Nederland telt tal van mooie en bijzondere natuurgebieden. Iedere provincie telt meerdere stukken natuur die hun eigen verhaal en eigenschappen hebben. Zo zie je in Noord-Brabant veel natuurgebieden terug waarbij heide, vennen en bossen het uiterlijk grotendeels bepalen. In het noordwestelijke puntje van Noord-Brabant kun je een uniek stukje natuur bezoeken dat afwijkt van wat je verder in de provincie aantreft. Dit gebied dat bekend staat als de Dintelse Gorzen, is pas tegen het einde van de twintigste ontstaan. Dit gebeurde nadat de Philipsdam de getijden hier lieten verdwijnen. Het landschap bestaat vooral uit slikken en gorzen. Dankzij de mix van zoete en zilte bodems is er een mooie mix van vegetatie ontstaan. Open stukken met grassen, zeekraal en bloemsoorten zoals de zilte schijnspurrie worden afgewisseld met beboste delen.
De Dintelse Gorzen vormen het leefgebied van verschillende vogelsoorten zoals de lepelaar, de kiekendief, de zilverreiger en verschillende soorten ganzen. De buizerd zweeft boven het gebied om te jagen op de diverse prooien die hier als zijn voedsel kunnen dienen. De vogels zijn vanuit speciale uitzichtpunten in alle rust te bekijken. Vergeet niet om je verrekijker mee te nemen!
Natuurlijk leven er in de Dintelse Gorzen een aantal dieren die je wat minder snel op zullen vallen. Denk aan allerlei insectensoorten, kleine zoogdieren zoals muizen en verschillende soorten amfibieën zoals kikkers. Grotere zoogdieren die je vrijwel zeker zult zien als je de Dintelse Gorzen bezoekt zijn de Schotse hooglanders en de Shetlandpony’s. Deze grazers zorgen voor het natuurlijke onderhoud van dit unieke natuurgebied.