Brazilië Rio de Janeiro

Rio de Janeiro

Als we spreken over een levendige metropool met veel gezichten, dan past Rio de Janeiro prima in die beschrijving. De stad die wereldberoemd is om zijn heilige beeld van Jezus, zijn stranden en Carnaval trekt dan ook miljoenen bezoekers uit alle windstreken van de wereld. De historische binnenstad met ontelbaar veel mooie gebouwen, kerken zoals de Candelária en kloosters worden moeiteloos afgewisseld met moderne architectuur, hoge wolkenkrabbers en gezellige pleinen. Gelukkig zijn er voldoende groene oases zoals de botanische tuin en het Tijuco bos te vinden, waar je de drukte prima kunt ontlopen. Menig voetbalhart gaat sneller kloppen met het betreden van het Estádio do Maracanā. Hier hebben grote namen uit de voetbalwereld een balletje mogen trappen.

Top 10 bezienswaardigheden van Rio de Janeiro

1

Cristo Redentor

Cristo Redentor is een van de bekendste en meest gefotografeerde bezienswaardigheden van heel Brazilië. Het beeld van Christus de Verlosser staat op de top van de Corcovado berg en is daardoor vanuit alle hoeken en gaten te zien. Gelukkig is een treintje wat je naar boven brengt. Het beeld werd tussen 1922 en 1931 gebouwd door de beeldhouwer Paul Landowski naar een ontwerp van Heitor da Silva Costa. Dit symbool voor de vrede wordt nog altijd door miljoenen bezoekers bezocht. De Brazilianen zijn dan ook zeer trots op hun symbool van de stad Rio de Janeiro.

2

Stranden

Natuurlijk mag een bezoek aan het strand niet ontbreken als je in Rio de Janeiro bent. De twee belangrijkste en populaire stranden zijn Ipanema en Copacobana Beach. Ipanema Beach ligt tussen de rijkste buurten Arpoador en Leblon. Het is bekend om zijn mogelijkheden. Er worden wat strandsporten beoefend, je kunt er wat drinken en op zondag is de weg op het strand afgesloten voor verkeer en kun je er je kunsten op rolschaatsen of skateboard laten zien. Naast Ipanema Beach ligt Copacobana Beach. Dit strand wordt met name veel bezocht door surfers. Maar ook het uitgaansleven is hier goed vertegenwoordigd en je kunt er wandelen op de Copacobana boulevard.

3

Nationale Bibliotheek

Aan het Cinelândia plein in Rio de Janeiro is misschien wel de mooiste bibliotheek van de wereld te vinden: de Nationale Bibliotheek van Brazilië. Het behoort in ieder geval in het rijtje van de grootste ter wereld. Met een collectie van meer dan negen miljoen items is dit een paradijs voor boekenliefhebbers te noemen. Alleen al de entree zal je mond doen openvallen. Zowel inhoudelijk als van binnen en buiten is dit een bezienswaardigheid die je gezien moet hebben. In de buurt zijn nog een aantal musea te vinden zoals het Museu Nacional de Belas Artes en Museu Judaico do Rio Janeiro. Schuin tegenover de Nationale Bibliotheek is het prachtige Theatro Municipal te vinden.

4

Maracana-stadion

Voetbal en Brazilië zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Niet gek dat dan een stadion als het Maracanã Stadion bijna tot heiligdom zijn verklaard. De belangrijkste wedstrijden worden dan ook in dit stadion gespeeld. Dit openluchtstadion, wat in 1950 zijn opening vierde, heeft plaats voor ruim tweeëntachtig duizend toeschouwers.

Steeds vaker wordt deze locatie ook voor andere doeleinden gebruikt. Beroemdheden als Tina Turner, Madonna en Paul McCartney gebruikten het Maracanā stadion als concertzaal. Aan de ingang van deze voetbaltempel vind je het standbeeld van Bellini, de aanvoerder van het nationale team tijdens de FIFA World Cup van 1958.

5

Theatro Municipal

Aan het drukke plein Cinelândia valt de statige gevel van het Theatro Municipal je direct op. Hoewel er meer indrukwekkende gebouwen te vinden zijn, springt deze er echt uit. Zeker ook van binnen. Met al zijn prachtige kunstwerken van onder andere Rodolfo Bernardelli en Rodolfo Amoedo waan je je soms in een museum. In de decoratie in en om het gebouw is zelfs gebruikgemaakt van echt goud.

