Gibraltar

Gibraltar is een Brits overzees gebied in het uiterste zuiden van het Iberisch schiereiland. Na de Vrede van Wenen werd besloten dat het schiereiland Gibraltar “voor altijd en eeuwig” tot het Verenigd Koninkrijk zou toebehoren. In de loop van de eeuwen is er nog wel eens protest gemaakt tegen deze beslissing, maar de inwoners van Gibraltar willen de situatie niet veranderen. Ondanks dat Gibraltar slecht een klein schiereilandje is, zijn er behoorlijk bezienswaardigheden te vinden. De mooiste en belangrijkste op de Rots van Gibraltar, maar ook in andere delen van Gibraltar is genoeg te zien.

Een van de bijzonderste kenmerken van Gibraltar is de luchthaven. Het schiereiland is eigenlijk zo klein dat er geen plaats is voor een vliegveld, om toch gebruik te kunnen maken van een landingsbaan wordt de doorgaande weg gesloten als er een vliegtuig aankomt. Na de landing gaan de slagbomen weer open en kun je verder rijden, alsof er niets gebeurd is. Bijzonder detail is verder dat er in de Rots van Gibraltar meer tunnels te vinden zijn dan dat er geasfalteerde wegen in Gibraltar zijn.

Top 10 bezienswaardigheden van Gibraltar

1

Berberapen

Als je aan Gibraltar denkt zijn de berberapen meestal het eerste wat je te binnen schiet. Het is de enige groep in het wild levende apen in Europa. Tijdens een bezoek aan de Rots van Gibraltar zal je de allesbehalve schuwe apen zeker tegenkomen. De brutale apen proberen bij toeristen om eten en drinken te schooien. Zien ze eten en krijgen ze het niet dan, proberen ze het wel af te pakken. Onder andere hierdoor staan er overal waarschuwingsborden en wordt er uitgelegd hoe om te gaan met de apen.

Volgens een oude legende zou de claim van het Verenigd Koninkrijk op Gibraltar vervallen als de apen van de rots zouden verdwijnen. Er wordt dan ook alles gedaan om de populatie in stand te houden.

2

Trafalgar begraafplaats

De Slag bij Trafalgar is één van de belangrijkste uit de Britse geschiedenis. Deze zeeslag onder leiding van Horatio Nelson vond op ongeveer zeventig mijl van Gibraltar plaats. De Britse admiraal kwam hierbij om het leven. De begraafplaats in Gibraltar is naar de slag vernoemd. Toch liggen er maar twee graven van mensen die het leven lieten bij deze slag. Voor de rest zijn het zeelieden die hun leven verloren bij andere zeeslagen of overleden zijn door een van de vele ziektes die indertijd in de rondte gingen. Tegenwoordig is de Trafalgar begraafplaats een groen stukje Gibraltar waar je een korte wandeling kunt maken.

3

Moorse kasteel

Het Moorse kasteel van Gibraltar is gebouwd in het begin van de achtste eeuw door de Moren. Zij hebben eeuwenlang het schiereiland dat nu bekend staat als Gibraltar bestuurd. Nadat de Moren in de vijftiende eeuw uiteindelijk verdreven werden kwam ook het kasteel in Spaanse handen. Zei lieten het kasteel verbouwen zodat het voldeed aan de moderne maatstaven.

Door de eeuwen heen heeft het kasteel meerdere functies gehad, zo deed het tot 2010 dienst als de gevangenis van Gibraltar. Tegenwoordig is het een belangrijke toeristisch trekpleister. Vanaf de toren van het kasteel heb je een goed zicht op de stad Gibraltar en de Baai van Gibraltar.

4

Gorham grottencomplex

Het Gorham grottencomplex bestaat uit vier grotten die allemaal in de Rots van Gibraltar te vinden zijn. Deze vier natuurlijke grotten werden al bewoond door Neanderthalers. Tijdens expedities zijn er rotstekeningen en andere vormen van bewoning gevonden. Mede hierdoor zijn de grotten terug te vinden op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Opvalland is dat alleen deze vier grotten zijn opgenomen terwijl er meer dan honderd verschillende grotten in de rots zijn.

5

Skywalk

De Skywalk is een van de laatste toevoegingen aan de Rots van Gibraltar. Dit is een groot glazen platform dat op meer dan vierhonderd meter boven de Middellandse Zee zweeft. Het platform kan alleen bezocht worden indien je in het bezit bent van een kaartje. Eenmaal op het platform heb je een fenomenaal uitzicht over de Straat van Gibraltar en de Middellandse Zee. Bij helder weer heb je een goed zicht op Marokko, en het Rifgebergte. Tegelijkertijd met de Skywalk werd ook de Windsor Suspension Bridge geopend.

