Griekenland Kefalonia

Kefalonia

Kefalonia is een Grieks eiland dat zich bevindt in het Ionische zeegebied. Het eiland is het grootste eiland in de Ionische Zee. Kefalonia wordt vaak het ‘groene eiland’ genoemd vanwege zijn vele bossen, weiden en heuvels. Kefalonia is dankzij het prachtige landschap een populaire toeristische bestemming. Het eiland biedt een breed scala aan stranden, waaronder Myrtos, Petani en Antisamos. De stranden hebben een prachtig uitzicht op de kust en de Ionische Zee. Toeristen komen hier om te wandelen, te zwemmen, te duiken, te vissen, te snorkelen en te kayakken. Er zijn bezienswaardige gebouwen, waaronder het prachtige 15e-eeuwse Venetiaanse kasteel van Agios Georgios.

Kefalonia is een prachtig eiland waar je kunt genieten van een onvergetelijke vakantie. De vele stranden, het prachtige landschap en de rijke cultuur maken het een ideale bestemming voor iedereen die op zoek is naar een ontspannen vakantie. Wil je wat gaan ondernemen op Kefalonia, dan kun je jezelf laten inspireren door onze top 10 bezienswaardigheden van Kefalonia.

Auto huren

Een huurauto is onmisbaar als je veel van Kefalonia wilt gaan ontdekken. Met een huurauto kun je gaan en staan waar je wilt. Je kunt per auto de mooiste plekjes van Kefalonia bezoeken. Regel je huurauto op tijd! Dat is vaak goedkoper en je weet zeker dat je een auto van jouw keuze hebt.

Sunny Cars is al jarenlang een betrouwbare en betaalbare partner op het gebied van huurauto’s op Kefalonia. Dankzij hun all-in autoverhuur kom je niet voor onaangename verrassingen te staan:

✅ je huurauto is volledig all-risk verzekerd, zonder uitzonderingen
✅ geen verborgen kosten of onvoorziene toeslagen
✅ geen eigen risico: Sunny Cars betaalt je eigen risico helemaal terug als je toch schade rijdt

Top 10 bezienswaardigheden van Kefalonia

1

Fiskardo

Voor veel mensen is Fiskardo het mooiste dorp van het Griekse eiland Kefalonia. Dit havenstadje heeft dan ook genoeg te bieden voor toeristen. Je kan er heerlijk eten, winkelen of op het terras genieten van de heerlijke lokale wijnen. De prachtige Venetiaanse huizen in de regio geven je al snel dat heerlijke vakantiegevoel. In de haven is het zeker in de zomer nogal druk. De veerboten halen en brengen de (dagjes) mensen van en naar de nabijgelegen plaatsen en eilanden. De plaatselijke duikschool geeft volwassenen en kinderen de kans om de beginselen van het duiken te leren.

2

Assos

Op enkele minuten van het prachtige strand van Myrtos ligt een van de meest pittoreske en gefotografeerde dorpjes van Kefalonia, Assos. Omringd door weelderige vegetatie en turquoise wateren is Assos een toevluchtsoord voor wie op zoek is naar ontspanning en rust. Met behoud van de traditionele Kefaloniaanse architectuur, creëren moderne elementen een gevoel van tijdloze elegantie en uitgesproken Ionische flair. Met felle kleuren beschilderde huizen geven een gloedvol beeld dat een kleurrijk schilderij van uitzonderlijke schoonheid nabootst.

Assos was, en is nog steeds, een charmant vissersdorpje en behalve de pittoreske vissersboten in de baai, kunt u heerlijke visgerechten proeven in de traditionele tavernes en restaurants aan het kleine plein. Kinderen kunnen genieten van de zee en de zon op het kiezelstrand in de beschermde baai met ondiep water. Op de tegenoverliggende heuvel bieden de ruïnes van een oud Venetiaans kasteel een spectaculair uitzicht op het eiland en creëren een gevoel van een eeuwigdurende reis door de tijd.

3

Meer van Melissani

Ontdek de magie van de natuur in het onderaardse rijk van Kefalonia. Een waar natuurwonder ontvouwt zich voor uw ogen in de grot van de nimfen. Dit sublieme ondergrondse grottenmeer met kristalblauw water en prachtige geologische formaties voert u mee naar een wereld van etherische schoonheid en sfeervolle landschappen.

De grot van Melissani heeft twee kamers, een lichte en zonovergoten, en een andere donkere en sombere, vol stalagmieten en een eiland in het midden dat een werkelijk onvergetelijke omgeving creëert. Hij is omgeven door dichte bossen die een prachtig beeld geven van dit paradijs op aarde.

