Nederland Noord-Brabant

Dintelse Gorzen

Nederland telt tal van mooie en bijzondere natuurgebieden. Iedere provincie telt meerdere stukken natuur die hun eigen verhaal en eigenschappen hebben. Zo zie je in Noord-Brabant veel natuurgebieden terug waarbij heide, vennen en bossen het uiterlijk grotendeels bepalen. In het noordwestelijke puntje van Noord-Brabant kun je een uniek stukje natuur bezoeken dat afwijkt van wat je verder in de provincie aantreft. Dit gebied dat bekend staat als de Dintelse Gorzen, is pas tegen het einde van de twintigste ontstaan. Dit gebeurde nadat de Philipsdam de getijden hier lieten verdwijnen. Het landschap bestaat vooral uit slikken en gorzen. Dankzij de mix van zoete en zilte bodems is er een mooie mix van vegetatie ontstaan. Open stukken met grassen, zeekraal en bloemsoorten zoals de zilte schijnspurrie worden afgewisseld met beboste delen.

De Dintelse Gorzen vormen het leefgebied van verschillende vogelsoorten zoals de lepelaar, de kiekendief, de zilverreiger en verschillende soorten ganzen. De buizerd zweeft boven het gebied om te jagen op de diverse prooien die hier als zijn voedsel kunnen dienen. De vogels zijn vanuit speciale uitzichtpunten in alle rust te bekijken. Vergeet niet om je verrekijker mee te nemen!

Natuurlijk leven er in de Dintelse Gorzen een aantal dieren die je wat minder snel op zullen vallen. Denk aan allerlei insectensoorten, kleine zoogdieren zoals muizen en verschillende soorten amfibieën zoals kikkers. Grotere zoogdieren die je vrijwel zeker zult zien als je de Dintelse Gorzen bezoekt zijn de Schotse hooglanders en de Shetlandpony’s. Deze grazers zorgen voor het natuurlijke onderhoud van dit unieke natuurgebied.

Wandelen

De Dintelse Gorzen zijn geweldig om te wandelen. De hier aangelegde wandelroutes zijn niet lang, maar vooral mooi. Je loopt op onverharde paden, over kleine bruggetjes en over boomstammen. De soms zeer drassige stukjes grond zogen ervoor dat je continu op je hoede moet zijn om niet met je voeten in modderbad te komen staan. Wie een wandeling in de Dintelse Gorzen maakt die ontkomt er sowieso niet aan om waterdichte schoenen of laarzen aan te trekken, die vuil mogen worden. Met rolstoelen of kinderwagens is het eigenlijk niet te doen om hier te gaan wandelen.

De korte (2,5 tot 3 kilometer) blauwe wandelroute wordt door middel van blauwe pijltjes op de aangebrachte paaltjes aangeduid. Als je deze wandeling op je gemak maakt, dan ben je ongeveer drie kwartier onderweg. Door tussendoor de tijd te nemen om dieren te observeren of fotograferen kun je hier langer over doen. De optioneel aanvullende gele route loopt in een lus en kan ongeveer halverwege aan de blauwe route toegevoegd worden. In totaal kom je dan op zo’n 5 kilometer uit.

Benedensas

Bij de Dintelse Gorzen ligt Benedensas. Dit is een historisch sluizencomplex dat het achterliggende land tegen hoog water ui het Volkerak moet beschermen. Benedensas, dat ook als Beneden Sas geschreven wordt, stamt uit negentiende eeuw. Voetgangers en fietsers kunnen hier over een bruggetje de Steenbergsche Vliet oversteken. Bij het sluizencomplex staat een uitkijktoren, ligt er een Duitse bunker en kun je lekker aanschuiven bij het huiskamerrestaurant Beneden Sas. Het terras van deze in 2013 geopende horecazaak is een perfect plekje om op warmere dagen van een koel drankje te genieten of op koelere dagen jezelf te laten verwennen met een warme kop koffie of chocomel. Bij Benedensas ligt een kleine jachthaven.

Praktische informatie

De Dintelse Gorzen zijn het hele jaar door gratis te bezoeken. Je mag er vrij wandelen op de wegen en de paden. Fietsen is binnen het beschermde natuurgebied niet toegestaan. Er lopen geen fietsroutes door de Dintelse Gorzen en met de MTB mag je hier niet naar binnen. Honden zijn nadrukkelijk niet toegestaan, ook niet als ze aangelijnd zijn. Dit is ter bescherming van de broedende vogels.

Je kunt met de auto, motor of fiets de Dintelse Gorzen via twee kanten bereiken. De meest gebruikte parkeerplaats is ten westen van het gebied te vinden. Deze natuurpoort vind je aan de Benedensasweg 2-4, 4655 ST De Heen. De Dinteloordse kant ligt dichter bij de toegangspoort tot het natuurgebied. De weg hier naartoe is smaller en daardoor lastiger voor grotere auto’s zoals campers om te bereiken. De parkeerplek is daar ook beperkt. Het adres van de oostelijke zijde is Vlietdijk 2-4, 4671 SV Dinteloord.