Duitsland Osnabrück

Osnabrück

Osnabrück is een zogenaamde kreisfreie Stadt die in het zuidwesten van de Duitse deelstaat Nedersaksen ligt. Al jaren voordat er sprake was van een stad, woonden hier mensen. Het bewijs hiervoor is te vinden in de aanwezigheid van megalithische bouwwerken. Deze hunebedden liggen tegenwoordig langs de Straße der Megalitkultur. Deze toeristische route loopt van Osnabrück naar Oldenburg. Langs de 310 kilometer lange route liggen 33 archeologische vindplaatsen. Daar vind je vooral hunebedden en menhirs.

Osnabrück is ‘pas’ in de vroege middeleeuwen ontstaan, toen door Karel de Grote het bisdom Osnabrück gesticht werd. Halverwege de twaalfde eeuw kreeg Osnabrück stadsrechten en mocht het zich met muren gaan versterken. Door de eeuwen heen heeft Osnabrück een belangrijke rol gespeeld. Zo was Osnabrück samen met Münster in 1648 een van de twee steden waar de Vrede van Westfalen gesloten werd. Dat verdrag betekende het einde van de Dertigjarige Oorlog. Tegenwoordig is Osnabrück een geliefde studentenstad die geliefd is onder zowel Duitse als Nederlandse stedentrippers. De ligging op ongeveer een uur rijden van de Nederlandse stad Enschede zorgt ervoor dat Osnabrück prima bereikbaar is vanuit Nederland.

De vraag is wat je moet gaan doen als je een citytrip naar Osnabrück brengt. Welke bezienswaardigheden ga je bekijken, welke musea ga je bezoeken en wat voor activiteiten ga je ondernemen tijdens je verblijf in Osnabrück? Wij helpen je door de top 10 bezienswaardigheden van Osnabrück voor je in een handig lijstje te zetten.

Top 10 bezienswaardigheden van Osnabrück

1

Rathaus

Het laatgotische raadhuis is de belangrijkste bezienswaardigheid van Osnabrück. Dit laatgotische bouwwerk staat aan de Markt en is gebouwd tussen 1487 en 1512. Kenmerkend voor het uiterlijk zijn de grote trap aan de voorzijde, het achttien meter hoge schilddak en de zes torentjes. Op de ruim vijfhonderd jaar oude voordeur is een bronzen deurkruk aangebracht die het jaar 1648 en een duif tonen. Opvallend is dat het raadhuis nog steeds als dusdanig fungeert. Het raadhuis van Osnabrück speelde een belangrijke rol bij het einde van de Dertigjarige Oorlog. In 1648 werd in de Friedenssaal van het stadhuis de Vrede van Westfalen gesloten.

2

Waterloopoort

Op de plek waar vroeger de Heger Tor stond, is in 1817 een combinatie van stadspoort en triomfboog gebouwd. Deze Waterloopoort wordt lokaal ook Heger Tor genoemd, naar de stadspoort die in 1815 gesloopt was en twintig meter meer westwaarts stond. De door Johann Christian Sieckmann ontworpen toegangspoort is alleen voor voetgangers gemaakt. Die lopen via de Waterloopoort de historische binnenstad van Osnabrück binnen. Langs de zijkanten kun je de poort op lopen. De bovenzijde is een mooi plekje om de oude straten van Osnabrück in te kijken.

3

Markt

De Markt is het oudste plein van Osnabrück. Het mag als het hart van de stad beschouwd worden. Als je artikelen over Osnabrück ziet, dan is de kans groot dat er een foto van de Markt als illustratie bij gebruikt wordt. Het zijn dan vooral de pastelkleurige voorgevels aan de zuidoostelijke zijde die de aandacht trekken. Deze veel gefotografeerde trapgevels dragen in grote mate bij aan het middeleeuwse karakter dat het marktplein heeft. Tijdens aangename dagen is het heerlijk vertoeven op de terrasjes die hier staan.

Belangrijke bouwwerken aan de Markt zijn het historische raadhuis, de Maria-kerk en de oude waag. De eerste twee gebouwen worden separaat in de top 10 bezienswaardigheden van Osnabrück beschreven. De waag is al eeuwenlang niet meer als dusdanig in gebruik. Tegenwoordig wordt de waag onder andere gebruikt als trouwzaal voor de gemeente Osnabrück.

