Dominicaanse Republiek

De Dominicaanse Republiek is een land in het Caribisch gebied, gelegen op de oostelijke helft van het eiland Hispaniola. De Dominicaanse Republiek is dankzij het tropische klimaat en de prachtige stranden een populaire toeristische bestemming. Het toerisme is dan ook een belangrijke pijler voor de economie binnen het land dat verder veel sporen van armoede vertoont.

De meeste toeristen krijgen van de armoede weinig mee, omdat zij vooral verblijven in luxe hotels die aan de mooie stranden te vinden zijn. Deze resorts bieden meestal een uitgebreide all-inclusive formule waardoor het merendeel van de gasten het hotelcomplex amper of niet verlaat. Een gemiste kans, want de Dominicaanse Republiek biedt voldoende bezienswaardigheden om tijdens de vakantie een aantal interessante excursies te kunnen maken. De tussenliggende dagen kun je je prima vermaken op de paradijselijke stranden: hagelwit zand, felblauwe zee en groene palmbomen zorgen voor een plaatje dat helemaal af is. Toeristen verblijven onder andere in Punta Cana en Puerto Plata.

Top 10 bezienswaardigheden van Dominicaanse Republiek

1

Punta Cana

Wie wil genieten van tropische palmstranden waar wit zand en een diepblauwe zee een fraai samenspel vormen die komt al snel in Punta Cana terecht. Deze toeristische streek is uitgegroeid tot dé trekpleister van de Dominicaanse Republiek. Hoewel er in het land enkele stranden te vinden zijn die nóg mooier zijn, staat Punta Cana symbool voor de stranden van de Dominicaanse Republiek.

Wie wil die kan hier wandelingen van meer dan tien kilometer over het strand maken. De vrijwel altijd aanwezige bries zorgt ervoor dat het op de stranden prima uit te houden is als de temperaturen oplopen boven de dertig graden Celsius.

2

Santo Domingo

Hoofdstad Santo Domingo is een grote stad met meer dan drie miljoen inwoners. Grote delen van de stad zijn voor toeristen niet interessant en ‘s avonds ook redelijk onveilig. Voor toeristen is Santa Domingo echter zeker de moeite waard. Allereerst vanwege de historische binnenstad waar je een verzameling aan bezienswaardige gebouwen, pleinen en straten aantreft zoals het Parque Colón, het Fortaleza Ozama en de oudste kerk van Amerika, de Cathedral Santa Maria la Menor.

De Calle Conde is een fraaie autovrije wandelboulevard, waar het erg druk kan zijn. Binnen de stadsgrenzen, op zo’n vijf kilometer van het centrum, ligt Los Tres Ojos. Dit is een viertal meren die voortgekomen zijn door het ineenstorten van grottensystemen.

3

Historisch centrum van Puerto Plata

Het historische centrum van Puerto Plata is een mooie verzameling van kleurrijke huizen, die de afgelopen jaren steeds vaker gerenoveerd zijn waardoor het centrum zijn grandeur van weleer terugkrijgt. De ruim drie kilometer lange boulevard, de Malecón, is na de renovatie van enkele jaren geleden mooier, maar ook sterieler. Andere bezienswaardigheden in de stad zijn het ambermuseum, het San Felipefort en de fraaie straat Calle El Bosco. Met de kabelbaan kun je naar de top van de Pico Isabel de Torres gaan. Van daar af heb je een mooi uitzicht over de stad.

4

Watervallen van Damajagua

De Watervallen van Damajagua – ook bekend als 27 Charcos – is een drukbezochte bezienswaardigheid. Maar liefst 27 watervallen telt dit indrukwekkende stukje natuur, waar een aaneenschakeling van kloven, waterbekkens en watervallen zorgen voor een van de mooiste attracties van de Dominicaanse Republiek.

Reizigers beschrijven de rondleiding langs de 27 watervallen van Damajagua vaak als “het coolste wat ik in de DR heb gedaan”. Het is moeilijk om het daar niet mee eens te zijn. Gidsen leiden je omhoog, zwemmend en klimmend door de watervallen. Om naar beneden te gaan spring je – tot 8 meter – in de sprankelende zwembaden eronder.

5

Nationale parken

De Dominicaanse Republiek telt meer dan dertig nationale parken en natuurreservaten. Bijna ieder park is de moeite van het bezoeken waard. Het populairste nationale park is Jaragua, een biosfeerreservaat waar je vogelsoorten zoals flamingo’s en pelikanen aantreft. Onze favoriet is Parque Nacional Los Haitises aan de noordkust, waar mangrovebossen en indrukwekkende grotten een fraai samenspel vormen.

6

Las Galeras

Het kleine vissersdorp Las Galeras ligt op het oostelijke puntje van het schiereiland Samaná. De weergaloze stranden die je hier aantreft geven je het gevoel in een paradijs beland te zijn. Het kleine dorp is heerlijk rustig, de geleidelijk aflopende stranden zijn de belangrijkste attractie. Aanrader is om in een van de restaurantjes hier van verse vis te genieten. Tijdens het paringsseizoen kun je genieten van de vele bultruggen die vanuit de Atlantische Oceaan hier tussen half januari en half maart komen om te paren.

