Engeland Manchester

Manchester

Als je op zoek bent naar een ultieme Engelse stedentrip, dan is Manchester de perfecte bestemming. De stad heeft een schat aan historie, cultuur en activiteiten te bieden, waardoor het een populaire toeristische plek is. Voor een eerste kennismaking met de stad is een wandeling door het centrum van Manchester aan te raden. Vanaf daar kun je de geschiedenis en het karakter van de stad leren kennen. Als je de tijd hebt, ga dan naar het Castlefield Urban Heritage Park, waar je veel over de oude geschiedenis van de stad kunt leren.

Als je meer wilt weten over de moderne cultuur van Manchester, dan is een bezoek aan de vele musea en galerieën een must. De Manchester Art Gallery, het interactieve Museum of Science and Industry en het People’s History Museum zijn een paar van de populairste attracties. Gastronomie is ook een van de specialiteiten van Manchester. Of je nu de lokale keuken wilt proeven of een van de vele internationale restaurants wilt bezoeken, je kunt niet verkeerd gaan. Er is een verscheidenheid aan bars, pubs en clubs, waar je kunt genieten van live muziek en een drankje.

Manchester is een geweldige bestemming voor een stedentrip. Of je nu komt om de geschiedenis te verkennen, de cultuur te proeven of gewoon te genieten van de omgeving, je kunt hier een leuke tijd beleven. Onze top 10 bezienswaardigheden van Manchester helpt je bij het samenstellen van een leuk programma voor jouw bezoek aan deze boeiende Britse stad.

Top 10 bezienswaardigheden van Manchester

1

Albert Square

Het Albert Square heeft de eerste plek toebedeeld gekregen in de top 10 bezienswaardigheden van Manchester. Dit plein is het mooiste en belangrijkste plein van Manchester. Het indrukwekkendste gebouw aan dit plein is de Manchester Town Hall. De andere aanwezige gebouwen lijken daarbij erg klein. Verder zijn er op het plein een aantal monumenten en standbeelden te vinden, waaronder die voor Prins Albert waar ook het plein naar is vernoemd. Het vierkante fontein werd voor diens vrouw, koningin Victoria geplaatst. Het plein is tussen 1863 en 1867 aangelegd.

2

Castlefield

Een stukje beschermd gebied van Manchester wordt aangeduid met de naam Castlefield. Deze plaats is eigenlijk de plek waar de stad uit is ontstaan. De benaming betekent eigenlijk kasteel-in-het-veld. Hier stond ooit een Romeins fort met de naam Mamucium. Nu zijn daar nog delen van te zien. Er is zelfs een gereconstrueerd deel te bezichtigen. Het gebied er omheen was voornamelijk industrieel gebied waar veel handel werd gedreven. Tegenwoordig worden er allerlei evenementen georganiseerd en is het een goed bezochte plaats voor een hapje en een drankje.

3

John Rylands Library

De John Rylands Library in Manchester is een indrukwekkende neogotische bibliotheek waarvan de indrukwekkende collecties en opvallende architectuur al meer dan een eeuw lang bezoekers trekken. De John Rylands Library werd in 1890 voor het eerst in gebruik genomen door Enriqueta Rylands ter nagedachtenis aan haar man die 2 jaar eerder in 1888 was overleden. John Rylands was een Victoriaanse industrieel en filantroop die – door eigenaar te zijn van de grootste textielfabrikant van het land – vaak wordt genoemd als Manchester’s eerste multimiljonair, en liet zijn enorme fortuin na aan zijn weduwe.

Tegenwoordig is de John Rylands Library open voor het publiek voor zowel academici als toeristen. Het herbergt een van de mooiste collecties boeken, manuscripten, kaarten, kunstwerken en objecten ter wereld, met opvallende architectonische kenmerken die daarbij passen.

De magnifieke Historic Reading Room lijkt op een gotische kerk, compleet met sierlijke bogen en een groot glas-in-loodraam, terwijl de Historic Entrance Hall ook een prachtig voorbeeld is van Victoriaans design. Beneden in de inkomhal bevinden zich de originele Victoriaanse toiletten uit 1900, die nog steeds in gebruik zijn en blijven zoals ze destijds waren!

4

Museum of Science and Industry

Het Science and Industry Museum schetst de ontwikkeling van wetenschap, technologie en industrie met de nadruk op de verwezenlijkingen van de stad op deze gebieden. Het museum maakt deel uit van de Science Museum Group, een non-departementaal overheidsorgaan van het Department for Digital, Culture, Media and Sport, dat in 2012 fuseerde met het National Science Museum.

Er zijn uitgebreide displays over het thema vervoer (auto’s, spoorweglocomotieven en rollend materieel), energie (water, elektriciteit, stoom- en gasmachines), de riolering en sanitaire voorzieningen van Manchester, textiel, communicatie en informatica.

Het museum ligt op de plaats van het eerste passagiersstation ter wereld – Manchester Liverpool Road –  in 1830 werd geopend als onderdeel van de Liverpool & Manchester Railway. De voorkant van het station en het pakhuis uit 1830 staan beide op de monumentenlijst.

5

Town Hall

Het stadhuis van Manchester is een Victoriaans, neogotisch gemeentegebouw in Manchester. Het is het ceremoniële hoofdkwartier van de gemeenteraad van Manchester en huisvest een aantal lokale overheidsdiensten. Het gebouw kijkt uit op Albert Square in het noorden en St Peter’s Square in het zuiden, met de Manchester Cenotaph tegenover de zuidelijke ingang.

