Hongarije

De grens van Hongarije ligt tegen landen als Oostenrijk, Slowakije, Oekraïne, Roemenië, Servië, Kroatië en Slovenië. De rivier de Donau verdeelt het land grotendeels tussen west en oost. Het land heeft een Turkse bezetting gekend die eindigde na het Beleg van Wenen in 1683. Destijds dreven de Oostenrijkers de Turken weg en kwam Hongarije onder het bewind van de Habsburgers. Vele opstanden en uiteindelijk de vrijheidsstrijd in 1848 brachten de Hongaren niet heel veel verder. Pas in 1989 verkreeg Hongarije de status Republiek Hongarije.

Het huidige en moderne Hongarije wordt steeds vaker door toeristen bezocht. Veel van hen komen er voor de rijkelijke cultuur, de aangename zomers, het schitterende landschap, afwisselende natuurparken, Hongaarse goulash en niet te vergeten de zeer populaire festivals. Elk jaar weten de organisatoren van evenementen als Sziget, Balaton Sound en Stand Festival het jaar daarvoor te overtreffen. Vanuit binnen- en buitenland stromen de bezoekers toe en geniet Hongarije van zijn welverdiende populariteit. Badplaatsen rondom het Balatonmeer zoals Siófok en Gyenesdiás zijn zeker het ontdekken waard. Maar ook steden als Boedapest, Pécs en Debrecen hebben veel te bieden.

Hongarije is een land met veel diversiteit, waarin het moderne leven uitstekend samen lijkt te gaan met de vele culturele en historische bezienswaardigheden. Wij hebben de top 10 bezienswaardigheden van Hongarije voor je op een rijtje gezet.

Top 10 bezienswaardigheden van Hongarije

1

Boedapest

Direct aan de Donau ligt de hoofdstad en tevens grootste stad van Hongarije, namelijk Boedapest. Deze culturele stad staat bol van historische bezienswaardigheden, waaronder het Millenniummonument, de citadel van Boeda ‘, St. Stefanusbasiliek ‘Szent István Bazilika’, het stadspark ‘Városliget’, de Andrássyboulevard, verschillende badhuizen en de Grote Markthal ‘Nagycsarnok’ in het negende district. De stad is opgebouwd in oorspronkelijk drie delen.

Het oudste deel staat bekend als de achttiende-eeuwse burchtwijk Boeda, die op de rechteroever gelegen is. De andere stadsdelen zijn Pest en Óbuda. In Pest heerst vooral het zakendistrict met bijvoorbeeld het Parlementsgebouw, het stadspark en het Heldenplein. Het noordelijk gelegen Óbuda heeft als bezienswaardigheden een oud amfitheater, resten van de Romeinse stad Aquincum, het Kassák Museum en het Óbuda stadhuis. Samen vormen deze drie stadsdelen het steeds populairder wordende en moderne Boedapest.

2

Balatonmeer

Het Balatonmeer is het grootste meer van Midden-Europa. Dit bijna zeshonderd vierkante kilometer tellende meer ligt in het gelijknamige nationale park in het westen van het land, vlakbij de plaatsen Siófok, Keszthely en Veszprém. Met name tijdens de zomermaanden is het druk in en rondom het meer. Er worden van tijd tot tijd zwemwedstrijden gehouden. Je kunt er surfen, naar hartenlust vogels spotten waaronder de zwarte ooievaar, deelnemen aan roeiwedstrijden, strijden om de grootste vis die er te vangen is of gewoon heerlijk relaxen in, op of aan de rand van het water.

3

Pécs

De zuidwestelijk gelegen stad Pécs staat bekend als universiteitsstad. De sfeer die er heerst is uiterst aangenaam in vergelijking tot andere grote steden. Al tijdens de veertiende en vijftiende eeuw was de stad Pécs behoorlijk in opkomst. De universiteit en de openbare bibliotheek zorgden al vroeg voor veel bekendheid. En ook de Turkse invloeden zijn nog altijd terug te zien. De moskee met groene koepel aan het Széchenyi plein, is hier een uitstekend voorbeeld van.

Opvallend is het grote aantal musea in Pécs. Er is een etnografisch museum, een mijnbouwmuseum, oudheidkundig museum, een renaissance museum en het Csontváry museum. Dit laatst genoemde museum is geheel gewijd aan de Hongaarse kunstschilder Tivadar Kosztka Csontváry. De Dom van Pécs ‘Pécsi székesegyház’ is een prachtige kerk, waarvan de oudste delen afkomstig zijn uit de elfde eeuw. In de negentiende eeuw werd de kerk herbouwd en ontworpen naar het huidige uiterlijk. Ook in het interieur zijn kosten noch moeite bespaard gebleven.

4

Debrecen

Debrecen is de tweede grootste stad van Hongarije. Deze stad ligt in het oosten van het land op ongeveer dertig kilometer van de grens met Roemenië. Vroeger stond de stad ook wel bekend als ‘het calvinistische Rome’. Het meest centrale plein van Debrecen is ‘Kossuth ter’. Hier bevindt zich het prachtige millenniumfontein, het wapenschild wat gemaakt is van mozaïek en de Hervormde Grote Kerk ‘Református nagytemplom’. De stad Debrecen staat ook al eeuwen bekend om de heerlijke thermale baden. De mineralen in dit water zouden geneeskrachtige werkingen hebben op uiteenlopende aandoeningen. Het grootste en bekendste badhuis is Aquaticum Spa in Debrecen. Hier kun je zelfs meerdere dagen verblijven om vervolgens als “nieuw” richting huis te keren.