Bij opgravingen in de jaren 1960 werden veel artefacten met de Griekse God Pan blootgelegd. Volgens de mythe is het grottenmeer genoemd naar een van de nimfen, Melissani, die er verdronk nadat haar hart was gebroken door de God Pan.

4

Myrtos Beach

Myrtos Beach is een van de plekken op Kefalonia die een tegevoegde waarde bieden tijdens je vakantie. Dit strand wordt omringd door de prachtige enorme groene heuvels. Het strand heeft talrijke onderscheidingen gekregen omdat het uitzonderlijk schoon is en natuurschoon in overvloed biedt. Het boogvormige strand van Myrtos heeft prachtige witte rotskliffen. Bovenop de kliffen is er een fascinerende vegetatie die je het gevoel geeft dat je regelrecht in het paradijs bent beland.

Hoewel het strand genoeg parasols en zonnedekken biedt, kun je toch een afgelegen deel vinden als je wat privacy nodig hebt. Als u besluit tijd door te brengen aan de westkust van Myrtos, kun je getuige zijn van enkele van de meest magische zonsondergangen in Griekenland. Je zult beschikken over een breed scala aan faciliteiten.

5

Agios Gerasimos klooster

Het eiland telt heel wat kloosters. Het klooster van Panagia van Thematon, het klooster Panagia en het klooster Agios Andreas en het Klooster van Kipoureon behoren tot de bijzonderste kloosters van het eiland. Dit laatstgenoemde klooster ligt aan de westkust van de plaats Lixouri. Het zeventiende-eeuwse mannenklooster steekt op ongeveer negentig meter boven de zee uit.

Het klooster van Agios Gerasimos is een van de drukst bezochte kloosters van Kefalonia. Gerasimos leefde in een door hem opgerichte klooster om daar de armen te verzorgen. Na zijn dood in 1579 heeft men hem tot twee maal toe heeft opgegraven en werden zij geconfronteerd met een intact lichaam. Sindsdien is hij tot een heilige verklaard. Sindsdien viert men het feest van St.-Gerasimos op 16 augustus. Zieke mensen passeren dan zijn kist in het klooster met de hoop op genezing. Het klooster is gebouwd op een grot waar hij eerder als kluizenaar leefde. Via een ladder in het klooster is deze grot nog altijd bereikbaar.

Houd er rekening mee dat je ‘gepast gekleed’ bent als je een klooster gaat bezoeken. Fat betekent geen blote schouders, geen diep decolleté, geen korte rokken en geen korte broeken.

6

Drogarati grot

De Drogarati grot ligt in hetzelfde gebied als het beroemde Melissani meer, slechts 3 kilometer buiten Sami. Ze werd pas 300 jaar geleden ontdekt toen een aardbeving een deel van de grot verwoestte en zo een ingang creëerde. Net als Melissani werd ook Drogarati verkend door de speleoloog Yiannis Petrochilos en zijn vrouw Anna. Zij betraden de grot met touwen en ladders.

Sinds 1963 is de Drogarati grot opengesteld voor het publiek. De afdalende trappen leiden naar een diepte van 60 meter, waar je verrast zult worden door de afmetingen van de grot. Hij heeft een afmeting van 65 x 45 meter en een hoogte van 20 meter.

De natuur heeft talloze stalactieten en stalagmieten geschapen. Hun verschillende kleuren zijn het resultaat van de mineralen in het gesteente. Wanneer regenwater door het gesteente wordt gefilterd en op de grond valt, zorgt de kalk in het water voor stalactieten die vanaf het dak naar beneden groeien en stalagmieten die vanaf de bodem naar boven groeien.

7

Kasteel van Agios Georgios

Het Kasteel van Agios Georgios werd 800 jaar geleden gebouwd op een heuvel van 320 meter hoog. Het kasteel was eeuwenlang de hoofdstad van Kefalonia. Vanaf 1500 bouwden de Venetiaanse veroveraars van Kefalonia op de 16 hectaren van het kasteel openbare gebouwen, zoals het hoofdkwartier, de residentie van de profeet en adviseurs, kazernes, magazijnen, gevangenissen en tanks. Door de uitstekende strategische ligging van het kasteel konden zij op een heldere dag piratenschepen tot op een afstand van 30 kilometer lokaliseren.