4

Felix-Nussbaum-Haus

In het Museumsquartier Osnabrück staan vier musea. Het Felix-Nussbaum-Haus is daarvan het mooiste en populairste museum. Het is vernoemd naar en gewijd aan de kunstenaar Felix Nussbaum, die begin twintigste eeuw in Osnabrück geboren was. Deze Joods-Duitse kunstschilder werd in 1944 naar vernietigingskamp Auschwitz gedeporteerd, waar hij een week later vermoord werd. Dankzij zijn nicht Augustes Moses-Nussbaum zijn de geroofde werken van Nussbaum teruggegeven aan de rechtmatige eigenaren. Deze meer dan tweehonderd kunstwerken zijn tegenwoordig te bewonderen in het door de wereldberoemde Amerikaanse architect Daniel Libeskind ontworpen museumgebouw.

5

Dom van Osnabrück

Aan het Domhof staat het oudste gebouw van Osnabrück. Het is de Dom St. Peter, die beter bekend staat als de Dom van Osnabrück. Het bisdom Osnabrück bestaat al sinds het einde van de achtste eeuw na Christus. Twee kerken hebben de huidige dom voorgegaan. De Dom St. Peter is tussen 1218 en 1277 gebouwd. Dat was niet de dom zoals je hem tegenwoordig ziet. De rechter westtoren is in de vijftiende eeuw vervangen door het huidige laatgotische exemplaar, waarbij opvalt dat deze duidelijk groter is dan de linkertoren. De symmetrie is daardoor verdwenen in de voorkant van de kerk. De relatief eenvoudige tentdaken zijn tijdens de herstellingen na de Tweede Wereldoorlog aangebracht. De Dom van Osnabrück is vrij te bezoeken.

6

Landschaftspark Piesberg

Piesberg ligt net buiten de bebouwde kom van Osnabrück. Deze plek staat tegenwoordig bekend als Landschaftspark Piesberg en is onderdeel van het UNESCO Geopark TERRA.vita. De naam van dit geliefde natuur- en geologische park kan vertaald worden als “levensloop van de aarde”. Middelpunt van Landschaftspark Piesberg is de steengroeve waar bijna duizend jaar lang actief gedolven werd. Nu is de groeve een soort van door mensen gegraven canyon geworden. Je kunt Landschaftspark Piesberg te voet verkennen. Er loopt een wandelroute van ongeveer acht kilometer om de steengroeve heen. Uitkijkpunten geven je een gaaf uitzicht op de groeve.

Je kunt het bij Piesberg gelegen Museum Industriekultur Osnabrück bezoeken. Hier kun je de geschiedenis zien van het industriële tijdperk in de omgeving van Osnabrück. Het hoogtepunt van het bezoek aan het museum is de rit in een glazen lift 30 meter onder de grond. Daar treffen bezoekers een historische mijntunnel van rond 1855. Een bijna 300 meter lang deel van de tunnel werd eind jaren negentig opnieuw blootgelegd en opengesteld voor museumbezoekers.

7

Maria-kerk

De Maria-kerk staat aan de Markt van Osnabrück. Deze Evangelisch-Lutherse parochie- en marktkerk is in de middeleeuwen gebouwd. Naar schatting was hij rond 1430/1440 gereed. Archeologische opgravingen hebben aangetoond dat er voor deze kerk tenminste drie andere kerken op deze plek gestaan moeten hebben. De St. Marien is een driebeukige hallenkerk zonder transept. De toren heeft een hoogte van tachtig meter. Op zondagen, vrijdagavonden en zaterdagavonden kan de toren van de Maria-kerk beklommen worden. Na de beklimming van bijna tweehonderd treden word je getrakteerd op een mooi uitzicht over Osnabrück.

8

Zoo Osnabrück

Zoo Osnabrück is de dierentuin van Osnabrück. Sinds de opening in 1936 is de dierentuin een geliefde attractie onder zowel lokale mensen als toeristen. In de loop der jaren is de dierencollectie veranderd. Ooit startte men met vooral inheemse diersoorten. Tegenwoordig zie je meer exotische diersoorten in deze dierentuin die al jarenlang tot de populairste activiteiten van Osnabrück behoort. De dierenverblijven zijn over het algemeen ruim opgezet en goed onderhouden.

