Brazilië

Het Zuid-Amerikaanse land Brazilië kennen we allemaal wel van of de voetbal, de beroemde stranden als Copacabana, het kenmerkende meters hoge beeld van Christus of van de Braziliaanse Carnaval. Een land wat veel populariteit kent, omdat het ook zo veel te bieden heeft. Brazilië is bijvoorbeeld het grootste land van Zuid-Amerika en het heeft gewoon zestig procent van het Amazoneregenwoud op hun naam staan. De meeste toeristen worden getrokken naar steden als Rio de Janeiro, São Paulo, Salvador en Manaus. Maar ook de hoofdstad Brasilia en plaatsen als Pantanal. Fernando de Noronha en Curitiba hebben inmiddels vele toeristen weten te bereiken. Historische stadskernen en uitgerekte stranden zijn bijzonder goed te combineren met ecologische natuurparken en /of het bruisende nachtleven. Want als er iets wat de Brazilianen goed kunnen, is het wel een feestje bouwen.

Onze top 10 bezienswaardigheden van Brazilië geeft je een indruk van wat je allemaal kunt zien en doen in dit enorme land. Deze tien hoogtepunten kunnen je helpen van jouw vakantie in Brazilië een succes te maken.

Top 10 bezienswaardigheden van Brazilië

1

Amazonegebied

In Zuid-Amerika bevindt zich het grootste regenwoud van de wereld: het Amazonegebied. Een groot deel van dit regenwoud is gelegen in Brazilië. Andere delen bevinden zich in Colombia, Peru, Venezuela, Bolivia, Guyana, Suriname, Ecuador en Frans-Guyana. De Amazone-rivier, die uitmondt in de Atlantische Oceaan, is de grote levensader van het Amazonegebied.

Veel van de biodiversiteit is terug te vinden in het Braziliaanse deel. Het Amazonegebied bestaat voor het grootste deel uit een tropische jungle. Er komen dan ook heel wat ecotoeristen naar deze regio van Brazilië.

De meest “begaanbare” dorpen liggen aan de waterzijde van de Amazone. De grootste en populairste stad is Manaus. Hiervandaan beginnen dan ook verschillende excursies richting het Amazonegebied. Verder biedt de stad veel vertier in de vorm van theaters, winkelcentra, de Adolpho Ducke Botanical Garden, Manaus CIGS Zoo, Balbina Lake, verschillende festivals en stranden. Een bezoek aan het Janauari Lake Ecological Park bij Rio Negro mag je zeker niet overslaan. Dit ruim negenduizend hectare tellende park laat je genieten van heerlijke boottochten over de Black River. Ondertussen geniet je van wegspringende apen, glurende alligators en het zingen van de vogels.

2

Nationaal park Iguacu

Het Nationale Park Iguaçu ligt op de grens van Brazilië en Argentinië. Park Iguaçu staat bekend om de indrukwekkende Iguaçuwatervallen. Duizenden liters water denderen verdeeld over de ruim zeven-en-twintig-honderd meter brede waterval naar beneden. Daarnaast kent het park een rijke verzameling flora en fauna die rijkelijk bloeien en groeien nabij de stromende Iguaza River. Sinds 1986 behoort het park tot de lijst van werelderfgoederen van UNESCO. In de buurt van het natuurgebied is de Itaipudam te bewonderen.

3

Carnaval

Het carnaval is voor de Brazilianen het grootste en belangrijkste feest van het jaar. Al maanden van tevoren is men al in de weer met de uitbundige veren kostuums zoals je die alleen maar daar kunt vinden. Duizenden kralen, pailletten en glitters worden zorgvuldig verwerkt in de kleurrijke klederdracht die tijdens de carnavalsparade aan het publiek wordt getoond.

De straten van de hoofdstad Rio de Janeiro zijn tijdens carnaval tot de nok toe gevuld met feestende mensen die ritmisch dansen op de opzwepende tonen van de sambabands. Praalwagens stralen behalve lichtbundels heel veel sfeer en schoonheid uit. Kosten noch moeite blijven bespaard tijdens dit vierdaagse festival die steevast eindigt op de dag voor aswoensdag. Aan de Rua Marquês de Sapucaí is er een ruim zevenhonderd meter lange tribune opgesteld waarop je tegen een vergoeding een plaats kunt bemachtigen voor het beste uitzicht.

Natuurlijk wordt er ook in andere steden van Brazilië carnaval gevierd. In steden als Olinda en Salvador is de optocht iets minder groots als in Rio de Janeiro, maar zeker niet minder gezellig.

4

Salvador de Bahia

Salvador de Bahia is een stad in het noordoosten van Brazilië. Als voormalige hoofdstad van Brazilië heeft Salvador heel wat invloed gekend. Ook de slavenhandel kent er een lange geschiedenis. Een wandeling door het historische centrum (Pelourinho) laat dan ook al snel de sporen uit de geschiedenis zien. Aan het Praça do Pelourinho plein, wat ‘plein van de schandpaal’ betekent, werden bijvoorbeeld veel slaven verhandeld en bestraft die werkzaam waren op de suikerrietplantages. Tegenwoordig wordt het plein meer gebruikt om kunsten van de capoeira dansers te vertonen.

De historische binnenstad van Salvadro de Bahia heeft heel veel kleurrijke gevels waarin duidelijke tekenen uit de Afrikaanse en Portugese cultuur te bespeuren zijn. In de achttiende-eeuwse katholieke kerk ‘Igreja Nossa Senhora do Rosário dos Pretos’ zijn meer verwijzingen naar de slavernij terug te vinden.

