Duitsland Bremen

Bremen

Bremen is een Hanzestad die gelegen is in het noordwesten van Duitsland. Samen met Bremerhaven vormt het de deelstaat Vrije Hanzestad Bremen. Met een oppervlakte van 404 vierkante kilometer is dit de kleinste deelstaat van Duitsland. Omdat beide steden zestig kilometer van elkaar verwijderd liggen vormen ze twee enclaves binnen de deelstaat Nedersaksen. Bremen kent een historie die terugvoert naar de achtste eeuw na Christus. De echte bloeiperiode kende Bremen echter in de late middeleeuwen, toen het een belangrijk handelsknooppunt was in de regio. Tegenwoordig is Bremen een moderne grote stad met ruim een half miljoen inwoners, het lijkt alsof veel gebouwen uit de middeleeuwen lijken te stammen. Helaas geldt ook hier, net als bij veel andere Duitse steden, dat Bremen grotendeels platgebombardeerd is tijdens de Tweede Wereldoorlog. De meeste historische gebouwen die je in Bremen ziet zijn reconstructies van gebouwen die tijdens de oorlog (deels) verwoest zijn.

Volgens Duitsland-kenners behoort Bremen tot de leukste grote steden die je in Duitsland kunt bezoeken. Het is een levendige stad waar voldoende te zien en te doen is. Wil je weten wat te doen in Bremen? Onze top 10 bezienswaardigheden van Bremen kan je een aardig eind op weg helpen.

Top 10 bezienswaardigheden van Bremen

1

Stadhuis

Het historische stadhuis aan de Markt van Bremen werd al in het begin van de vijftiende eeuw gebouwd. Het groene zinken dak steekt contrasterend af tegen de vrolijke trapgevel uit 1608. Er wordt gezegd dat de grote zaal de enige middeleeuwse stadszaal is die nog volledig intact is. In het westelijke deel van het stadhuis staat een prachtige oude Meybach klok uit 1739, die werd gemaakt door Georg Christoph Meybach. Tegenover het stadhuis op de Markt bevindt zich het standbeeld van Roland. Hij is de beschermer van de stad Bremen en staat voor de burgerlijke vrijheid.

2

Schnoor

Het oudste deel van de Hanzestad Bremen bevindt zich in de wijk Schnoor. Met een wandeling door de smalle straten ontdek je al snel de middeleeuwse sfeer die er nog altijd hangt. In dit deel van de stad werden allerlei oude ambachten uitgevoerd die al dan niet met de visserij en de Bremerhaven te maken hadden. In het jaar 1959 werd er besloten om het Schnoor Viertel op te knappen en deels te herbouwen naar het idee zoals het er vroeger uitzag. Hiermee heeft de stad een belangrijk stuk geschiedenis weten te bewaren, waar we nog altijd van kunnen genieten. Het beroemdste huis van Schnoor is het Schifferhaus uit 1630 aan de Stavendamm.

3

St. Petri Dom

De Dom van Bremen is met zijn twee hoge torens een indrukwekkende verschijning. De kathedraal staat aan de Rathausplatz midden in het centrum. De eerste stenen van dit bouwwerk werden al in de elfde eeuw gelegd. Het geheel had destijds een heel ander voorkomen. Langzaam aan zijn er delen aangebouwd en aangepast om uiteindelijk hetgeen te verwezenlijken wat we vandaag aanschouwen. De laatste grote aanpassing vond plaats in de negentiende eeuw. In de St. Petri Dom is een museum gevestigd met daarin allerlei voorwerpen die de kerk heeft mogen ontvangen en welke tijdens opgravingen zijn gevonden.

