Engeland Plymouth

Plymouth

Plymouth is een typische Engelse havenstad, in het zuidwesten van het Verenigd Koninkrijk, aan de Plymouth Sound. De stad maakt onderdeel uit van de county Devon. Het is een middelgrote stad, die tot de dertig grootste steden van het Verenigd Koninkrijk behoort. Plymouth is vooral populair vanwege zijn uitstekende klimaat, de ligging in het zuidoosten van Engeland aan de Warme Golfstroom zorgt ervoor dat het klimaat er opvallend zacht is. Langdurig winterweer is er uitzonderlijk en de winters zijn er zo zacht dat er palmbomen kunnen groeien.

Plymouth is ook de plaats waar de veerboten vertrekken naar zuidelijk plaatsen op het Europese vaste land en waar een grote marinebasis te vinden is. De combinatie van de marinebasis, de grote haven en de universiteit zorgt ervoor dat Plymouth een levendige stad is met een levendig uitgaanscentrum. De leukste wijk van de stad is The Barbican – de enige wijk die niet gebombardeerd is geweest – hierdoor heeft deze wijk een andere uitstraling als de rest van de stad. In dit deel staat het Aquarium van Plymouth, kom je de leukste kroegen tegen en kun je zien waar de Mayflower in 1620 Europa vaarwel zei.

Top 10 bezienswaardigheden van Plymouth

1

The Barbican

The Barbican is de leukste wijk van Plymouth. The Barbican spreidt zich uit over het westelijke en noordelijk deel van de Sutton Haven. Het is een van de weinige delen van Plymouth die tijdens de Tweede Wereldoorlog niet is gebombardeerd. Hierdoor heeft The Barbican nog steeds zijn authentieke karakter met gezellige kleine straatjes met kinderkopjes en veel historische gebouwen. Enkele van de bekendste bezienswaardigheden van Plymouth zijn te vinden in dit deel van de stad. Denk hierbij aan de Mayflower steps, de Plymouth Gin Distillery en het aquarium van Plymouth. Verder zijn er in de wijk opvallend veel kleine winkeltjes, boetieks en pubs te vinden. De bekendste pub in deze wijk is de Dolphin Inn.

2

Mayflower Steps

Op 6 september 1620 vertrok vanuit Plymouth de Mayflower. Op deze boot zaten de Pilgrim Fathers, een groep Calvinistische gelovigen die vanuit Europa naar de Nieuwe Wereld – nu bekend als de Verenigde Staten van Amerika – af te reizen en daar een nieuw bestaan op te bouwen. Nadat de groep eerst in leiden had gewoond, vertrokken ze via Plymouth naar Amerika. Nadat ze de Atlantische Oceaan hadden overgestoken, stichtten ze er de Plymouth Colony. Dit wordt gezien als een van de belangrijkste gebeurtenissen in de Amerikaanse geschiedenis. Iets wat nog steeds jaarlijks gevierd en herdacht wordt tijdens Thanksgiving Day.

De Mayflower Steps in Plymouth zijn niet meer dan een balkon dat uitkijkt over de haven, op de plek waarvan men denkt dat de Mayflower vertrokken is. Wil je meer te weten komen over de Mayflower en zijn reis, dan kun je een bezoek brengen aan het Mayflower museum.

3

Aquarium van Plymouth

Het Aquarium van Plymouth is de leukste attractie om de bezoeken als je op stedentrip bent in de stad met kinderen. Het is het grootste aquarium van het Verenigd Koninkrijk en is te vinden in de Sutton Harbor, direct naast de wijk de Barbican. In het aquarium zijn duizenden verschillende vissen en zoogdieren te zien. Er is een deel van het aquarium – the Plymouth Sound – dat is gewijd aan het onderwaterleven in de directe omgeving van de stad. In andere delen zijn juist weer exotische vissoorten te zien. Hoogtepunten van een bezoek aan het Aquarium van Plymouth zijn de schildpadden, de haaien en de kleurrijke anemonen.

4

Smeaton’s Tower

Smeaton’s Tower is te vinden in een deel van Plymouth dat bekend staat als “The Hoe”. Vanaf dit deel van de stad heb je een prachtig uitzicht over de baai van Plymouth en de verschillende bezienswaardigheden. Op deze bijzondere plek staat Smeaton’s Tower, een eerbetoon aan de ingenieur John Smeaton. De vuurtoren die nu in de Plymouth Hoe staat, stond vroeger op de Eddystone Rocks; een gevaarlijke plek voor de kust van Cornwall. Het ontwerp van Smeaton was zo goed dat de vuurtoren er meer dan honderd jaar de grootste stormen heeft overwonnen. Nu staat het als een baken in Plymouth. De toren is geopend voor publiek en kan beklommen worden.