Tijdens het jaarlijkse ‘Flower Carnaval’ festival in augustus, komen er bezoekers uit binnen- en buitenland naar Debrecen om er de flink uitgedoste en met bloemen versierde wagens te aanschouwen. Elk jaar opnieuw is dit een echt spektakel.

5

Sziget

Eén van de bekendste festivals in Hongarije is het Sziget Festival. Dit zeven dagen durende muzikale festival vindt meestal plaats in de eerste week van augustus. Het Sziget Festival wordt gehouden in Boedapest op het Obuda eiland. Per dag komen er soms tot wel tachtigduizend bezoekers feesten in deze levendige stad van Hongarije. De eerste keer dat het Sziget festival plaatsvond in Boedapest was in 1993.

Nu zoveel jaar later spreken we van één van de grootste muziekfestivals binnen Europa. Behalve muziek, zijn er onder andere ook circusartiesten, straattheater, dansvoorstellingen en modeshows te bewonderen.

6

Hortobágy Nationaal Park

Het Hortobágyi Nemzeti Park is het oudste park van Hongarije. Het landschap van dit bijna vijf-en-twintig-honderd hectaren tellende park bestaat voornamelijk uit grote vlaktes met steppe, moeras, rivieren en weides. Het National Park Hortobágy is onderdeel van de Tisza vlakte in het oosten van Hongarije. Omstreeks de veertiende eeuw werd deze regio verlaten en trokken de volken naar de steden in de omgeving. In het bezoekerscentrum kun je allerlei informatie vinden over de routes, de bezienswaardigheden, welke dieren je er kunt spotten en de culturele geschiedenis van het park.

Echte avonturieren kunnen het park verkennen per paard of met de fiets, maar wandelen behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden. In de Égerházi Imre Gallery kun je vervolgens allerlei sculpturen bewonderen die geïnspireerd zijn op dit fraaie Hortobágy Nationaal Park.

7

Miskolc

De industriestad Miskolc ligt in het noordoosten van Hongarije. Het moderne stadsleven wordt gekenmerkt door leuke winkelgebieden, gezellige bars en restaurants en de levendigheid rondom de universiteiten. De culturele bezienswaardigheden van Miskolc maken van de stad echter een boeiende bestemming. Zo kun je er de warmwaterbronnen in de grot van Miskolctapolca bezoeken, die al in de dertiende eeuw erg bekend was. Of je verkent het indrukwekkende Diósgyõr kasteel.

Het Nationaal Theater van Miskolc mag je zeker niet overslaan als je de stad bezoekt. Als de gelegenheid zich voordoet, moet je zeker de binnenkant even bekijken. Bij het Hámori meer heb je de mogelijkheid om de kunstmatige Lillafüred watervallen te bewonderen. De watervallen zijn onderdeel van het door Lux Kálmán ontworpen hotel Lillafüred Palace Hotel.

8

Szeged

Op de rechteroever van de Tisza rivier bevindt zich de stad Szeged. Op geringe afstand liggen de grenzen met buurlanden Servië en Roemenië. Szeged is een stad die tijdens de negentiende eeuw vrijwel geheel werd verwoest door een overstroming. Veel van de bouwwerken zijn dus van na deze periode. De opvallendste bouwwerken zijn het in art nouveau stijl opgetrokken Reök Paleis, de Votiefkerk met de beelden van apostelen aan de gevel, het stadhuis ‘városháza’ en de Nieuwe Synagoge. De leukste winkelgebieden bevinden zich in en rondom de ‘Kárász utca’. En de beste koffie drink je in koffiehuizen als Virág-Kávéház aan de Klauzál tér.

9

Donauknie

Het heuvelachtige gebied rondom de Donauknie is een wonderschoon stukje in Hongarije. De Donauknie of Donaubocht is een knik in de rivier de Donau die begint bij de noordelijk gelegen stad Esztergom en kronkelend doorloopt tot aan Boedapest. De omgeving van deze Donauknie wordt gekenmerkt door middeleeuwse burchten, kastelen en bijvoorbeeld de grootste kathedraal van Hongarije, namelijk de ‘Esztergom Basilica’. De tocht is natuurlijk ook heel goed per boot af te leggen.

10

Aggtelek National Park

In het noorden van Hongarije ligt Aggtelek National Park. Sinds 1995 is het natuurpark opgenomen in de lijst van werelderfgoederen van UNESCO. Het gebied dat tot dit park behoort, beslaat bijna tweehonderd vierkante kilometer. Je kunt hier onder andere de Baradla grot bezoeken. De stalactieten en stalagmieten formaties zijn hier echt bijzonder spectaculair te noemen. Je kunt in het Aggtelek National Park ook prachtige routes per paard, kano of fiets afleggen. En zelfs het bezoeken van een museum behoort tot de mogelijkheden.

Top 10's van plaatsen in Hongarije

Meer informatie over Hongarije