Engeland Bath

Bath

Bath is een van de mooiste steden van Engeland en na Londen de drukstbezochte van het land. Sinds 1987 is een groot deel van het centrum van de stad terug te vinden op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. In 2009 en 2021 werd deze inschrijving nog verder uitgebreid. De stad is in de eerste eeuw na Christus gesticht door de Romeinen, nadat ze er warmwaterbronnen hadden ontdekt. De thermale baden van Bath vormden eeuwenlang het hart van de stad en nu nog steeds komen veel toeristen naar de plaats en te baden in het helende water.

De stad is nu vooral bekend om de neoclassicistische bouwstijl die overal in Bath terug te vinden is. Bekendste voorbeelden hiervan zijn de Royal Crescent en The Circus. Bath is bij veel toeristen vooral bekend vanwege de films en series die er zijn opgenomen. De stad heeft als decor gediend bij verschillende Jane Austenfilms, de serie Bridgerton en films als “The Duchess”, “Vanity Fair” en “Les Misérable”. Bath is een leuke weekendbestemming waar je heerlijk een paar dagen rond kunt lopen zonder je een moment te vervelen. Tijdens een bezoek aan Bath word je ondergedompeld in het rijke Engelse verleden van de upper class.

Top 10 bezienswaardigheden van Bath

1

Royal Crescent

Een van de meest iconische beelden van de stad Bath is de Royal Crescent. Deze straat is gebouwd in de vorm van een halve maan. De Royal Crescent is gebouwd in de tweede helft van de achttiende eeuw. Een aannemer bouwde de façade, om vervolgens de huiseigenaren de achterzijde van de huizen naar eigen inzicht af te bouwen. Hierdoor heeft de Royal Crescent een homogene uitstraling, maar is ieder huis anders qua architectuur. Sommige van de huizen aan de Royal Crescent worden nu nog steeds bewoond terwijl er in andere hotels zijn gevestigd. Voor de huizen ligt een groot park dat uitsluitend toegankelijk is voor de bewoners van deze straat. De huizen en het park zijn in meerdere films en series gebruikt als decor. Bekendste hiervan is de Netflixserie Bridgerton.

2

Romeinse baden

De Romeinse Baden van Bath zijn een van de best bewaard bleven Romeinse thermen ter wereld. De baden zijn in de eerste eeuw van onze jaartelling aangelegd. In deze periode was een groot deel van Engeland in handen van de Romeinen, die de thermen bleven gebruiken tot het einde van de Romeinse overheersing. Nu vormen de Romeinse baden van Bath een van de belangrijkste toeristische bezienswaardigheid van de stad. Tijden een bezoek aan de Romeinse baden, kom je alles te weten over de Romeinse overheersing in wat ze toen Britannia noemden en de manier hoe de Romeinen gebruikt maakten van de banden. Natuurlijk kom je langs de historische baden en is de werkende bron nog steeds te zien. Om de Romeinse baden te kunnen bezoeken moet je een kaartje en een tijdslot boeken. Dit kun je het beste vooraf online doen, zo sla je de wachtrij over.

3

Abdij van Bath

De abdij van Bath is het belangrijkste religieuze bouwwerk van Bath. De geschiedenis van de abdij gaat helemaal terug tot de zevende eeuw, maar de huidige kerk is gebouwd in de vijftiende en zestiende eeuw. De kerk wordt nu vooral door toeristen bezocht, maar er worden nog steeds kerkdiensten gehouden. In een poging de gelovigen aan zich te binden worden er gedurende de dag meerdere keren gebeden voorgelezen.

Tijdens een bezoek aan de Abdij van Bath zijn het vooral de prachtige gewelvenplafonds en de glas-in-loodramen die opvallen. De abdijkerk verkeert in een uitstekende staat en is een van de beste voorbeelden van de Engels gotische bouwkunst. Een bezoek aan de abdijkerk is gratis, maar er wordt wel een vrijwillige bijdrage gevraagd.

