Gambia

Gambia is een populaire vakantiebestemming in het westen van Afrika. Het tropische land ligt om de gelijknamige rivier de Gambia heen. Hierdoor heeft Gambia een lengte van ongeveer 250 kilometer, terwijl het slechts enkele tientallen kilometers breed is. Het toerisme concentreert zich aan de kuststrook, met name in Kokoli, Kotu en Bijilo.

Vooral tijdens de wintermaanden is Gambia een leuke en prettige bestemming om te bezoeken. De temperatuur is er dan heerlijk en er is van alles te doen en te ontdekken. Het land heeft een aantal mooie natuurparken zoals Kiang West National Park, Bijilo Park of Abuko Nature Park. De mogelijkheden om vanaf het water vele indrukken op te doen zijn enorm. Zo zijn er zelfs watertaxi’s te vinden. Op de prachtige stranden is het goed vertoeven. Met name Sanyang Beach is erg populair. Dankzij het warme klimaat en de vele zonuren is Gambia een populaire bestemming voor een strandvakantie.

Wat er verder te zien en te doen is, lees je in onze top 10 bezienswaardigheden van Gambia.

Top 10 bezienswaardigheden van Gambia

1

Wassu Stone Circles

De oude Wassu Stone Circles zijn gelegen rond Wassu in de Central River Region. Ze worden verondersteld grafheuvels te zijn van koningen en opperhoofden in vroegere tijden. De cirkels met stenen stammen waarschijnlijk van ergens tussen 750-1000 na Christus. Volgens de lokale legende is er een vloek op iedereen die degenen die daar te ruste zijn gelegd verstoort. Dit verklaart misschien waarom ze zo lang zijn blijven bestaan met weinig menselijke tussenkomst.

Hoewel dit soort cirkels elders op de wereld voorkomen, zijn dit grootste cirkels in hun omvang en complexiteit.

2

Abuko Nature Reserve

Het beroemde Abuko Forest Reserve herbergt prachtige vogelsoorten, zoals de opvallend gekleurde violette en Guinea turaco’s, de westelijke rode colobus, en enkele bedrieglijk lui ogende krokodillen.

Het park ligt ten zuiden van de stad Abuko en werd in 1968 opgericht als het eerste aangewezen wildreservaat van het land. De prachtige bomen hier omvatten oliepalm, mahonie en iroko, en deze bieden een toevluchtsoord voor apen (zoals vervet en patas) en andere zoogdieren zoals duikers, Afrikaanse palm civet en mangoesten. Er zijn meer dan 270 vogelsoorten geregistreerd in het bos, en er zijn ook talrijke soorten vlinders en reptielen.

De droge velden bij het bos kunnen uitstekend zijn voor vogels waaronder de prachtige blauwbuikroller en voor roofvogels waaronder de donkere havik, de slangenarend van Beaudouin, de zwartschouderwouw en de langkuifarend.

3

Kunta Kinteh Island

Kunta Kinteh Island (ook wel James Island genoemd) is een van de bekendste plekken in Gambia. Deze werelderfgoed locatie in Gambia staat bekend om zijn geschiedenis van slavernij. Hier werden de eerste laatste slaven verzameld voordat het werd afgeschaft. Het was ook een belangrijk handelspunt voor de handelsroute vanuit Europa naar de binnenlanden van Afrika. Het fort (Fort Gambia) op dit eiland is in zijn geschiedenis vaak van eigenaar gewisseld. Over zo’n 300 jaar gezien is het zeker tien keer van eigenaar gewisseld. Nu zijn er alleen nog de resten van bijvoorbeeld een Portugese kapel en wat Britse gebouwen te vinden.

4

Lamin Lodge

Midden in de mangrovebossen van de Gambiarivier staat een bijzondere houten lodge. Vaak passeren mensen de lodge tijdens een tocht over de rivier. Hoewel het officieel een restaurant is, vertrekken er vanaf dit punt verschillende excursies. Zo worden er bijvoorbeeld kajaks verhuurd voor het verkennen van de omgeving. Schrik niet als je tijdens het nuttigen van een maaltijd in je ooghoek een baviaan voorbij ziet komen. De Lamin Lodge is met 15 minuten lopen vanaf het Lamin dorp te bereiken.