De plaatselijke bevolking en edelen woonden in de nederzetting, waar herenhuizen, orthodoxe en katholieke kerken waren gevestigd en met scholen waar gerenommeerde leraren les gaven. In 1757 besloten de Venetianen het administratieve hoofdkwartier van het kasteel te verplaatsen naar de tot dan toe onbeduidende nederzetting Argostoli, met als doel de handel te ontwikkelen. De inwoners volgden, waardoor de groei afnam.

Tegenwoordig is het kasteel gedeeltelijk gerestaureerd en is het een trekpleister van het eiland. Met het panoramische uitzicht op de zee, de berg en Argostoli biedt het bezoekers een prachtig uitzicht op het gebied. Het kasteel van Agios Georgios staat ook bekend als het kasteel van Kefalonia.

8

Vuurtoren van Sint Theodoroi

De vuurtoren van Sint Theodoroi ligt op een kunstmatig schiereiland vlakbij het dorp Argostoli. Het is een cirkelvormig bouwwerk met 20 zuilen en de toren is 8 meter hoog. Het gebouw heeft een vrij eenvoudige en Dorische bouwstijl, terwijl het brandvlak 11 meter is. Het werd oorspronkelijk gebouwd in 1828 door de Britse bestuurder Charles Napier, die toen over het eiland heerste.

Hoewel het Britse militaire bewind vrij streng was, bouwden ze belangrijke werken die bijdroegen aan de welvaart van Kefalonia. In 1863, na de integratie van het eiland in de Griekse staat, werd deze vuurtoren opgenomen in het vuurtorennetwerk van Griekenland.

De aardbeving van 1953 was behoorlijk verwoestend voor Kefalonia en de andere Ionische eilanden en verwoestte ook de vuurtoren. Hij werd in 1960 herbouwd door de plaatselijke architect Takis Pavlatos volgens het oorspronkelijke architectonische ontwerp. De vuurtoren van Sint Theodoroi werkt nog steeds en geeft ’s nachts een romantisch uitzicht.

9

Slangen bij Markopoulis kerk

In het zuidoosten van het eiland ligt het dorp Markopoulo. Hoewel het dorp door zijn hoge liggen een zeer fraai uitzicht geniet, heeft het verder niet heel veel bijzonders te bieden. De enige bezienswaardigheid is de plaatselijke kerk die elk jaar half augustus uitbundig religieuze feesten viert. Tijdens deze festiviteiten wordt de kerk overspoeld met een kleine soort slangen die zich een weg naar binnen baant via de vele gaten en kieren. Aan het eind van de religieuze dienst vertrekken ze weer om volgend jaar alles nog eens over te doen.

Een legende vertelt dat de nonnen rond 1700 zo lang gebeden hebben waarbij ze de Heilig Maagd smeekten om de binnengevallen piraten van Barbossa af te schrikken door te veranderen in slangen.

Elk jaar begin augustus verschijnen de kleine slangen die tot 15 augustus rondkruipen op de icoon van de Maagd Maria. Deze slangen hebben een karakteristiek kruis op hun kop en worden verondersteld ongevaarlijk en heilig te zijn. In feite wordt hun verschijning beschouwd als een goed voorteken voor het komende jaar en hun afwezigheid als een slecht voorteken.

10

Argostoli

De drukke hoofdstad van Kefalonia is niet heel mooi, maar wel levendig. Voor een dagje winkelen of het bezoeken van een lokale markt is het heel geschikt. De haven wordt druk bezocht en de straten zijn altijd vol verkeer. Er zijn een aantal historische kerken te vinden en het Folk Museum met zijn collecties van traditionele klederdracht. In het Archeologische Museum worden onder andere vondsten tentoongesteld die gevonden zijn in de Melissani grot. Op het Kabanas plein heb je vanuit de klokkentoren een spectaculair uitzicht over de stad en het landschap.

Boek jouw vakantie naar Kefalonia

Kefalonia is een geweldige vakantiebestemming. Wil je een vakantie naar Kefalonia boeken? Reisorganisatie TUI biedt een groot aantal Kefalonia vakanties aan. Dankzij de goed verzorgde pakketreizen kun je heerlijk genieten van een welverdiende vakantie op Kefalonia.

Je Kefalonia vakantie bij TUI boeken betekent:
✅ geld-terug-garantie als TUI de reis annuleert, dus geen gedoe met vouchers
✅ boeken zonder risico dankzij de SGR-garantie
✅ compleet verzorgde vakanties inclusief vluchten en transfers

BEKIJK ALLE KEFALONIA-VAKANTIES op tui.nl

Meer info over Kefalonia