Hongarije Boedapest

Boedapest

De Hongaarse stad Boedapest is zeer geliefd onder stedentrippers. De stad is veilig, redelijk compact, leuk en bovenal nog redelijk betaalbaar. Op slechts anderhalf uur vliegen stap je een andere wereld in en kan je ontdekkingsreis langs tal van boeiende bezienswaardigheden starten.

Boedapest is de ruim tweeduizend jaar oude hoofdstad van Hongarije, een land gelegen in Centraal-Europa. De naam van de stad komt van de twee stadsdelen die ieder aan een over van de Donau liggen, de rivier die Boedapest in twee stukken deelt. Op de rechteroever vind je Boeda en Óbuda, op de linkeroever Pest. In het Hongaars wordt de stad Budapest genoemd. Boedapest is een sfeervolle stad met tal van bezienswaardigheden die eigenlijk als verzameling op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan. De gemakkelijke bereikbaarheid, de redelijke compacte binnenstad en de voor Europese nog zeer schappelijke prijzen maken van Boedapest een zeer populaire stedentripbestemming.

Dankzij onderstaande top 10 bezienswaardigheden van Boedapest hoef je geen hoogtepunten van deze leuke Hongaarse hoofdstad te missen.

Top 10 bezienswaardigheden van Boedapest

1

Burcht van Boeda

De Burcht van Boeda is een imposant gebouw dat de heuvel van Boeda domineert in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Het imposante gebouw is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van het land en staat ook bekend als het historische hart van Boedapest. De Burcht van Boeda is een van de indrukwekkendste bezienswaardigheden van Boedapest en een must-see voor iedereen die de stad bezoekt. Het is een unieke combinatie van historie en moderniteit. Het is een bezoek waard om te zien hoe de magie van het verleden en het heden samenkomen in deze prachtige locatie.

De Burcht van Boeda is een complex van gebouwen, die zijn gebouwd tussen de 13e en 16e eeuw. Het is een echte stad binnen een stad, met een verscheidenheid aan gebouwen, straten, tuinen en terrassen. Het complex herbergt een aantal bijzondere bezienswaardigheden, waaronder de Matthiaskerk, de Sint-Stefanusbasiliek, de Nationale Galerie, de Gouden Sal, de Nationale Historische Bibliotheek en de Royal Palace. Er zijn ook veel musea te vinden, zoals het Nationaal Museum van Boedapest, het Museum voor Kunst en Geschiedenis en het Nationaal Militair Museum.

2

Parlement

Het parlementsgebouw in Boedapest is een van de meest indrukwekkende architectonische bezienswaardigheden van de stad. Het parlement heeft een totale oppervlakte van 18.000 vierkante meter, waardoor het één van de grootste gebouwen van Europa is. Het gebouw is gebouwd tussen 1885 en 1904 in een historische neogotische stijl. Je kunt de grote, vergulde koepel op de top van het gebouw vanuit verschillende delen van de stad zien.

Het binnenste van het parlementsgebouw is nog meer indrukwekkend. De grote lobby heeft vele kunstwerken en sculpturen om te bewonderen. Daarnaast hebben alle kamers en zalen hun eigen stijl en sfeer. De grootste van deze zalen is de Kietzmann-zaal, die is bedekt met prachtige plafondschilderingen.

Nabij het parlementsgebouw is het verboden te parkeren of zelfs dichtbij te komen. Overigens kan men in groep en met een gids het parlement bezoeken, op ongeregelde tijdstippen, naargelang de Landdag er zitting heeft. Bijna iedere dag worden er rondleidingen verzorgd.

3

Vissersbastion

Het Vissersbastion is naar alle waarschijnlijkheid een van de meest bezochte bezienswaardigheden in Boedapest. Dit is de plek waar inwoners en toeristen komen om te genieten van het uitzicht op de stad. Het Vissersbastion werd gebouwd tussen 1895 en 1902 als onderdeel van de reeks ontwikkelingen die de 1000ste verjaardag van de Hongaarse staat moesten vieren. Daarom is het Bastion geïnspireerd op de bouwstijl van de vroege middeleeuwen (neoromaans) rond het jaar 1000, toen de eerste Hongaarse koning zijn bewind begon.

