Frans-Polynesië

Als je het hebt over droombestemmingen, dan is er een redelijke kans dat Frans-Polynesië genoemd zal worden. De tropische eilanden van Frans-Polynesië zijn zowel in afstand als financieel lastig te bereiken en daardoor voor velen praktisch onbetaalbaar. Wie tot de gelukkigen behoort die wel naar Frans-Polynesië kan vliegen, dan ga je terechtkomen in een sprookje. De combinatie van prachtige stranden, een geweldige onderwaterwereld en de typische Polynesische cultuur vormen een mix die onovertroffen is. Daar moet je vanuit Nederland dan wel minstens een etmaal voor reizen om op het hoofdeiland Tahiti te arriveren. Daarna kun je over water of met een watervliegtuig doorreizen naar eilanden zoals Bora Bora of Moorea.

Frans-Polynesië behoort officieel tot Frankrijk. Het heeft een ruime mate van zelfbestuur, maar officieel bevind je je op Frans grondgebied zodra je in Frans-Polynesië bent. Het zal je daarom niet verbazen dat er vooral Frans gesproken wordt op deze bijzondere bestemming.

Wat kun je allemaal gaan zien en doen in Frans-Polynesië? Onze top 10 bezienswaardigheden van Frans-Polynesië zal dit voor je beantwoorden.

 

Top 10 bezienswaardigheden van Frans-Polynesië

1

Slapen boven het water

Als je in Frans-Polynesië verblijft, dan ontkom je bijna niet aan een slaapplaats boven het water. Mits je het kunt betalen, want dit soort accommodaties zijn aanzienlijk duurder dan normale hotelkamers in Frans-Polynesië. Slapen boven water is hier zelfs 50 jaar geleden uitgevonden. Inmiddels kent Frans-Polynesië bijna 900 bungalows op palen. Een bijzondere ervaring waarbij je de mogelijkheid hebt om vanaf je terras het water in te glijden. Veel waterbungalows zijn ook uitgerust met een glazen vloer zodat je het onderwaterleven van heel dichtbij kunt bewonderen. Slapen boven het water kan op maar liefst 7 eilanden van Frans-Polynesië.

2

Onderwaterwereld

De atollen van Frans-Polynesië vormen een prima bestemming voor duikers en snorkelaars. In de felblauwe lagunes kun je de zeedieren zelfs zien zonder met je hoofd onder water te gaan. Zo helder is de zee hier. Als je geluk hebt spot je haaien of reuzenmanta’s tussen de tropische vissen. Dat je een grote verscheidenheid aan vis zult gaan zien is een feit. Kijk op specifieke duikwebsites voor de beste duikspots in Frans-Polynesië. Die schijnen vooral te zitten rond de Tuamotu eilanden.

3

Belvedere Lookout

De Belvedere Lookout vind je op het eiland Moorea in Frans-Polynesië. Vanaf het uitkijkpunt word je getrakteerd op een panoramisch uitzicht. Je kunt vanaf dit punt de baai van Opunohu bekijken en Cook’s Bay. Vanaf Belvedere Lookout kun je ook Mount Rotui bekijken.

Je kunt vanaf beneden naar boven lopen, maar dit is een vrij pittige klim. Belvedere Lookout is via een smalle steile weg ook met de auto te bereiken. Op het uitzichtpunt kun je tevens mooie wandelingen maken door gebruik te maken van de aangelegde routes.

4

Taputapuatea Marae

Taputapuatea Marae is een tempel op het eiland Raiatea. Taputapuatea Marae is een openluchttempel en is door UNESCO erkend als cultureel erfgoed. Deze bijzondere plaats vind je vlak aan zee en bestaat uit een open ruimte met een opvallende grote steen in het midden. De Maori’s en ook de lokale bevolking gebruiken de heilige plaats voor culturele ceremonies.

Taputapuatea Marae is een eerbetoon aan de God Oro, die staat voor vruchtbaarheid en oorlog. Deze openlucht tempel wordt door de Maoribeschaving gezien als de plaats waar leven en dood elkaar kruisen. Zowel de heilige tempel als het eiland Raiatea zijn zeker de moeite van het bezoeken waard.