4

Kunsthalle

Het kunstmuseum van Bremen is gevestigd aan de Am Wall. In het museum zijn schilderijen en andere kunstwerken te bewonderen uit de veertiende tot de twintigste eeuw. Bekende en minder bekende namen als Monet, Franz Krüger, van Gogh en Camille Corot passeren de revue. Het gebouw waarin de Kunsthalle van Bremen zich bevindt werd in 1849 gebouwd op wat vroeger de vuilnisbelt was. Een kleine vijftig jaar later vond de eerste uitbreiding plaats en later volgden er meer. Tegenwoordig huisvest de Kunsthalle een uitmuntende collectie kunstwerken die 600 jaar kunstgeschiedenis weerspiegelt.

5

Böttcherstrasse

Om de ongeveer honderd meter lange historische Böttcherstraße te betreden moet je eerst het gouden reliëf de ‘Lichtbringer’ passeren. Dit opvallende kunstwerk heeft nogal wat tongen losgemaakt. De kunstenaar Bernhard Hoetger, die door koffiehandelaar Ludwig Roselius werd aangesteld voor het herinrichten van de Böttcherstraße, bracht hiermee namelijk een soort ode aan Hitler, die het vervolgens verwierp in een toespraak. Het gebouw Haus Atlantis in de Böttcherstraße is eveneens van zijn hand. In de Böttcherstraße nummer 6 is werd aan het begin van de twintigste eeuw een huis door Ludwig Roselius aangekocht. Nu vandaag is dat een museum over deze markante man en zijn privé kunstcollectie.

6

Universum Bremen

Het wetenschapsmuseum van Bremen is gehuisvest in een zeer toepasselijk onderkomen. Het gebouw, wat voor de één lijkt op een vliegende schotel en voor de ander op een mossel, heeft hoe dan ook een opmerkelijk voorkomen. De architect Thomas Klumpp heeft in ieder geval getracht iets bijzonders neer te zetten en dat is gelukt. In wetenschapsmuseum Universum Bremen kun je genieten van permanente tentoonstellingen over de mensheid, de aarde en de kosmos. Buiten is er het ‘EntdeckPark’ en wanneer je op zoek bent naar wat adrenaline kun je proberen de 27 meter hoge ‘Turm der Lüfte’ te beklimmen.

7

Schlachte

Zeker tijdens de warmere maanden is de Schlachte een van de ‘places to be’ in Bremen. De Schlachte is een promenade langs de oostelijke oever van de rivier de Wezer in de oude binnenstad van Bremen. De hier aanwezige horeca zorgt ervoor dat de Schlachte het gezelligste stukje langs de Wezer is. Langs de autovrij promenade vind je verschillende zogenaamde ‘biergarten’. Aan de kenmerkende lange houten tafels kun je genieten van een biertje en allerlei Duitse lekkernijen. Vooral in de zomerperiode is het goed vertoeven op de Schlachte. Als het niet warm genoeg is dan verrichten dekentjes en heaters wonderen.

8

Bremer stadsmuzikanten

Naast het stadhuis van Bremen staat een opvallend bronzen beeld. Het in 1953 gemaakte beeld toont vier dieren die op elkaar staan: onderaan de ezel, op zijn rug de hond en daarop de kat en bovenop de haan. Het is een monument dat gewijd is aan het door de gebroeders Grimm geschreven sprookje ‘De Bremer stadsmuzikanten’. Het verhaal is hier op wikipedia te lezen. Je ziet de vier muzikanten op verschillende manieren terug in het straatbeeld van Bremen. Het bronzen beeld is het bekendste. In Bremen wordt verteld: “Houdt men de ezel met beide handen vast aan de voorbenen, dan gaat een wens in vervulling.” Daarom zijn de voorbenen van het beeld glanzend. In geen geval mag men met maar een hand een been van de ezel vastpakken, want dan zou de ene ezel de andere ezel de hand reiken.

Elders op het marktplein van Bremen is er het Bremer Loch aangebracht. Hanen die kraaien, miauwen, blaffen en een luide IA – zo klinkt het vanuit een putdeksel recht voor het Bremer parlement op het marktplein van Bremen. Wie een muntje in de geul gooit, wordt beloond met het “gezang” van de Bremer stadsmuzikanten. Want daarachter verbergt zich een ongewone donatiebox. De ingeworpen munten worden gebruikt om projecten voor de mensen van de stad te ondersteunen.

