Griekenland Santorini

Santorini

Het Griekse vulkanische eiland Santorini in de Egeïsche Zee, staat bekend om zijn witte huizen, heerlijke wijnen, zwarte stranden en vulkanische landschappen. Santorini is ontstaan uit verschillende vulkanische uitbarstingen. Het eiland kent mooie landschappen, vele dorpjes en een geheel eigen architectuur. Daarnaast heeft het eiland een eigen zoetwaterbron, zijn er boeiende archeologische opgravingen te bewonderen en kun je genieten van bijzonder fraaie zonsondergangen. De meeste toeristen worden getrokken naar plaatsen als Fira, Oia, Kamari, Megalochori, Pyrgos en Firostefani. Voor uitstapjes kun je verschillende richtingen op.

Het eiland is niet heel groot dus op korte tijd kun je veel bezichtigen. Natuurlijk is het verstandig om zo nu en dan een stop te maken bij één van de vele restaurants op het eiland. Niet alleen kun je dan genieten van de heerlijke streekgerechten, een vulkanisch wijntje van Santorini maakt namelijk het feest compleet. Wat er allemaal te zien en te beleven valt op Santorini, lees je in onze top 10 bezienswaardigheden van Santorini.

Auto huren

Een huurauto is onmisbaar als je veel van Santorini wilt gaan ontdekken. Met een huurauto kun je gaan en staan waar je wilt. Je kunt per auto de mooiste plekjes van Santorini bezoeken. Regel je huurauto op tijd! Dat is vaak goedkoper en je weet zeker dat je een auto van jouw keuze hebt.

Sunny Cars is al jarenlang een betrouwbare en betaalbare partner op het gebied van huurauto’s op Santorini. Dankzij hun all-in autoverhuur kom je niet voor onaangename verrassingen te staan:

✅ je huurauto is volledig all-risk verzekerd, zonder uitzonderingen
✅ geen verborgen kosten of onvoorziene toeslagen
✅ geen eigen risico: Sunny Cars betaalt je eigen risico helemaal terug als je toch schade rijdt

Top 10 bezienswaardigheden van Santorini

1

Oia

Het schilderachtige plaatsje Oia en is een van de meest gefotografeerde plekken in heel Griekenland. Het dorp ligt boven een indrukwekkende klif met uitzicht op de vulkaan en het eiland Thirassia. De nederzetting dateert van enkele eeuwen geleden; het is waarschijnlijk gebouwd in de 15e eeuw en herbergt nog steeds de ruïnes van een Venetiaans kasteel.

Oia staat wereldwijd bekend om zijn authentieke Cycladische schoonheid, witgekalkte huizen, doolhofachtige steegjes en geweldige hotels, hoewel Oia vooral is om zijn magische zonsondergang. Honderden mensen komen elke avond bijeen om de zon boven de Egeïsche Zee te zien ondergaan en de mooiste zonsondergang van Griekenland vast te leggen.

Oia is het meest pittoreske dorp van Santorini – sommigen beweren zelfs dat het het mooiste dorp van Griekenland is!

2

Akrotiri

Sinds enkele jaren is de archeologische site van Akrotiri geopend voor het publiek. De site bevat delen uit de Minoïsche Bronstijd. Doordat veel waardevolle voorwerpen en gebouwen zijn bedolven onder het vulkanische puin, is het uiterst goed bewaard gebleven. De eerste opgravingen werden in de negentiende eeuw uitgevoerd onder leiding van de Franse geoloog F. Fouque. De waardevolste opgravingen staan op naam van Spyridon Nikolaou Marinatos, een Griekse archeoloog.

De omvang van de nederzetting zoals die hier is gevonden, bedraagt zo’n twintig hectaren. Hierin bevinden zich gebouwen, meubels, muurschilderingen en aardewerk. Omdat er geen lichamen zijn gevonden, gaat men ervan uit dat de oorspronkelijke bewoners op tijd weg hebben kunnen komen voordat de lava het dorp in beslag nam.

3

Fira

Hoofdstad Fira is de meest moderne en ontwikkelde stad van Santorini. In de haven meren dagelijks luxe jachten aan die komen genieten van het heerlijke Griekse leven. Wanneer je veel wilt zien dan is het aan te bevelen om een tocht met de kabelbaan te maken. De tocht vanuit Fira naar de oude haven Skala Firon kost enkele euro’s. Je kunt er ook voor kiezen om per ezel te gaan. Andere leuke bezienswaardigheden zijn het archeologische museum, het kapelletje Agios Stylianos, het folklorisch museum en natuurlijk de leuke winkeltjes en gezellige (dak)terrassen.

4

Red Beach

Het mooie rood gekleurde zandstrand Red Beach ligt in een met rotsen omgeven gebied. Voor veel mensen is dit het meest populaire strand van Santorini. Het prachtige kleurenpalet in combinatie met de blauwe zee zijn zeker fotogeniek te noemen. Op het strand zijn tegen betaling strandbedden en parasols te huur. Het strand van Red Beach zijn te voet bereikbaar vanuit de historische site van Akrotiri.

