Griekenland Zakynthos

Zakynthos

Het eiland Zakynthos is één van de Ionische eilanden. Deze eilandengroep ligt ten westen van het vasteland van Griekenland. Zakynthos, dat ook bekend staat onder de Italiaanse naam Zante, is bekend als het schildpaddeneiland. De kenmerkende Caretta-caretta schildpadden kun je vooral vinden op het bij Zakynthos gelegen eilandje Marathonissi. Zakynthos is in de zomermaanden een populaire vakantiebestemming onder zonzoekende toeristen. Wie bijvoorbeeld een vakantie naar Zakynthos wil boeken, die ziet dat de meeste accommodaties aan de zuidoostelijke kant van het eiland te vinden zijn. Het aangename mediterrane klimaat zorgt ervoor dat het in de zomermaanden vrijwel altijd zonnig en aangenaam warm is. Wie echt voor de bezienswaardigheden naar Zakynthos reist die kan beter in het voorjaar reizen. De thermometer loopt dan nog niet zover op als in de zomer en de echte drukte wat betreft toeristen ben je dan nog voor.

Als je eens iets anders wilt gaan doen dan een dagje op het strand of aan het zwembad, dan kun je op Zakynthos kiezen uit tal van leuke uitstapjes. Wij hebben de top 10 bezienswaardigheden van Zakynthos voor je op een rijtje gezet.

Auto huren

Een huurauto is onmisbaar als je veel van Zakynthos wilt gaan zien. Met een huurauto kun je gaan en staan waar je wilt. Je kunt per auto de mooiste plekjes van Zakynthos bezoeken. Regel je huurauto op tijd! Dat is vaak goedkoper en je weet zeker dat je een auto van jouw keuze hebt.

Sunny Cars is al jarenlang een betrouwbare en betaalbare partner op het gebied van huurauto’s op Zakynthos. Dankzij hun all-in autoverhuur kom je niet voor onaangename verrassingen te staan:

✅ je huurauto is volledig all-risk verzekerd, zonder uitzonderingen
✅ geen verborgen kosten of onvoorziene toeslagen
✅ geen eigen risico: Sunny Cars betaalt je eigen risico helemaal terug als je toch schade rijdt

Top 10 bezienswaardigheden van Zakynthos

1

Navagio Beach

Navagio Bay staat vooral bekend om zijn scheepswrak. Deze schilderachtige baai is omringd door kalkstenen rotsen en kliffen wat het geheel een mysterieuze uitstraling geeft. Het strand in combinatie met het azuurblauwe zeewater maken het tot een droomlocatie. Navagio Beach is niet voor niets de meest gefotografeerde baai van Zakynthos. Het scheepswrak ligt er waarschijnlijk vanaf 1980. Het verhaal vertelt dat het een sigaretten smokkelboot was die op weg was van Turkije naar Italië.

Er zijn twee manieren om Shipwreck Beach, zoals het strand ook genoemd wordt, te bekijken. De populairste is vanaf het water, waarbij je eventueel op het strand afgezet wordt. De tweede manier is vanaf een uitzichtpunt op de kliffen. Je moet dan ongeveer een kwartier wandelen vanaf de parkeerplaats voordat je op het beste uitzichtpunt bent. Hoogtevrees kan hier een dingetje zijn, als je daar last van hebt.

2

Caretta-Caretta schildpadden

Zakynthos is zeer bekend om zijn bijzondere Caretta-Caretta schildpadden. Vanwege de afmeting van zijn hoofd, worden deze schildpadden ook wel ‘dikkopschildpadden’ genoemd. Hij komt op meerdere plaatsen voor in en rondom het Middellandse Zeegebied, maar vooral bij Zakynthos. Vooral aan de zuidelijke kant van het eiland komen deze schildpadden voor op meerdere, vooral beschutte stranden.

De stranden van Kalamaki en Gerakas worden vaak streng bewaakt omdat de schildpadden hier graag hun eieren begraven in het zand. Soms wordt het gebied zelfs verboden om te betreden. Vaak wordt dit uitgevoerd door personeel van het ‘National Marine Park van Zakynthos’.

3

Bergdorpen

De aardbeving van 1953 en het toerisme heeft ervoor gezorgd dat niet alle dorpen op Zakynthos nog even idyllisch en authentiek zijn als ze voorheen waren. Gelukkig zijn er een aantal bergdorpen in het hart van Zakynthos die nog onbedorven zijn: Gyri, Loucha en Agia Marina. Deze drie dorpen liggen vlak bij elkaar en liggen buiten de gewoonlijke routes van de toeristenbussen. Daarom kun je hier nog volop genieten van het echte Zakynthos. Houd er rekening mee dat de wegen er naar toe soms steil en smal kunnen zijn.

4

Zakynthos stad

Zakynthos is de hoofdstad van het Griekse eiland Zakynthos. Hoewel deze stad in 1953 bijna volledig werd verwoest door een aardbeving, heeft het nog altijd een prachtige en gezellige uitstraling. Op het grote Solomosplein vind je het museum met post-Byzantijnse kunst. Veel van deze kunst is gered uit kerken op verschillende plaatsen van het eiland Zakynthos. Een ander plein is het ‘San Marco’ plein waar het museum van Solomos en Kalvos is te vinden. Daar vlakbij ligt de grote en belangrijkste winkelstraat van Alexander Roma. In de stad is een mooie kerk aan de waterkant te vinden. Dit is de Agios Dionysos kerk. De promenade die hier langs ligt, loopt van noord naar zuid en biedt een heerlijke wandeling van ongeveer 15 minuten.

Wat meer omhoog ligt het Lofos Strani park waar onder andere een amfitheater is te vinden. Een van de oudste gebouwen van de stad is de Sint-Nicolaas kerk die bovenaan de top van de stad is te vinden. Hier vandaan heb je een mooi uitzicht over de stad.