7

Cibaodal

De Valle del Cibao is een vruchtbaar gebied waar de Tourist Highway je langs plantages en authentieke dorpjes voert. Hier worden producten als graan, koffie, mango en koffie verbouwd. De wereldwijd veel geconsumeerde sigaren uit de Dominicaanse Republiek vinden hier voor een groot deel hun oorsprong. In het dal wordt de tabak verbouwd en de regionale hoofdplaats Santiago de los Caballeros vormt het hart van de sigarenindustrie.

8

Cueva de las Maravillas

Cueva de las Maravillas is een van de belangrijkste toeristische attracties van de zuidoostkust van de Dominicaanse Republiek. Deze prachtige ondergrondse grot, gelegen aan de weg tussen de gemeenten La Romana en San Pedro de Macorís, herbergt een schat aan goed bewaarde inheemse Taíno rotstekeningen.

De grot werd in 1926 herontdekt door een groep ontdekkingsreizigers uit San Pedro de Macoris. De duizenden jaren oude pictogrammen worden omgeven door stalagmieten en stalactieten. Het geheel verdient de Spaanse naam Cueva de las Maravillas, wat “Grot der Wonderen” betekent.

Tot de bezienswaardigheden in de Cueva de las Maravillas behoren de Waterspiegel, een kunstmatig meer dat het plafond van de grot weerspiegelt, en het Grote Paneel met een grote verscheidenheid aan pictogrammen die niet alleen menselijke figuren voorstellen, maar ook uilen, slangen en leguanen. Er zijn in totaal meer dan 500 pictogrammen over de hele lengte van de grot.

9

La Isabela

Het Parque Nacional Histórica La Isabela is de plek waar de ruïnes te vinden zijn van de allereerste Europese stad in Amerika. De fundamenten zijn voor het publiek te zien nadat deze door archeologen zijn blootgelegd. De vondsten van het door Columbus gestichte Isabela zijn in het bijbehorende museum te bekijken.

In 1493 bouwde Christoffel Columbus de eerste Europese koloniale stad in de Nieuwe Wereld. Het was bedoeld als uitvalsbasis voor de Spaanse aanwezigheid en heerschappij in Indië, en het was Columbus’ Amerikaanse thuis.

De site is gelegen op de oostelijke oever van de rivier Bajabonico waar deze uitmondt in de baai van Isabela, ongeveer 28 mijl ten westen van het huidige Puerto Plata aan de noordkust van de Dominicaanse Republiek. Columbus bracht zeventien schepen mee met ongeveer 1500 mannen, varkens, paarden, vee en ander vee, zaden en planten voor gewassen, en het gereedschap en de uitrusting die nodig waren om een kolonie te stichten.

10

Cascada de Limón

Verscholen in een verrassend ruig landschap, omgeven door met weelderig groen bedekte bergtoppen, ligt de 52 meter hoge El Limón waterval. Een mooi zwemmeertje op de bodem kan een perfecte plek zijn om het zweet en de modder van de tocht hierheen af te spoelen, hoewel het vaak te diep en koud is voor een duik. Het vertrekpunt is het stadje El Limón, op slechts een half uur van Las Terrenas.

Bijna iedereen die hier komt, doet dat te paard, en bijna een dozijn paradas (paardrijbedrijven) in de stad en langs de snelweg naar Samaná bieden tochten aan. Alle aanbieders bieden in wezen hetzelfde: een rit van 30 tot 60 minuten naar de watervallen, 30 tot 60 minuten om een duik te nemen en van het tafereel te genieten, en een terugreis van 30 tot 60 minuten, met aan het eind een lunch.

Of je te voet of te paard gaat, je zult nat worden. Onderweg moet je verschillende rivieren oversteken, daarom zijn rubberen sandalen of iets vergelijkbaars een goed idee.

Boek jouw vakantie naar de Dominicaanse Republiek

De Dominicaanse Republiek is een geweldige vakantiebestemming. Wil je een vakantie naar de Dominicaanse Republiek boeken? Reisorganisatie TUI biedt een groot aantal Dominicaanse Republiek vakanties aan. Dankzij de goed verzorgde pakketreizen kun je heerlijk genieten van een welverdiende vakantie in de Dominicaanse Republiek.

Je Dominicaanse Republiek vakantie bij TUI boeken betekent:
✅ geld-terug-garantie als TUI de reis annuleert, dus geen gedoe met vouchers
✅ boeken zonder risico dankzij de SGR-garantie
✅ compleet verzorgde vakanties inclusief vluchten en transfers

BEKIJK ALLE DOMINICAANSE REPUBLIEK-VAKANTIES op tui.nl

Meer informatie over de Dominicaanse Republiek