De vulkaanuitbarstingen hebben geleid tot de vorming van deze prachtige plek die jaarlijks door vele toeristen wordt bezocht. De omgeving door enorme vulkanische rotsen, de zwarte en rode kiezels en het zand van verschillende kleuren, voornamelijk rood, vormen een wild landschap dat alle bezoekers aantrekt en iedereen boeit vanaf het moment dat ze hun voet op deze prachtige plek zetten. De rotsformaties en het interessante zeeleven maken het strand ook ideaal voor snorkelliefhebbers.

5

Antiek Thira

Aan het eind van de twintigste eeuw zijn er delen van de antieke stad Thera blootgelegd. De stad, die vernoemd is naar de mythische heerser Theras, ligt op een bergkam van de Messavouno berg in het oosten van Santorini. De meest fraaie bezienswaardigheden op deze site zijn de basiliek Stoa, het plein de Agora en het theater. Veel van de gevonden voorwerpen en andere overblijfselen zijn tentoongesteld in het archeologische museum van Fira.

6

Caldera

Een caldera is het rond gevormd deel dat overblijft na een uitbarsting van de vulkaan. De Santorini Caldera bestaat uit een cirkel met de eilanden Santorini, Therasia, Aspronisi, Palea Kameni en Nea Kameni. Santorini is dus onderdeel van een vulkaan die momenteel slapende is.

De Caldera van Santorini wordt ook wel vergeleken van de mythe over de verzonken stad Atlantis. Eerdere uitbarstingen hebben ons heel veel historische bezienswaardigheden opgeleverd, omdat veel van de oude architectuur en voorwerpen bedolven werden onder vulkanisch puin. Mooie voorbeelden hiervan zijn antiek Thira en Akrotiri.

7

Panagia Episkopi

De Panagia Episkopi is de vorige midden-Byzantijnse kathedraal van het eiland Santorini. Al in de elfde eeuw werd deze hooggelegen Byzantijnse kathedraal gebouwd in opdracht van keizer Alexios A ‘Kominos. De Grieks-orthodoxe kerk ligt op de 567 meter hoge Profitis Ilias berg van Santorini.

In de Panagia Episkopi zijn enkele fresco’s, een iconostase en verschillende religieuze kunstvoorwerpen te bewonderen. Helaas is een deel weggeroofd tijdens een aardbeving in 1982. De Panagia Episkopi ligt een paar kilometer ten westen van Kamari.

8

Museum van Prehistorisch Thera

Veel van de voorwerpen die opgegraven zijn tijdens de vele archeologische onderzoeken op Santorini, zijn in het Museum van Prehistorisch Thera tentoongesteld. Veel van de voorwerpen zijn gevonden bij Akrotiri. De bijzonderste en waardevolste vondst is de gouden geit die gevonden werd naast een stapel horens van geiten in de stad Akrotiri.

Andere voorwerpen die je kunt bewonderen zijn aardewerk, kruiken, sieraden, muurschilderingen en fossielen. Het Museum of Prehistoric Thira is gelegen in de stad Fira.

9

Neo Kameni

Voor de kust bij Fira, in het centrale deel van de Caldera, kun je op het onbewoonde eiland Neo Kameni bezoeken. Het eiland dat bekend staat om zijn warmwaterbronnen werd gevormd rond 1570, toen een reeks van vulkaanuitbarstingen elkaar rap opvolgden. De warmwaterbronnen zijn afkomstig uit de kraters van de vulkaan. Het geeft hiermee aan dat de vulkanen nog actief zijn.

De temperatuur van het water is niet heel hoog, maar zeker aangenaam warm. Er worden helende krachten aan toebedeeld.

10

Vuurtoren van Akrotiri

Santorini is bekend om zijn adembenemende zonsondergangen en rijke historische betekenis. Als je overweegt de vuurtoren van Akrotiri te bezoeken, dan staat je iets moois te wachten, want u krijgt het beste van beide werelden. Een bezoek aan de vuurtoren biedt een majestueus uitzicht over de Egeïsche Zee dat alleen maar wordt versterkt door een prachtige zonsondergang.

Als een van de oudste vuurtorens in Griekenland is er weinig bekend over de bouw ervan. Wel is bekend dat hij in 1892 werd gebouwd door een Frans bedrijf. Later, in 1945, werd hij opnieuw in gebruik genomen door de Griekse marine nadat hij in de Tweede Wereldoorlog was uitgeschakeld. Hoewel het niet mogelijk is om tijdens je reis naar elke toeristische plek te gaan. Maar als je naar Akrotiri komt, dan moet een bezoek aan de vuurtoren op je reisplan staan. Zoals gezegd zie je er mogelijk een van de mooiste zonsondergangen van je leven. Maar zelfs als je niet in de schemering gaat, biedt het nog steeds een prachtig uitzicht.

Boek jouw vakantie naar Santorini

Santorini is een geweldige vakantiebestemming. Wil je een vakantie naar Santorini boeken? Reisorganisatie TUI biedt een groot aantal Santorini vakanties aan. Dankzij de goed verzorgde pakketreizen kun je heerlijk genieten van een welverdiende vakantie op Santorini.

Je Santorini vakantie bij TUI boeken betekent:
✅ geld-terug-garantie als TUI de reis annuleert, dus geen gedoe met vouchers
✅ boeken zonder risico dankzij de SGR-garantie
✅ compleet verzorgde vakanties inclusief vluchten en transfers

BEKIJK ALLE SANTORINI-VAKANTIES op tui.nl

Meer informatie over Santorini