6

The Convent

The Convent is een voormalig klooster dat tegenwoordig dienstdoet als het huis van de Gouverneur van Gibraltar. Het voormalige klooster is in de zestiende eeuw gebouwd door Franciscaner monniken. Na de komst van de Britten in Gibraltar vertrokken de monniken en werd het klooster ingelijfd. Na een grondige verbouwing nam de gouverneur er zijn intrek. Aangezien de Gouverneur van Gibraltar nog steeds in het huis woont is, het niet toegankelijk voor publiek. Wel kun je via de tralies bij de voordeur een blik naar binnen werpen.

7

Main Street

Zijn naam doet het al vermoeden, maar Main Street is echt de belangrijkste Straat van Gibraltar. Het merendeel van de winkels en bezienswaardigheden in de stad zelf zijn te vinden in deze straat. Net als het bureau voor toerisme en het Convent van Gibraltar. De straat start bij Grand Casemates Square, de plek waar de meeste pubs en restaurants te vinden zijn. In de zomermaanden is het plein gevuld met gezellige terrassen.

Als je geluk hebt dan kom je tijdens je bezoek aan de straat een parade tegen. De bekendste is de ‘Queen Birthday Parade’, maar er worden gedurende het jaar meerdere parades gehouden.

8

Mediterrane trappen

De mediterrane trappen van Gibraltar behoren tot de belangrijkste bezienswaardigheden van de Rots van Gibraltar. De trappen startten bij de Joodse poort op 180 meter hoogte en komen uiteindelijk uit bij O’Harry’s Battery op 419 meter, niet heel ver van de top van de rots.

De smalle trappen lopen via de achterzijde van de Rots van Gibraltar naar de top. De trappen zijn smal en hebben op sommige plaatsen weinig tot geen leuningen. Hierdoor zijn de trappen zeker niet geschikt voor mensen met hoogtevrees. Tijdens het beklimmen van de trappen kom je enkele van de mooiste en oudste grotten van Gibraltar tegen.

9

Europa Point

Europa Point is het zuidelijkst gelegen deel van Gibraltar. Vanaf deze plek heb je een vrij zicht op de Straat van Gibraltar en Marokko. Op Europa Point staat de vuurtoren van Gibraltar, wat dan gelijk het zuidelijkst gelegen gebouw van dit Brits overzees gebied is. Andere bijzondere gebouwen op dit stukje grond zijn de Our Lady of Europe en de Ibrahim-al-Ibrahim moskee. Beide gebouwen staan al eeuwen gebroederlijk naast elkaar. Voor de komst van de vuurtoren werd de toren van de Our Lady of Europe gebruikt als vuurtoren. Veel van de tours en stadswandelingen in Gibraltar beginnen of eindigen op dit punt.

10

Rots van Gibraltar

De Rots van Gibraltar is het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van een bezoek aan Gibraltar. Het merendeel van de bezienswaardigheden in Brits overzees gebied zijn te vinden op deze rots. Zo zijn er meerdere natuurlijk grotten te vinden, heb je je er het mooiste uitzicht vanaf de Skywalk of de hangbrug en is het de plaats waar de beroemde berberapen leven.

Vanaf de benedenstad kun je vrij gemakkelijk met de kabelbaan naar de top van de rots gaan. Natuurlijk kun je dit ook lopen, maar het is een pittige wandeling. Zeker in de zomermaanden. Vanaf de top van de rots van Gibraltar kun je bij helder weer Marokko zien liggen en daarachter het Rifgebergte. Het hoogste punt van de Rots van Gibraltar steekt 426 meter boven de Straat van Gibraltar uit.

Betaalbaar overnachten in Gibraltar

Zoek je een hotel, appartement of B&B in Gibraltar? Dan heb je de keuze uit tal van accommodaties. Dankzij boekingssites zoals booking.com kun je gemakkelijk zoeken naar hotels in Gibraltar.

Wil je kijken of andere aanbieders goedkoper zijn dan booking.com? Dan kun je Trivago gebruiken. Dit is een zoekmachine en prijsvergelijkingssite voor accommodatiedeals van veel verschillende online boekingssites. Hier kun je zoeken naar de laagste prijzen voor hotelkamers, appartementen, vakantiehuizen en B&B’s in Gibraltar.

Meer informatie over Gibraltar