5

Plymouth Naval Memorial

Het Plymouth Naval Memorial is een oorlogsmonument in de Plymouth Hoe. Op het hoogste punt van the Hoe, is dit monument te vinden. Het is bedoeld voor de slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog die geen graf hebben gekregen. Het monument maakt onderdeel uit van een drieluik, de andere twee monumenten zijn te zien in Chatham en Portsmouth.

6

Royal Citadel

De Royal Citadel van Plymouth is te vinden in het westelijke deel van de Plymouth Hoe. De huidige citadel is gebouwd in de tweede helft van de zeventiende eeuw, op de plaats waar al sinds de zestiende eeuw versterkingen te vinden waren. De oudste versterkingen zijn gebouwd onder Sir Francis Drake, naar wie het eiland in de Plymouth Sound vernoemd is. De versterkingen in de zeventiende eeuw zijn gedaan tijdens de Engels-Nederlandse oorlogen. De Royal Citadel is nu nog steeds in gebruik door het Engelse leger en kan niet bezocht worden. Je kunt wel een wandeling maken langs de dikke versterkte muren van de citadel.

7

Tinside Beach en Lido

Het zwembad van Plymouth is het Tinside Lido. Dit zwembad is gebouwd in 1935 en staat hoog in de lijstjes met bijzondere zwembaden ter wereld. Het art-decozwembad is geopend tijdens de zomermaanden. Dan is het zwembad gevuld met zeewater dat is opgewarmd door de warme Golfstroom. Rondom het zwembad is er genoeg ruimte om een bedje of een handdoek weg te leggen. Bezoek je Plymouth niet tijdens de zomerperiode, maar wil je toch zwemmen in de Plymouth Sound. Maak dan gebruik van Tinside Beach. Dit strand ligt direct naast het lido en is het gehele jaar geopend voor publiek. Zelfs tijdens de koudste maanden van het jaar nemen inwoners van Plymouth er met regelmaat een verfrissende duik.

8

The House That Jack Built

Een van de leuke en unieke winkeltjes in The Barbican is “The House That Jack Built”. Het is een verzameling van kleine onafhankelijke winkeltjes. Het is een leuke mix van kunstenaars, kledingmakers, juwelenmakers en tweedehands spullen. Door het huis loopt een smalle gang waaraan de verschillende winkeltjes te vinden zijn. Het is vooral de combinatie van winkeltjes die een bezoek aan “The House That Jack Built” uniek maakt.

9

The Box

The Box is een museum, galerie en archief in Plymouth. Het museum heropende in 2020 zijn deuren, na een lange verbouwing en is sindsdien uitgegroeid tot een van de drukstbezochte musea in Plymouth. Het museum heeft verschillende afdelingen waaronder een afdeling met historische bodemvondsten die in de omgeving van Plymouth zijn gedaan, maar ook een afdeling Egyptologie. In de nautische vleugel leer je alles over de nauwe band die Plymouth en de zee hebben. Hoogtepunt van een bezoek aan “The Box” is de natuurhistorische afdeling, waar je oog in oog komt te staan met een levensgrote mammoet. Net als veel andere musea in het Verenigd Koninkrijk kan The Box gratis bezocht worden.

10

Drake’s Island

Drake’s Island is een onbewoond eiland voor de kust van Plymouth, in de Plymouth Sound. Het eiland is 400 meter breed en 100 meter lang en is vernoemd naar Sir Francis Drake die vanaf het eiland vertrok op zijn ontdekkingsreis. Tijdens deze reis zou hij Newfoundland ontdekken. Vanaf de zestiende eeuw zijn er op het eiland fortificaties te vinden die Plymouth moesten beschermen tegen aanvallen van de Fransen en de Hollanders. Het eiland is in privébezit, maar wel geopend voor publiek. Vanaf de haven van Plymouth kun je met een veerdienst naar het eiland toe en er gegidste wandelingen maken in verschillende thema’s.

Betaalbaar overnachten in Plymouth

Zoek je een hotel, appartement of B&B in Plymouth? Dan heb je de keuze uit tal van accommodaties. Dankzij boekingssites zoals booking.com kun je gemakkelijk zoeken naar hotels in Plymouth.

Wil je kijken of andere aanbieders goedkoper zijn dan booking.com? Dan kun je Trivago gebruiken. Dit is een zoekmachine en prijsvergelijkingssite voor accommodatiedeals van veel verschillende online boekingssites. Hier kun je zoeken naar de laagste prijzen voor hotelkamers, appartementen, vakantiehuizen en B&B’s in Plymouth.

Meer informatie over Plymouth