Het bastion is gebouwd als een uitkijkterras met uitkijktorens aan de voet van een stuk van de kasteelmuren (uit de 17-18e eeuw, gebouwd na het beleg van de Burcht van Boeda). In plaats van stevige dikke stenen muren te bouwen, was het de bedoeling de plaatselijke bevolking een gemeenschappelijk panoramaterras aan te bieden, aangezien het Buda Kasteel niet langer als een militaire plaats werd beschouwd. De romantische gedachte was om de oude tijden in herinnering te brengen, dus Halaszbastya wordt vaak vergeleken met een kasteel rekwisiet, dat niet echt aanvoelt.

4

Kettingbrug

De Kettingbrug is gebouwd tussen 1839 en 1849 en is een van de oudste bruggen in Boedapest. De brug is een van de bekendste symbolen van de stad. De Kettingbrug is een hangende brug met twee boogstructuren die met elkaar verbonden zijn door een ketting. De brug is ontworpen door ingenieur William Tierney Clark en gebouwd door ingenieur Adam Clark. De brug is gebouwd in neogotische stijl met de kenmerkende zwaardenachige smeedijzeren leuningen.

De Kettingbrug is een van de meest romantische plekken in Boedapest. De brug is vooral populair bij toeristen die een wandeling over de brug maken om de prachtige uitzichten te bewonderen. De brug is ook een populaire plek voor liefhebbers van fotografie die de brug vastleggen in hun foto’s. Je kunt hier genieten van het prachtige uitzicht op de Donau, de zonsondergangen en de prachtige stad.

5

Grote Boulevard

De Grote Boulevard, in het Hongaars Andrássy Út geheten, is een prachtige straat in het centrum van Boedapest. Het is een van de belangrijkste straten van de stad en een UNESCO-werelderfgoedsite. De straat loopt van het stadsplein Erzsébet en eindigt 3,5 kilometer verderop bij de Heldenplaats.

Andrássy Út is een beroemde straat die bekend staat om haar statige gebouwen, klassieke architectuur en mooie tuinen. Er zijn monumenten, musea, galerijen, boetieks, restaurants en cafés te vinden langs het pad. Er zijn ook veel gebouwen die deel uitmaken van de werelderfgoedsite, zoals het Nationaal Museum, de Operetta-theater, de Hongaarse Academie van Wetenschappen en het State Opera House.

6

Sint-Stefanusbasiliek

De Sint-Stefanusbasiliek in Boedapest is een prachtige kerk die in het centrum van de stad staat. De basiliek is gebouwd in de 19e eeuw en is gewijd aan de heilige Istvan, die de eerste koning van Hongarije was. Het is een van de opvallendste gebouwen in de stad, met een enorme koepel die recht boven de toren uittorent.

Het binnenste van de basiliek is echt een geweldige aanblik. Het is bedekt met prachtige fresco’s en schilderijen, waardoor het een bijzondere sfeer krijgt. Hoewel de Sint-Stefanusbasiliek niet het bekendste gebouw in Boedapest is, is het zeker een bezoek waard als je van architectuur en kunst houdt. Het is een kerk met veel historische waarde en een unieke schoonheid.

De kerk is een populaire plek voor huwelijksceremonies. Deze worden meestal gehouden in de kleinere kapel die aan de zijkant van de basiliek is gelegen.

7

Heldenplein

Aan het einde van de Andrássyboulevard ligt het grote Heldenplein. Op dit plein is tevens het Millenniummonument ter ere van het 1000-jarig bestaan van Hongarije geplaatst. Op dit monument zijn de nationale symbolen ‘aartsengel Gabriël en de Stefanskroon’ in goud op de top neergezet. Voorbij dit monument vind je twee zuilengalerijen met standbeelden van beroemde Hongaren uit de geschiedenis, waaronder Stefan I van Hongarije, Andreas II van Hongarije, Matthias Corvinus, Karel I Robert van Hongarije en Lajos Kossuth. Achter dit plein ligt het fraaie stadspark ‘Városliget’.