6

Sambadrome en carnaval

De Sambadrome is een begrip in Rio de Janeiro. Volmondig heet dit zevenhonderd meter tellende gebied van Rio de Janeiro ‘Sambadrome Marquês de Sapucia’. Elk jaar in februari of maart komt hier de wereldberoemde carnavalsparade van Rio de Janeiro voorbij. Miljoenen bezoekers feesten en dansen langs de kant. Vier dagen lang staat de stad in het teken van Carnaval. Maanden van tevoren houden scholen, clubs en eigenlijk de hele bevolking zich bezig met het maken van kostuums, praalwagens en het instuderen van muziek en dans.

7

Botanische tuin

In de wijk Jardim Botânico ligt de prachtige groene oase Jardim Botânico do Rio de Janeiro. Dit overheerlijke rustpuntje binnen de zeer drukke stad wordt dan ook goed bezocht door zowel toeristen als door de lokale bevolking. Het park is omstreeks 1808 opgericht door de destijds regerende koning John VI van Portugal. Vroeger werd de tuin het voornamelijk gebruikt voor het kweken van waardevolle specerijen zoals peper, kaneel en nootmuskaat. In de Rio de Janeiro Botanische Tuin zijn uiteenlopende bijzonder planten, bloemen en bomen te bewonderen, zoals vleesetende planten, orchideeën en zeldzame Braziliaanse soorten.

8

Tijuca Forest

Tijuca Forest is een aangelegd regenwoud dat grenst aan de chique Barra da Tijuca wijk. Tijuco Forest is gevestigd op een voormalige koffieplantage. Het is geweldig om te zien hoe de natuur zich heeft hersteld en hoe de dieren er weer terug naartoe getrokken worden. Sinds 1961 is het zelfs benoemd tot nationaal park.

Naast mooie watervallen en rotsformaties zoals de beroemde Pedra de Gavea is de grootste publiekstrekker toch echt het Cristo Redentor beeld op de Corcovado berg. Dit beeld van Jezus is hét symbool van Rio de Janeiro.

9

Palacio Tiradentes

Het Palácio Tiradentes werd ingehuldigd op 6 mei 1926 en ligt in de wijk Centro in Rio de Janeiro. Het was de voormalige zetel van de Kamer van Afgevaardigden van Brazilië, tussen 1926 en 1960, en is momenteel de zetel van de Wetgevende Vergadering van de Staat Rio de Janeiro. De naam is ontstaan nadat Tiradentes gevangen was genomen en veroordeeld tot ophanging wegens een in Minas Gerais geboren samenzwering die in mei 1789 poogde in Brazilië een onafhankelijke republikeinse regering te vestigen.

De neoklassieke invloeden zijn goed terug te zien in dit fraaie stukje bouwwerk. Het gebouw is rijkelijk gedecoreerd en opgesierd met fresco’s en allerlei sculpturen. Sinds Palacio Tiradentes is opengesteld voor publiek, zijn er regelmatig tentoonstellingen te bewonderen.

10

Sugarloaf Mountain

Vanaf de kust van Rio de Janeiro heb je een mooi zicht op de beroemde Sugarloaf Mountain. Door zijn opmerkelijke vormgeving valt deze granieten berg erg op. Om de berg te bezoeken kun je gebruikmaken van een glazen kabelbaan. Het bijkomstige voordeel hiervan is het adembenemende uitzicht wat je onderweg over de stad hebt. Als je wat meer van avontuur houdt kun je de berg ook beklimmen.

Betaalbaar overnachten in Rio de Janeiro

Zoek je een hotel, appartement of B&B in Rio de Janeiro? Dan heb je de keuze uit tal van accommodaties. Dankzij boekingssites zoals booking.com kun je gemakkelijk zoeken naar hotels in Rio de Janeiro.

Wil je kijken of andere aanbieders goedkoper zijn dan booking.com? Dan kun je Trivago gebruiken. Dit is een zoekmachine en prijsvergelijkingssite voor accommodatiedeals van veel verschillende online boekingssites. Hier kun je zoeken naar de laagste prijzen voor hotelkamers, appartementen, vakantiehuizen en B&B’s in Rio de Janeiro.

Meer informatie over Rio de Janeiro