5

Fernando de Noronha

Fernando de Noronha is een van de mooiste bestemmingen in Brazilië en wie er nog nooit aan gedacht heeft deze plaats te bezoeken, werpe de eerste steen! De archipel van Pernambuco was ooit een gevangenis, een strategisch militair punt en is tegenwoordig een van de meest geliefde en begeerde strandbestemmingen van Brazilië.

Fernando de Noronha wordt veel bezocht door beroemdheden en de sfeer ervan is een droombestemming geworden voor veel mensen die houden van contact met de natuur en een duik in de zee. Met prachtig gekleurde stranden, dieren van de meest uiteenlopende soorten die vrij leven en een van de beste duikplekken van het land, kan het resultaat alleen maar een eiland zijn dat perfect is voor sightseeing en ontspanning.

6

Rio de Janeiro

Tot 1960 was Rio de Janeiro de hoofdstad van Brazilië. De stad Rio heeft nog altijd heel wat boeiende en aantrekkelijke bezienswaardigheden te bieden. Met name de stranden Ipanema en Copacabana trekken jaarlijks miljoenen toeristen naar de stad. Op de lijst van bijzondere bezienswaardigheden mogen daarnaast ook hotspots als het wereldberoemde standbeeld van Christus de Verlosser, Marina da Glória, het jaarlijkse Carnaval, de Suikerbroodberg ‘Pão de Açúcar’ en de kleurrijke trappen Escadaria Selarón niet ontbreken. Voetbalfans zullen waarschijnlijk liever een bezoek brengen aan het wereldberoemde voetbalstadion Maracanã.

Een wandeling door de binnenstad laat al snel het karakter van de stad zien. Klassieke bouwstijlen worden er zonder pardon afgewisseld met strakke en hoge architectuur. Iets wat de stad een bijzonder fraai randje geeft.

7

Ouro Preto

Vila Rica do Ouro Preto is een oostelijk gelegen Braziliaanse stad ten noorden van Rio de Janeiro. Omstreeks de zeventiende eeuw werd er per ongeluk goud gevonden in de rivier en al snel brak hierop de goudkoorts toe. De stad floreerde en de rijkdom was al snel zichtbaar in florissante gebouwen en de toestroom van publiek. Resten hiervan zijn duidelijk zichtbaar in de kerken als die van Sint-Franciscus van Assisi en andere koloniale bouwwerken die je er tegenkomt.

Verder zijn er een aantal aantrekkelijke musea te bezoeken, zoals Museu Casa Guignard, Museu de Ciência e Técnica da Escola de Minas (wetenschap en techniek) en Museu de Arte Sacra do Pilar (religieuze kunst).

8

Nationaal park Chapada Diamantina

Met een landschap vol mesa’s, prachtige rotsformaties en kwartsietgrotten, compleet met kristalheldere meren en ondergrondse rivieren, is Chapada Diamantina National Park de perfecte omgeving voor enkele van de wildste eco-avonturen in Brazilië. Dit park staat wereldwijd bekend om zijn landschappelijke schoonheid en zijn geschiedenis die diep geworteld is in een 19e-eeuwse diamanthausse. Toen deze ontdekking bekend werd, zorgde de daaropvolgende diamantkoorts voor een groot aantal goudzoekers, de zogenaamde garimpeiros, die de nabijgelegen stad Lençóis vormden als uitvalsbasis voor het verkennen van dit gebied.

Vandaag de dag beslaat het Nationaal Park Chapada Diamantina ruim honderdvijftigduizend hectare en herbergt het verschillende nationale monumenten. Het gemengde terrein en de contrasterende topografie van het park, evenals een ondergronds watersysteem, trekt mensen aan die de woestijnwildernis willen verkennen door te wandelen, grotten te bezoeken, te zwemmen en te rotsklimmen.

9

Olinda

De kleurrijke gevels en koloniale architectuur bezorgen je direct het gevoel dat je meer dan welkom bent. Het klimaat en de toegankelijkheid van de mensen helpen hier natuurlijk goed aan mee. Omstreeks halverwege de zeventiende eeuw is de stad zo goed als volledig platgebrand. De oude huizen en kerken in het historische centrum zijn dan ook veelal afkomstig uit de achttiende eeuw.

Eén van de oudste kerken van Olinda is ‘Igreja Santo Antonio do Carmo’. Die werd gebouwd in de zestiende en zeventiende eeuw. Opvallend zijn de vele kunstenaar die in de binnenstad van Olinda wonen. Sommige werken vanuit hun atelier en andere begeven zich gewoon op straat. Vanaf de Alto da Sé heuvel heb je een prachtig uitzicht over de stad met daarachter de zee.

10

Nationaal park Lencóis Maranhenses

In het noorden van Brazilië, aan de kust van Maranhão, ligt het nationaal park Lençóis Maranhenses. Dit park onderscheidt zich met een prachtig duin- en woestijngebied. Het gebied heeft een aantal lagunes, zand duinen, prachtige stranden als Barra do Tatu, uitgestrekte zandvlaktes en meren als Lago Verde, Lago Azul en Lagoa Bonita. Het park heeft geen toegangswegen en is uitsluitend bereikbaar per boot of 4-wheel drive auto.

Top 10's van plaatsen in Brazilië

Meer informatie over Brazilië