top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Cuba

Cuba
top 10 bezienswaardigheden:

Cuba
Havana

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Cuba

... meer handige websites

 

Cuba is een (ei)land gelegen in de Caribische Zee, ten zuiden van de staat Florida in de Verenigde Staten. Het communistische regime en het daardoor opgelegde handelsembargo van de Verenigde Staten hebben ervoor gezorgd dat Cuba anders is dan de omringende eilanden. De bevolking is relatief arm, mensen die in het toerisme werkzaam zijn en voldoende fooien in westerse valuta krijgen uitgezonderd. Muziek en dans vormen twee belangrijke ingrediënten binnen de levensstijl van de Cubanen. Verder zijn de oude Amerikaanse auto's een bekend handelsmerk voor Cuba. Niet uit nostalgie, maar uit pure noodzaak worden de oude auto's zo lang mogelijk rijdend gehouden. De meeste zes- en achtcilinders die in de Chevrolets en Buicks te vinden waren zijn inmiddels vervangen door simpele viercilinder motoren van Koreaanse makelij.

Een vakantie naar Cuba betekent dat je een onvergetelijke reis door een uniek land gaat maken. Vergeet niet voordat je naar Cuba afreist je Cuba visum (Tarjeta del Turista) te regelen. Ook moet je een bewijs meenemen dat je een reisverzekering hebt met een dekking voor medische kosten.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Cuba

bezienswaardigheid nummer 1 Havana
De hoofdstad van Cuba is Havana. Deze stad heeft een wereldberoemde, kilometers lange boulevard: Malecón. Deze Malecón boulevard loopt vanaf Castillo de la Punta tot aan in Miramar. Als er stormen zijn dan slaan de meters hoge golven over de balustrade van deze boulevard. In de oude wijk van Havana, Havana Vieja, zijn veel oude monumenten met historische achtergronden en prachtige villa’s. In Centro Havana zijn veel verschillende bouwstijlen te zien die dateren van 1890 tot 1940. De derde wijk is Vedado met zijn wolkenkrabbers. Hier is veel te beleven door het aanbod van winkels, bioscopen en kantoren. Je ziet er ook grote oude huizen met mooie en grote tuinen.

Op het Plaza de la Revolucion hield de voormalige president Fidel Castro zijn uren lange en vurige speeches. Er staat een hoge toren met het beeld van Jose Martí, de nationale held van Cuba. Verder vind je hier de bibliotheek en een aantal ministeries. Aan de andere kant van het plein is een grote afbeelding te zien van Ché Guevara op het gebouw van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

La Bodeguita wordt ook wel gezien als de geboorteplaats van de beroemde cocktail ‘Mojito’. Dit restaurant/bar was de thuishaven voor vele bekende en minder bekende schrijvers en kunstenaars als Salvador Allende, Pablo Neruda, Ernest Hemingway en Josignacio. Hier vindt je de typische sfeer en gerechten van Cuba. Een typisch gerecht is rijst met zwarte bonen en vlees of kip. Vele toeristen hebben wat woorden achtergelaten op de muren van La Bodeguita del Medio. Bar/restaurant Floridita is zeer bekend om zijn cocktail ‘Daiquiri’ en was de favoriete bar van Ernest Hemingway. Het is daarnaast ook een prima visrestaurant.

Als je de geschiedenis wilt weten van Cuba, moet je zeker het voormalige paleis van de Cubaanse presidenten bezoeken in het oude Havana. Hierin is tegenwoordig het Museo de la Revolución gevestigd. Er zijn onder andere documenten en foto’s over de Cubaanse onafhankelijkheidsoorlogen. Achter dit museum zijn nog wat grond-lucht raketten, spionage vliegtuig en andere voertuigen te zien. In Calle Refugio is dit museum gevestigd.