9

Roland

Als rechterhand van keizer Karel de Grote en als militair leider heeft Roland heel wat veldslagen overwonnen. Volgens sommigen zou hij een neef van Karel de Grote zijn geweest. Na zijn overlijden is het één en ander lichtelijk geromantiseerd en sindsdien wordt Roland genoemd als legendarische held uit het middeleeuwse Europa. Op verschillende afbeeldingen en sculpturen staat Roland regelmatig al blazend op een ivoren jachthoorn en zijn onbreekbare zwaard ‘Durendal’. In de stad Bremen is Roland te bewonderen op de Grote Markt voor het stadhuis. Het standbeeld staat hier sinds 1404 waar het fungeert als symbool van rechtvaardigheid en vrijheid.

10

Wallanlagen

De wallen van Bremen maakten deel uit van de vestingwerken van Bremen. Ze waren onderdeel ban de vestingwerken die tot de 17e eeuw gebouwd waren. Deze stadsversterkingen moesten Bremen eeuwenlang verdedigen tegen ongenode gasten. Hiervoor waren de vestingwerken voorzien van stadsmuren en stadspoorten. Die zijn inmiddels verdwenen. De wallen (in het Duits: Wallanlagen) die aan de noordkant van het centrum liggen zijn grotendeels bewaard gebleven. Ze zijn getransformeerd tot een geliefd stadspark. Wandelend of fietsend door het park zul je verschillende monumenten tegenkomen.

Een opvallend bouwwerk is de molen van het Wallanlagen Park. De oorspronkelijke molen werd in 1699 gebouwd. Deze brandde in 1832 af. De nieuwe molen is na zijn laatste restauratie een tijdje gebruikt als koffiemolen. Tegenwoordig is de molen een opvallend bouwwerk binnen het centrum van Bremen en heeft het een horecafunctie.

Betaalbaar overnachten in Bremen

Zoek je een hotel, appartement of B&B in Bremen? Dan heb je de keuze uit tal van accommodaties. Dankzij boekingssites zoals booking.com kun je gemakkelijk zoeken naar hotels in Bremen.

Wil je kijken of andere aanbieders goedkoper zijn dan booking.com? Dan kun je Trivago gebruiken. Dit is een zoekmachine en prijsvergelijkingssite voor accommodatiedeals van veel verschillende online boekingssites. Hier kun je zoeken naar de laagste prijzen voor hotelkamers, appartementen, vakantiehuizen en B&B’s in Bremen.

Hoteltips voor Bremen

De kans is groot dat je tijdens jouw stedentrip naar Bremen een hotel nodig hebt. De afstand vanuit Nederland maakt het bijna niet te doen om Bremen in één dag te bezoeken. Wij kunnen je een aantal goede hoteltips voor Bremen geven, op basis van onze eigen ervaringen en die van anderen.

Een geliefde plek waar wij zelf graag overnachten in Bremen is Motel One Bremen. Deze keten staat bekend om de uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en hun hotel in Bremen is gunstig gelegen ten opzichte van de verschillende bezienswaardigheden die de stad te bieden heeft. Parkeren kan in hun eigen parkeergarage en voor wie dat wil bieden ze een uitstekend ontbijt.

Het H+ Hotel Bremen is ons favoriete hotel in Bremen: ideaal gelegen (in het historische hart), leuk ingericht en betaalbaar. Het parkeren is er minder goed geregeld, maar daarvoor kun je terecht in nabijgelegen parkeergarages.

Vanwege de ligging aan de oevers van de rivier de Wezer en de onberispelijke reputatie van de Steigenberger hotels, is het Steigenberger Hotel Bremen een goede optie voor de wat meer verwende reiziger. In ongeveer 10 tot 15 minuten wandel je via de autovrije wandelpromenade naar het historische centrum van Bremen. Een heerlijke wandelroute, zeker als het mooi weer is.

Meer informatie over Bremen