4

Pulteney Bridge

De Pulteney Bridge is een achttiende-eeuwse brug over de rivier de Avon in het historische centrum van Bath. Bijzonder aan de brug is dat er aan twee zijdes winkels en huizen op gebouwd zijn. Je hebt vanaf de brug – of je moet in een restaurant gaan zitten – nergens uitzicht op de rivier. Hierdoor lijkt het eerder op een gewone winkelstraat dan een brug. Het mooiste uitzicht op de Pulteney Bridge heb je vanaf de Grand Parade of vanaf het park wat ertegenover ligt.

5

Jane Austen Centre

Het Jane Austen Centre is het hoogtepunt voor iedere liefhebber van de boeken en verfilmingen van Jane Austen. Een bezoek aan het Jane Austen Experience Centre begint met een gids die het levensverhaal van Jane Austen verteld en de rol die haar familieleden daarin hadden. De rondleiding gaat verder met een film en neemt je mee langs verschillende stijlkamers waar verschillende attributen uit die periode te zien zijn. Hoogtepunt van een bezoek aan het Jane Austen Centre is de verkleedpartij aan het einde. Je kunt er bekende kostuums aantrekken uit de bekendste films van Jane Austen en je even Sir Walter Elliot, Elizabeth Bennet, Fitzwilliam Darcy of Elinor Dashwood voelen.

6

Fashion Museum

Het Fashion Museum van Bath is een leuk modemuseum in het centrum van Bath. Het museum is opgericht in 1963 onder de naam Museum of Costume, maar staat sinds 2007 bekend onder zijn huidige naam. Het museum is jarenlang gevestigd geweest in de Assembly Rooms, maar is vanaf 2023 gevestigd in het voormalige postkantoor van Bath. In het museum is een grote collectie van meer dan 100.000 modeobjecten te vinden uit verschillende tijden. In het museum krijg je een goed idee over hoe de mode het tijdsbeeld veranderd heeft door de eeuwen heen.

7

The Circus

8

Guildhall Market

De Guildhall Market is het oudste overdekte winkelcentrum van Bath. Het ligt op een steenworp afstand van de Romeinse baden en de Pulteney Bridge. In het winkelcentrum zijn vooral kleine onafhankelijke winkeltjes te vinden. Denk hierbij aan winkeltjes met verschillende handgemaakte spullen, maar ook winkels met etenswaren of juwelen. Er zijn zelfs enkele kleine horecazaken te vinden. De markt is iedere werkdag geopend en gesloten in het weekend.

9

The Hollburne

Het Hollburne museum in Bath is te vinden aan de rand van het historische centrum aan Great Pulteneystreet in de wijk Bathwick. Het Hollburne museum is het oudste publieke museum van kunstgalerie van de stad. Het museum opende voor het eerst zijn deuren in 1882 en heeft sindsdien altijd deze functie vervuld. De basis van de collectie is de verzameling die Sir Thomas William Holburne in de negentiende eeuw heeft aangelegd. Het is een leuk museum dat op een leuke en verfrissende manier de kunstwerken tentoonstelt. In 2011 is een grote nieuwe vleugel aan het huidige museum gebouwd. Vanaf deze verdiepingen kijk je uit over de Sydney Pleasure Gardens.

10

Thermale baden

De Romeinen wisten al dat het water dit in Bath omhoogkwam helende werking had. Nog steeds zijn er in Bath verschillende plaatsen te vinden waar je in dit natuurlijk verwarmde water. De bekendste plek hiervoor is het Natural Thermal Spa. Voor deze thermen is een nieuwe bron geboord, die anders dan de oude Romeinse baden eerst gefilterd wordt en aan alle moderne veiligheidseisen voldoet. Letterlijk hoogtepunt van een bezoek aan deze spa is de rooftop pool met uitzicht op de Abdijkerk van Bath.

Betaalbaar overnachten in Bath

Zoek je een hotel, appartement of B&B in Bath? Dan heb je de keuze uit tal van accommodaties. Dankzij boekingssites zoals booking.com kun je gemakkelijk zoeken naar hotels in Bath.

Wil je kijken of andere aanbieders goedkoper zijn dan booking.com? Dan kun je Trivago gebruiken. Dit is een zoekmachine en prijsvergelijkingssite voor accommodatiedeals van veel verschillende online boekingssites. Hier kun je zoeken naar de laagste prijzen voor hotelkamers, appartementen, vakantiehuizen en B&B’s in Bath.

Meer informatie over Bath