5

Grote Moskee

De grootste moskee van het land bevindt zich in de hoofdstad Banjul. Let op, er zijn twee ‘grote’ moskeeën in deze stad. De oude “Grote Moskee” staat vlakbij het nationale museum aan de Independence Drive. De nieuwe “Grote Moskee” bevindt zich aan de Wallace Cole Road. Ongeveer 90% van de bevolking van Gambia is islamitisch. Daardoor kan het op vrijdagen vrij druk zijn in en rond de Grote Moskee.

6

Banjul Markt

De Albertmarkt wordt dagelijkse in de Gambiaanse hoofdstad Banjul gehouden. De meningen over deze drukke markt lopen uiteen. Over een ding zijn de bezoekers het vaak eens: deze markt wordt gehouden in een drukke en hete omgeving. Men probeert je met vele doeken en parasols om te beschermen tegen de zinderende hitte, maar echt slagen doet men daar niet in.

De winkeliers kunnen zien dat je een toerist bent. Als het een viswinkel of groentekraam is zullen ze je niet lastig vallen, maar diegenen die lokale kleding en handwerk verkopen kunnen nogal vervelend zijn. Ze accepteren geen nee als antwoord. Ga met een plaatselijke gids, anders kun je verdwalen.

7

Baobab Island

Op ongeveer 15 kilometer van Brikama ligt het kleine vogelparadijs Baobab Island. Waarschijnlijk worden de meer dan 100 verschillende soorten vogels aangetrokken door de imposante Baobab Grandidier bomen die er veelvuldig te vinden zijn.

Een andere bijzondere attractie op dit eiland is de kennismaking met de lokale stam die er woont. Al meer dan 300 jaar wordt Baobab Island bewoond door de Bainunkas stam, die uitermate handig zijn in maken van aardewerk attributen. Verder staan zij bekend als oesterverzamelaars en palmwijn tappers.

8

Kotu Beach

Kotu Beach is een van Gambia’s levendigste en meest bezochte badplaatsen en is een bestemming voor elke reiziger die op zoek is naar een Afrikaans uitje zonder de jetlag. Ondanks dat het weelderige zandstrand hier de belangrijkste attractie is, is er veel meer te doen en te zien in en rond Kotu Beach, waaronder off-the-beaten-track avonturen, fenomenale vogelobservatie mogelijkheden en nog veel meer.

Met veel schaduwplekken is het strand van Kotu Beach de ideale plek om de hele dag te relaxen. Voor degenen die wat meer sensatie zoeken, zijn er andere geweldige activiteiten, zoals jetskiën en diepzeeduiken. In de omgeving kun je deelnemen aan riviercruises waarbij je de kans krijgt om nijlpaarden en krokodillen te zien. Of wat te denken van een bezoek aan de Kotu Creek wetlands waar je honderden kleurrijke inheemse vogelsoorten kunt zien?

9

Katchikally

In de plaats Bakau ligt volgens de bewoners en heilzame waterplas. Katchikally is een van de drie heilige krokodillenzwembaden die in Gambia worden gebruikt als locaties voor vruchtbaarheidsrituelen. Als onvruchtbare vrouwen zich baden in dit water, zouden zij vruchtbaar worden. Een bizarre bijkomstigheid zijn de tientallen krokodillen die er leven. Vreemd genoeg lijken deze redelijk tamme beesten de voorkeur aan vis te geven in plaats van rood vlees.

10

Gambia Nationaal Museum

In de hoofdstad Banjul staat het Nationale Museum van het land. Hier worden alle details van de geschiedenis, waaronder de slavernij, verwoord en behandeld. De permanente collectie heeft veel artefacten, gebruiksvoorwerpen en kunstwerken tentoon te stellen. Het Gambia Nationaal Museum is sinds 1985 geopend als onderdeel van de twintigste verjaardag van de onafhankelijkheidsviering in Gambia.

Boek jouw vakantie naar Gambia

Gambia is een geweldige vakantiebestemming. Wil je een vakantie naar Gambia boeken? Reisorganisatie TUI biedt een aantal geweldige Gambia vakanties aan. Dankzij de goed verzorgde pakketreizen kun je heerlijk genieten van een welverdiende vakantie in Gambia.

Je Gambia vakantie bij TUI boeken betekent:
✅ geld-terug-garantie als TUI de reis annuleert, dus geen gedoe met vouchers
✅ boeken zonder risico dankzij de SGR-garantie
✅ compleet verzorgde vakanties inclusief vluchten en transfers

BEKIJK ALLE GAMBIA-VAKANTIES op tui.nl

Meer informatie over Gambia