Jarenlang werd vrijwel alle vis die op Fuerteventura ingemaakt werd geconserveerd met zout afkomstig van de zoutpannen bij Salinas del Carmen. Tegenwoordig wordt er nog steeds zout gewonnen, maar heeft het meer een cultuurhistorische rol gekregen sinds de overname van de zoutpannen door de eilandregering van Fuerteventura. Nog steeds zul je af en toe een bestelwagen van een visleverancier bij het magazijn zien staan om zakken schuimzout te laden. De hoeveelheden die op deze manier de zoutpannen verlaten zijn inmiddels wel enorm afgenomen. Het zout dat hier vandaan komt, is aanzienlijk duurder dan importzout.
De zoutpannen vormen een monument op Fuerteventura. Vandaar dat men bij de zoutpannen een museum heeft weggezet: het Museo de la Sal. Hier zie je in foto’s op welke manieren er zout gewonnen wordt over heel de wereld. Op film zie je hoe het proces van zoutwinning op Fuerteventura plaatsvindt. Ook zie je op welke wijze zout gebruikt wordt zoals in levensmiddelen maar ook industrieel. Het zoutmuseum is zes dagen per week geopend van 10 tot 18 uur. Op maandag sta je voor een gesloten deur. Bij het zoutmuseum ligt een klein vissersdorp: Salinas del Carmen. Het rustige dorp is één van de betere plekken op het eiland om van verse vis te genieten. Dat kun je doen bij restaurant Los Carocolitos met uitzicht op de zee en vissersbootjes.