Bolivia

Bolivia is een kleurrijk maar klein land in Zuid-Amerika. Het kenmerkt zich door de diversiteit aan landschappen en de kilometers langs wijnvelden. Hoewel dit land veel bijzondere bezienswaardigheden te bieden heeft, is de stroom aan toeristen gering. Je kunt hier dus optimaal genieten van een avontuurlijke maar rustige vakantie. Bolivia dateert al uit 13.000 jaar voor Christus. Het landschap werd toen vooral bewoond door indianen. Dit prachtige land wordt omringd door andere Zuid-Amerikaanse zoals Peru, Argentinië en Chili. Ook Paraguay grenst aan deze fraaie reisbestemming. In de 16e eeuw werd Bolivia veroverd door het Spaanse Rijk. Pas omstreeks 1800 werd de onafhankelijkheid uitgeroepen. Dat is misschien wel de reden dat de voertaal in Bolivia nog steeds Spaans is. Door de multiculturele samenleving wordt er ook Aymara, Guarani en Quechua gesproken. Het land leeft van landbouw, visserij en bosbouw. Daarnaast staat Bolivia ook bekend om de productie van textiel en kleding.

Met het Andes gebergte in het westelijke deel van het land en het Amazonegebied in het oosten kent Bolivia één van de veelzijdigste landschappen van Zuid-Amerika. Daarnaast zijn er tal van bezienswaardigheden die je absoluut niet mag missen als je een bezoek brengt aan dit kleurrijke land. We hebben de 10 bijzonderste voor je op een rij gezet.

Top 10 bezienswaardigheden van Bolivia

1

Salar de Uyuni

Als je een reis boekt naar Bolivia dan mag zeker een bezoek aan de Salar de Uyuni niet ontbreken. Met een oppervlakte van meer dan 12.000 vierkante kilometer is dit namelijk de grootste zoutvlakte ter wereld. Deze witte vlakte is adembenemend mooi. Reis je tussen december en april naar Bolivia? Dan kun je rekenen op extra spektakel. Deze zoutwoestijn is dan bedekt met een dun laagje water wat alles om je heen reflecteert.

De Salar de Uyuni is ongeveer 40.000 jaar geleden ontstaan uit het zoute Minchin-meer. Deze verdampte en werd in twee delen gespleten. Samen heten ze nu de Salar de Coipasa en de Salar de Uyuni waarvan de laatste immens qua omvang is. Aan de randen van de zoutvlakte zie je hoge rotsen die bewoond worden door enorm grote cactussen. Dit is een aanrader voor een meerdaagse tocht met gids of een overnachting in het bekende zouthotel.

2

Isla del Sol

De naam Isla del Sol (‘Eiland van de zon’) belooft al heel wat. Dit robuuste eiland bevindt zich in het Titicacameer en staat bekend om zijn steile hellingen en glooiende landschap. Bij de aankomst op het eiland ruik je de heerlijke geur van de overvloedig aanwezige eucalyptusbomen. Op dit eiland vind je tal van kleine dorpjes die tegen de rotsachtige wanden bevinden. Omringd met kleine zand weggetjes en de oude ruïnes van de Inca’s is dit een aanrader.

Pilko Kaina is een prachtig complex van oude ruïnes die je kunt bezoeken in het zuiden van Isla del Sol. Op dit eiland vind je veel Inca invloeden. Het is dan ook niet voor niets dat de legende vertelt dat de zonnegod Inti op dit prachtige eiland werd geboren.

3

Laguna Verde

Als je rondreist door Bolivia dan mag een bezoek aan de Laguna Verde zeker niet ontbreken aan je top 10 van bezienswaardigheden. Deze adembenemende plek vind je op bijna 4.500 meter hoogte in het zuiden van Bolivia in de buurt van de grens met buurland Chili. Het kristalblauwe water schetst een zeer fraai contrast met de immense Licancabur vulkaan die bijna 6.000 meter hoog is. Als je een bezoek brengt aan Laguna Verde, zou je ook een meerdaagse trip kunnen overwegen. Tijdens deze tour bezoek je tevens de Salar de Uyuni én Laguna Colorada waar je honderden flamingo’s in de vrije natuur kunt bewonderen.

4

Valle de Luna

De Valle de Luna wordt ook wel de Maanvallei genoemd en dat is niet voor niets. Dit ongelooflijk mooie landschap in La Paz doet zelfs een tikkeltje surrealistisch aan. Voor even bevind jij je midden in Bolivia een klein beetje op de maan. Deze duinen van zand kleuren mee met ieder licht. Zeker bij zonsondergang is een bezoek aan de Valle de Luna zeker de moeite waard. Het is dan ook niet voor niets dat dit natuurverschijnsel sinds 1982 tot een monument behoort.