In het Museo de la Ciudad zijn collecties over de stad te bezichtigen, over Cubaanse oorlogen, porseleinen kunst, schilderijen en historische meubelen te zien. Het museum is gevestigd in het prachtige paleis ‘Palacio de los Kapitains Generales’. Het pand op zich is al de moeite waard. De barokke stijl en afmeting van het monument zijn een ware schoonheid. Je vindt dit museum aan de Plaza de Armas in Oud Havana.
www.havanavoorbeginners.nl

   
bezienswaardigheid nummer 2 Trinidad
De Cubaanse stad Trinidad staat sinds 1988 geregistreerd op de werelderfgoedlijst van Unesco. Deze gespecialiseerde organisatie zorgt op deze manier dat dit bijzondere stukje cultureel erfgoed, wat door velen bestempeld wordt als de mooiste stad van Cuba, bewaard blijft zoals het is. Het oude centrum van Trinidad is daarom met recht een bezienswaardigheid die in deze lijst niet mag ontbreken. De trappen naast de kerk aan Plaza Mayor vormen overdag een welwillend plekje waar je al dan niet onder het genot van een koel drankje het Cubaanse leven aan je voorbij ziet trekken. ’s Avonds wordt er entree gevraagd en kun je er genieten van live optredens, salsa dansende stellen en de heerlijke Cubaanse rum. Een wandeling door het centrum van Trinidad kunnen zeer interessante plaatjes opleveren. De kleuren, geuren en overal klinkende muziek nemen je mee in een aangename sfeer zoals die alleen in Cuba te vinden in. En let goed op, want op verschillende plaatsen in Trinidad zitten heerlijke restaurants verborgen, waarvan sommigen met een prachtige patio. Cultuursnuivers kunnen musea bezoeken over de strijd tegen de contrarevolutionairen ‘Museo Nacional de la Lucha Contra Bandidos’, het ‘Museo de Arquitectura Colonial’ of ‘Museo Romántico’. Als je de stad gezien hebt kun je nog het ‘Playa Ancón’ strand bezoeken, een wandeltocht maken naar één van de vele watervallen in de omgeving of genieten van een spectaculair uitzicht bij het uitkijkpunt in Parque Natural Topes de Collantes.
www.steden.net/cuba/trinidad
   
bezienswaardigheid nummer 3 Valle de Viñales
Deze bijzondere bergen worden om hun uiterlijk ook wel ‘olifantsruggen’ genoemd. In het Parque Nacional ligt deze vallei met een oppervlakte van 132 km² waar je prima kunt wandelen en klimmen. In deze vallei wordt ook nog veel tabak geteeld. Een bezoek aan een tabaksplantage mag dan ook zeker niet ontbreken. In tabaksfabriek, krijg je een duidelijke uitleg over het hele proces. De grotten Cueva del Indio, Cueva de Santo Tomás en Cueva de Jose Miguel zijn zeker een bezoekje waard.
www.bijzondereplaatsen.nl/cuba/vallei-van-vinales.htm
   
bezienswaardigheid nummer 4 Cienfuegos
De stad Cienfuegos is vernoemd naar generaal Jose Cienfuegos Jovellanos, die opdracht gaf tot het leggen van de eerste steen in de opbouw van de stad in 1819. Het bloeide uit tot een belangrijk havengebied in Cuba. Een wandeling door het centrum laat zien dat deze periode destijds voor grote welvaart heeft gezorgd. De Franse kolonisten hebben er een erfenis achtergelaten van prachtige koloniale, art-nouveau en neoclassicistische gebouwen die nog altijd te bewonderen zijn. Onder de meest interessante bezienswaardigheden van Cienfuegos bevinden zich het prachtige park ‘Parque José Martí, Teatro Tomas Terry, Palacio del Valle in de wijk Punta Gorda en Cementerio La Reina. De straten van Cienfuegos zijn regelmatig gevuld met marktkramen, kunst en natuurlijk muziek.
www.steden.net/cuba/cienfuegos
   
bezienswaardigheid nummer 5 Topes de Collantes
Het schitterende natuurgebied wat bekend staat als ‘Parque Natural Topes de Collantes’ heeft heel veel te bieden. Bezoekers kunnen hier uitzonderlijk mooie wandeltochten maken die je langs verschillende watervallen, rotsformaties, ondergrondse rivieren en kleine gemeenschappen. Enige voorbereiding begint in het bezoekerscentrum ‘Complejo Turístico Topes de Collantes’. Dit is gelegen naast een groot kuurhotel waarin vroeger mensen tegen tuberculose werden behandeld. De bergachtige omgeving wat bekend staat als Sierra del Escambray bieden je veelal spectaculaire uitzichten en uitdagingen die verschillende disciplines kunnen vereisen. Maar ook de beginnende en recreatieve wandelaars kunnen hier prachtige wandeltochten maken. Vergeet vooral niet een duik te nemen in het heerlijke heldere water bij Cueva La Batata en bij Salto de Caburní. Topes de Collantes ligt ongeveer achttien kilometer ten noorden van Trinidad.
   