8

Városliget

Het Városliget in Boedapest is een prachtige plek om te bezoeken. Het is een stadspark dat zich uitstrekt van het centrum van de stad naar de heuvels aan de oostkant van de stad. Het park heeft veel verschillende attracties, waaronder het prachtige Széchenyi-baden.

De Széchenyi-baden vormen een van de populairste bestemmingen in het Városliget. Het is een prachtig, historisch badhuis met prachtige koloniale architectuur. Het badhuis heeft twee buitenzwembaden, waarvan er één overdekt is, en er zijn ook twee binnenzwembaden. Er is ook een sauna, een stoombad, een fitnessruimte, een restaurant en een spa. Het is een geweldige plek om te ontspannen en te genieten van een rustige dag.

Het Városliget biedt enkele andere attracties, waaronder de prachtige Boedapest ZOO, het beroemde museum van Boedapest, het prachtige Nationaal Circus, het grootste art nouveau-gebouw in Boedapest, het mooie Boedapest Circus, het prachtige Boedapest Openluchttheater en vele andere. Er ligt tot slot een prachtig meer in het Városliget waar je kunt vissen, zwemmen en boottochten maken.

9

Staatsopera

De Staatsopera van Budapest is een van de bekendste en geliefde operagebouwen in Europa. Het gebouw is gevestigd in het hart van de stad en heeft een prachtig uitzicht over de Donau. Het gebouw werd in 1884 opgericht en is sindsdien een van de meest toonaangevende operagebouwen. Het is ook een van de meest bezochte gebouwen in de stad.

Het interieur van de Staatsopera is adembenemend. De grote kroonluchters en kleurrijke muren geven het gebouw een koninklijke uitstraling. De enorme rode gordijnen die voor de toneelvloer hangen, geven het gebouw een gevoel van grandeur. Dit alles, samen met de geweldige akoestiek, maakt de Staatsopera een geweldige plek om operamuziek te horen. De Staatsopera biedt een breed scala aan producties, variërend van klassieke opera’s tot moderne werken.

10

Schoenen aan de Donau

Het Holocaustmonument ‘Schoenen aan de Donau’ is een van de meest bezochte bezienswaardigheden in Boedapest. Jaarkijks brengen honderdduizenden bezoekers hun eerbetoon aan het kleine beeldje. De Schoenen, in hun gruwelijke eenvoud, eren de Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de rivier de Donau in Boedapest werden geëxecuteerd door Hongaarse nazi’s en fascistische militieleden.

Het idee voor het Holocaust-monument kwam van filmregisseur Janos Can Togay, die samen met beeldhouwer Gyula Pauer de bronzen schoenen ontwierp en maakte om de Joden te eren die in december 1944 en januari 1945 in koelen bloede werden vermoord. Het monument werd in 2005 opgericht om de systematische moord op Hongaarse Joden door Hongaarse fascisten te herdenken.

De Joden moesten zich bij de rivier opstellen, hun schoenen uittrekken met het gezicht naar de Donau, en op klaarlichte dag worden doodgeschoten. De lichamen werden door het water meegevoerd, de rivier ruimde de rommel op, de schoenen werden doorverkocht op de zwarte markt. Het beeld vertegenwoordigt het moment vlak na de dood, toen de schoenen er nog waren.

Betaalbaar overnachten in Boedapest

Zoek je een hotel, appartement of B&B in Boedapest? Dan heb je de keuze uit tal van accommodaties. Dankzij boekingssites zoals booking.com kun je gemakkelijk zoeken naar hotels in Boedapest.

Wil je kijken of andere aanbieders goedkoper zijn dan booking.com? Dan kun je Trivago gebruiken. Dit is een zoekmachine en prijsvergelijkingssite voor accommodatiedeals van veel verschillende online boekingssites. Hier kun je zoeken naar de laagste prijzen voor hotelkamers, appartementen, vakantiehuizen en B&B’s in Boedapest.

Meer informatie over Boedapest