Deze droogste plek ter aarde, de Maanvallei in Bolivia, vind je op geringe afstand van het woestijnstadje San Pedro.

5

La Paz

De stad La Paz doet je letterlijk en figuurlijk naar grote hoogte stijgen. Dit komt door de prachtige ligging van de stad tegen de Mount Illimani, maar ook door de grote contrasten die je in deze grootste stad van Bolivia kunt vinden. La Paz is dan ook het kloppende hart van Bolivia terwijl Sucre de hoofdstad is. In deze stad vind je de ideale mix van de kleurrijke lokale bevolking, gezellige markten en trendy uitgaansgelegenheden.

Een echte aanrader bij een bezoek aan La Paz is een bezichtiging van Iglesia San Francisco. In deze kerk word je de invloeden van het Spaanse tijdperk nog gewaar. Ben je op zoek naar een leuk aandenken aan La Paz? Bezoek dan de alom bekende Witches Market. Hier koop je traditionele voorwerpen die door de bevolking nog steeds worden gebruikt voor rituelen.

6

Tiwanaku

De Tiwanaku werd van oorsprong bewoond door indianen. Het was in die tijd zelfs een invloedrijke stad aan de voet van het Titicacameer. Nu is het een prachtige archeologische plaats die een bezoek meer dan waard is. Je ziet er oude ruïnes en bijzondere gebouwen. Maar Tiwanaku, of ook wel Tiahuanaco genoemd, heeft ook een prachtig museum en een oude kerk uit het jaar 1600. Deze vind je op het centrale plein van de ooit zo belangrijke indianen hoofdstad van Bolivia.

7

Laguna Colorada

Een opvallende bezienswaardigheid is Laguna Colorada. Dit rode meer vind je in de buurt van de Salar Uyuni en Laguna Verde. Een combinatie van deze bezienswaardigheden is dan ook aan te bevelen. De Laguna Colorada is een zoutmeer met een dieprode kleur. Dit wordt veroorzaakt door de algen die in het water leven. Het meer is de thuishaven van felgekleurde flamingo’s die een lust zijn voor het oog. Samen met het omliggende rotsachtige gebied vormt de Laguna Colorada een prachtig contrast en is absoluut een aanrader voor een dagtrip of meerdaagse tour.

8

Amboro National Park

Als je liefhebber bent van bijzondere diersoorten, vogels en indrukwekkende landschappen dan mag een bezoek aan Amboro National Park in Bolivia zeker niet ontbreken aan je reis. Dit park heeft een immens groot oppervlakte en grenst aan de Carrasco. Ook dat is een nationaal park dat een bezoek meer dan waard is. Amboro National Park herbergt maar liefst 800 vogelsoorten en meer dan 100 verschillende soorten zoogdieren. Veder vind je er ook archeologische hoogstandjes zoals prachtige Inca ruïnes.

9

Sucre

Een goede Triviantvraag is wat de hoofdstad van Bolivia is. Slechts weinigen weten daar het correcte antwoord op te geven: Sucre. Dit politieke hart van Bolivia is werkelijk een plaatje om te zien. In de stad zijn de Spaanse invloeden nog duidelijk te herkennen. De stad ligt op bijna 3.000 meter hoogte en heeft daardoor een prettig klimaat. Ideaal voor een prachtige dagtrip dus.

Een kijkje op het bekende Plaza 25 de Mayo plein mag ook zeker niet ontbreken aan je bezoek aan Sucre. Naast de prachtige architectuur vind je in Sucre ook diverse kloosters, musea en authentieke markten. Ook bijzonder is Parque Cretacico. Hier vind je een uitgebreide collectie goed bewaard gebleven dinosaurus voetafdrukken.

10

Madidi National Park

Als je aan Bolivia denkt, denk je waarschijnlijk aan de Amazone. Madidi National Park bevindt zich in het tropisch regenwoud en is een groot beschermd gebied. Deze strekt zich uit van de kolossale berg Cordillera Real tot aan het Amazonegebied. Als vanzelfsprekend spot je hier de bijzonderste vogels en zoogdieren. Madidi National Park biedt veel afwisseling. Als je jouw bezoek aan dit park iets extra’s wilt geven, maak dan bij zonsondergang een prachtige kanotocht over de oever.

Meer informatie over Bolivia