5

Toatea lookout

Vanaf de Toatea Lookout in Moorea kun je genieten van een goed uitzicht over het gehele eiland, maar kun je in de verte ook Tahiti zien liggen. De lookout ligt vlakbij Tamea beach. Je kunt van bovenaf dus direct de waterbungalows van het Sofitel bewonderen. Vanaf het uitkijkpunt heb je een haast onwerkelijk zicht op de lagune.

6

Tiki Village

Tiki Village is een cultureel centrum in Moorea. Hier kun je zien hoe de inwoners van het eiland leefden voordat er sprake was van de moderne cultuur zoals we die nu kennen. Tiki Village is een Polynesisch dorp dat tot in perfectie is nagebouwd. In het dorp kun je genieten van een traditionele maaltijd in een sfeervolle omgeving. Ook kun je een spectaculaire show bijwonen waarbij dans en muziek de boventoon voeren.

Tiki Village ligt dicht bij het strand van Moorea. Deze bezienswaardigheid in Frans-Polynesië is dan ook goed te combineren met een dagje watersport zoals snorkelen of duiken.

7

Notre Dame in Papeete

De Notre Dame is een imposante kathedraal die in het centrum van Papeete op Tahiti staat. Het cultuurhistorische gebouw werd in 1875 gebouwd. De kathedraal heeft een opvallende rood gele kleur en is de oudste katholieke kerk van Frans-Polynesië. De kerk is voorzien van talrijke glas-in-loodramen waarop afbeeldingen te zien zijn uit het landschap, maar ook van lokale bezienswaardigheden.

Ook de binnenzijde van de Notre Dame in Papeete is te bezichtigen. Hier kun je diverse standbeelden en mozaïek afbeeldingen bewonderen. Ook het grote altaar achterin de kerk is indrukwekkend. Mede doordat deze veelal bedolven ligt onder een enorme bloemenzee. Je kunt tevens een dienst bijwonen die vaak gezongen wordt uitgevoerd.

8

Huahine Pearl Farm

Frans-Polynesië staat bekend om haar zwarte parels. Huahine Pearl Farm is gelegen op een kleine stukje grond midden in de zee. Tijdens het bezoek aan de boerderij kun je zien hoe deze bijzondere zwarte parels gefabriceerd worden. Daarvoor worden er zwart kleurige oesters gebruikt die worden voorzien van een kunstmatige knikker. Daarna gaan de oesters terug de zee in om later boven gehaald te worden voor het oogsten van de parels. Op de boerderij kun je zelf parels kopen in diverse prijsklassen.

Een bezoek aan de Huahine Pearl Farm is een belevenis op zich. Temeer omdat de boerderij midden op een lagune is gebouwd. Natuurlijk kun je hier ook perfect genieten van de mooie omgeving en het kristalheldere water.

9

Mount Otemanu

Mount Otemanu ligt op het eiland Bora Bora in Frans-Polynesië. Het betreft een imposante vulkaan met een hoogte van ruim 700 meter. Daarmee is de Otemanu het hoogste punt van het Frans-Polynesische eiland. Vanaf elk punt van het eiland kun je de begroeide vulkaan zien. De Mount Otemanu leent zich goed voor een middag hiken of bergbeklimmen. Maar, ook rondom de oude vulkaan kun je prachtige wandelingen maken te midden van het tropische groen. Rondom de Mount Otemanu vind je tal van kleine eilandjes die onbewoond zijn. Ook deze kleine paradijsjes zijn de moeite van het bezoeken meer dan waard.

10

Arahurahu Marae

Arahurahu Marae is een oude Polynesische tempel in Paea. De tempel ligt in een prachtig natuurlijke omgeving met rotsen en ruïnes die je eveneens kunt bezoeken. Ook de tikibeelden van de Arahurahu Marae tempel kun je hier bezichtigen. De tempel is zo goed mogelijk gereconstrueerd en geeft een goed inzicht in de cultuur van Frans-Polynesië.

Deze Marae ligt goed verstopt tussen een landschap van bossen en rotsen. Daarmee is de Arahurahu Marae tempel in Paea een leuke bezienswaardigheid voor het maken van een enerverende wandeling in de prachtige natuur.

Meer informatie over Frans-Polynesië