   
bezienswaardigheid nummer 6 Pinar del Río
Dit gebied in Cuba is vooral bekend om zijn tabaksplantages. Veel plantages zijn te bezichtigen al dan niet met een rondleiding. Bij de tabaksplantage Francisco Donatien in Pinar del Rio word je zelfs voorgesteld aan de werknemers die soms met een dikke sigaar in de mond aan het werk zijn. Hier komen de bekende Cubaanse sigarenmerken zoals Romeo y Juliet, Cohiba en Montechristo vandaan. De omgeving in Pinar del Río is ook een lust voor het oog. De groene valleien zijn met hun rotsformaties zeer indrukwekkend.
   
bezienswaardigheid nummer 7 Varadero
Varadero is dé badplaats van Cuba. Vele resorts en hotels, clubs en bars zijn hier te vinden. Het ligt op het schiereiland Hicacos en ligt zo’n 140 km van Havana. In het noord-oosten is een natuurpark ‘Hicacos Point’, waar ook de ruïnes van de La Calavera zich bevinden. Varadero heeft ongeveer 20 km witte zandstranden waar nog altijd vele toeristen genieten van het heerlijke klimaat.
www.steden.net/cuba/varadero
   
bezienswaardigheid nummer 8 Oldtimers
Nergens ter wereld zie je zoveel klassieke Amerikaanse auto's als in Cuba. Vooral in steden als Havana en Trinidad zie je grote aantallen oldtimers rondrijden die vooral uit de jaren vijftig van de vorige eeuw stammen. Ze zijn een erfenis van een periode waarin Amerikanen nog volop Cuba bezochten en handel dreven met Cuba. Na het instellen van het handelsembargo werd het vrijwel onmogelijk om nieuwe auto's uit Amerika of Europa te importeren. Men heeft daarom noodgedwongen de oude auto's van hoofdzakelijk Amerikaanse makelij rijdende weten te houden. Nu vormen deze gave bakken één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Cuba.
www.bijzondereplaatsen.nl/cuba/havana/oldtimers-van-havana.htm
   
bezienswaardigheid nummer 9 Camagüey
Het stadsbeeld van Camagüey, wat vroeger gesticht werd als Santa María del Puerto del Príncipe’, wordt gevormd door vele pleintjes, verborgen patio’s, smalle straten, kleurrijke historische gebouwen en kerken zoals de ‘Iglesia de la Merced’. Je kunt gerust een hele dag vertoeven in Camagüey en dan nog heb je waarschijnlijk niet alles gezien. Plekken die je beslist niet mag overslaan, zijn het koloniale oude centrum, Plaza de San Juan de Dios, Plaza de Armas, Museo Ignacio Agramonte, Parque Ignacio Agramonte, Plaza de la Recolución, Catedral de Nuestra Señora de la Candelaria en de begraafplaats Cementario Santo Cristo del Buen Viaje Camagüey.
   
bezienswaardigheid nummer 10 Ernest Hemingway
Ernest Hemingway was een schrijver en journalist, die tijdens de jaren ’30 en ’40 in Cuba woonde. In 1954 ontving hij de Nobelprijs voor de Literatuur. Een groot aantal werken van hem zijn geschreven in Cuba , waar zijn naam nog altijd aan verbonden is. Er is ook een heuse Hemingway route te volgen vanuit Havana, waar hij altijd in het zelfde hotel verbleef, gevolg door een bezoekje aan zijn favoriete bar waar de eerste barkruk voor heb werd gereserveerd. Zijn favoriete drankje was natuurlijk de Mojito. De route eindigt in Cojimar. Het kleine vissersdorpje Cojimar is een soort pelgrimsoord voor liefhebbers van Ernest Hemingway. Er staat ook een Hemingway monument.
   
 

Vakantie Cuba

Wil je een vakantie naar Cuba boeken? Kijk online bij de TUI Cuba vakanties voor alle Cuba aanbiedingen!

Meer informatie over Cuba:

Cuba fotoreportage
Cuba informatie
Cuba reisinformatie
Cuba voor beginners
bijzondere plaatsen in Cuba
mooiste dorpjes in Cuba
steden in Cuba
winterzon vakantie op Cuba

  ...meer handige websites
   


 

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies