Duitsland Bocholt

Bocholt

Bocholt is een Duitse stad die dankzij de ligging net over de Nederlands-Duitse grens op aardig wat Nederlandse bezoekers mag rekenen. Met minder dan honderdduizend inwoners is Bocholt geen grote stad, maar wel groot genoeg om er een bezoekje aan te wagen. Bocholt is een oude stad. Volgens de geschiedenis verkreeg Bocholt al in het jaar 1222 stadsrechten. De verheffing naar een stad diende om de macht van de prins-bisschop in het westen van het bisdom veilig te stellen.

Voor mensen uit de Gelderse Achterhoek heeft Bocholt vooral een belangrijke functie als winkelstad. Vooral op zaterdagen zie je veel Nederlandse kentekens terug in en rond het stadscentrum van Bocholt. Op de zondagen valt er wat betreft het shoppen weinig te beleven, tenzij er een keer een koopzondag in Bocholt georganiseerd wordt. Dat gebeurt maar heel af en toe. Daar staat tegenover dat veel grotere winkels op de andere dagen tot in de avond geopend zijn, ook op zaterdag.

Naast de mogelijkheden om te winkelen, heeft Bocholt ook een aantal bezienswaardigheden die de moeite waard zijn. We zouden er niet speciaal voor naar Duitsland rijden, maar als je toch in Bocholt bent, dan is het goed te weten wat er te zien en te doen is. Wij hebben de top 10 bezienswaardigheden van Bocholt voor je op een rijtje gezet.

Top 10 bezienswaardigheden van Bocholt

1

Oude raadhuis

Het historische stadhuis van Bocholt is een van de belangrijkste historische gebouwen en is het symbool van de stad Bocholt. Tegenwoordig is het raadhuis niet meer als dusdanig in gebruik. Het stadsbestuur is in 1977 naar het Nieuwe Stadhuis verhuisd om van daaruit de gemeente te besturen. Het oude raadhuis blijft als monumentaal pand de Markt in Bocholt verfraaien. De onderste verdieping heeft tegenwoordig een horecafunctie.

De symmetrisch ontworpen voorgevel is begin zeventiende eeuw bedacht. In 1622 was de bouw van het raadhuis grotendeels klaar. De bouwstijl laat zich het beste omschrijven als Nederlandse renaissancestijl. Op 22 maart 1945 werd het stadhuis bij een grote luchtaanval zwaar beschadigd en tot aan de buitenmuren afgebrand. Na de oorlog is het gebouw zo natuurgetrouw mogelijk herbouwd.

2

LWL-Industriemuseum TextilWerk Bocholt

Eeuwenlang heeft de textielnijverheid een belangrijke rol gespeeld binnen de Bocholtse gemeenschap. Al sinds de zestiende eeuw werd er geld verdiend met het ambachtelijk vervaardigen van textiel. Tijdens de industriële revolutie werden deze processen grotendeels geautomatiseerd. Inmiddels is een groot deel van de textielfabrieken verdwenen, net als de bijbehorende banen. LWL-Industriemuseum TextilWerk Bocholt is een leerzaam museum dat gewijd is aan de ooit zo grote textielindustrie die hier in Bocholt aanwezig was. Het boeiende museum is onderdeel van LWL: een verbond opgericht van musea over de industriële geschiedenis met vestigingen op acht verschillende plaatsen, waaronder dus Bocholt.

3

Aasee

Aan de oostelijke kant van Bocholt ligt de Aasee. Dit is een kunstmatig meer dat een wateroppervlakte van ongeveer 32 hectaren heeft. De Aasee is een belangrijk recreatiegebied voor zowel de locals als voor toeristen. Niet voor niets dat er ten westen van het meer een voor campers geschikte parkeerplaats aangelegd is. Rond het meer is er een parkzone aangelegd. Het strand is het populairste onderdeel van de Aasee. Als ze zon en de temperaturen een beetje mee willen werken, kan het flink druk worden op dit geliefde plekje.

4

Sint-Joriskerk

De St.-Georgs-Kirche staat in het centrum van Bocholt, op een steenworp afstand van het oude raadhuis. Deze rooms-katholieke kerk is herbouwd nadat hij in 1945 vernield is tijdens een Britse bommenwerperaanval. Bij de wederopbouw is getracht het oorspronkelijke gotische karakter van de in de zestiende eeuw gebouwde kerk te bewaren. Het Bocholter-kruis is het belangrijkste onderdeel van de Sint-Joriskerk. Dit gotisch gevorkt kruisbeeld stamt uit het begin van de veertiende eeuw en is nu nog het centrum van een regionale bedevaart.

