordig komt piraterij hier incidenteel nog voor, alleen voldoen de hedendaagse piraten niet aan het geromantiseerde beeld dat ons voorgespiegeld is. In Nassau kun je het interactieve Pirates of Nassau Museum bezoeken. Dit wassenbeeldenmuseum is gewijd aan het leven en de tijd van de piraten op de Bahama’s en degenen die tegen hen vochten. Het duurt ongeveer 30 minuten om een zelfgeleide rondleiding door het museum te doen.

Er zijn dramatische reconstructies van gevechten met geluid en licht; een aantal displays die het leven van piraten uitbeelden, hun woonruimte, gereedschap en wapens; hoe ze werden gestraft voor misdrijven, waaronder een verblijf op een verlaten eiland; en plaquettes aan de muur met historische details uit die tijd.

Meer informatie over de Bahama's