5

Blauwe grotten

Zakynthos heeft op veel plaatsen een rotsachtige kustlijn. In de loop van de jaren zijn er genoeg grotten ontstaan die je kunt bezichtigen. Heel bijzondere grotten van Zakynthos zijn de ‘Blauwe Grotten’. De weerkaatsing van het licht op het water geeft een bijzonder mooie blauwe gloed in de verschillende rotspartijen. Vooral vroeg in de ochtend zijn de kleuren spectaculair. Je vindt deze grotten bij Agios Nikolaos en Skinàri Cape.

Bij de badplaats Xigia zijn ook bijzondere grotten te vinden. Ze bevatten namelijk collageen en zwavel, wat een geneeskrachtige werking heeft op onder andere reuma en gewrichtsklachten. Er is een spa in de buurt waar je heerlijk verwend kunt worden.

6

Olijfbomen

De circa één miljoen olijfbomen domineren het landschap van Zakynthos. Alleen al om daar doorheen te rijden is een feestje. Vooral zo’n uur tot anderhalf uur na zonsopkomst zijn de wegen door de olijfbomen mooi om te berijden door het goudgele licht dat door de bomen schijnt. Zo zijn met name de wegen tussen Laganas en Keri mooi. Daar vind je een olijfpersmuseum waar je oude olijfpersen kunt zien, maar ook de hedendaagse persen waar olijfolie mee gemaakt wordt. De entree is gratis en proeven ook. Geld wordt verdiend met de verkoop van olijfolie.

In het dorpje Exo Chora staat een van de oudste olijfbomen van Zakynthos. Men zegt dat deze olijfboom meer dan tweeduizend jaar oud is en daarmee tot de oudste nog levende bomen ter wereld behoort. De boom is gemakkelijk te vinden, want hij staat op de hoek van de hoofdstraat. De olijfboom heeft zich nu in tweeën vertakt. Of je de boom mooi vindt of niet, hij is ronduit fascinerend te noemen. Menig toeristenbus maakt tijdens een excursie hier een stop.

7

Kloosters

Zakynthos heeft vele kloosters en kerken. Aan het dorp Lagopodo ligt het prachtige klooster Panagia i Eleftherótria, vlakbij de kerk van Saint Mavra in Macherádo. Het klooster van Strofadia lijkt op een kasteel. De geschiedenis van dit klooster brengt je terug naar de eerste helft van de 13e eeuw. Meer van dit soort kloosters zijn bijvoorbeeld het klooster van Spiliotissa, St. Georgios – Krimon, Van Skopiotissa, St. Andreas, Anafonitria, Yperagathos – Sina en St. Ioannis Prodromos – Baptist.

8

Uitzicht vanuit het zuidwesten

Voor een beetje romantiek ga je richting het zuidwesten naar de plaatsen Kampi en Keri. Beide plaatsen staan bekend om hun fenomenale zonsondergang. Bij het bergdorpje Kampi in het westen bij Porto Schiza is het mogelijk om tegen een berghelling tijdens een diner te genieten van de prachtig gekleurde zonsondergang. Keri ligt een aantal kilometer ten zuidwesten van Zakynthos stad. Doordat het oude dorp Keri op een berg ligt, heeft het een zeer mooi uitzicht op de zonsondergangen. Verschillende kleurschakeringen weerspiegelen op het wateroppervlakte, wat zorgt voor de mooiste plaatjes. Verwar Keri niet met het nieuwe dorp aan de kust.

9

Dionysios van Zakynthos

Dionysios is een beschermheilige van het eiland Zakynthos. Hij werd geboren in 1547 in Zakynthos als zoon van rijke ouders. Hij werd aartsbisschop en later priester. Hij overleed rond 1623. Omdat hij later werd opgegraven waarbij zijn lichaam nog volledig intact was, is hij als heilige verklaard. Nu wordt elk jaar op 17 december een feest gevierd in het klooster van de Transfiguratie op de Strofaden. In 1716 werden de relieken overgebracht naar Zakynthos, waar dit elk jaar op 24 augustus wordt herdacht. Er wordt dan een tocht door heel de stad gelopen met een kist waarin zijn “overblijfselen” zitten. Zijn lichaam ligt nu in de Sint-Dionysiuskerk van Zakynthos. Deze kerk wordt nu beschouwd als pelgrimsoord.

10

Brug van Argassi

De Venetiaanse brug van Argassi is een opvallend overblijfsel uit langvervlogen tijden. De brug van Argassi is gebouwd aan de monding van een rivier en is vandaag de dag een ruïne, gelegen op 10 meter van de kust, in de kleine haven van Argassi. Bijna de helft van de brug, die vroeger deel uitmaakte van de hoofdweg, rust nu op de oever en de andere helft ligt in zee. Dit is te wijten aan ernstige erosie door het zeewater en de wind. De brug werd oorspronkelijk gebouwd in 1885 en bestaat uit drie bogen.

Boek jouw vakantie naar Zakynthos

Zakynthos is een heerlijke vakantiebestemming met uitstekende stranden, lekker eten en een lange zomer met warm zonnig weer. Wil je een vakantie naar Zakynthos boeken? Met een compleet verzorgde pakketreis kun je heerlijk genieten van een onbezorgde vakantie op Zakynthos.

Je Zakynthos vakantie bij een van de bekende touroperators boeken betekent:
✅ alles geregeld in één pakket
✅ met SGR-garantie geen financieel risico
✅ lokale vertegenwoordiging kan helpen bij eventuele problemen

Je vakantie naar Zakynthos kun je o.a. boeken bij de volgende reisorganisaties:

Meer informatie over Zakynthos