Het stadhuis is ontworpen door architect Alfred Waterhouse en werd in 1877 voltooid. Het gebouw bevat kantoren en grote ceremoniële zalen, zoals de Grote Zaal die versierd is met de imposante Manchester-muurschilderingen van Ford Madox Brown die de geschiedenis van de stad illustreren. De ingang en de Sculpture Hall bevatten borstbeelden en standbeelden van invloedrijke figuren als Dalton, Joule en Barbirolli. De buitenkant wordt gedomineerd door de klokkentoren die 85 meter hoog is en waarin de klok, Great Abel, hangt.

6

Manchester United Stadiontour

Voetballiefhebbers kunnen waarschijnlijk Manchester niet verlaten zonder een bezoek te hebben gebracht aan het stadion van de gelijknamige club. Old Trafford is een begrip in de voetbalwereld. In het inpandige museum word je het verhaal van meer dan 140 jaar aan voetbalgeschiedenis verteld.

Voor de kinderen is er een interactieve zone en natuurlijk mag de ‘hall of fame’ niet ontbreken. Met een rondleiding is het mogelijk om achter de schermen van deze club te kijken, wat anders niet mogelijk is. Onderdeel van de tour is een wandeling door de tunnel naar het ‘heilige’ gras.

7

Manchester City Stadiontour

Manchester kleurt blauw, niet rood, aldus de supporters van Manchester City. Tijdens een indrukwekkende tour door het Etihad Stadium kom je alles te weten over de historie en overwinningen van deze moderne superclub. Met behulp van grote investeringen heeft in de jaren ’10 de wederopstanding van Manchester City plaatsgevonden. De club behaalde in 2012 voor het eerst sinds 1968 weer de landstitel en is sindsdien de prijzenkast weer goed aan het vullen.

Tijdens de anderhalf uur durende tour door het Etihad Stadium van Manchester City ontdek je onder andere de perskamer, de kleedkamers, de glazen spelerstunnel, de dugouts en natuurlijk werp je ook een blik op de grasmat en de tribunes. Ontdek het verhaal achter de club in een filmtheater van 360° en beleef in een audiovisueel spektakel hoe de spelers zich op een wedstrijddag in de kleedkamer voorbereiden.

8

The Lowry

Tijdens een bezoek aan Manchester zal waarschijnlijk niemand dit gebouw passeren zonder zich af te vragen wat het is. The Lowry ligt op een prachtige locatie aan het water. Dit stukje hoogstaand architectonisch bouwwerk is ontworpen door Michael Wilford. Het voornamelijk uit glas en staal bestaande gebouw huisvest twee theaters, een studio, 2000 m² tentoonstellingsruimte en een kunstgalerij.

De Lowry Galleries tonen wisselende tentoonstellingen van een van de meest geliefde Britse kunstenaars, LS Lowry, evenals schilderijen, beeldhouwwerk en fotografie uit de hele wereld. Er is altijd iets nieuws en verfrissends te zien in de galerijen. De toegang is gratis.

Pier Eight is het gloednieuwe restaurant en de bar van The Lowry. Met zijn prachtige ligging aan het water met uitzicht op Salford Quays en het Manchester Ship Canal is het de perfecte locatie voor een ontspannen lunch, een heerlijke pre-show maaltijd of een diner. Met cafés, restaurant Pier Eight en cadeauwinkels tegen een spectaculair uitzicht op het water is er in The Lowry voor elk wat wils.

9

Manchester Art Gallery

In het prachtige gebouw van de Manchester Art Gallery wordt de buitengewoon uitgebreide verzameling van kunst op een zeer vernieuwende en creatieve manier tentoongesteld. Er zijn zeker zes eeuwen aan bijvoorbeeld Britse kunst te bewonderen, maar ook ander Europees werk is er te zien. Naast de vaste collectie worden er regelmatig speciale tentoonstellingen georganiseerd.

10

Heaton Park en Peel Park

De twee bekendste parken van de stad zijn Heaton en Peel Park. Heaton Park is het grootste van de twee en behoort zelfs tot één van de grootste stadsparken van Europa. Wat vooral de aandacht trekt is het 18e-eeuwse landhuis ‘Heaton Hall’ wat tegenwoordig is opengesteld voor publiek. De kamers zijn in originele staat ingericht en geven je een kijkje in het leven van de welgestelde familie Egerton die er ooit woonden. Verder is er in het park een 18-holes golfbaan, speeltuin, kinderboerderij, siertuinen en een observatorium te vinden.

In Peel Park zijn meer sportvelden te vinden en is er een speeltuin voor kinderen tussen de vier en veertien jaar. In het park is tevens het ‘Salford Museum and Art Gallery’ te vinden.

Betaalbaar overnachten in Manchester

Zoek je een hotel, appartement of B&B in Manchester? Dan heb je de keuze uit tal van accommodaties. Dankzij boekingssites zoals booking.com kun je gemakkelijk zoeken naar hotels in Manchester.

Wil je kijken of andere aanbieders goedkoper zijn dan booking.com? Dan kun je Trivago gebruiken. Dit is een zoekmachine en prijsvergelijkingssite voor accommodatiedeals van veel verschillende online boekingssites. Hier kun je zoeken naar de laagste prijzen voor hotelkamers, appartementen, vakantiehuizen en B&B’s in Manchester.

Meer informatie over Manchester