5

Stadtmuseum Bocholt

Sinds 1992 kun je de geschiedenis, kunst en cultuur van Bocholt ontdekken in het Stadtmuseum Bocholt. Dit stadsmuseum is gevestigd in een monumentaal pand dat in een art-decostijl ontworpen is. De exposities zijn verdeel over vier verdiepingen. Je kunt er de oorsprong en geologie van de Aa-vallei ontdekken, zien hoe Bocholt ontstaan heeft en hoe de stad zich in de loop der jaren ontwikkeld heeft tot wat het nu is. Een deel van het museum is gewijd aan de economische en sociale geschiedenis van de twintigste eeuw. Uiteraard komen lokale kunst en kunstnijverheid ook aan bod in dit interessante museum.

6

Shopping Arkaden

Een vrij groot deel van het centrum van Bocholt is ingericht om te komen winkelen. Autovrije zones maken het voor het winkelend publiek zo aangenaam mogelijk. Als je behalve aan het dagelijks verkeer ook de niet altijd ideale weersomstandigheden wilt ontlopen, dan moet je in Shopping Arkaden zijn. Dit is mooi overdekt winkelcentrum waar voor iedereen wel wat te vinden is. Het is geen enorm groot winkelcentrum, maar het winkelaanbod is wel gevarieerd.

7

Stadtwald Bocholt

Ten noordwesten van de bebouwde kom is er voldoende groen waar je heerlijk kunt wandelen of op een andere manier je kunt ontspannen. Stadtwald Bocholt is een 69 hectare metend stadsbos. Er zijn verschillende uitgestippelde wandelroutes die je door bossen, langs water en dieren brengt. Met wat geluk spot je een van de flamingo’s of kraanvogels die hier te vinden zijn.

8

Ambachtsmuseum

Het Bocholter Handswerksmuseum neemt je mee door zes eeuwen aan ambachtsgeschiedenis. Op een oppervlakte van ruim zevenhonderd vierkante meter kun je kennis maken met 28 verschillende ambachten die hier vroeger beoefend werden. De meeste van deze ambachten zijn in de loop der tijd verdwenen. Wie heeft er tegenwoordig nog een wagensmid of linnenmaker nodig? Houd er rekening mee dat het Ambachtsmuseum slechts beperkt open is. Volgens de laatste informatie zou dat op donderdagen en zondagen zijn, maar controleer dat zelf even voordat je er voor naar Bocholt rijdt.

9

Inselbad BAHIA

Aan de noordkant van Bocholt ligt Inselbad BAHIA. Dit subtropische zwemparadijs is voor alle leeftijden aantrekkelijk. Je kunt binnen van drie waterglijbanen afgaan en buiten van eentje. Verder heeft dit zwembad een stroomversnellingsbad, een peuterbad en uiteraard een wedstrijdbad. Het is wat kleiner dan de zwembaden zoals je die van Center Parcs gewend bent, maar Inselbad BAHIA wordt vooral door gezinnen met kinderen goed gewaardeerd. Behalve zwembaden biedt Inselbad BAHIA ook sauna’s waarin je heerlijk kunt ontspannen.

10

Herenhuis Woord

Het tegenwoordig in particulier bezit zijnde Herenhuis Woord is een van de mooiste panden die je in Bocholt zult zien. Het in klassieke stijl gebouwde pand stamt oorspronkelijk uit het jaar 1795. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is Haus Woord helaas zo zwaar vernietigd dat er slechts wat puin overbleef. In 1949 is het pad herbouwd, waarbij het originele gebouw als blauwdruk gediend heeft. Helaas kun je Haus Woord tegenwoordig alleen nog maar aan de buitenkant bekijken en is het niet open voor bezoek.

Overnachten in Bocholt

Mocht je willen overnachten in Bocholt, bijvoorbeeld omdat je dan tijdens de jaarlijkse kerstmarkt er niet op hoeft te letten als je een borreltje meer of minder drinkt, dan kunnen wij je wel wat tips geven. Het Cityhotel is een populair, betaalbaar en hoog gewaardeerd hotel in Bocholt. De gasten zijn vooral enthousiast over de locatie, het comfort en het goed verzorgde ontbijt van dit betaalbare hotel.

Zelf hebben we goede ervaringen met Motel B. De fijne kamers van dit gunstig geprijsde hotel zijn van alle gemakken voorzien, inclusief een heerlijk boxspringbed dat bijdraagt aan een prima nachtrust. Motel B ligt aan de achterzijde van het viersterren Hotel Residenz. Dat hotel is prima als je behoefte hebt aan extra faciliteiten zoals een sauna of fitnessruimte. Anders zouden wij de voorkeur geven aan de modernere kamers van Motel B, dat van dezelfde eigenaren is. Vanuit beide hotels loop je in twee tot drie minuten naar het centrum van Bocholt.

Meer informatie over Bocholt