9

Theater am Domhof

Het Theater am Domhof is het belangrijkste gebouw van het Theater van Osnabrück. Dit hoofdtheater werd tussen 1905 en 1909 gebouwd. Het eerste toneelstuk dat hier opgevoerd werd is ‘Julius Caesar’. Dat was op 29 september 1909. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte het Theater am Domhof flink beschadigd. In 1949 begon men met de wederopbouw en restauratie. In 1950 was het prachtige theater weer in oude glorie herstel.

Het gebouw op zich is een van de gezichtsbepalende gebouwen aan het Domhof. Nog steeds worden er toneelvoorstellingen, opera’s, operettes, musicals en dansuitvoeringen gehouden waar maximaal 642 toeschouwers tegelijkertijd van kunnen genieten.

10

Große Strasse

Nederlanders die Osnabrück bezoeken, die hebben het onderdeel ‘winkelen’ vaak hoog op hun verlanglijstje staan. De stad ligt net wat te ver van Nederland af om er speciaal voor het shoppen naartoe te rijden. Maar als je er toch bent, waarom zou je dan niet meteen van de gelegenheid gebruikmaken om eens lekker de winkels van Osnabrück in te duiken? Het winkelaanbod is hier net wat anders dan in Nederland en vaak liggen de prijzen ook wat gunstiger. Goed om te weten is dat de winkels op zondag gesloten zijn, tenzij er een keer een koopzondag georganiseerd wordt. Dat gebeurt in Osnabrück slechts mondjesmaat.

De Große Straße mag als de belangrijkste winkelstraat van Große Straße gezien worden. Deze straat loopt van de Neumarkt richting het Domhof. De zijstraten van de Große Straße behoren ook tot het winkelgebied. De Kamp-Promenade is een plek die je ook niet over mag slaan als je gaat shoppen in Osnabrück.

Hoteltips voor Osnabrück

Wil je overnachten in Osnabrück? Wij kunnen je een aantal goede hoteltips voor Osnabrück geven, op basis van onze eigen ervaringen en die van anderen.

Het leukste hotel van Osnabrück is ongetwijfeld Romantik Hotel Walhalla. Dit viersterrenhotel is gevestigd in een historisch houten gebouw op een van de beste plekken in de binnenstad. Qua locatie kun je bijna niet beter zitten. Gasten zijn verder lovend over de mooie kamers, het uitgebreide ontbijt en het personeel. Er bestaat bijna geen betere keuze als je een romantisch weekendje in Osnabrück wilt vieren.

Als je naar functionaliteit en voorzieningen kijkt, dan is het viersterrenhotel Vienna House Remarque Osnabrück een goede optie. Dit hotel ligt aan de rand van de historische binnenstad en naast parkeergarage Parkplatz Stadthaus. Ideaal als je met de auto naar Osnabrück komt (denk wel aan je milieusticker).

Zelf hebben we in Osnabrück het Holiday Inn hotel overnacht. Pluspunten van dit hotel zijn de uitstekende parkeergarage (met ruime plekken), de comfortabele kamers en de uitstekende hotelbar. Ook het restaurant mag er wezen. Het Holiday Inn Osnabrück ligt op loopafstand van het station en van het historische centrum.

Betaalbaar overnachten in Osnabrück

Zoek je een hotel, appartement of B&B in Osnabrück? Dan heb je de keuze uit tal van accommodaties. Dankzij boekingssites zoals booking.com kun je gemakkelijk zoeken naar hotels in Osnabrück.

Wil je kijken of andere aanbieders goedkoper zijn dan booking.com? Dan kun je Trivago gebruiken. Dit is een zoekmachine en prijsvergelijkingssite voor accommodatiedeals van veel verschillende online boekingssites. Hier kun je zoeken naar de laagste prijzen voor hotelkamers, appartementen, vakantiehuizen en B&B’s in Osnabrück.

Meer informatie over Osnabrück